Ντινέικα

Γονική Κατηγορία: Ενότητα Λασιώνος Κακοτάρι Εμφανίσεις: 6181

 

Nτινέικα

Σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από το Πανόπουλο -έδρα του Δήμου Λασιώνος- και την 111 που συνδέει την Πάτρα με την Τρίπολη, βρίσκονται τα Ντινέικα.

 

basiliki ntinou brisi basilos(antroni.gr)37gbn

Ο συνοικισμός ανήκει διοικητικά στην πρώην κοινότητα Κακοταρίου, στο σχολείο και στην εκκλησία του οποίου φοίτησαν και λειτουργήθηκαν αντίστοιχα όλοι οι Ντιναίοι και οι Αναγναίοι που κατοικούν τον συνοικισμό για περισσότερα από 180 χρόνια. Οι γνώμες για την ακριβή καταγωγή μας διίστανται.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι έλκουμε την καταγωγή από το Αρκουδόρεμα Αρκαδίας,- λέγεται μάλιστα ότι κάποιος «Ντίνος» ανήκε στα πρωτοπαλλήκαρα του Κολοκοτρώνη- και άλλοι λένε ότι είμαστε Τσιπιαναίοι που εγκατασταθήκανε στην περιοχή που προσφερόταν για ποιμνιοστάσια και βοσκοτόπια.( βρισκόμαστε ήδη στα όρια των κοινοτήτων Κακοταρίου-Τσιπιάνων). Αν οι Τσιπιαναίοι ήσαν η «μετοίκησις» των κατοίκων του κάστρου της Οχιάς η Ωρειάς κατά τον αρχαιολόγο Cooper και αν το κάστρο λεγόταν κατά μιαν άλλη εκτίμηση Zippiana, τότε κατά αυτήν την εκδοχή είμαστε Zippanei Ωρειοκαστρίτες.

Τα σπίτια του συνοικισμού είναι χτισμένα στην αριστερή πλευρά του Πηνειού ποταμού σε μια από τις πλαγιές του Ερυμάνθου και σε υψόμετρο 700 μ. περίπου. Απέναντι από τον συνοικισμό, βορειότερα βέβαια, και στην δεξιά πλευρά του Πηνειού βρίσκεται το κάστρο που ανέφερα, και ο ιστορικός συνοικισμός Ζωδότι, ο οποίος βρίσκεται μέσα στην ευρύτερη περιοχή του κάστρου.

Εκεί στο Διπόταμο κάτω από το κάστρο και για τρία συνεχή καλοκαίρια ο κ. Cooper είχε κατασκηνώσει με την πανεπιστημιακή του ομάδα ερεύνης και αναζητούσε την μορφή και την ιστορία του κάστρου μέσα στο ομιχλώδες φυσικό και ιστορικό του τοπίο. Ο ίδιος αναζητούσε και την ιστορία στο « Σταυράκι» εκεί που βρίσκεται και η γνωστή σε όλους μας, “του Τουρκοπαναή η σπηλιά.

O συνοικισμός Ντινέικα με τον συνοικισμό Ζωδότι, με τους κατοίκους του οποίου είχαμε και έχουμε συγγενικές και φιλικές σχέσεις, συνδέεται οδικά μέσω του γνωστού Δερβινέικου δρόμου που περνά από το Πετρωτό και πάνω από το πέτρινο γεφύρι μας (είναι το μεγάλο μας αρχαιολογικό καμάρι). Πάνω από το συνοικισμό βρίσκεται το οροπέδιο Γερακαρίου oπου πριν από 30-40 χρόνια ζούσε μια πολυμελής οικογένεια Αναγναίων και πολλοί –κυρίως την άνοιξη- φιλοξενούμενοι τσοπάνηδες με τα κοπάδια τους .

Από το Γερακάρι η θέα είναι καταπληκτική, όπως εξ΄ άλλου καταπληκτικοί και φιλόξενοι είναι και οι κάτοικοι όλης της ευρύτερης περιοχής. Το Πανόπουλο ήταν και είναι ακόμη για τους Ντιναίους το πλησιέστερο εμπορικό -τώρα- και διοικητικό κέντρο, λόγω εύκολης πρόσβασης σ΄ αυτό και λόγω συγκοινωνιακής κάλυψης. Ήδη είναι ο κόμβος της περιοχής, μέσα στο μοναδικής ομορφιάς δρυοδάσος της Φολόης η Κάπελης. Για το λόγο αυτό πολλοί Ντιναίοι χτίσανε σπίτια και μένουν μόνιμα στο Πανόπουλο.

Η σύνδεσή μας με το Κακοτάρι και κυρίως τον χειμώνα όπου το ποτάμι ήταν αδιάβατο, εξασφαλιζόταν από το « Μύλο» δηλαδή το δρόμο που περνούσε δίπλα από το μύλο όπου υπάρχει κι άλλο ιστορικό πέτρινο γεφύρι. Ο μύλος μας, ο μύλος όλης της περιοχής έχει ερειπωθεί, θύμα κι΄αυτός του σύγχρονου πολιτισμού που κατέστρεψε έναν άλλον πολιτισμό μη περιγράψιμης –για μένα- γοητείας.

Για τους λάτρεις της περιοχής μας και των φυσικών της ομορφιών ( συγχωρήστε μου την υπερβολή όπου υπάρχει), παραθέτω αρκετές φωτογραφίες και ευχαριστώ τον φίλο και συμμαθητή μου Κώστα Παπαντωνόπουλο για το βήμα που μου έδωσε στην καταπληκτική ιστοσελίδα που δημιούργησε και προβάλει τον ιερό μας τόπο.

Ι.Β.Ν.

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο 27 Σεπτέμβρη η συγκέντρωση των απανταχού Ντινέων . Παρά το τσουχτερό κρύο του  βουνού, τους βρήκε το ξημέρωμα στα Ντινέικα.  

Ευχόμαστε του χρόνου να είναι περισσότεροι και να είναι ακόμη καλύτερα. Όταν λάβουμε φωτογραφίες θα σας παρουσιάσουμε την εκδήλωση.

Πρόσκληση

Το Σάββατο 27.09.2008 θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συγκέντρωση των απανταχού Ντινέων στα Ντινέικα του δ.δ. Κακοταρίου του δήμου Λασιώνος.

Η πρόσκληση είναι ελεύθερη για όλους τους Ντινέους.

Διονύσης Ντίνος 6973562485

Η συγκέντρωση στη γενέτειρά τους  είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Αύγουστο, αναβλήθηκε όμως λόγω πένθους. Σκοπός της ετήσιας συνάντησης είναι η ανάδειξη του υπέροχου τόπου τους και η σύσφιξη των δεσμών με τους διασκορπισμένους συγγενείς. Την προσπάθεια των Ντινέων να αναζητήσουν τις ρίζες τους και να περισώσουν ότι απέμεινε από το πέρασμα του χρόνου, καλό θα ήταν να την ακολουθήσουμε όλοι.  

 

Το Σάββατο 16 Αυγούστου 2008 στις 20.00 θα γίνει η δεύτερη συγκέντρωση  των απανταχού Ντινέων στα μαγευτικά Ντινέικα του Δ.Δ. Κακοταρίου του δήμου Λασιώνος.

 
 

Η πρόσκληση είναι ελεύθερη για όλους τους Ντινέους.

Διονύσης Ντίνος  6973562485 

 ↔

Την Παρασκευή 10 Αυγούστου 2007 στις 20.00 θα γίνει συγκέντρωση γνωριμίας των απανταχού Ντινέων στα Ντινέικα του Δ.Δ. Κακοταρίου του δήμου Λασιώνος.

 

Η πρόσκληση είναι ελεύθερη για όλους τους Ντινέους.

Διονύσης Κων. Ντίνος

 

Κιν. 6973562485

ntineika  pasxa  2007 003.jpg

Οι ακρίτες του Δήμου μας Ντιναίοι

 

kaligoma(antroni.gr)49gbnbrisi basilos 1931(antroni.gr)45gbn

 

kastro. o(antroni.gr)31gbnkastro o (antroni.gr)19gbn

 

kakotari antroni.gr gbn 11petroto(antroni.gr)50gbn

 

ΝΤΙΝEΪΚΑ

 

Στο στάδιο της αποπεράτωσης βρίσκεται το εκκλησάκι στα Ντινέικα του δ.δ. Κακοταρίου αφιερωμένο στην Αγία Παρασκευή.

Παράλληλα, ελπίζουμε με τη δημιουργία πλατείας από το δήμο Λασιώνος καθώς και με άλλα έργα που προγραμματίζονται, να τονωθεί το ηθικό των ακριτών μας. Ίσως έτσι επιστρέψουν όσοι εγκατέλειψαν αυτόν τον τόπο.

Ελπίζουμε οι φίλοι μας Ντινέοι να φροντίσουν τουλάχιστον η πλατεία να είναι από ντόπια πέτρα, αφού βρίσκεται σε αφθονία και "δένει" άρρηκτα με το φυσικό περιβάλλον.
ntinaiika eklhsia 16.02.08 001.jpg

ntinaiika eklhsia 16.02.08 003.jpg

ntinaiika eklhsia 16.02.08 004.jpg

ntinaiika eklhsia 16.02.08 006.jpg

Αυτό είναι ένα μήνυμα μέσω http://www.antroni.gr
Συγχαρητήρια θερμά στο φίλο και συμμαθητή μου κ.Κώστα Παπαντωνόπουλο για την προσπάθεια που καταβάλει να προβάλει τον τόπο μας. Του συμπαρίσταμαι στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην προσπάθειά του αυτή,και τον ευχαριστώ θερμα και δημόσια και γιατί προβάλει και την δική μου μικρή γενέτειρα ,τα Ντινέικα.
Αθήνα 26/02/2008
Ιωάννης Β. Ντινόπουλος

Εκτύπωση