Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Συζήτηση για την πράσινη ανάπτυξη στο δήμο Λασιώνος

Στο διαμορφωμένο χώρο αναψυχής μέσα στην Κάπελη, μεταξύ των εκδηλώσεων “ΓΙΟΡΤΩΝ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ- καλοκαίρι στο δάσος” που διοργάνωσε ο δήμος μας, ήταν και η συζήτηση για την πράσινη ανάπτυξη στο δρυοδάσος Φολόης.

http://www.elmal3b.com/up/uploads/a292cd22e4.jpg

Στην ημερίδα πού πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Αυγούστου 2009 συμμετείχαν ο δήμαρχος Λασιώνος Βασίλης Παπαντώνης, ο Βουλευτής Μιχάλης Κατρίνης, ο Αντινομάρχης Ηλείας Παναγιώτης Πλατανιάς, ο πολιτευτής Τάκης Αντωνακόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Ορεινής Δημήτρης Ανδριόπουλος, ο πρόεδρος των Νέων Αγροτών Νομού Ηλείας Θ. Βασιλόπουλος, ο Βασίλης Τακτικός από την ΜΚΟ Ερύμανθος(επικεφαλής του συντονιστικού κέντρου ΜΚΟ – www.edo-mko.gr), η πρόεδρος της ΜΚΟ ΟΙΚΟΡΑΜΑ κα Μαριαλλένα Σουπιώνη, ο Γιάννος Παπαϊωάννου (ΜΚΟ Αλφειός), η κα Λυδία Χατζηνούσιου (ΜΚΟ ΛΥΔΙΑ), ο Νίκος Κλάδης (Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικής Οικονομίας), ο δημοσιογράφος Κώστας Ταγκούλης, ο δημοσιογράφος-τεχνικός σύμβουλος της Π.Ε.Ν.Α Δημήτρης Μιχαηλίδης, καθώς και ο οικονομολόγος-κοινωνιολόγος Άγγελος Μπουρίτσας.

Εντυπωσιάστηκα από την εισήγηση του  Άγγελου Μπουρίτσα που έδωσε στοιχεία για την καλλιέργεια ροδιάς στον τόπο μας.

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται  και αναπτύσσονται στην  Πελοπόννησο, παρουσιάζουν μικρό κόστος στην παραγωγή, στην εγκατάσταση αλλά και στην συγκομιδή. Υποστηρίζεται από τρεις ελληνικές επιχειρήσεις και μιας ισραηλινής. Πρόκειται για τις εταιρείες Thessa, Ρόδι Ελλάς, Ο.Π «Άγιος Αθανάσιος» Δράμας και η NETAFIF, οι οποίες προωθούν την καλλιέργεια της ροδιάς με όρους συμβολαιακής γεωργίας, δηλαδή μπορούν οι παραγωγοί να προμηθευτούν το πολλαπλασιαστικό υλικό από τις παραπάνω εταιρείες και να συνάψουν  συμβόλαια ώστε να εξασφαλίσουν τη διάθεση καθώς και την τιμή πώλησης της  παραγωγής τους.

 

Η χαμηλότερη παραγωγή καταγράφεται  στην Κίνα με 1τόνο/στρέμμα και η υψηλότερη στην Καλιφόρνια με 4-5 τόνους /στρέμμα. Σήμερα η σημαντικότερη ζήτηση ροδιών και χυμού ροδιάς είναι στην Βόρειο Ευρώπη για βρώση και τα άλλα για χυμό. Είναι μια εναλλακτική καλλιέργεια, που στο μέλλον θα αποδώσει αρκετά.  

http://img511.imageshack.us/img511/1235/1586369665467034a74beh6.jpg

Στην Κεντρική Μακεδονία και σε άλλους νομούς της Β. Ελλάδας, ύστερα από την αναγκαστική εγκατάλειψη παραδοσιακών καλλιεργειών όπως αυτή του καπνού, στρέφονται στην καλλιέργεια ροδιάς. Στο νομό Πέλλας, με ιδιωτική πρωτοβουλία μιας ισραηλινής εταιρείας που δραστηριοποιείται στο χώρο κατασκευής αρδευτικών συστημάτων, προωθεί την καλλιέργεια της ροδιάς με όρους συμβολαιακής γεωργίας. Στην περιοχή έχουν εγκατασταθεί μέχρι σήμερα 700 στρέμματα ροδιάς, ενώ σύντομα θα φυτευτούν άλλα 500 στρέμματα. Κάθε στρέμμα χρειάζεται περίπου 50 δέντρα το οποίο αποφέρει μετά τον πέμπτο χρόνο, περίπου 2 έως 4 τόνους. Αναμένεται όμως αύξηση της καλλιέργειας στο μέλλον γιατί το ενδιαφέρον του κόσμου είναι μεγαλύτερο, εφόσον αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που παρατηρούνται στη διάθεση ασφαλούς πολλαπλασιαστικού υλικού.

Η ροδιά έχει διάρκεια ζωής περίπου 30 χρόνια, ενώ αναμένεται να δώσει καρπούς τουλάχιστον 3 χρόνια μετά την εγκατάσταση των δενδρυλλίων.  Η τιμή καρπού ήταν 0,40-0,60 €/κιλό και τα βιολογικά 0,90 €/κιλό. Η τιμή στα φαγώσιμα ρόδια τον Μάιο 2009 στα ελληνικά οπωροπωλεία και Σούπερ Μάρκετ ήταν  9 €/κιλό. Ενώ το μικρό κουτάκι του χυμού πωλείται 4.50 €

 

http://www.dpgr.gr/usergalleries/albums/userpics/26338/DSCN5785.JPG

 

«Κόκκινος χρυσός» αποκαλείται από τους ειδικούς ο καρπός της ροδιάς που διακρίνεται για την υψηλή διατροφική αξία. Ειδικότερα οι πλούσιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες που έχει το ρόδι, αναμένεται στο άμεσο μέλλον να αποτελέσει ένα από τα πιο περιζήτητα διατροφικά προϊόντα.

 

Κώστας Παπαντωνόπουλος  Σεπτέμβρης 2009

 

Πηγές συνδέσεις

http://www.e-enimerosi.gr/article/3736/

http://www.agroepiloges.gr/SymbolaioRodia.aspx

http://www.rodihellas.gr/

http://blogs.trikaland.gr/200906162504/trikala-bloggers/pio-dinamika-stin-kalliergeia-tou-rodiou-mpainei-i-thessa.html
http://www.edo-mko.gr


Εκτύπωση   Email

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates