Άγιος Ιωάννης, ο Ασκητής στην Φλεβιά.

Γονική Κατηγορία: Αξιοθέατα Κάπελη Φολόη Εμφανίσεις: 144044

Εξωκκλήσι νοτιοανατολικά και σε απόσταση 1,5 χλμ. σε ευθεία γραμμή από το χωριό Πρόδρομος της Πηνείας και σε μικρή απόσταση από τον οικισμό Δουλαίϊκα. Επιχωριάζουσα στην περιοχή η παράδοση αναφέρεται περί παλαιού εκεί μοναστηριού για κάποιο Ιωάννη που ήταν ασκητής στην εν λόγω περιοχή, σε απροσδιόριστο χρόνο καθαγίασε στον χώρο με την παρουσία του: τον βρήκαν μετά τον θάνατό του μέσα στα νερά της εκεί πηγής και στο σημείο εκείνο έκτισαν μικρό ναΐσκο στην μνήμη του.

Το νερό, το οποίο και σήμερα πηγάζει κάτω από το ιερό του ναού, διοχετεύεται στην παρακείμενη βρύση «Φλεβιά». Εξ αυτών όλων και η σύνθετη προσωνυμία του ναού «Άγιος Ιωάννης ο Ασκητής στη Φλεβιά» (ή της Φλεβιάς), άλλη παράδοση φέρει ως ιδρυτή του ναού παραχειμάζοντα κτηνοτρόφο στην περιοχή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, και έκτισαν εκεί το μικρό εκκλησάκι. Επίσης έχω ακουστά ότι έχτισαν το μοναστήρι της Ιεράς Μονής Νοτενών χτίστηκε εκεί που Νότιζε το νερό. Διότι πιο παλιά δεν έτρεχε η πηγή, αλλά εκεί που νότιζε (είχε υγρασία στο έδαφος) έσκαψαν και βρήκαν την φλέβα του νερού και μάλιστα λέγεται ότι η φλέβα αυτή επικοινωνεί με το απέναντι στην Κάπελη ναΐδριο του Αγιάννη της Κάπελης που παλιά τον έλεγαν Αγιάννης ο Φλεβιάς και ανέφεραν ότι αδελφοποιτά μοναστήρια[1].

Ο σημερινός ναός τιμάται στο όνομα του Ιωάννου του Προδρόμου (Γενέσιον, 24η Ιουνίου), πανηγυρίζει δε στις 29 Αυγούστου (Αποτομή της Κεφαλής του Προδρόμου).

Μετά την απόλυση ο ιερέας ευλογεί το νερό της Φλεβιάς και “αγιάζει” τους προσκυνητές, πολλοί δε των προσκυνητών παίρνουν από το ευλογημένο νερό στα σπίτια τους, για να το πιούν, αλλά και να επουλώσουν πληγές. Οι μανάδες γυμνώνουν τα άρρωστα από δερματοπάθειες παιδιά τους, και πιστές στην παράδοση, ότι το αγιασμένο νερό της Φλεβιάς, θα θεραπεύσει την ασθένειά τους, τα πλένουν επί τόπου και αφήνουν τα εσώρουχά τους απλωμένα στους γύρω θάμνους. Οι επιχώριοι μαρτυρούν, ότι παλαιότερα κατά τις καλλιέργειες στην πέριξ του ναΐσκου περιοχή, έφεραν στην επιφάνεια πολλά αρχαία εργαλεία και όστρακα κεραμικής.

Στον ναό σύμφωνα με την επιγραφή που υπάρχει στην παρακείμενη βρύση χρονολογείται από το 1897. Η κατασκευή[2] του έγινε από τους κτηνοτρόφους, οι είχαν κατέλθει από τα Τσίπιανα Ηλείας, Αναφέρονται τα ονόματα του Κυριάκου και Ιωάννου Δούλου. Από αυτούς κατασκευάστηκαν τρία κτίσματα, ο ναός (διαστάσεων 5χ8 μ.). Ο ξενώνας και το κελί των μοναζόντων ιερωμένων (6χ12 μ.). Επίσης και η λιθόκτιστη βρύση, όπου το νερό της πηγάζει κάτω από την Αγία Τράπεζα. Δίπλα στην πηγή έχω εντοπίσει αρχαίους μαρμάρινους κίονες. Αταύτιστος και αγνώστου θέσης οικισμός Fleuia απαντάται στο territorio της Γαστούνης στον κατάλογο Pacifico 1704. Πιθανότατα σχετίζεται με τον χώρο του εξωκλησιού του Αγίου Ιωάννου της Φλεβιάς, με την πηγή και το νερό της, ή με τα αυτόθι λοιπά ευρήματα. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι τα έτη 1910 – 1930 μόναζαν τρεις μοναχοί.

[1] Μαρτυρία από τον αείμνηστο ιερέα Νικόλαο Παπακωνσταντίνου, καταγωγή από τα Άγναντα. Ο αδελφός του πατέρα του παπά – Αρσένιος ήταν ηγούμενος στην Ιερά Μονή Νοτενών γύρω στα 1900 – 1910.

[2] ΗΛΕΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 2004, ετήσια ιστορική – λαογραφική – λογοτεχνική έκδοση, άρθρο του Παναγιώτη Αλμπάνη, σελ. 137, Βιβλιοπανόραμα, Αμαλιάδα 2003.

Ηλίας Τουτούνης

Εκτύπωση