Mήνυμα γραμμένο απο Δ-ρ Βιτάλι Ζαϊκόβσκυ

Γονική Κατηγορία: Ελλάδα Σύντομα Νέα Εμφανίσεις: 6676

Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην κυρία Χρυσούλα Δεσπάστα Αργυρακοπούλου για το πόνημά της. Από τα λίγα αποσπάσματα από το βιβλίο της που διάβασα πάνω, όπως και από τα γραμμένα από τον κύριο Κώστα Παπαντωπούλου (όπως κατάλαβα από το Γλωσσάρι και άλλες εργασίες του, καλό γνώστη του ιδιώματος και του παραδοσιακού βίου του τόπου σας) μπορώ να συμπεραίνω ότι πρόκειται πράγματι για μια πολύ αξιόλογη εργασία, ένα "μνημείο" για τον πολιτισμό που, δυστυχώς, χάνεται, όπως σιγά σιγά σβήνονται και τα τοπικά ιδιώματα. Τέτοια βιβλία είναι ανεκτίμητης αξίας και πολύ χρήσιμα, γιατί διατηρούν για τις επόμενες γενιές τον πνευματικό βίο των ανθρώπων, αυτά τα πολύτιμα πετράδια της παγκόσμιας ανθρώπινης δημιουργίας.

Κατά τη γνώμη μου, κάθε χωριό χρειάζεται τουλάχιστον έναν τέτοιο ερευνητή, και ένα τέτοιο βιβλίο, όπου με τέτοιο μεράκι και αγάπη για τον τόπο του να περιγράφονται με όλες τις λεπτομέρειες η καθημερινή ζωή των ανθρώπων, τα ήθη και έθιμα, τον έντεχνο λαϊκό λόγο, δηλαδή όλα αυτά που βρίσκουμε στο βιβλίο της κυρίας Χρυσούλα Δεσπάστα.

Συμφωνώ απολύτως με τον κύριο Κώστα Παπαντωνοπούλου, ότι το βιβλίο αυτό δεν θα πρέπει να λείπει από καμιά βιβλιοθήκη, συμπεριλαμβανομένης και της προσωπικής του κάθε Έλληνα, που αγαπάει και σέβεται τον τόπο και την χώρα του. Θέλω πολύ και εγώ να το αποκτήσω, και πιστεύω ότι το βιβλίο αυτό θα είναι ένα από τα καλύτερα αποκτήματα για την προσωπική βιβλιοθήκη μας. Εγώ και η σύζυγός μου, που έχουμε πείρα στις επιτόπιες έρευνες, γνωρίζουμε καλά, τι κόπο, χρόνο, υπομονή και επιμονή χρειάζονται για να διαπεραιώσεις μια τέτοια δουλειά.
Ακόμη μια φορά εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην κυρία Χρυσούλα Δεσπάστα, όπως και στον κύριο Κώστα Παπαντωνοπούλου, τον κύριο Ηλία Τουτούνη και άλλους συνεργάτες τις ιστοσελίδας του Αντρωνίου. Χάρη σε σας και στον κόπο σας εγώ ως επιστήμονας, αλλά και ως άνθρωπος βρήκα πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες και γνώρισα, έστω και εξ αποστάσεως, τον τόπο σας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Με μεγάλη εκτίμηση
Δ-ρ Βιτάλι Ζαϊκόβσκυ
Πανεπιστήμιο Κύπρου

 Λαϊκός Βίος και Πολιτισμός της Πέρσαινας Ηλείας και της ευρύτερης περιοχής του οροπεδίου Φολόης

γραμμένο απο ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΔΕΠΑΣΤΑ , Οκτώβριος 13, 2009
Κύριε Παπαντωνόπουλε, καλημέρα σας.

Ευχαριστώ πολύ τον Δρα Βιτάλι Ζαϊκόβσκυ για τα καλά του λόγια. Θα ήταν
μεγάλη μου χαρά να του στείλω το βιβλίο, το οποίο πράγματι γράφτηκε με
αγάπη και με διάθεση να διασώσει ό,τι είναι δυνατόν. Θα παρακαλούσα να
μου στείλει την ακριβή διεύθυνσή του για να μπορέσω να το ταχυδρομήσω.

Ευχαριστώ και πάλι για την προβολή του πονήματος. Θα ήθελα να μου
γράψετε αν μπορώ να στείλω στην ιστοσελίδα κείμενα ευρύτερου
ενδιαφέροντος.

Σας εύχομαι καλό χειμώνα.

Με τιμή.

Χρυσούλα Δεπάστα

Εκτύπωση