Εκοιμήθη ο πρώην Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός1932-2023

Frontpage Εμφανίσεις: 35238

Ένας ιστορικός κύκλος κλείνει για την Ηλεία, καθώς προχθές την Τρίτη 21 Φλεβάρη του 2023 εκοιμήθη σε ηλικία 91 ετών ο μακροβιότερος ιεράρχης της Ελλάδας πρώην Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός ο οποίος υπέκυψε στα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο κατά κόσμον Ιωάννης Παρασκευόπουλος του Γεωργίου και της Κωνσταντίνας, γεννήθηκε στον Καρδαμά Ηλείας στις 24 Φεβρουαρίου του 1932.

Ο πρώην Ηλείας Γερμανός υπηρέτησε την Μητρόπολη Ηλείας βρισκόμενος στην κεφαλή της για 41 χρόνια και παρέδωσε τη σκυτάλη στον Αθανάσιο Μπαχό, που ενθρονίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Τον αείμνηστο Δεσπότη μας τον έβλεπα σε διάφορες εκδηλώσεις που ήταν αεικίνητος ως τα βαθιά του γεράματα.

Τον γνώρισα όμως καλύτερα τα τελευταία χρόνια όταν έκανα την έρευνα για τα παιδιά της Ορεινής Ηλείας που οφείλουν την μόρφωσή τους στα ιδρύματα της εκκλησίας.

Το βράδυ έστειλα το μήνυμα στην μητρόπολη, το πρωί με πήρε τηλέφωνο ο Γερμανός και με διαβεβαίωσε ότι θα κάνει τα αδύνατα δυνατά να με εξυπηρετήσει παρότι γνώριζε για τις θρησκευτικές μου πεποιθήσεις.

Ακολούθησε και δεύτερο τηλεφώνημα και μου είπε ότι υπάρχουν κάποια αρχεία και θα μου τα στείλε όπως πράγματι και έκανε.

Δεν του «πήγαινε» όμως που δεν έγινε η δουλειά όπως θα ήθελε, σκέφτηκε και έβαλε όλους του ιερείς να ψάξουν στα χωριά και να μου φτιάξουν καταλόγους. Κάποιοι από τους παπάδες έκαναν καλή δουλειά και μου τα έστειλαν, κάποιο την μισή και ένας δύο ούτε καν απάντησαν. Δεν τους ανέφερα όμως στον Δεσπότη.

Όπως γράφουν όλοι εδώ αλλά και από ιδία γνώμη το κοινωνικό έργο του Γερμανού ήταν σημαντικό.

Στις συνομιλίες που είχα τον συνεχάρην για το ποιμαντικό του έργο!

Εξήγησα και του ίδιου ότι δεν συμφωνούσα μαζί του με τις διώξεις που έκανε στον δικό μας εδώ τον κ. Σωτηρόπουλο και ότι πήγε να κάνει παπά το λαμόγιο, τον τότε αντιδήμαρχο Λασιώνος Κ. Παναγόπουλο τον κοινώς Παπαγλίνα όπως τον αποκαλούσαν τότε στο Αντρώνι.

Για το πρώτο μου είπε, τέλος καλό όλα καλά, για τον Παπαγλίνα δικαιολογήθηκε χαριτολογώντας ότι τον τύφλωσε η εξουσία και ο «νοών νοείτω…».

Καλό σου ταξίδι Δέσποτα!

Σχόλια...

Σωτήρης Σωτηρόπουλος

Σε ευχαριστώ πατριώτη Κώστα Π.
Πολύ τολμηρή η παρέμβαση σου για μένα, για μια πολύ "πονεμένη ιστορία" που δεν είναι της παρούσης στιγμής.... Εγώ σιωπή και σεβασμός την ώρα του κατευόδιου.
Εκτύπωση