Αντρώνι: εικόνα των Αγίων Αναργύρων; (Μας ειδοποίησαν ότι υπάρχει, δεν έχει χαθεί)

Γονική Κατηγορία: Αξιοθέατα Βυζαντινά μνημεία Εμφανίσεις: 141183

Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες Αργύρηδες του χωριού μας και σε όλου του κόσμου.
Μας ήλθαν μπονόρα, τρία τέσσερα μηνύματα με ευχές για καλό μήνα και χρόνια πολλά για το χωριό μας που γιορτάζει.
Το μυαλό καθαρό όπως ήταν πρωί-πρωί πήρε τόσες στροφές το άτιμο για να μας βασανίσει και η καρδιά μας άρχισε να χτυπά σαν κομπρεσέρ.
Το τι θυμηθήκαμε δεν φαντάζεστε! Μην πάει το μυαλό μακριά, εκεί γύρω από την γιορτή, δίπλα από το σπίτι μας, στο νεκροταφείο, στους Αγίους Αναργύρους.
Ακούστε χωριανοί και κυρίως εσείς οι οσφυοκάμπτες με τις μακρυσταυρίες που φτάνουν ως τα πατώματα. Ξέρω τι λέω, από κάτι τέτοια γεννιούνται λαμόγια.
Ψάχνουμε λοιπόν την παλιά εικόνα των Αγίων Αναργύρων, αυτή τη μεγάλη που κατέβαινε στην πλατεία σαν και σήμερα, να την φωτογραφήσουμε. (Μας ειδοποίησαν ότι υπάρχει, δεν έχει χαθεί: Αύγουστος 2020)
Είχαμε διαβάσει τότε, ένα ιστορικό που είχε γράψει ο αείμνηστος φίλος μας Θανάσης Α. Αβραμόπουλος.
Αναφερόταν σε ένα σπάνια αξιοθέατο 400 ως 1000 χρόνων περίπου. Δεν είχε εκτιμηθεί η αξία της.
Ρωτάμε από δω, από κει, παντού, παπάδες, επιτρόπους, καντηλανάφτες, και άλλους σοβαρούς ανθρώπους, όλοι την ήξεραν αλλά κανένας δεν γνώριζε την τύχη της.
Άλλοι έλεγαν είναι στον Άγιο Κωνσταντίνο, άλλοι στους Αγίους Αναργύρους και κάποιοι άλλοι σε πληρωμένη θυρίδα για να μην κλαπεί.


Χωριανοί, η εικόνα πέταξε όπως πέταγε και η εικόνα της Παναγιάς των Νοτενών από το Βελημάχη στη Νοτενά.
Όπως θα καταλάβατε και όσοι μας ξέρετε εμείς δεν θα κρατάγαμε ένα τόσο σοβαρό θέμα για τον εαυτό μας.
Μας ήλθαν στο μυαλό το πρωί και άλλα δύο θέματα, γύρω από αυτά τα αμαρτωλά συμβούλια αλλά θα αναφέρουμε τώρα μόνο το ένα. Αργότερα το άλλο μη σας πέσουν βαριά διότι το τελευταίο που δεν θα αναφέρουμε είναι τόσο σοβαρό και δεν είμαστε σε θέση τώρα να το υποστηρίξουμε και να το αντικρούσουμε, λόγω… και της κατάστασής μας.
Γνωρίζετε, όσοι βέβαια μας παρακολουθείτε εδώ, τη μεγάλη προσπάθεια που κάναμε ώστε να διασωθεί το αρχαίο εκκλησάκι των αγίων Αναργύρων.
Πολύχρονος αγώνας με δημοσιεύματα στον τύπο και δεκάδες έγραφα στο Υπουργείο Πολιτισμού, στις Εφορίες Νεωτέρων μνημείων, στους αρχαιολόγους κλπ. Θα σας παραθέσουμε στο τέλος, ένα μικρό δείγμα σε μερικές συνδέσεις.
Τελικά αφού το υπουργείο δεν έδινε δεκάρα τσακιστή για τη διάσωσή του, συνεννοηθήκαμε με τους αρχαιολόγους να γίνει μια ήπια αποκατάσταση με την ανοχή των αρχαιολόγων ώστε να σταματήσουμε τη διάβρωση από την υγρασία στο ναό.
Βοηθήσαμε (με την πίεση μας), κυρίως επί δημαρχίας Β. Παπαντώνη να γίνει μια πολύ σοβαρή μελέτη με εξειδικευμένους επιστήμονες που κατά την διάρκεια της έρευνας φωτογραφήσαμε, βιντεοσκοπήσαμε και διαπιστώσαμε ότι κάτω από αυτές τις αγιογραφίες υπήρχαν παλαιότερες.
Αυτά είχαν διαδραματιστεί τότε και το θέμα ήταν στις συζητήσεις, δηλαδή στο πως θα γίνει να διασωθεί το μνημείο.
Πριν λίγα χρόνια κάναμε μια βόλτα στο νεκροταφείο και μας «σηκώθηκε η τρίχα κάγκελο».
Είχαν κάνει «οι δικοί μας», τέτοιες αυθαίρετες παρεμβάσεις (εξωτερικά του ναού) που αν τους είχαμε καταγγείλει τότε θα πήγαιναν δεμένοι τον κατήφορο, μαζί και ο παπάς.
Να συγχωράν ένα δικό μας πρόσωπο που με το ζόρι μας κράτησε για να μην φρίξει ο κόσμος πάλι και να μην μείνει το χωριό χωρίς παπά.
Ας τα ακούσουν και οι δεσποτάδες αυτά που γνωρίζουμε ότι, μας παρακολουθούν.
Κώστας Παπαντωνόπουλος Νοέμβρης 2018

Συνδέσεις: Ένα Βυζαντινό μνημείο καταρρέει

http://www.antroni.gr/index.php/o-topos-mas/2012-12-06-23-58-15/diafora/246-diafora/kataggelies/1225-ena-vyzantino-mnimeio-katarreei

Ο Ρέπροβος σε καλά χέρια

http://www.antroni.gr/index.php/o-topos-mas/meletes-pnevmatika/dimosieyseis/1207-o-reprovos-se-kala-xeria

«Ο ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ Ο ΚΥΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΩΣ ΑΠΑΝΤΑΤΑΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ».

http://www.antroni.gr/index.php/o-topos-mas/aksiotheata/arxaiologikoi-xoroi/2008-11-16-20-01-39/690-l-r-56371350

Εκτύπωση