ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΟΚΛΑΚΙ

Γονική Κατηγορία: Βιβλιογραφία,έντυπα Βιβλιοθήκη Εμφανίσεις: 5569

Ο νεοσύστατος εκδοτικός οίκος “Κοκλάκι” του συμπατριώτη μας Παναγιώτη Ηλ. Τουτούνη, με καταγωγή από το δ.δ. Κακοταρίου του δήμου Λασιώνος, σήμερα στην παρθενική του εμφάνιση, μας προσφέρει ένα Εθνικό Ιστορικό βιβλίο με τίτλο:  «Η Γενιά των Κολοκοτρωναίων και τα τραγούδια τους».

Ο τόμος αποτελείται από 565 σελίδες και αναφέρεται στα δημοτικά τραγούδια των Κολοκοτρωναίων. Είναι η μεγαλύτερη συλλογή των Κολοκοτρωναίϊκων τραγουδιών στην Ελλάδα, η οποία απαρτίζεται από 473 δημοτικά τραγούδια, που αναφέρονται στην εξέλιξη της αδούλωτης γενιάς των Κολοκοτρωναίων, από της εμφάνισης της το έτος 1500 μ. Χ., έως και τα εγγόνια του μεγάλου απελευθερωτή του Έθνους από τον τουρκικό ζυγό, στρατηγού Θεοδώρου Κολοκοτρώνη.

Επίσης από τις εκδόσεις Κοκλάκι, ετοιμάζεται ακόμη άλλη μια νέα εργασία περιφερειακού χαρακτήρα. Το νέο βιβλίο των συμπατριωτών μας, Ηλία Π. Τουτούνη, καταγωγή από δ.δ. Κακοταρίου & Κώστα Παπαντωνόπουλου, καταγωγή από δ.δ. Αντρωνίου, με τίτλο:  «Ο Γιάννης & Γιώργης Γιαννιάς ~ Οι σταυραετοί του Ωλενού», το οποίο αναφέρεται στην ιστορία των δύο μεγάλων κλεφτοκαπεταναίων του Ωλενού.

Ένα βιβλίο πλήρες συγκροτημένο από την τοπική παράδοση αλλά και από την πλούσια βιβλιογραφία, όσον αναφορά την ιστορία των Γιαννιάδων που έδρασαν στον Ωλενό και ιδίως στον δήμο Λασιώνος  βοηθάει τον αναγνώστη να προσανατολιστεί μ’ ευχέρεια και να κατανοήσει τα πρόσωπα και τα γεγονότα της εποχής όπου αναφέρονται τα μνημεία αυτά του λόγου. Επίσης στο βιβλίο για πρώτη φορά δημοσιεύονται πάνω από εξήντα (60) δημοτικά τραγούδια, όσον αφορά την πολύχρονη δράση των Γιαννιάδων.

Και ως προσφορά υλικού αν αξιολογηθεί, ιδίως ως προς το ανέκδοτο υλικό που διέσωσαν, η προσπάθεια των συγγραφέων είναι ευπρόσδεκτη και επαινετή.

Επίσης οι συγγραφείς του βιβλίου γνωστοποιούν σ’ όποιον φίλο και συμπατριώτη, γνωρίζει ιστορικά στοιχεία, όσον αφορά τους Γιαννιάδες και θέλει, μπορεί να αποστείλει τα κείμενά του. Οι συγγραφείς δεσμεύονται ν’ αναφέρουν τις πηγές στο βιβλίο που θα εκδοθεί. Σημειωτέον ότι τα στοιχεία αυτά, πρώτα θα διασταυρωθούν, στη συνέχεια θ’ αξιολογηθούν από την ερευνητική ομάδα και εφόσον αναφέρονται σε πραγματικά γεγονότα, θα συμπεριληφθούν στο εν λόγω βιβλίο.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

Παπαντωνόπουλος Κώστας, κιν. 6977223610

Τουτούνης Ηλίας, κιν. 6973887955

Εκτύπωση