Φίλοι Σπηλαίου Αρμακιανού ή Αμαρκιανού

Γονική Κατηγορία: Αξιοθέατα Σπήλαιο Αμαρκιανό Εμφανίσεις: 136385

Αγαπητοί συμπατριώτες,

φίλες και φίλοι της σελίδας antroni.gr και των ομάδων μας στο facebook, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ξεκίνησε μια ομαδική προσπάθεια ανθρώπων που ενδιαφέρονται για την ανάδειξη των αξιοθέατων της ορεινής Ηλείας.

Δημιουργήθηκε αρχικά μία ομάδα στο facebook με τίτλο, «Φίλοι Σπηλαίου Αρμακιανός» με σκοπό τη συγκέντρωση, κάποιου χρηματικού ποσού που θα χρησιμοποιηθεί για να καθαριστεί το σπήλαιο Αρμακιανός ή Αμαρκιανός παρουσία βέβαια της Εφορείας Παλαιοντολογίας – Σπηλαιολογίας.

Συγκροτήθηκε σήμερα 8.01.2019 η συντονιστική επιτροπή, «Φίλοι Σπηλαίου Αρμακιανός» με αρμοδιότητα τον καθαρισμό, την εξερεύνηση και γενικά την ανάδειξη του σπηλαίου του Αρμακιανού.

Αποτελείται από την αφεντιά μας τηλ. 6977223610, τον Θοδωρή Ηλιόπουλο από τη Λαμπεία τηλ. 6934641940, τον Ανέστη Αδαμόπουλο από την Αγία Κυριακή τηλ. 6938284636 και από τον Παναγιώτη Θεοδωρόπουλο από την Αγία Κυριακή τηλ. 6972219864.

Με συγκίνηση διαπιστώνουμε ότι πολλοί συμπατριώτες μας αγκάλιασαν με ενδιαφέρον αυτήν την προσπάθεια και όποιος ή όποια επιθυμεί να βοηθήσει μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας.

Είναι ένα πολύ όμορφο ταξίδι που θα διανύσουμε όλοι οι συμπατριώτες που έχουμε κοινά ενδιαφέροντα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που θα προκύψει.

Το χρονικό της ανάδειξης του σπηλαίου ξεκίνησε το 1971 από τον αείμνηστο Νίκο Παπανικολάου (Ακρώρειο) από τα Τσίπιανα όταν είχε προσκαλέσει στον Αρμακιανό, τη Μεγάλη Κυρία των Βουνών και των Σπηλαίων, την διακεκριμένη Ελληνίδα σπηλαιολόγο, Άννα Πετροχείλου.

Η αείμνηστη Άννα Πετροχείλου μας πληροφορεί ότι η ηλικία του Αρμακιανού υπολογίζεται σε 500.000 χρόνια, χωράει 1000 άτομα και ότι παρόμοια έχει παρατηρήσει στην Ισπανία, στη Γιουγκοσλαβία και στην Κεφαλλονιά (σπήλαιο Δρογοράνη). Σύμφωνα με την ίδια στο σπήλαιο θα μπορούσαν να δοθούν βουκολικές και μυθολογικές θεατρικές παραστάσεις.

Το επόμενο βήμα γίνεται από μας σε αυτήν τη σελίδα το 2007 με αλληλογραφία και δημοσιεύσεις με το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και τότε χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ανακινήσαμε εκ νέου το θέμα του σπηλαίου το 2017, μέσω του Συλλόγου Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Ερυμάνθου – Φολόης ο «Ωλονός» με αποτέλεσμα να επισκεφτούν το σπήλαιο οι ιδιώτες σπηλαιολόγοι, Μπακολίτσας και Καρούτσος, να το χαρτογραφήσουν και να στείλουν το πόρισμά τους στην Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας.

Ύστερα από το δημοσίευμα του συλλόγου «Ωλόνός», στις 13 Σεπτεμβρίου 2017, κλιμάκιό της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας, εκτέλεσε αυτοψία στο σπήλαιο χωρίς όμως να μπορεί να κάνει εξειδικευμένες έρευνες λόγω της μεγάλης συγκάλυψης του σπηλαίου από τα απόβλητα των ζώων που σταβλίζονταν επί εκατοντάδες χρόνια.

Έτσι ξεκινήσαμε σήμερα όλοι εμείς μαζί, αυτό το δύσκολο εγχείρημα για τον καθαρισμό του σπηλαίου, άνθρωποι από διαφορετικά χωριά της ορεινής Ηλείας.

Προσκαλούμε και παρακαλούμε τον καθένα σας χωριστά εάν μπορεί να διαθέσει τον οβολό του ή ακόμη καλύτερα να μεταβεί την ημέρα ή τις μέρες του καθαρισμού να βοηθήσει με προσωπική εργασία.

Απευθύνουμε επίσης έκκληση σε βοήθεια προς όλους τους συλλόγους και όλες τις ομάδες που είναι ευαίσθητοι με την ανάδειξη και διάσωση των πολιτιστικών μας μνημείων.

Παραθέτουμε παρακάτω όλα τα δημοσιεύματα που αφορούν όλο το χρονικό με το Αρμακιανό σπήλαιο.

Κώστας Παπαντωνόπουλος Γενάρης 2019

 Θοδωρής Ηλιόπουλος από τη Λαμπεία

ΑΦΟΡΑ ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ
Επειδή η περιφέρεια και ο Δήμος αδιαφορούν, διαθέτω 20 ευρώ και είμαι διατεθειμένος να κάνω εθελοντικά δύο τουλάχιστον μεροκάματα, για να καθαριστεί το σπήλαιο Αρμακιανός από το φουσκί, ώστε την άνοιξη να μπορέσουν εξειδικευμένοι επιστήμονες να κάνουν τις πρώτες τομές για να διαπιστώσουν αν κρύβει πανάρχαια μυστικά.
Επειδή την πρώτη κίνηση για την εξερεύνηση του σπηλαίου την είχε κάνει ο σύλλογος Ωλωνός, προτείνω τον συντονισμό αυτής της κίνησης να την κάνει το φιλαράκι μου και πρόεδρος του Ωλωνού ο κ Κώστας Παπαντωνόπουλος. Επίσης καλώ τους προέδρους όλων των συλλόγων της ορεινής Ηλείας, αλλά και ολόκληρου του Δήμου, να συνεργαστούν με τον κ Παπαντωνοπουλο, για να κάνουν μια επιτροπή εράνου, αφού η περιφέρεια και ο Δήμος μοιράζει δεκάδες χιλιάδες ευρώ για πανηγύρια και δεν διαθέτουν 1000 ευρώ για τον καθαρισμό του σπηλαίου.
Επιθυμώ 
α) Αυτή η προσπάθεια να μην έχει πολιτικό ή δημοτικό χρώμα.
β) Να μην διαθέσει κανένας πάνω από 10 ευρώ, αλλά όλοι να διαθέσουν έστω μισό ευρώ.
γ) Όσοι συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια να το κάνουν μόνο αν αγαπούν τον τόπο μας.
δ) Να κάνει έστω και ένα εθελοντικό μεροκάματο κάποιος από την Αγ Κυριακή, εγώ θα κάνω τουλάχιστον δύο. 
ε) Πρώτοι να δηλώσουν ότι θα διαθέσουν 10 ευρώ όλοι οι πολιτευτές και βουλευτές του νομού Ηλείας, και στην συνέχεια όλοι οι πρόεδροι των πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου μας, και ιδιαίτερα της ορεινής Ηλείας.
ζ) Στην συντονιστική επιτροπή θα ήθελα να συμμετέχουν όλοι οι πρόεδροι των πολιτιστικών συλλόγων του δήμου μας και εκπρόσωπος της μητρόπολης

Επίσης θα επιθυμούσα η ιστορία αυτή να μην συνδεθεί με την υποψηφιότητα μου στις δημοτικές εκλογές, γιατί είναι άλλο να είσαι καλός σε ένα πράγμα και άλλο να είσαι καλός και για να πας μπροστά τον δήμο μας.

Σημ 1 Για τις ανάγκες του εγχειρήματος, θα δημιουργήσω το βραδάκι μια νέα φβ ομάδα με το όνομα ¨Φίλοι του Αρμακιανού¨ και αν αυτή η ιστορία έχει συνέχεια, θα παραδώσω την διαχείριση στην συντονιστική επιτροπή. Προσοχή, επειδή δεν θέλω να είμαι ενοχλητικός, δεν θα προσθέσω κανένα μέλος, αλλά όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την αξιοποίηση του σπηλαίου, μπορούν να γίνουν μέλη της. 
Σημ 2 Αν αγκαλιάσουν την πρόταση μου αρκετοί και συγκεντρωθούν περισσότερα χρήματα από ότι χρειάζεται, προτείνω να χρησιμοποιηθούν για τομές και σε άλλα σημεία του σπηλαίου ή της ορεινής Ηλείας
Σημ 3 Κώστα συγγνώμη που σε εμπλέκω σε αυτή την ιστορία χωρίς να σε ρωτήσω, στο φύλαγα για έκπληξη, ελπίζω να ήταν ευχάριστη!!! 2 σχόλια 3 κοινοποιήσεις Το είδαν 70

 
Φίλες και φίλοι του σπηλαίου του Αρμακιανού, σας ενημερώνω ότι συγκροτήθηκε η συντονιστική επιτροπή με αρμοδιότητα τον καθαρισμό, την εξερεύνηση και γενικά την ανάδειξη του σπηλαίου του Αρμακιανού. Αποτελείται από τον Κώστα Παπαντωνόπουλο από το Αντρώνι τηλ. 6977223610, τον Θοδωρή Ηλιόπουλο από τη Λαμπεία τηλ. 6934641940, τον Ανέστη Αδαμόπουλο από την Αγία Κυριακή τηλ. 6938284636 και από τον Παναγιώτη Θεοδωρόπουλο από την Αγία Κυριακή τηλ. 6972219864. Όποιος ή όποια θέλει να βοηθήσει ως μέλος της συντονιστικής επιτροπής να επικοινωνήσει μαζί μας.
Επειδή οι αρμόδιες αρχές μέχρι σήμερα αδιαφορούν, πήραμε την πρωτοβουλία σε πρώτη φάση να καθαριστεί το σπήλαιο από την κοπριά, η ύπαρξη της οποίας οφείλεται στο γεγονός ότι χρησιμοποιείτο για πολλά χρόνια ως στάβλος. Καλούμαστε όλοι να συνεισφέρουμε ανάλογα με τη δυνατότητα που έχει ο καθένας μας, ούτως ώστε να συγκεντρώσουμε τα χρήματα που θα απαιτηθούν για τον καθαρισμό ο οποίος θα γίνει παρουσία της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας η οποία παράλληλα με τον καθαρισμό θα κάνει και τις τομές – ανασκαφές. 
Επειδή στην συντονιστική επιτροπή έχω και την ιδιότητα του ταμία, όποιος ή όποια θέλει να συνεισφέρει οικονομικά να επικοινωνήσει μαζί μου στο τηλ. 6972219864 ή μέσω messenger.
 
 
 
 
Εκτύπωση