Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Τα τραγούδια της Μποκοβίνας και ο Άγγελος Μαρκόπουλος


Δείτε το τραγούδι και ΕΔΩ 

Όταν ένας άνθρωπος επιμένει να τραγουδήσει εκτός συναγωνισμού το ίδιο τραγούδι και σε δύο διαγωνισμούς δημοτικού τραγουδιού, αυτό κάτι θα σημαίνει.

Η πρώτη προσπάθεια του  Άγγελου Μαρκόπουλου (όπως θα δείτε και στα βίντεο) ήταν το 2010 στην Κάπελη και η δεύτερη πέρσι το 2019 στο Κούμανι. Τον έχω ξανά-καταγράψει να τραγουδάει στις εξορμήσεις των Γιαρμεναίων (ενδιάμεσα σε αυτά τα έτη) στο δικό μας ποτάμι τον Ομηρικό Σελλήει όπως το λέμε τελευταία. Δεν θα εκφέρω άποψη ούτε είναι δική μου δουλειά αν είναι ή δεν είναι δικά μας τα τραγούδια αφού όπως λέει ο  Άγγελος τα κατέγραψε στην Μποκοβίνα η Δώρα Στράτου, η ιδρύτρια του ομώνυμου συγκροτήματος Ελληνικών Χορών.

Δείτε το τραγούδι και ΕΔΩ

Περισσότερο όμως από τα τραγούδια θα ήθελα να σας γνωρίσω αυτόν τον παρεξηγημένο τύπο, τον συμπατριώτη μου τον Άγγελο από την Γιάρμενα που όπως η ζωή μας έχει διδάξει, «ουδείς προφήτης στον τόπο του».

 Ο Άγγελος είναι ο πρώτος από όλους μας που «οσμίστηκε» την μεγάλη μάστιγα της καταστροφής του δάσους που είχε ως κίνητρο το εμπόριο ξυλείας. Αντιλήφθηκε τα τεράστια κέρδη που αποκομίζουν οι έμποροι αλλά και οι μόνιμοι κάτοικοι, οι δικοί μας που συνεργάζονται μαζί τους. Ανακάλυψε τότε ότι, τα φορτηγά που μετέφεραν την ξυλεία, φαίνονταν νόμιμα στους δρόμους αφού έφεραν τιμολόγια από την Στερεά Ελλάδα. Φρόντισε να μοιράσει τότε με δικά του έξοδα, κινητά τηλέφωνα στους τσοπάνηδες της Φολόης αλλά όλο το τότε σύστημα των αρχών, (αστυνομία, δασαρχείο, δήμος) ήταν «λιγδωμένο»!

Όμως, τα μεγάλα έργα του συμπατριώτη δικηγόρου Άγγελου Μαρκόπουλου ήταν:

1. Ότι με ατομικές προσπάθειες, πέτυχε να μην κόβεται κανένα δέντρο στο δρυοδάσος Φολόης όταν είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο ως εμπειρογνώμων της Βουλής για την E.E. και τους Διεθνείς Οργανισμούς.

2. Πέτυχε με τον ίδιο τρόπο την αναστολή λειτουργίας των σφαγείων στο ίδιο δάσος, τα οποία θα είχαν καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον.

Γι’ αυτές του τις ενέργειες ο Άγγελος κυνηγήθηκε, κατηγορήθηκε, λοιδορήθηκε και κατά την άποψή μου του στοίχισε στην πολιτική του καριέρα. Είναι σημαντικό όμως, ότι σήμερα τον μνημονεύουμε και οι θυσίες αυτές ήταν σωτήριες για το δάσος που χωρίς αυτό δεν θα είχαν ύπαρξη τα χωριά μας.

Κώστας Παπαντωνόπουλος Μάης 2020 www.antroni,gr

Διαβάζουμε στην Καθημερινή, στις 06.04.2002 https://www.kathimerini.gr/115418/article/epikairothta/ellada/to-ste-eswse-spanio-dryodasos

Το ΣτΕ έσωσε σπάνιο δρυοδάσος

Με νέα απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας (Επιτροπή Αναστολών) απαγορεύει την κοπή και απόληψη δένδρων, προερχόμενων από το δρυοδάσος της Φολόης στην Ηλεία, που θεωρείται ξεχωριστού κάλλους και σπανιότητας και προστατεύεται με ευρωπαϊκές και ελληνικές συμβάσεις ως «οικότοπος».

Η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, απαγορεύει κατά τρόπο σαφή και απόλυτο την εμπορία των δασικών προϊόντων από το δάσος της Φολόης και αποτελεί συνέχεια άλλης απόφασης του 2001 με την οποία ανεστάλη η εκτέλεση Διαχειριστικής Μελέτης του Δασαρχείου Πύργου για την κοπή χιλιάδων δρυών το διάστημα 2000-2009. Τότε και πάλι το Ανώτατο Δικαστήριο είχε απαγορεύσει οποιαδήποτε νόμιμη υλοτομία καθώς και την παροχή αδειών για το κόψιμο και τη μεταφορά ξυλείας. Με την τελευταία απόφαση του ΣτΕ επιτρέπεται η κοπή κουμαριών και όχι βελανιδιών για τις ανάγκες των κατοίκων των γειτονικών προς το δάσος οικισμών.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο είχε προσφύγει ο δικηγόρος κ. Αγγ. Μαρκόπουλος, εμπειρογνώμων της Βουλής για την E.E. και τους Διεθνείς Οργανισμούς.

Το δάσος της Φολόης αλλά και ολόκληρο το οροπέδιο έχει υπαχθεί στο πρόγραμμα NATURA 2000, περιλαμβάνεται στον εθνικό κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών και χαρακτηρίζεται ως «ειδική ζώνη διατήρησης» και «περιοχή κοινοτικής σημασίας». Ετσι θα τύχει χρηματοδοτήσεων από την E.E., όπως επισημαίνει ο προσφεύγων δικηγόρος, προκειμένου να αξιοποιηθεί για παιδικές κατασκηνώσεις και για περιπατητικό τουρισμό. Σύμφωνα με τον προσφεύγοντα εάν η διοίκηση δεν συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ τότε οι υπαίτιοι κινδυνεύουν να βρεθούν υπόλογοι για σοβαρά ποινικά αδικήματα, όπως φθορά δάσους και ξένης ιδιοκτησίας, διακεκριμένη περίπτωση φθοράς αφού το δάσος εξυπηρετεί το κοινό όφελος, απείθεια, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος για την τυχόν παράνομη κοπή δένδρων.

Μηνύματα στο facebook.(ομάδα Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας)

  • Κουτρας Νικος Συμφωνώ απόλυτα με τα παραπάνω κ.Κώστα και θα ήθελα να προσθέσω πως κατά τη γνώμη πάντα, θα ήταν μεγάλη τιμή για τον τόπο μας να έχουμε
    δυό- τρεις ακόμα τέτοιους καταξιωμένους ανθρώπους και με τόση αγάπη για τον τόπο μας χωρίς να βάζουν πιό πάνω το προσωπικό συμφέρον!
  • Σωτήρης Σωτηρόπουλος Άφησα λίγες ημέρες, μέχρι που να αποφασίσω να σχολιασω το παραπανω αποκαλυπτικό κειμενο για τον συμπολιτη κ. Άγγελο Μαρκόπουλο απο τη Γιαρμενα. Και εχω τους λογους μου προς τουτο....
    Ειχα γνωριμια με τον κ. Μαρκόπουλο οταν ακομη ηταν στην Βουλη και τοτε ηταν και συνδρομητής στο περιοδικο "Διβρη" . Τα "χαλάσαμε" οταν σε επισκεψη του Προεδρου του τοτε ΣΥΝ Νικου Κωνςταντοπουλου στην Φολοη, στο ρεπορταζ μου στη "ΔΙΒΡΗ" τον ανέγραψα τον κ. Μαρκόπουλο μετα αλλους επισημους και ενοχλήθηκε σφοδρα (ηταν τότε Νομαρχιακός Συμβουλος)...., και μου θύμωσε.
    Τελος παντων ας ερθω στο προκειμενο.
    Εντυπωσιαστηκα με τον "τραγουδιστή " και ερευνητή Μαρκόπουλο.
    1. Ως τραγουδιστής οχι άσχημος
    2. Ως ερευνητής για τη "Λενιω" ειναι σημαντικό εαν αυτο που λεει για την Δωρα Στρατου ειναι σωστο... Εγω εχω επιφυλαξεις μηπως προκειται για την γνωστη "Λενιω" Παπαδοπουλου απο το Λειβαρζι με τον Αγά Λιμάζ της Μοστενιτσας και γινεται συγχιση...
    3. Πολυ θύμωσα οταν ειδα στο δευτερο τραγουδι που ειπε στο Κουμανι ο κλαριτζής να τον κοβει απότομα και απαξιωτικά μπροστα στο ακροατηριο!!!... Απαραδεκτο.
    4. Αυτο που λεει για το "σφαγείο" στο δασος της Καπελης, επειδη γνωριζω απο πρωτο χερι πως ματαιώθηκε την τελευταια στιγμη με αλλες παρεμβασεις (που ειχα αμεση και καταλυτική σχεση κι εγω)... Ενδεχομενως και ο κ. Μαρκόπουλος να βοηθησε...
    4. Αυτο που λες "ουδεις προφήτης....κλπ" παντα ισχυει στον αιωνα τον απαντα. Αλλα ο συμπολιτης κ. Άγγελος Μαρκοπουλος εχει και καποιες ιδιαιτερότητες που πολλες φορες ξεπερνουν τα καθημερινα (και οι πολιτικες του πολλαπλές μεταμορφώσεις δεν ειναι αποτελεσμα εχθρικών συμπεριφορών)...,
    Παντως εγω του βγαζω το καπελο γιατι ειναι ενας ζωντανός (και ζωηρός ) πολιτης...
    • Kostas Papantonopoulos Μου τηλεφώνησε ο Άγγελος να με ευχαριστήσει που τον θυμήθηκα, συμφωνήσαμε να κάνουμε μια κουβέντα και θα επιστρέψω με καλύτερη ενημέρωση.
      Αυτό που κράτησα ήταν, ότι είχε δώσει 25 τηλέφωνα στους τσοπάνηδες και ότι όλη αυτή η ιστορία του στοίχησε τότε, περισσότερο από τρία εκατομμύρια δραχμές.
      Όσο για το εύθυμο τραγούδι που το έχουν κλέψει διάφοροι, είχαμε έντονη αντιπαράθεση με έναν «κύριο» Γιαννόπουλο ή Μάγκα που για λόγους αντιζηλίας μας «στόλισε» και μάλιστα τα έβαλε με τρίτο πρόσωπο άσχετο με την συγκεκριμένη ανάρτηση.
      Λογικό ακούγεται η ταύτιση της Λενιώς με την χιλιοτραγουδισμένη Ελένη του Λειβαρτζίου που παντρεύτηκε τον Λιμάζ Αγά της Μοστενίτσας. Ίσως αν γίνει μια συζήτηση με ποιο ειδικούς από μας να βρεθεί κάποια άκρη.
      Για τον κλαριντζή με την τσιγαραμούχα δεν ήθελα να μιλήσω για να μην δυσαρεστήσω τους φίλους μου Κουμαναίους που πιστεύω και αυτοί θα τον είδαν και στην πορεία να αλλάξει και επάγγελμα. Μπέρδεψε όλους τους τραγουδιστάδες με οικτρά αποτελέσματα. Μόνο μία κοπέλα τον «έκοψε» τι «φρούτο» είναι και είπε το τραγούδι α καπέλα.
      Για τον συμπατριώτη μας Άγγελος Μαρκόπουλος με τις όποιες ιδιαιτερότητές του που βαδίζει ως μοναχικός καβαλάρης, εμείς οφείλουμε να αναδείξουμε το έργο του άσχετα από τις όποιες μικροπικρίες μας.
      Υγ. έστειλα το μηνύμά σου και τα άλλα στον Α. Μαρκόπουλο!
       
  • Kostas Papantonopoulos Το παρακάτω κείμενο το έστειλε ο κ. Άγγελος Μαρκόπουλος να το αναρτήσω για λογαριασμό του, καθότι δεν μετέχει στα κοινωνικά δίκτυα.

    Καλησπέρα Κύριε Παπαντωνοπουλε.
    Θέλω να απαντήσω δι' ολίγων στον Κύριο Σωτηρόπουλο.

    1. Ο κ. Σωτηρόπουλος στο περιοδικό "Διβρη" που εξέδιδε δεν βρήκε ποτέ μα ποτέ την ευκαιρία και την καλοσύνη να πει μια καλή κουβέντα για τον αγώνα που έκανα εγώ για το δάσος της Φολόης από το 1988 ακόμα και μέχρι σήμερα. Αγώνας που δικαιώθηκε με πέντε αποφάσεις του ΣτΕ, που όταν εγώ αγωνιζόμουνα στο ΣτΕ δεν ήλθε ποτέ να βοηθήσει ο κ. Σωτηρόπουλος. Ούτε να γράψει τίποτα. Ενώ εγώ έχω 380 επαινετικά δημοσιεύματα του αθηναϊκού και τοπικού τύπου.
    2.Δεν τα "χαλάσαμε" τότε που λέει με την επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΝ στη Φολόη. Ούτε καν είδα εγώ πως με παρουσίασε τότε ούτε καν με ενδιέφερε ούτε καν διαμαρτυρήθηκα (που λέει τώρα) και πρώτη φορά τα βλέπω αυτά που λέει τώρα για να καλύψει ποτε ουσιαστικά τα χαλάσαμε.
    3 Διότι τα χαλάσαμε όταν του πρότεινα μέσω του συνεργατου του κ. Αναστασοπούλου Νίκου να απαντήσω με στοιχεία σε μια εκπομπή στην τηλεόραση που παρουσίαζε Αγωνιστές του 1821 με μειωτικό και απαξιωτικά τρόπο. Και μου απήντησε ο κ. Σωτηρόπουλος ότι το" περιοδικό είναι δικό μου", δηλαδή δεν δεχόταν να απαντήσω. Δεν ξέρω γιατί αλλά υποθέτω προφανώς λόγω πολιτικής συγγενείας προς τον παρουσιαστή της εκπομπής. Έχω και την επιστολή του. Τότε ήταν που του είπα να μη μου το ξαναστείλει το περιοδικό "του". Δεν το θέλω.
    4. Επίσης όταν παρουσίασε στο περιοδικό του ποιοι ήλθαν στην εκδήλωση του για τον κ. Βασιλακοπουλο, όπου πήγα γιατί εκλήθην, εμένα ούτε καν με ανέφερε ότι παρέστην ενώ ανέφερε τους πάντες ακόμα και τις κυρίες που έκαναν τα γλυκά (και την κουτσή Μαρία ανέφερε). Αυτό το παράπονο εξέφρασα εγώ στον κ. Αναστασόπουλο και έβαλε τώρα τα περί Προέδρου του ΣΥΝ στη Φολόη. Για να δικαιολογηθεί προφανώς. Καμμιά σχέση.
    5.Επισης στο Κούμανι με απαίτηση κάποιου Κουμαναίου της επιτροπής με έκοψε εμένα ο κλαριντζής. Γιατί νόμιζαν ότι λέω δεύτερο τραγούδι. Ενώ από την αρχή είπα ότι η Λενιώ έχει δύο μέρη το της τάβλας και το γρήγορο. Και όταν τελείωσα κανονικά το της τάβλας και άρχισα το γρήγορο κάποιος της επιτροπής είπε" ένα τραγούδι είπαμε όχι δυο". Ήταν άσχετος ο άνθρωπος.
    6. Επίσης το τραγούδι η Λενιω δεν έχει καμμιά σχέση με Λειβαρτζι ούτε με την Λενιω του Παπαδόπουλου ούτε με την Δίβρη. Δεν χρειάζεται πατρωναρισμα το τραγούδι. 5.Επισης σημειώνω ότι εγώ από τον Σεπτ. 1974 μέχρι τώρα ήμουν και είμαι μέλος της Νέας Δημοκρατίας. Το αν κατάφερναν κάποιοι εδώ στην Ηλεία από τον αγώνα μου για το δάσος Φολόης λίγες μέρες προ των εκλογών να μη ήμουνα τελικά στο ψηφοδέλτιο της Ν. Δ. και εγώ από αντίδραση διαμαρτυρόμουνα, αυτό αποδεικνύει ότι ο αγώνας μου για το δάσος της Φολόης μου κόστισε την βουλευτική έδρα. Και αυτό δυστυχώς το χαίρονται κάποιοι.
    7. Τα σφαγεία στο δάσος της Φολόης δεν έγιναν γιατί εγώ το πέτυχα με την απόφαση του Προέδρου του Ε Τμήματος κ. Μενουδακου. Τελεία και παύλα.
    Ευχαριστώ Κύριε Παπαντωνοπουλε.
    Μετά τιμής
    Άγγελος Μαρκοπουλος
     
  • Σωτήρης Σωτηρόπουλος Αγαπητέ κ. Παπαντωνόπουλε.
    Ειλικρινά δεν ηθελα να ανοιξει αυτος ο διαλογος, γιατι στο κατω κατω δεν φταιει σε τιποτα ο αναγνωστης να ακουει τα "σχολιανα" τα δικα μου και του συμπατριωτη κ. Αγγέλου Μαρκοπουλου και να βγαζει συμπεράσματα εκτος πραγματικότητας....
    Επειδη κι εγω θελω να περισώσω την δικη μου αξιοπρεπεια και προ παντός την υπόσταση και καλη φήμη (ετσι έχουν πει οι ειδήμονες) του περιοδικού "ΔΙΒΡΗ" , δυο λογια για σενα και τους φιλους της σελιδας σου:
    1. Εγω προσπαθησα να γραψω αυτο που αισθανθηκα στηρίζοντας τον κ. Μαρκόπουλο στο θεμα του "κλαριτζή", στο θεμα των "σφαγείων" (με το ενδεχομενως) και να πω για τη "Λενιω" υπερ του, καταλήγοντας οτι του "βγαζω το καπελο" γιατι το πιστευω...
    2. Τωρα, για την δικη μου αξιοπιστια, το περιστατικό για την Φολοη με την επίςκεψη του Κωστσντοπουλου ειναι γραμμενα τοτε, αμεσως μετά στο περιοδικο "ΔΙΒΡΗ" (μπορει να βρω το σχολιο κσι να στο στειλω) .... Δευτερον, πρωτη φορα ακουω περι Βασιλακόπουλου και Αναστασοπουλου και περί μη εκφωνήσεως ή δημοσίευσης της παρουσίας του σε δικη μου Εκδηλωση(!!).... (Ουτε θυμαμαι περι επιςτολης κλπ). Αλλωστε εμεις στις Εκδηλώςεις μας, εχουμε καθιερώσει και δεν δινουμε τον λογο ουτε παρουσιάζουμε τους παντες (ουτε σε πολιτικους, ουτε και κυριως πολιτευτές) παρα μονον πραγματι και στην "...κουτσή Μαρια" που μας φτιαχνουν τα ωραια παραδοσιακά εδέσματα γιατί εχουμε υποχρεωση.... Και σε αλλους ταπεινούς που συμβάλουν στην επιτυχια τους.
    Τριτον, διακαίωμα του κ. Μαρκοπουλου ειναι να ειναι "μονιμο" στελεχος της ΝΔ αλλα εμεις οι πολιτες βλέπαμε στις εφημεριδες πολυ συχνα να αλλαζει απο καιρού εις καιρον κομμα (παντα δεξιάς ή ακροδεξιας απόχρωσης) ....
    Τελος, πραγματι ειναι προς τιμήν του που κερδισε στο ΣτΕ (εγω τοτε ουτε καν γνωριζα την προςφυγη του, ουτε ειχα δυνατοτητα να βοηθήςω) την υποθεση του δασους της Καπελης, αλλα αδικει κατάφορα ολους εκεινους που στην πράξη, εκαναν αγωνες για να σωθεί το δασος (ή ακομη για να εφαρμοστεί η αποφαση του ΣτΕ) δηλ. τους αείμνηστους Γιαρμεναιους Ανδρεα Μπομπα, Μπαμπη Παπαθεοδωρου και πολλους αλλους, τον Δασαρχη Λαττα, ....αντε να βαλω και την "αφεντιά" μου εκει προς το τελος.....
    Ευχαριστω για την φιλοξενια.
    Σ.
    Υ. Γ. Αφου το ξεκίνησες ας ανημερωθει ο κ. Μαρκόπουλος μηπως και θυμηθεί καλλιτερα.
    Φυσικα για μενα εδω τελειώνει ο διαλογος. Και ζητω συγνωμη για την κατάχρηση.
     
    • Kostas Papantonopoulos Απάντηση του κυρίου Άγγελου Μαρκόπουλου και ελπίζω να σταματήσω να κάνω το «σπασμένο τηλέφωνο».
      Το σχόλιο είναι μεγάλο και δεν το επιτρέπει το σύστημα του fb ολόκληρο.

      1ο μέρος:

      Κύριε Παπαντωνοπουλε χαίρεται.
      Σε σχέση με όσα απήντησε ο κ. Σωτηρόπουλος αισθάνομαι την ανάγκη να επανέλθω για να μη καταλείπονται σκιές στον αναγνώστη και να ξαναμπούν μερικά πράγματα στη θέση τους. Και το τελειώνω εδώ.

      1.Ειναι πράγματι θετικό που αναγνωρίζει ο κ. Σωτηρόπουλος ότι "πράγματι είναι προς τιμήν του που κέρδισε στο ΣτΕ (εγώ τότε ούτε καν γνώριζα την προσφυγή του, ούτε είχα την δυνατότητα να βοηθήσω) την υπόθεση του Δάσους της Κάπελης". Αυτός ο αγώνας κ. Σωτηρόπουλε ξεκίνησε το 1988 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Επι 32 λοιπόν χρόνια γιατί δεν γράψατε ούτε λέξη στο περιοδικό σας Διβρη για αυτόν τον αγώνα; Εδώ βούιξε ο κόσμος. Πως "δεν είχατε εσείς την δυνατότητα να βοηθήσετε"; και πως "δεν μάθατε εσείς την προσφυγή"; όταν στο ΣτΕ δεν συνεζητήθη μόνο μια αίτηση ή μια προσφυγή αλλά παρά πολλά δικόγραφα μου, (βίντεο και φωτογραφίες) επί των οποίων εξεδόθησαν πέντε Αποφάσεις του ΣτΕ ήτοι α.η Απόφαση του Προέδρου του Ε Τμήματος κ. Κ. Χαλαζωνιτη μετα την από 21.11.2000 προσφυγή μου" περί απαγόρευσης κοπής δρυών στο δάσος της Φολόης", β.η Απόφαση 320/2001,γ. η Απόφαση 103/2002 δια των οποίων διεταχθη ότι "η κοπή δρυών στο δάσος της Φολόης απαγορεύεται απολύτως", δ.η Απόφαση 1785/10 Απρ.2003 με την οποίαν τροποποιήθηκε ο δασικός κώδικας μόνο για το δάσος της Φολόης που εκριθη"το δάσος δρυών της Φολόης ως προστατευόμενος οικοτοπος κοινοτικής σημασίας" για την υγιεινή απόλαυση των επισκεπτών και δεν έγινε έκτοτε καμμιά διαχειριστική μελέτη, υπαχθέν στο δίκτυο NATURA, και ε.η από 3.11.2008 Απόφαση του Προέδρου του Ε Τμήματος κ. Μενουδακου περί "απαγόρευσης σφαγείων στο δάσος της Φολοης". Μαλιστα μετά την μεγάλη Απόφαση 1785 της 10ης Απρ. 2003 το γραφείο του τότε Πρωθυπουργού κ. Σημίτη εζήτησε τις μέχρι τότε 4 Αποφάσεις του ΣτΕ και το Μ. Σαββατο του 2003 ήλθε ο κ. Σημίτης στη Φολόη μετά από πεζοπορία 5 χιλ. με την σύζυγο του μέσα στο δάσος Φολόης και στη Φολόη ζήτησε και συνεχάρη τον Πατέρα μου "για τις ενέργειες του γιου σας για το δασος" ενώ εγώ ήμουν στον Πύργο γιατί δεν ήξερα ότι θα ρθη Φολόη. Επίσης στο Προεδρικό Μέγαρο παρουσία όλης της πολιτικής ηγεσίας με συνεχάρη ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλος "γιατί έσωσε ένα δάσος, έσωσε ένα δάσος, το κόβανε και το πουλάγανε, το έχω περπατήσει εγώ αυτό το δάσος" έλεγε στον Πρωθυπουργό, στον Αρχηγό της Αντιπολίτευσης, Αρχηγούς Κομμάτων, Πρόεδρο Βουλής. Τόσα δημοσιεύματα έγραψε ο αθηναϊκός και τοπικός τυπος (μέχρι τώρα 380 περίπου) και δεν πήρατε χαμπάρι εσείς επί 32 ολόκληρα χρόνια κύριε Σωτηρόπουλε; που ήσασταν εσείς που έπρεπε πρώτος να γράφατε και να ξαναγράφατε για αυτόν τον αγώνα για τον "συμπατριώτη σας" όπως λέτε. Άρα δεν ισχύει ότι δεν γνωρίζατε και ότι δεν μπορούσατε να βοηθήσετε. Γιατί δεν το κάνατε; .Μήπως από μικροψυχία δεν το κάνατε; λέω εγώ τώρα.
      2.Τωρα έρχομαι σε αυτό που είπατε και που αποτελεί δυσφήμηση για μένα ότι δήθεν "άλλαζε κόμμα πάντα δεξιάς η ακροδεξιάς απόχρωσης). Αυτή η σκιά που ρίχνετε δεν θέλω και δεν πρέπει να μείνει. Εγώ πήγα σε κοινοβουλευτικό κόμμα και όχι ακροδεξιό. Όταν πετυχαίναν κάποιοι παράγοντες από τον αγώνα μου για το δάσος της Φολοης να μη με έχει η Ν.Δ. στο ψηφοδέλτιο τότε που μετά τις Αποφάσεις του ΣτΕ μπορούσα να εκλεγώ βουλευτής (ενώ ήμουν υποψήφιος βουλευτής της Ν. Δ. στις εκλογές του 1993 και του 1996) εγώ από αντίδραση και επειδή πράγματι είχα κάνει πολύ περισσότερα από άλλους, πήγα μόνο για τις εκλογές στον κ. Καρατζαφέρη που με κάλεσε ο ίδιος που ήταν βουλευτής της Ν. Δ. και κοινοβουλευτικό κόμμα, αλλά αμέσως μετά τις εκλογές επανήλθα στην Ν. Δ. όπως έχουν επανέλθει όλοι οι βουλευτές του και όλο το κόμμα του. Μακριά λοιπόν από μένα αυτό που κάνουν οι αριστεροί που άμα θέλουν να σε δυσφημήσουν η να σε απαξιώσουν σου πετάνε την κουτσουλιά της ακροδεξιάς απόχρωσης. Δεν κολλάνε αυτά σε μένα μετά από 45,5 χρόνια στη Νέα Δημοκρατία. Μακριά από μένα αυτά τα σλόγκαν της αριστεράς.
       
    • Kostas Papantonopoulos Το σχόλιο του κυρίου Μαρκόπουλου είναι μεγάλο και δεν το επιτρέπει το σύστημα του fb ολόκληρο.

      2ο μέρος

      3. Οσον αφορά το τραγούδι Λενιώ είπε ότι μου "βγάζει το καπέλο". Και για τα άλλα κουβέντα. Δηλαδή έχουν όπως τα έγραψα. Και για το πως τα "χαλάσαμε" και για το ο, τι δεν με ανέφερε καν σε κείμενο για εκδήλωση του. Οσο για την επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΝ στη Φολόη θα του θυμίσω ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΥΝ με κάλεσε να καθίσω ακριβώς δίπλα του στα αριστερά του στο πάνελ. Δεν είδα τι έγραψε και πως με ανέφερε, ούτε καν με ενδιέφερε άλλωστε.
      4 Επίσης εδώ πρέπει να πω κάτι ακόμα ουσιώδες. Γιατί κάτι ανέφερε ο κ. Σωτηρόπουλος ότι δήθεν αδικώ κάποιους. Από την Φολόη ο μόνος που με βοήθησε να γίνουν γνωστές οι Αποφάσεις του ΣτΕ και σεβαστές από τους πολίτες με το περιοδικό ΦΟΛΟΗ ήταν μόνο ο Μπάμπηςς Παπαθεοδώρου. Και αυτός όμως μετά τις 10 Απριλίου του 2003 που δημοσιεύτηκε η μεγάλη Απόφαση 1785/2003 του ΣτΕ και είχαν βγει συνολικά 4 Αποφάσεις του ΣτΕ. Ποτέ πριν. Δηλαδή και αυτός ρυμουλκηθηκε από την επιτυχία των 4 Αποφάσεων του ΣτΕ. Κανένας άλλος από τη Φολόη. Πόλεμο δεχόμουνα και όχι συμπαράσταση. Ούτε ο Σύλλογος Φολοητών με βοήθησε. Λογαριάστε πόσα είναι τα δικαστικά έξοδα να κοινοποιήσω 5 Αποφάσεις του ΣτΕ σε 20 αποδέκτες η κάθε μία με 50 ευρώ σημερινά. Συν δικόγραφα, συν βίντεο συν φωτογραφίες (βιντεοσκόπησα 59.678 κορμούς δρυός από 3 έως 21 μέτρων σε 14 βίντεο και 814 φωτογραφίες και τα πήγα αυτά στο ΣτΕ). Όλα μόνος μου. Κανείς δεν με βοήθησε ούτε ηθικώς ούτε υλικώς, ούτε εργατικώς. Και το σπίτι μου στη Φολόη έμενε επί 10 χρόνια ατελείωτο και μου έλεγε ο Πατέρας μου "στο σπίτι μένουν νυχτερίδες, θα το τελειώσεις;". Και έρχονται τώρα κάτι Κουμανταίοι που λένε στο προ 10 ημερών site του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και ψελλίζουν ότι το δάσος της Φολόης είναι δικό τους, ότι δήθεν είναι δική τους υπόθεση το δάσος και ότι δήθεν αυτοί έχουν ενδιαφερθεί για την προστασία του. Αλλά έχω πολλά για την γούνα τους με κυριωτερη την επιστολή 6-8 κουμαναίων που την δημοσίευσαν στην Πατρίδα τότε που έγραφα εγώ τα μεγάλα άρθρα το 1988 για την υπερυλοτομία και υπερκάρπωση του Δάσους της Φολόης που έλεγαν "εμείς άμα δεν έχουμε λεφτά πάμε απέναντι στο δάσος και κόβουμε δέντρα και τα πουλάμε". Όποτε την θέλουνε, να τους την στείλω πεσκέσι. Άλλωστε οι περισσότεροι υλοτόμοι από το Κουμανι δεν ήσαντε η μήπως δεν είναι και ακόμα; Μια απόφαση και μόνο να είχανε βγάλει οι Κουμαναίοι όπως οι παραπάνω του ΣτΕ που έβγαλα εγώ για την προστασία και ανάδειξη του Δάσους της Φολόης θα είχε βουίξει ο κόσμος; Για αυτό λοιπόν Αιδώς Αργείοι. Έχουνε γνώση οι φύλακες. Όσα επετεύχθησαν δεν χαρίζονται σε κανένα. Μα σε κανένα. Ας το πάρουν απόφαση.
      Σε ευχαριστώ Κύριε Παπαντωνόπουλε.
      Με εκτίμηση για το έργο σου.
      Άγγελος Μαρκόπουλος.
       
      Σωτήρης Σωτηρόπουλος Προς τον διαχειριστή της σελίδας κ. Κ.Π.
      Επειδή θέλω να διευκολύνω και συμβάλλω στην αποφυγή μακροσυρτων απαντήσεων και εκ των πραγμάτων ανταπαντήσεων, αποσύρω τα δικά μου σχόλια, γιατί αντί για προαγωγή του δημοκρατικού διαλόγου και σωστή ενημέρωση μάλλον υπάρχει εκτροπή... Και δεν θέλω ή δεν μπορώ να συμμετέχω...
      Ευχαριστώ.
     
     
     

    Στις 7 Αυγούστου 2010, στην Κάπελη ο τότε δήμος Λασιώνος, με δήμαρχο τον Βασίλη Παπαντώνη και με τις παρενέσεις του Κώστα Παπαντωνόπουλου και Ηλία Τουτούνη, διοργάνωσε διαγωνισμό δημοτικού τραγουδιού. Ο σκοπός μας ήταν να βρούμε μια ευκαιρία να καταγράψουμε τραγούδια του τόπου μας, και το πετύχαμε.
    Ορίσαμε μια επιτροπή από ανθρώπους που είχαν ακούσματα και λίγες γνώσεις από το δημοτικό τραγούδι, όχι για να αναδείξουμε φίρμες, από τα γεροντάκια της Ηλείας που ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν, αλλά ως έπαθλο δώσαμε κάποια χρηματικά ποσά και αναμνηστικά να τους πείσουμε να έλθουν, για να γνωρίσουμε ανθρώπους που τραγουδάνε και να καταγράψουμε τραγούδια. Στο τέλος της εκδήλωσης εμφανίσθηκε και ο κ. Άγγελος Μαρκόπουλος, πολιτευτής από την Φολόη και μας ζήτησε να τραγουδήσει ένα τραγούδι εκτός διαγωνισμού που, όπως μας ανέφερε το είχε καταγράψει η αείμνηστη Δώρα Στράτου στο διπλανό χωριό Αγία Τριάδα (πρώην Μποκοβίνα) το έτος 1934 και το τραγουδούσε ο Μαϊκαντής. Δεν του χαλάσαμε χατίρι και τον ανεβάσαμε επάνω και μας το τραγούδησε, όπως το ήξερε. Σ’ αυτό τον διαγωνισμό καταγράψαμε μερικά τραγούδια όπου δεν τα είχαμε ακούσει ξανά. Ενδεικτικά θα αναφέρω την αείμνηστη κα. Ντίνου με το τραγούδι «Γεια σου χαρά σου Κιουταχή, καλώς τον, τον Μπραΐμη…!» το τραγούδι του Γιάννη Παπαδόπουλου «Κατάδικος καθότανε στης φυλακής την πόρτα και με τον ήλιο μάλωνε…!» και άλλα τραγούδια. Επίσης ο διαγωνισμός μας άνοιξε δρόμους να προβούμε σε νέες αναζητήσεις και το πετύχαμε!
    Με λίγα λόγια δεν μας ενδιέφεραν, αφού δεν γνωρίζουμε κανόνες μουσικής, ρυθμολογίας, ορθοφωνίας κ.λπ. ούτε ποιος θα βγει πρώτος ή τελευταίος. Αυτό που θέλαμε το πετύχαμε, όχι εκμεταλλευόμενοι τους υποψήφιους, αλλά τους δώσαμε ένα έναυσμα να βγάλουν μέσα από την ψυχή τους τον κρυμμένο θησαυρό και να τον καταγράψουμε.
    Όπως έχω ξανά γράψει, εγώ δεν σπούδασα τίποτα, απόφοιτος Λυκείου είμαι και έβαλα σκοπό στην ζωή μου να μαζέψω τα άυλα «μνημεία του λόγου» του τόπου μας. Στην διάβα μου συνάντησα και τον αγαπητό φίλο μου Κώστα Παπαντωνόπουλο και αφού τον αξιολόγησα, κατάλαβα ότι έχουμε τις ίδιες θέσεις πάνω σ’ αυτό το θέμα και έκτοτε πορευθήκαμε μαζί. Έτσι κάναμε διαγωνισμούς δημοτικών τραγουδιών, συνάξεις σε ταβέρνες και σε μεμονωμένες καταγραφές, ώστε να διασώσουμε ότι προλάβουμε.
    Ο Κώστας δια μέσω της ιστοσελίδας του www. antroni.gr προσπάθησε να τα διασώσει και να τα δημοσιεύει. Εγώ στην συνέχεια με τα βιβλία μου και τελευταία στο fb στην σελίδα μου «Ηλίας Τουτούνης» ανελλιπώς δημοσιεύω τραγούδια, λαογραφικά και ιστορικά θέματα για να διασωθούν.

    Πριν λίγες ημέρες ένας Πηνειώτης ο Γιώργος Γιαννακόπουλος ή Μπαρούνης ή magas giorge, όπως συστήνεται, μας έκανε μια επίθεση, νομίζω ότι την έκανε μάλλον δια λόγους ζηλοτυπίας:
    Ιδού ακριβής αντιγραφή:

    magas giorge Πριν από 1 εβδομάδα
    Κύριοι, είστε παντελώς αγράμματοι, είστε παραχαράκτες της Παράδοσης, είστε επικίνδυνοι και κάποιος πρέπει να σας μαζέψει. Το τραγούδι αυτό είναι (τράτα Μεγάρων) και αφορά το ιστορικό γεγονός του Αγιώργη του χορευταρά γεγονός που έλαβε χώρα στην Τουρκοκρατία. 1) Ο χορός Τράτα δεν υπάρχει στην Πελοπόννησο και ειδικά στην Πηνεία. 2) Ο κύριος (Άγγελος) στον οποίον αναφέρεστε δεν έζησε στην Τουρκοκρατία. 3) Στην Τοτρκοκρατία δεν υπήρχε Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κύριος Τουτούνης εφαρμόζει αυτό που έλεγε ο Γιάννης Τσαρούχης "Στην Ελλάδα ό,τι δηλώσεις είσαι". Έχει το θράσος να μπαίνει μάλιστα και πρόεδρος επιτροπής σε διαγωνισμούς Δημοτικών τραγουδιών χωρίς να γνωρίζει κανόνες μουσικής, ρυθμολογίας, ορθοφωνίας κ.λπ Ω! ποία ξεφτίλα. Σταματήστε επιτέλους να διαδίδεταε τέτοιες αναλήθειες. Σταματήστε να παραχαράζετε την Ελληνική Παράδοση. Επιτέλους υπάρχουν και όρια. Ο κόσμος μδεν είναι ηλίθιος να καταπίνει τηις μπούρδες τις δικές σας.

    Κύριε Γιαννακόπουλε εμείς δεν είμαστε παραχαράκτες, όπως αναφέρεστε, εμείς μόνο καταγράφουμε, όπως έχουν και τα δημοσιεύουμε, δεν είμαστε επιστήμονες όπως εσείς. Δεν αποσκοπούμε να παραχαράξουμε όπως το κάνετε εσείς, εμείς καταγράφουμε και όλα γίνονται με τον ιδρώτα μας και δεν έχουμε εισπράξει ούτε ένα ευρώ! Δεν γνωρίζουμε πολλά αλλά γνωρίζουμε ότι εσείς, όπως συστήνεστε ότι συστήνεστε, όταν καταγράψατε για το χωριό σας «Η ΖΩΗ, ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ, ΤΑ ΗΘΗ ΚΙ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΟΥ ΑΥΓΗΣ ΗΛΕΙΑΣ Κάτω Λουκάβιτσα», έκδοση του 2007, δεν καταφέρατε να καταγράψετε ούτε ένα Πηνειώτικο τραγούδι, ούτε του χωριού σας τα δυο τραγούδια, ούτε των γύρω χωριών Αγραπιδοχώρι, Νταούτι, Μουσουλί, Πυρί, Οινόης, Κεραμιδιάς, Μονής Σωτηρούλας, το τραγούδι της Πηνειωτοπούλας, και δεκάδες τραγούδια της περιοχής που ανήκει το χωριό σας Αυγή Πηνείας.
    Μόνο πήρατε ανά χείρας μερικά βιβλία και μεταξύ αυτών «Τα ληστρικά τραγούδια» του Δημήτρη Χαλατσά και κοτσάρατε για τους λήσταρχους τον Περικλή Παπαγεωργίου, τον Φώτη Γιαγκούλα, τον Θωμά Γκανάρα, τον Νταβέλη κ.λπ. Τους λήσταρχους της Πηνείας και της Λουκάβιτσας πους τους γράψατε. Ποια είναι συνταρακτικά ιστορικά γεγονότα, που στιγμάτισαν το χωριό σας και τον τόπο;
    Λυπούμε πολύ που, κατά καιρούς σε διάφορα πρόσωπα και δημοσίως, με κατηγορείς, επειδή δεν κατάφερα να σπουδάσω και έμεινα αγράμματος και για την εκπομπή «Από τόπο σε τόπο» που διοργανώσαμε στην Αμαλιάδα, επειδή δεν επέλεξαν εσένα τον επιστήμονα και επέλεξαν εμένα τον «παντελώς αγράμματο και παραχαράκτη της Παράδοσης, όπως αναφέρετε. Όμως δεν μετάνιωσα γι’ αυτό που κάνω, και όσο μπορώ θα το συνεχίσω.
    Το κακό είναι ότι τέτοια λόγια σαν τα δικά σου τα έχω ξανά ακούσει, από ψευτοεπιστήμονες που στην αδυναμία τους προσπαθούν να κόψουν τα μπουμπούκια προτού ανθίσουν!


Εκτύπωση   Email

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates