Ευρήματα Αρχ. Λασιώνος

Γονική Κατηγορία: Ιστορία Αρχ. Λασιών Εμφανίσεις: 7790
Στις 19 του περασμένου Αυγούστου 2006, μέσα στον καύσωνα του καλοκαιριού, επισκεφθήκαμε με μια μικρή ομάδα το φρούριο της αρχαίας Λασιώνας (σημερινό Κούτι) για έρευνα σχετικά με την ιστοσελίδα μας.

Εκεί συναντήσαμε μεγάλη καταστροφή. Το όνομα του κυρίως υπεύθυνου το ψιθυρίζουν οι κάτοικοι των γύρω χωριών. Εμείς τον ονομάσαμε Αλάριχο τον B΄.

Εκατοντάδες οικοδομήματα με τετραγωνισμένες πέτρες, κίονες, κιονόκρανα, επιτύμβιες στήλες, είναι μαζεμένα σε σωρούς από τα τρακτέρ και τις μπουλντόζες. Άλλα είναι διασκορπισμένα στα πλάγια, δεξιά και αριστερά του λόφου, μέχρι τα παρακείμενα ποτάμια.

Φρεσκοσκαμμένες μεγάλες λακκούβες μαρτυρούν ότι δουλεύουν ακόμη καλά οι αρχαιοκάπηλοι, με σκαπτικά μηχανήματα, χωρίς κανένας να τους εμποδίζει.

Σε σημείο κοντά στο φρούριο βρήκαμε μικρό κίονα και επιτύμβια επιγραφή με χαραγμένο το όνομα ΔΑΜΑΓΗΤ (Δαμάγητος ή Δαμαγήτωρ).

Παραδώσαμε τα ευρήματα στην πλησιέστερη αρχή που ήταν το Δημαρχείο του Δήμου Λασιώνος. Η κίνηση αυτή αυτή έφερε σε αμηχανία τους δημοτικούς υπαλλήλους και τον Δήμαρχο Κλεάνθη Παπαδόπουλο.

Τη Δευτέρα 22 Αυγούστου παρέλαβαν οι Αρχαιολόγοι της Ζ΄ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων τα ευρήματα και τους οδηγήσαμε στο σημείο της καταστροφής. Παράλληλα στείλαμε και φωτογραφίες στο αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας.

Οι αρχαιολόγοι όταν αντίκρισαν την καταστροφή μας υποσχέθηκαν ότι θα ενημερώσουν με έκθεση την κεντρική διοίκηση της Αθήνας.

Ενημερώσαμε επίσης την αρχαιολογική υπηρεσία και συγκεκριμένα τον αρχαιολόγο Χρήστο Ματζάνα για άγνωστα σε αυτούς αρχαιολογικά μνημεία που θα τα παρουσιάσουμε μέσα από το http://www.antroni.gr

To άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Θέση της Ηλείας» την Δευτέρα στις 13 Νοεμβρίου 2006

Ελπίζουμε η ιστοσελίδα μας, να γίνει η αφορμή, προκειμένου να αρχίσουν επιτέλους οι ανασκαφές στον αρχαίο Λασιώνα. 

Aπάντηση στα μηνύματα επισκεπτών μας.

Σχετικά με τα ευρήματα της αρχαίας πόλης του Λασιώνα (θέση Κούτι) που παραδώσαμε, δυστυχώς η Ζ΄ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων δεν μας έχει ενημερώσει για την τύχη τους. Ελπίζουμε να μην μείνουν ξεχασμένα στα υπόγεια του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας.

 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ

  «Η ιστοσελίδα αυτή δημιουργήθηκε από την πρώτη στιγμή με σκοπό να προβάλλει τις ομορφιές, τα αξιοθέατα και τα μνημεία του τόπου μας και παράλληλα να κινήσει το ενδιαφέρον και να ευαισθητοποιήσει τους φορείς για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

  Μέσα στα πλαίσια αυτά κινηθήκαμε και έχοντας αυτό στο μυαλό μας κάναμε όλες αυτές τις ενέργειες και βάζοντας τον κόπο και το μεράκι μας.

Δυστυχώς όμως στον τόπο μας η προσπάθεια αυτή εμποδίζεται και μένει ανολοκλήρωτη, χωρίς αυτό να οφείλεται πάντα σε δική μας υπαιτιότητα.

  Προ ημερών, μας κοινοποιήθηκε από την εφορεία αρχαιοτήτων μια ειδοποίηση που μας καλούσε να αποσύρουμε ορισμένες φωτογραφίες από την ιστοσελίδα.

  Η ουσία της απαγόρευσης συνίσταται, όπως μάθαμε, στο ότι για να δικαιούμαστε να δημοσιεύσουμε φωτογραφίες από μνημεία της αγαπημένης μας πατρίδας, θα πρέπει να καταβάλλουμε μηνιαίως το ποσό των 120€ για κάθε φωτογραφία.

  Δυστυχώς η σελίδα αυτή δεν έχει πόρους για να μπορέσει να ικανοποιήσει αυτή την απαίτηση, καθώς δεν έχει κανένα σκοπό εμπορικής ή επαγγελματικής εκμετάλλευσης και συνεπώς δεν έχει κανένα έσοδο.

  Δεν ξέρουμε το λόγο που μας κοινοποιήθηκε ένα τέτοιο έγγραφο. Ίσως αγγίξαμε ευαίσθητα σημεία, ίσως ανακατευτήκαμε εκεί που δεν έπρεπε.

  Σε κάθε περίπτωση, σεβόμενοι τους νόμους αυτής της χώρας, αφαιρέσαμε τις συγκεκριμένες φωτογραφίες.

  Στη θέση τους, αν και θα 'πρεπε, δε βάζουμε φωτογραφίες από τουρκικά τζαμιά ή από άλλα μνημεία, ευρωπαϊκά, για τα οποία φανταζόμαστε ότι δεν υπάρχει κανένα ξένο κράτος και καμία ξένη υπηρεσία που θα διεκδικούσε έσοδα για αυτή τη δωρεάν διαφήμιση.

  Σας παραθέτουμε απλά το έγγραφο που μας απαγορεύει τη δημοσίευση.

  Οι κρίσεις είναι δικές σας»

apant. 18.01.08 z epka gia tis foto.jpg
 

 

arxaia lasiona_kuti 009arxaia lasiona_kuti 012

 

Εκτύπωση