Γάμος στη Γιάρμενα πριν 31 χρόνια

Γονική Κατηγορία: Κοινωνικά Γάμοι Εμφανίσεις: 81592

Γάμος στη Γιάρμενα πριν 31 χρόνια,
του Τάκη Κυριακόπουλου και της Νίκης Μπενέτση στις 29.10.1988.

Ο Χρήστος (Τάκης) Κυριακόπουλος γεννήθηκε το 1952 στη Φολόη (Γιάρμενα) και πέθανε στις 15 Οκτωβρίου 2011

Για 20 χρόνια (1982-2002), ασχολήθηκε με τα κοινά στη Φολόη. Τέσσερα χρόνια διετέλεσε πρόεδρος της κοινότητας Φολόης, τέσσερα χρόνια τοπικός πρόεδρος του δήμου Φολόης και τα υπόλοιπα ως κοινοτικός σύμβουλος.

Τα 5 βίντεο (άγνωστου εικονολήπτη) μας τα εμπιστεύτηκε πριν δέκα χρόνια ο συνοδοιπόρος μας στον σύλλογο «Ωλονός», Ανδρέας Χρονόπουλος για τον σύλλογο Φολοητών «ο Κένταυρος».

Τα ανεβάσαμε τότε στα κοινωνικά δίκτυα αλλά έκτοτε τα χάσαμε στη "ζούγκλα" του φέις μπουκ (facebook). Είναι διάρκειας 9 έως 10 λεπτώνπερίπου το κάθε ένα διότι τότε δεν επιτρεπόταν από το youtube το ανέβασμα βίντεο διάρκειας πάνω από 10 λεπτά.

Στο Πρώτο (1) βίντεο φαίνεται η προετοιμασία του γάμου τα καλέσματα και τα φαγητά, τα άλογα για την προσκεφαλάδα, οι πατινάδες από τα όργανα, οι λαμπάδες, τα στέφανα οι μπουμπουνιέρες, οι ντουφεκιές για τη χαρμόσυνη είδηση ότι ξεκινάει τώρα όλη η τελετή του γάμου ως και την εκκλησία.

Στο δεύτερο (2) η τελετή στην εκκλησία όπου στο «Ησαΐα χόρευε», ο γαμπρός και ο κουμπάρος "τα είδαν όλα", έφαγαν κικίδια (κυπαρισσόμηλα), καρύδια και κάστανα στο κεφάλι που έπεσαν ακόμη και τα στέφανα του γαμπρού.

Στο τρίτο (3) η συνέχεια της τελετής, η χαιρετούρα και η μετάβαση στο τραπέζι. Ο οπερατέρ και ο βοηθός του που όπως μάθαμε ήταν ο γιατρός ο γυναικολόγος από τη Γιάρμενα. Έκαναν εξαιρετική δουλειά για τα δεδομένα της εποχής, δεν τους ξέφυγε σχεδόν κανένας από το φακό της κάμερας.

Στο τέταρτο (4) βίντεο τραγούδια καθιστικά από τον αξέχαστο Γιώργο Δανίκα (Τζή) και τον παπά και στο πέμπτο (5)  το γλέντι του γάμου.

«Ξετυλίγονται» εδώ αρκετά λαογραφικά στοιχεία όπως η τοπική ενδυμασία, έθιμα του γάμου, τραγούδια της τάβλας και άλλα. Επίσης χοροί, γλέντι με «αληθινή» διασκέδαση, πειράγματα. Τέλος, οι μικροί μεγάλωσαν, έκαναν οικογένειες και ο κύκλος της ζωής κλείνει με το θλιβερό - συγκινητικό, ότι, απουσιάζουν σήμερα κάμποσοι αγαπημένοι μας μαζί και ο γαμπρός.

Κώστας Παπαντωνόπουλος www.antroni.gr

Εκτύπωση