ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Γ. ΓΙΑΝΝΙΑ

Γονική Κατηγορία: Ελλάδα Σύντομα Νέα Εμφανίσεις: 5815

   Θεωρώ χρέος μου και ως μέλος του «Ωλονού» αλλά και ως απλός πολίτης που παραβρέθηκε σε μια εκδήλωση, να καταθέσω την άποψη για όσα διαδραματίστηκαν στην φετινή εκδήλωση για τον εορτασμό της μάχης του καπετάν Γιαννιά. Η πρόθεσή μου ήταν αυτό να το κάνω αμέσως μετά, τις επόμενες ημέρες, όταν «άνοιξε» ένας πόλεμος εναντίον της κεντρικής ομιλήτριας στην εκδήλωση. Όμως προκειμένου να μην πυροδοτήσω κι άλλο την κατάσταση δεν το επιχείρησα. Επειδή με λύπη, βλέπω αυτό να μην έχει τελειωμό, ευθέως έχω να καταθέσω δημοσίως τα εξής:

   Η εκδήλωση ήταν πολύ καλή. Απλή και ζεστή. Χωρίς υπερβολές και τυμπανοκρουσίες. Πολύ καλή ήταν και η ομιλία της δικηγόρου Ευγενίας Δρακοπούλου. Μου άρεσε και το περιεχόμενο της αλλά και το ύφος της . Η ομιλήτρια με την όλη της παρουσία και στάση , τουλάχιστον εντυπωσίασε τους παρευρισκομένους. Οι περισσότεροι, μεταξύ αυτών και ο γράφων, δεν την γνωρίζαμε από πριν. Στο μικρό, όμως, διάστημα της εκδήλωσης άπαντες διαπιστώσαμε ότι έχουμε μπροστά μας όχι μόνο μια νέα όμορφη κοπέλα αλλά έναν νέο πολίτη με άποψη και θέση. Ένα κορίτσι που στην κυριολεξία είναι στολίδι για τον τόπο μας.

 

   Είναι λοιπόν άδικο να θεωρείται ότι ένας άνθρωπός του πνεύματος «υποκινήθηκε από κάποιους» ή αλλά τέτοια. Άλλωστε δεν υπάρχουν ούτε αντικειμενικοί , ούτε υποκειμενικοί λόγοι να γίνει κάτι τα τέτοιο. Τώρα αν δεν ανέφερε στην ομιλία της, κάποια επιπλέον ιστορικά στοιχεία τόσο για την μάχη, όσο και για την ευρύτερη περιοχή αυτό έχει να κάνει με χιλίους δύο παράγοντες. Μη εντοπισμό κατά την ερευνά, οικονομία περιεχομένου, αξιολόγηση, μη άξιο λόγου κατά προσωπική εκτίμηση κτλ. Δεν ταιριάζει σε κανέναν μας ούτε «να πριονίζουμε τα πριονίδια», ούτε να θεωρούμε αδικία αν πχ στον εορτασμό της μάχης του 1943 στο Πούσι δεν αναφερθεί ο Έλληνας νεκρός Πυρλής, ή σε εκδήλωση για τον Ν. Μπελογιάνη δεν αναφερθεί ότι η καταγωγή του ήταν από τα Τσίπιανα. κτλ

   Εκείνο που οφείλομε όλοι μας, που με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο ασχολούμαστε με τα κοινά της περιοχής ή με την μικρή ή μεγάλη έρευνα της ιστορίας μας, να ευχαριστήσουμε την Ευγενία Δρακοπούλου και για την τιμή που μας έκανε. Περισσότερο δε θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι που μια κοπέλα έχει μεταξύ των άλλων ασχολιών της , την έρευνα για την ιστορία του τόπου μας.

   Μετά παρρησίας λοιπόν και αντικειμενικά αφού την Ευγενία Δρακοπούλου (ούτε την γνώριζα από πριν ούτε έτυχε από τότε να μιλήσω καν μαζί της) , δηλώνω ότι η όποια επίθεση εναντίον της για τις εκδηλώσεις του καπετάν Γιαννιά είναι τουλάχιστον άδικη. Σε αυτή την μουντή, την απροσανατόλιστη ελληνική κουλτούρα ο τόπος μας έχει ανάγκη για τέτοια νεανικά παραδείγματα . Έχουμε λοιπόν χρέος απέναντι στο αύριο να αγκαλιάσουμε, να αναδείξουμε, να προβάλλουμε και να αξιοποιήσουμε τέτοια ξεχωριστά παραδείγματα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

Α/Α Άρθρου: 629
Κατάσταση Δημοσιευμένο/α
Εμφανίσεις 698
Αναθεωρημένο 5 Φορές
Δημιουργήθηκε Δευτέρα, 11 Ιούλιος 2011 21:10
Τροποποιήθηκε Δευτέρα, 11 Ιούλιος 2011 22:08
Εκτύπωση