Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Ένα Βυζαντινό μνημείο καταρρέει

Μια απάντηση στην 6η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Η αυτοψία και η χρονολόγηση του μνημείου έγινε πρόχειρα και επιπόλαια μιας και δεν έγινε καμία προσπάθεια ανάγνωσης της επιγραφής κτίσεώς του. Από τότε πέρασαν 7 χρόνια χωρίς να επισκεφθούν και να ενδιαφερθούν για την κατάσταση του ναού. Μετά από διαμαρτυρία μας, στις 6-3-2007 για τη διάσωση του Ναού, μας απαντούν ότι ακόμα δεν έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα δράσης τους αλλά θα πρέπει πρώτα να γίνει σειρά εργασιών. Βέβαια στην αναφορά δεν γίνεται σαφές το πότε θα τους απασχολήσει ενώ δείχνουν διατεθειμένοι να γίνουν «αρωγοί» κάθε άλλης πρωτοβουλίας. Με λίγα λόγια δεν έχουν αντίρρηση να το φτιάξουν τα «κοροΐδα» οι κάτοικοι ή ο φτωχός Δήμος, αρκεί να τους υποβάλουμε όμως μελέτη αποκατάστασης για έγκριση.

Είμαστε αναγκασμένοι τώρα να αναλάβουμε να βρούμε μηχανικούς και κονδύλια προκειμένου να σώσουμε το μνημείο. Ευελπιστούμε στη «γραφειοκρατική» τουλάχιστον παρέμβαση της 6ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για γρήγορη απόφαση στην άμεση απομάκρυνση των μνημάτων και των δέντρων που τώρα καλύπτουν ασφυκτικά το ναό. Με τη μη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού φοβάμαι ότι σε λίγο καιρό το σενάριο να πληρώνουμε ακόμα και εισιτήριο για να θαυμάσουμε το μνημείο θα φαντάζει οικείο.

Πιθανόν το σκυλίσιο κεφάλι του Αγίου να είναι το «αγκάθι» που κωλύει την Αρχαιολογία, τη Νομαρχεία και τους πολιτευτές του Νομού, που όλοι (μαζί με την Εκκλησία) σφυρίζουν αδιάφορα.

Κώστας Παπαντωνόπουλος

www.antroni.gr 
 
Έγγραφο της Έκτης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

 ↔

ef.proti .ag.anargiroi.jpg

 

Στο "ράφι" οι σπάνιες τοιχογραφίες
Ευχαριστούμε την εφημερίδα "Πρώτη" για το σημερινό άρθρο απάντηση στην Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που θα δημοσιεύσουμε στο μέλλον.

Αντίγραφο από apanthsi eforias byzantinon arxaiotiton.jpg 
 

Επιτέλους, μετά από πολλές πιέσεις μας, επισκέφτηκαν την Τρίτη 24-04-07 τους Αγίους Αναργύρους στο Αντρώνι, παρουσία του δημάρχου, κλιμάκιο της εφορίας Βυζαντινών αρχαιοτήτων. Αναμένουμε αποτελέσματα…

Προς Υπουργείο Πολιτισμού,εφορία βυζαντινών αρχαιοτήτων Αχαΐας.

Κυρία Κουμούση, ενημερώθηκα από το Υπουργείο Πολιτισμού ότι είστε αρμόδια και για τις βυζαντινές αρχαιότητες του Νομού Ηλείας. Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι στο Δήμο Λασιώνος του Νομού Ηλείας, στο Δημοτικό διαμέρισμα Αντρωνίου, εντός του νεκροταφείου, βρίσκεται ο βυζαντινός ναός των Αγίων Αναργύρων. Λέγεται ότι είναι χαρακτηρισμένος από την υπηρεσία σας ως «βυζαντινή αρχαιότητα».

Εσωτερικά, ο ναός είναι αγιογραφημένος με σπάνιες τοιχογραφίες. Πολλές από αυτές έχουν υποστεί από την υγρασία και την εγκατάλειψη ανεπανόρθωτες βλάβες. Στις τοιχογραφίες ξεχωρίζουν, στο μέσον και δεξιά του Ναού, ο Άγιος Χριστόφορος, ο Ρέπροβος, με κεφάλι σκύλου και κοντά στον κυνοκέφαλο ένας δεύτερος Άγιος, με δυσανάγνωστο όνομα αλλά με ευδιάκριτο τον τίτλο του «ΚΥΝΟ-ΒΙΑΡΧΗ». Αναφέρομαι σε τοιχογραφίες μοναδικές στην Ελλάδα με αυτή την μορφή, αλλά και διεθνώς, από όσο γνωρίζω.

Αφού καταστράφηκε ο τρούλος και η στέγη του Ναού, γύρω στο 1960 επιχειρήθηκε από τους κατοίκους η επισκευή του από τοπικούς ανειδίκευτους τεχνίτες. Δυστυχώς το αποτέλεσμα ήταν να υποστούν πολλές τοιχογραφίες αλλοίωση από το σοβάτισμα και το βάψιμο. Έκτοτε ο Ναός αφέθηκε στη μοίρα του…

Επίσης, γύρω από την Εκκλησία σκάβονται μνήματα λόγω έλλειψης χώρου ταφής, τα οποία και επιδεινώνουν την κατάσταση λόγω της συσσώρευσης υγρασίας στα θεμέλια.

Η άποψη η δική μου αλλά και των κατοίκων του χωριού είναι ότι επιβάλλεται η λήψη άμεσων μέτρων για τη διάσωση των σπάνιων τοιχογραφιών και του Ναού. Στην αντίθετη περίπτωση τη ντροπή, δυστυχώς, θα την χρεωθούμε όλοι μας.

Περισσότερα στοιχεία και φωτογραφίες θα βρείτε αν επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση: (Αξιοθέατα- Σκυλοκέφαλος Άγιος)

http://www.antroni.gr/ή

http://www.antroni.gr/index.php?option

=com_content&task=view&id=48&Itemid=49

Παρακαλώ ενημερώστε μας για τις ενέργειές σας.

Mετά τιμής

Παπαντωνόπουλος Κωνσταντίνος (Πλιέγκας)

Πολεμιστών 6 Α –Τ.Κ. 16452 Αργυρούπολη Αθήνα

Τηλ: 210-9949879 Fax:210-9949874

http://www.antroni.gr e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 
 
proti_logo.jpg
 
 
Συντάκτης Μαρία Καραμπάτση 10.03.07
 
http://www.protinews.gr/
 
 
patris.jpg

 
 
 
Ευχαριστούμε τις Εφημερίδες «Πατρίς» και «Πρώτη της Ηλείας» για τ ην προβολή των βυζαντινών αρχαιοτήτων του Αντρωνίου.

thesi.jpg
Ευχαριστούμε την εβδομαδιαία εφημερίδα «Θέση της Ηλείας» που σχεδόν κάθε βδομάδα δημοσιεύει άρθρα της ιστοσελίδας μας. 
 
Α/Α Άρθρου: 126
Κατάσταση Δημοσιευμένο/α
Εμφανίσεις 41028
Αναθεωρημένο 38 Φορές
Δημιουργήθηκε Κυριακή, 11 Μάρτιος 2007 17:34
Τροποποιήθηκε Κυριακή, 27 Ιούλιος 2008 20:16

Εκτύπωση   Email

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates