ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΡΥΜΑΝΘΟ

Frontpage Εμφανίσεις: 105033



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ              Αθήνα 25.06.2021

ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ           Αρ. Πρωτ.: 127

ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ - ΦΟΛΟΗΣ O «ΩΛΟΝΟΣ»                

Πολεμιστών 6Α 16452                                                  

Αργυρούπολη Αθήνα                                                    

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.                                               

Θέμα: "ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΡΥΜΑΝΘΟ"

Ο Σύλλογος Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ερυμάνθου Φολόης ο «ΩΛΟΝΟΣ», κάνει γνωστό στους πολίτες και στην πολιτεία ότι, η παράνομη συλλογή αρωματικών φυτών και βοτάνων, έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις σε όλη τη χώρα και σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως στον Ερύμανθο (Ωλονό), όπου αυτές τις ημέρες γίνεται συστηματική επιδρομή, από επαγγελματίες συλλέκτες, που τα προορίζουν για εμπόριο.

Ένα από τα προβλήματα  αυτής της παράνομης πρακτικής είναι η συστηματική και ασταμάτητη καταστροφή των πολύτιμων αυτών φυτών, κυρίως των δραστηριοτήτων του ανθρώπου που ενεργούνται σε βάρος τους (καταστροφική εκρίζωσή τους, αμέριστη συλλογή και κυρίως κατά την ανθοφορία όπου εμποδίζουν την αναπαραγωγή αυτών, με αποτέλεσμα αρκετά αρωματικά φυτά και βότανα να τείνουν προς εξαφάνιση.

Αναφορικά στα αρωματικά φυτά, για την περιοχή του Ερυμάνθου ιδιαίτερη σημασία έχει το ενδημικό είδος γενικά της Πελοποννήσου, το Sideritis clandestina subsp. clandestina (τσάι του βουνού), του οποίου η περιοχή εξάπλωσης έχει περιοριστεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, λόγω των έντονων ανθρωπογενών πιέσεων που υφίσταται, από την αλόγιστη συλλογή και παράνομη εμπορία του. Ανάλογες συνέπειες έχουν υποστεί και άλλα ευρέως χρησιμοποιούμενα, από τον άνθρωπο, αρωματικά φυτά του Ερυμάνθου όπως η ρίγανη (Origanum vulgare subsp. hirtum.), το θυμάρι (Thymus vulgaris) κ.α. 

Η προστασία των αρωματικών φυτών και των φαρμακευτικών βοτάνων απορρέει από το Βασιλικό Διάταγμα 657/1963 (ΦΕΚ 191/Α) «Περί απαγορεύσεως κοπής και εκριζώσεως μελισσοτροφικών φυτών», από την παράγραφο 1 του άρθρου 19 του νόμου 998/1979, όπως τροποποιήθηκε από το Π. Δ. 67/1981 «Περί προστασίας της αυτοφυούς χλωρίδας κ.λπ.», από τον Ν. 3937/2011 «Περί διατήρησης της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις», καθώς και από τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 4 του άρθρου 66 του Ν.Δ.86/1969 «Δασικαί Αστυνομικαί Διατάξεις».

Η οικολογική τους αξία είναι μεγάλη, αφού συντηρούν πλήθος άγριων εντόμων, έχουν όμως και μεγάλη θεραπευτική – οικονομική αξία ως βότανα και μελισσοκομικά φυτά.

Όλοι οι ανανεώσιμοι φυσικοί πόροι, όπως τα βότανα πρέπει να διαχειρίζονται σωστά με γνώμονα την αειφορική κάρπωση, δηλαδή να παίρνουμε από τη φύση τόσα, όσα αυτή μπορεί γρήγορα να αναπληρώσει. Το ακριβώς αντίθετο είναι η υπερκάρπωση από την οποία κινδυνεύουν ορισμένα αρωματικά φυτά.

Συγκεκριμένα: Η ρίγανη και το τσάι του βουνού βρίσκονται στην κορυφή της προτίμησης του πληθυσμού και δέχονται σημαντικές πιέσεις από την αλόγιστη συλλογή με σκοπό την παράνομη εμπορία, με άμεσο κίνδυνο την εξαφάνιση τους από ορισμένες περιοχές του Νομού μας.

Τόσο η ρίγανη όσο και το τσάι είναι πολυετή φυτά τα οποία αναβλαστάνουν κάθε χρόνο από το ρίζωμα τους, αλλά και με σπόρους.

Συνεπώς όσον αφορά τη συλλογή τους, θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε αφενός μεν να μην εκριζώνονται τα μητρικά φυτά και αφετέρου δε να μην κόβονται όλα τα ανθοφόρα στελέχη τους, τα οποία παράγουν τους σπόρους από τους οποίους προκύπτουν τα νέα φυτά.

Όλοι μαζί μπορούμε, με προσωπικό ενδιαφέρον και ευαισθησία, να συμβάλλουμε στην προστασία και διατήρηση των τόσο σημαντικών για την περιοχή του Ερυμάνθου αρωματικών και ενδημικών φυτών.

Στην προσπάθεια μας αυτή ελπίζουμε στην ευαισθητοποίηση και συνδρομή των πολιτών, τούτο επιβάλλεται από όλους μας, ώστε να περιορισθεί το φαινόμενο της ληστρικής συλλογής των αρωματικών φυτών κυρίως τσαγιού και ρίγανης και να αποτρέψουμε τον κίνδυνο εξαφάνισής των από ορεινές περιοχές του Ερυμάνθου στις οποίες από αρχαιοτάτων χρόνων αποτελούν την τοπική χλωρίδα και κληρονομιά της χώρας μας και αυτό αποτελεί χρέος όλων μας.

 

Ο Πρόεδρος                                           Τα μέλη

Χρονόπουλος Ανδρέας            Αντιπρόεδρος Α΄: Τουτούνης Ηλίας 

6942991465                             Αντιπρόεδρος Β': Μαρκόπουλος I.

                                                 Γραμματέας: Παπαντωνόπουλος Κ.

                                                Ταμίας: Μαρτζάκλης Θοδωρής

                                                Υπεύθ. Τύπου: Αθανασόπουλος Α.

                                                Δημοσίων Σχέσεων: Μπιλάλης Κ.

                                                Μέλος: Καραμέρος Τάσος





Εκτύπωση