Στα σώματα που κείτονται στην αυλή της Χειμάρρας και ένας Κουμαναίος

Γονική Κατηγορία: Ενότητα Φολόης Κούμανι Εμφανίσεις: 86213

Δεν είναι φρέσκο αυτό το νέο, κάμποσα χρόνια φύλαγε στα αρχεία μου. Ήθελα να το εξαντλήσω να βρω όλους τους  Βουρλουμαίους, να τους ρωτήσω γι΄αυτόν τον ήρωα..

Στα χρόνια που πέρασαν αμέτρητοι ήταν οι τίτλοι που γράφτηκαν για την γυναίκα φύλακα των έξι άταφων Ελλήνων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Έπος του ’40.

Ερμιόνη (Μ)Πρίγκου λέγεται, «η Μάνα των Πεσόντων» που κράτησε το Ιερό μυστικό» για τόσα χρόνια.

Έξι νοματαίοι θαμμένοι στην αυλή της στη Χειμάρρα και τους τιμάει κάθε μέρα.

Ήταν οκτάχρονη παιδούλα η Ερμιόνη όταν βοήθησε τους γονείς της να θάψουν τα άψυχα σώματα των παληκαριών που έπεσαν στις επιχειρήσεις κατά των Ιταλών.

Ο πατέρας της περιέθαλπε τους Έλληνες μαχητές στο σπίτι του κα μάλιστα ήταν και οδηγός τους. Σε μια επίθεση με εχθρικό όλμο, σκοτώθηκαν έξι στρατιώτες που ήταν μέσα στο χαράκωμα.

Τα ονόματα των παλικαριών που βρίσκονται θαμμένα στο κτήμα της κυρά Ερμιόνης είναι : Δημήτριος Σελάς (καταγωγή από Αρχαίες Κλεωνές Κορινθίας), Νικόλαος Βουρλούμης (Κουμάνι Ηλείας), Σταύρος Καντάς (Μελλίκια Λευκίμης Κέρκυρας), Παναγιώτης Αλογογιάννης (Καμάρι Κορινθίας), Ανδρέας Προβατάς (Αγραφούς Κέρκυρας) και Ματθαίος Λαγός (Πόρο Τροιζηνίας).

Η μάνα της, κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα άναβε κρυφά κεριά στους τάφους γιατί οι Αλβανοί του Χότζα καιροφυλακτούσαν και στις εθνικές γιορτές μοιρολογούσε και έκλαιγε τα παιδιά σαν να ήταν δικά της.

Με την πτώση του καθεστώτος και γύρω στο 1990, η Ερμιόνη Μπρίγκου αρχίζει να αναζητεί τους συγγενείς των νεκρών στρατιωτών, ενώ η Νεολαία της «Ομόνοιας» στη Χειμμάρα , του κόμματος της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, έφτιαξε έναν λιτό μνημείο προς τιμή των πεσόντων. Το όνομα του Κουμαναίου μαχητή δεν βρίσκεται στα ονομάτα του μνημείου, τα περισυνέλεξαν οι συγγενείς του.

Για όλες αυτές τις ενέργειες της οικογένειας της και της ίδιας, η πολιτεία την τίμησε και το 2014 όταν ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας της έδωσε Τιμητικό Δίπλωμα.

Κώστας Παπαντωνόπουλος 28.10.2019

Υγ. Τον περασμένο Αύγουστο η Θειά Μαρία Θωμά (του Τσατσαρέλη) μου εξέφρασε παράπονο, ότι, η κοντόφθαλμη πολιτεία δεν ενδιαφέρθηκε να έλθουν τα οστά του πατέρα της, Πανούτσου(1910) Γεωργίου του Νικολάου, στρατιώτη, που σκοτώθηκε σε ηλικία 30 ετών, στο ύψωμα 1220 ανατολικά της Κλεισούρας της Βορείου Ηπείρου, στις 23.12.1940 .

Φωτο: https://kanaliena.gr

Εκτύπωση