Το δρυοδάσος Φολόης βρίσκεται σε κίνδυνο

Γονική Κατηγορία: Διάφορα Αναδημοσιεύσεις Εμφανίσεις: 4224

"Έφριξα" όταν διάβασα την επιστολή -απάντηση στο δήμαρχο Φολόης, του συντοπίτη Άγγελου Μαρκόπουλου,  στην εφημερίδα "Θέση της Ηλείας".

Ο Άγγελος Μαρκόπουλος είναι αυτός που, μόνος, πέτυχε τελικά την προσωρινή  αναστολή  από το ΣτΕ για τη δημιουργία σφαγείων στο Κούμανι.  Είναι αυτός που ενδιαφέρεται με πράξεις (και όχι με λόγια) για την προστασία του δρυοδάσους περισσότερο από όλους μας. Είναι αυτός που μοίραζε κινητά τηλέφωνα στους βοσκούς της Κάπελης  να ειδοποιούν τις αρχές για τις παράνομες υλοτομίες.

Γνώριζα ότι κάτι "παιζόταν" για σφαγεία στο Κούμανι, αλλά δεν φανταζόμουν ότι η ανάπτυξη στο δάσος θα ξεκίναγε από τα σφαγεία ούτε ότι οι κάτοικοι του δήμου Φολόης (ιδίως αυτοί που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Κάπελη) θα επέτρεπαν να βάλουν "ταφόπλακα" στο δρυοδάσος, τα ρέματα και τα φαράγγια μας.

Εμείς εδώ συμπαραστεκόμαστε στην ανιδιοτελή ενέργεια του Άγγελου Μαρκόπουλου και πιστεύουμε ότι το ίδιο θα κάνετε και εσείς που βλέπετε  τούτη  τη  σελίδα.

Διαβάστε το σχόλιο της εφημερίδας "Θέση της Ηλείας" και την επιστολή απάντηση του Άγγελου Μαρκόπουλου από τη Γιάρμενα.

 

Επιτέλους φτάνει με την "ανάπτυξη"

 Η ασκήμια τούτου του τόπου με τρομάζει. Ση­κώνεις το ένα στρώμα και από κάτω αποκαλύπτεται άλλο και μετά άλλο και άλλο και άλλο... Πιθανότατα να έχετε ακούσει για την προσωρινή διαταγή του ΣτΕ για απαγόρευ­ση της δημιουργίας σφαγείων στη Φολόη, αλλά καλύτερα ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Εδώ και πέντε περίπου χρόνια, ο Δήμαρχος Φολόης κατέβαλε προσπάθειες για δη­μιουργία σφαγείων στη Φολόη και κατάφερε πρόσφατα να φτάσει μέχρι τον διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου, χωρίς όπως αποδεικνύεται- α­πόφαση του Νομαρχιακού Συμ­βουλίου περί των περιβαλλο­ντικών όρων όπως ορίζει ο Νό­μος και μόνο με την υπογραφή ενός αντινομάρχη (που ενδεχο­μένως ούτε αυτός γνώριζε το Νόμο). Το σφαγείο επρόκειτο να δημιουργηθεί δίπλα στο δρυοδόσος Φολόης  και για να αποφευχθούν όποια περιβαλ­λοντικό ζητήματα θα προέκυ­πταν, κάποιοι αετονύχηδες χώ­ρισαν (!) μια λωρίδα 2 χιλιομέ­τρων μεταξύ της NATURA του Οροπεδίου Φολόης και της NATURA του όρους Ερύμανθου και είπαν ότι αυτή η λωρίδα δεν είναι NATURAI! Εκεί θα έ­φτιαχναν, λοιπόν, το σφαγείο τους. Το πράμα είχε μπει σε κα­λό δρόμο, η Νομαρχία με τον Δήμο Φολόης και την Κτηματι­κή βρίσκονταν σε αγαστή συ­νεργασία ώστε να διαπράξουν το τέλειο περιβαλλοντικό έ­γκλημα, μέχρι που βρέθηκε στο δρόμο τους ένας δημότης της Φολόης, ο κ. Άγγελος Μαρκό­πουλος, που μη φαντάζεστε πως είναι κανένας απ' αυτούς τους "παρανοϊκούς αριστερούς, δήθεν οικολόγους" που για την δράση τους τυγχάνει να διαβά­ζεται συχνά πυκνά στον αστικό τύπο. Ο κ. Μαρκόπουλος έχει διατελέσει Νομαρχιακός Σύμ­βουλος με τη συντηρητική πα­ράταξη στο νομό, και υποψή­φιος βουλευτής της ΝΔ. Το στραβό, όμως, δεν έχουν την "πολυτέλεια" να το βλέπουν μόνο οι αριστεροί, άλλο που μόνο αυτοί μιλάνε. Στην περίπτωσή μας, όμως, ο κ. Μαρκό­πουλος αποφάσισε όχι μόνο να μιλήσει, αλλά να καταγγείλει τα περιβαλλοντοκτόνα σχέδια του Δημάρχου στο ΣτΕ, το ο­ποίο με τη σειρά του εξέδωσε προσωρινή διαταγή απαγόρευ­σης κατασκευής των σφαγείων.

Η συνέχεια έχει κάπως έτσι: Ο Δήμαρχος Φολόης κ. Μαρού­ντας απάντησε μέσα από ρε­πορτάζ τοπικής εφημερίδας σε απαξιωτικό τόνο και επί προ­σωπικού (λες και το δάσος είναι των δυο τους) στον κ. Μαρκόπουλο.

Όταν όμως ο τελευ­ταίος θέλησε να απαντήσει στο ρεπορτάζ αφού θεώρησε πως τον έθιγε, του ζητήθηκε έ­να διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, το οποίο και δεν έδωσε διότι δεξιός είπαμε πως είναι ο άνθρωπος, όχι μαλάκας.

Το τι έγραφε ο κ. Μαρκόπου­λος στην απαντητική επιστολή του δεν μπορείτε να το φαντα­στείτε, μπορείτε όμως να το διαβάσετε παρακάτω. Ότι το δρυοδάσος καταληστεύεται από τους παράνομους υλοτόμους και ότι είναι μες στο σκουπίδι και την απαξίωση το γνωρίζω προσωπικά διότι συχνά επισκέ­πτομαι τους  "Κένταυρους" του καλού μου φίλου Ταμπουρό­γιαννη στη Φολόη. Αυτό που πραγματικά όμως με σόκαρε στα γραφτά του κ. Μαρκόπου­λου, ήταν η εικόνα κάποιων υ­πάνθρωπων που κυνηγούν και πιάνουν από τα αυτιά τους α­νήμπορους λαγούς του δάσους μέσα στα χιόνια, κάτι που απο­κλείεται να μη γνωρίζουν οι υ­πεύθυνοι. Σας αφήνω όμως να διαβάσετε την επιστολή, για να δείτε τι ωραία που είναι εις τας εξοχάς, τις διοικούμενες α­πό ανθρώπους με όραμα:

 

« Ό Δήμαρχος Φολόης κ. Μα­ρούντας δεν έχει κατανοήσει ακόμα ότι δεν απαγόρευσα εγώ τα σφαγεία αλλά το Συμβούλιο της Επικρατείας. Γιατί λοιπόν δεν τα βάζει με το ΣτΕ και τα βάζει με μένα; Ή μήπως επειδή το ΣτΕ του είπε ό,τι του είπε την προηγούμενη βδομάδα που πήγε στην Αθήνα και πήγε στο ΣτΕ με δήθεν "φίλους του" και επειδή δεν μπορεί να τα βάλει με το ΣτΕ, με δήθεν πληρωμέ­νους "καταπέλτες" από τα κον­δύλια του Δήμου (σε τοπική η­μερήσια εφημερίδα, 16/11) τα βάζει μαζί μου, θέλοντας μάλι­στα να περάσει στους δημότες το μήνυμα ότι εγώ δεν αγαπάω την ανάπτυξη του Δήμου και του Οροπεδίου αφού αντιτίθε­μαι στο "μεγάλο και τεράστιο έργο των σφαγείων" όπως γρά­φει Επειδή ο καθένας έχει την ιστορία του σ' αυτόν τον τόπο θα θυμίσω στον κ. Μαρούντα ό­τι όταν εγώ έβγαλα 4 αποφά­σεις του ΣτΕ το 1999 και 2000 και απαγορεύτηκε στον Δα­σάρχη  από το ΣτΕ να κόβει 9000 βελανιδιές κατ' έτος και άλλα τόσα οι λαθροϋλοτόμοι, ο κ. Μαρούντας ήταν γνωστός μόνο στο χωριό του και στην Ε­φορία, της οποίας ήταν υπάλ­ληλος, και ζήτησε να γίνει Δή­μαρχος χωρίς να έχει προσφέ­ρει κανένα έργο. Πέραν αυτού, να του θυμίσω ότι πριν γίνει α­κόμα Δήμαρχος όλοι οι χωμα­τόδρομοι του Οροπεδίου Φολό­ης που συνδέουν τα χωριά εί­χαν ασφαλτοστρωθεί.  Με σε­μνή λοιπόν υπερηφάνεια του λέω ότι ως Nομαρχιακός Σύμ­βουλος και υποψήφιος βουλευ­τής οι ασφαλτοστρώσεις αυτές έγιναν με πολλές  και επίπονες προσπάθειες δικές μου (για να μην πω ότι οφείλονται ουσια­στικά στους δικούς μου αγώ­νες) όπως και βοήθησα αποφα­σιστικά για να βγει το κονδύλι του νέου δρόμου Λάλα - Βύλι­ζας.

Ναι, λοιπόν, αντιτίθεμαι κ. Δήμαρχε, στα σφαγεία. Όχι για αντιπολιτευτικού ς λόγους που λέτε. Γιατί εγώ δεν είμαι αντι­πολίτευση στο Δημοτικό Συμ­βούλιο. Αλλά αντιτίθεμαι στα σφαγεία του Δήμου Φολόης για κάτι που εσείς ακόμα δεν το έ­χετε κατανοήσει και είναι τόσο απλό. Για την προστασία του Δρυοδάσους Φολόης, το οποίο ούτε καν αναφέρεται στο δημοσίευμά σας. Διότι ούτε καν σας απασχολεί. Διότι αν σας απασχολούσε θα το είχατε ανα­δείξει 6 χρόνια που είστε Δή­μαρχος επωφελούμενος τις 4 αποφάσεις του ΣτΕ που έβγαλα εγώ. Αλήθεια, κύριε Δήμαρχε, ποιες ενέργειες ή προσπά­θειες ή αποφάσεις πήρατε για να αναδείξετε αυτό το θεσπέ­σιο Δρυοδάσος της Φολόης; Τι κάματε για να μην το κόβουν και το πουλάνε οι λαθροϋλοτό­μοι; Τι κάματε για να μη μεγα­λώνουν και επεκτείνονται τα χωράφια, εις βάρος του δά­σους; Μήπως κλείσατε τις μά­ντρες των λαρθοϋλοτόμων ή των εμπόρων ξυλείας που είναι κοινή διαπίστωση ποια ξυλεία πωλούν; Μήπως σταματήσατε κανένα φορτηγό από εκείνα που περνούν τίγκα στο Λάλα με χλωρή βελανιδιά από το δά­σος για πούλημα; Μήπως ζητή­σατε αναβάθμιση του Δασονο­μείου του Λάλα με εκτός περιο­χής δασικούς; Μήπως κάνατε κανένα σώμα εθελοντών για να σωθεί το δάσος από την λαθροπώληση; Ή μήπως κάνατε κανένα δημοσίευμα να μην πη­γαίνουν οι κυνηγοί με τα χιόνια στο δάσος και πιάνουν τους ά­μοιρους λαγούς από τα αυτιά ή τους σκοτώνουν στα δέκα μέ­τρα μέσα στα χιόνια, αποδει­κνύοντας έτσι το ποιόν τους; Ή μήπως αναδείξατε το Δρυο­δάσος όπως ο Δήμαρχος Λασιώνος ανέδειξε εκείνο το υβρίδιο δρυός που έχει, όπου εντούτοις έρχονται πενήντα χιλιάδες Πατρινοί την 1η Μαΐου; Ή μήπως ενεργήσατε ή ενεργείτε για να καθαριστεί από σκουπίδια όπως κάνει ο Δήμαρχος Λασιώνος με 3-4 εργάτες; Ή μήπως ενεργήσατε για να κάνουν κατασκηνώσεις μέσα στο δάσος για τα παιδιά των υ­παλλήλων της Εθνικής, Εμπο­ρικής, Alpha bank, Eurobank, υπουργείων, Βουλής που πάνε αλλού, ώστε να βρουν δουλειά και 300 και πλέον άνεργοι της περιοχής; Ή ενεργήσατε ώστε να εμπλουτιστεί το δρυοδάσος με κάποια είδη πτηνών ή κά­ποια ελάφια ή κάποια χοιρίδια ώστε να δώσετε ώθηση στον τουρισμό; Τίποτα από αυτά, εξ όσων γνωρίζω, δεν έχετε κάμει. Θα μείνετε στην ιστορία ως ο Δήμαρχος που επί Δημαρχίας του οι υλοτόμοι κατέφαγαν και ξεπούλησαν το θεσπέσιο δρυοδάσος της Φολόης, αυτό το στολίδι που μας έδωσε η φύσις και το εκμεταλλεύονται ατιμώρητοι κάποιοι.

Και σαν να μην φτάνουν αυτά που δεν έχετε κάνει για να αναδείξετε το δρυοδάσος, θέλε­τε και σφαγεία που θα κατα­στρέψουν το δρυοδάσος. Τα σφαγεία είναι βρωμιά, απόβλη­τα, διοξίνες, μονάδα αποτέ­φρωσης, καρκινογόνα αέρια, μόλυνση του περιβάλλοντος, καταστροφή της κτηνοτροφίας με διοξίνες που θα επικάθονται στα χόρτα που θα τρώνε τα αι­γοπρόβατα και θα πιάνουν με­ληταίο πυρετό, είναι μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, θα α­παγορευτεί το πότισμα εκα­τομμυρίων στρεμμάτων από το φράγμα του Πηνειού όπου θα πηγαίνουν τα απόβλητα μέσω της Γκούρας της Κουμανέικης και του Πηνειακού Λάδωνα. Θα είναι μια μη βιώσιμη μονάδα και αν ακόμα εκεί σφάζονται όλα τα σφάγια του Δήμου. Άλλω­στε ο έμπορος αρνιών της πε­ριοχής τα πάει στο δικό του σφαγείο στην Κόρινθο. Τα σφα­γεία θα είναι καταστροφή του τουρισμού και της υγιεινής α­τμόσφαιρας της ορεινής Ηλεί­ας. Για αυτούς και για άλλους ακόμα πολλούς λόγους, αντιτίθεμαι στα σφαγεία εδώ στο ο­ροπέδιο Φολόης και δεν αντιτίθεμαι γενικώς στα ιδιωτικά σφαγεία, όπως παραπλανεί ο Δήμαρχος. Άλλωστε εδώ κοντά είναι ιδιωτικά σφαγεία στην Α­μαλιάδα, στη Γαστούνη, στην Ε­ρυμάνθεια, στο Πάος και στα Άσπρα Σπίτια. Εκεί όμως δεν έ­χουν δάσος Φολόης. Τα σφα­γεία Φολόης θα καταστρέψουν το δρυοδάσος Φολόης.

Και τώρα μερικά ακόμα ερω­τήματα για τον Δήμαρχο.

1). Που και πότε δημοσίευσε απόφαση για Ίδρυση σφαγείων;

2). Γιατί δεν έστειλε στο ΣτΕ την απόφαση Ίδρυσης;

3). Με ποιο νόμο ο Δήμαρχος αρκέστηκε σε έναν υπάλληλο της Κτηματικής και σε έναν α­ντινομάρχη αντί να βγει από­φαση του Νομαρχιακού Συμ­βουλίου περί των περιβαλλο­ντικών όρων όπως ορίζει ο Νό­μος 1650;

4). Είναι τα σφαγεία βαρειά βιομηχανία ή όχι;

5). Είναι περιοχή NATURA ε­κεί που θέλει σφαγεία;

6). Με ποιο δικαίωμα χώρισαν μια λωρίδα 2 χιλιομέτρων με­ταξύ της NATURA του Οροπεδίου Φολόης και της NATURA του όρους Ερύμανθου και είπαν ότι αυτή η λωρίδα δεν είναι NATURA;

7). Επιτρέπονται ή όχι μόνο τα ήπιας μορφής έργα ανάπτυ­ξης και όχι τα βαρειάς βιομηχα­νίας στα NATURA;

8). Εκταμίευσε ο Δήμος από το Δημόσιο 49.766 ευρώ για την αγορά του χωραφιού των 38 στρεμμάτων από τον Σπύρο τον Λεβέντη;

8). Κοστίζει εκείνο το χωρά­φι, στην περιοχή που φυτρώ­νουν μόνο ασφάλακτα, το ποσό των 49.766 ευρώ τα 38 στρέμ­ματα, όταν στη Γαστούνη δεν κοστίζει ούτε πεντακόσια ευρώ το στρέμμα;

1 Ο). Που είδε ο Δήμαρχος ότι εγώ θριαμβολόγησα αφού είπα ότι χρειάζεται μεγάλος ακόμα αγώνας στο ΣτΕ και για την Ε­πιτροπή Αναστολών και στην αίτηση ακυρώσεως;

11). Αμφιβάλει ο Δήμαρχος ότι με την απόφαση του ΣτΕ περί απαγορεύσεως των σφαγείον, τα σφαγεία ετάφησαν ο­ριστικά;

12). Με κάλεσε εμένα ποτέ ο Δήμαρχος στα Δημοτικά Συμβούλια και δεν ήλθα;

13). Γιατί δεν καθαρίζει ή δεν θάβει τα σκουπίδια ο Δήμαρχος μέσα στο δάσος, πρόταση που έχω κάνει εγώ και είναι καιρός

να δεσμευθεί ο Δήμαρχος να την υλοποιήσει χωρίς να ανα­καλέσω εγώ την αίτηση μου στο ΣτΕ για τα σφαγεία.

14). Από πότε ο δρόμος για το δρυοδόσος Φολόης περνάει μέσα από το Κούμανι όπως λέ­ει μια πινακίδα που τοποθετή­θηκε στη διασταύρωση προς Κούμανι και παραπλανά τους ε­πισκέπτες περνώντας τους α­πό αυτή την Κουμανέικη ασχή­μια που ξέρει ο Δήμαρχος;»

 

Παρακάτω παρατίθενται και οι δηλώσεις του δήμαρχου Φολόης που εντοπίσαμε στο διαδίκτυο από την εφημερίδα "Πατρίς" στη διεύθυνση: http://www.patrisnews.gr/newspaper.php?page=10&date=16/11/2008

 

 

 

 

 

Εκτύπωση