«Ότι κάνεις θα το βρεις, καρδιά μην σε πονέσει...!»

Γονική Κατηγορία: Ενότητα Λασιώνος Δημοτική Ενότητα Λασιώνος Εμφανίσεις: 50808

(Το κακό που κάνεις θα στο ανταποδώσουν και να μη σου κακοφανεί).

Φαίνεται, ότι οι κατάρες των Μπελογιαναίων να έπιασαν τόπο;

Αναφερόμαστε στον δημαρχοδασκαλάκο που παρόλες τις αντιρρήσεις μας, δέχτηκε στο Λαογραφικό Μουσείο Αγίας Μαύρας, πεσκέσι από τον έτερο δικό μας π. δημαρχο δάσκαλο τα 100 λαογραφικά αντικείμενα από τα Τσίπιανα μαζί και την πέτρα με την υπογραφή κτήσης του σπιτιού του Μπελογιάννη.

Αυτό το γεγονός μας είχε εξαγριώσει τότε και βγήκαμε με το σκληρό άρθρο: «Μάθανε ότι απαυτωνόμαστε πλακώσανε κι οι γύφτοι».

Το ένστικτό μας για αυτούς τους «γυφτοκατσαπλιάδες», όπως τους αποκαλούσαμε τότε δεν έπεσε έξω. "Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις..." τους πήρε χαμπάρι ο κόσμος της Αγίας Μαύρας και προς τιμή του ο δήμαρχος Πηνειού[1] κ. Α. Μαρίνος τους πετάξε έξω από το Μουσείο όπως ο Ιησούς με το φραγγέλιο... από τον ναό του Σολομώντα.

Τα παραπάνω τα μάθαμε από την ανάρτηση του εν λόγω δημαρχοδασκαλάκου[2] στο προσωπικό του προφίλ στο facebook και για να είμαστε αντικειμενικοί το αναδημοσιεύουμε.

Ελπίζουμε οι καινούργιοι διαχειριστές του Μουσείου να καταλάβουν την αδικία και να μας επιστρέψουν τα δικά μας αντικείμενα.

Τα 100 λαογραφικά αντικείμενα των Τσιπιάνω μαζί με την πινακίδα από το σπίτι των Μπελογιαναίων
 

Στο διάστημα που πέρασε, ανακαλύψαμε ψάχνοντας το βιογραφικό[3] του δημαρχοδασκαλάκου, σε μια «ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΧΑΙΝΩΝ 2009» του Κώστα Λούμπρα. «Ο Δήμος Μυρτουνίων και τα Λεχαινά».

Παράλληλα συναντηθήκαμε και στο facebook με τον δημαρχοδασκαλάκο στο profile κοινού μας φίλου και μας "έσουρε τα εξ' αμάξης".

Γνωρίζουμε ότι “διαρρηγνύουμε τα ιμάτιά μας” με ανθρώπους που δεν θα άξιζε να ασχοληθούμε, να λέμε δηλαδή και εμείς, “ωχ αδερφέ” τι με νοιάζει εμένα όπως λένε οι περισσότεροι αλλά η συνείδηση του καθενός λειτουργεί διαφορετικά και εμείς την θέλουμε πεντακάθαρη όπως και το κούτελο και έχουμε τους λόγους μας.

 ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[1] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΣΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΗ ...Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΓΙΑΣ ΜΑΥΡΑΣ

➡️ Μαρίνος: «Το Μουσείο επιστρέφει στο χωριό»

- Τριμελής επιτροπή αναλαμβάνει την λειτουργία του

- Συμφωνούν με την απόφαση του Δημάρχου το Τοπικό Συμβούλιο, Πολιτιστικός Σύλλογος και κάτοικοι

Με απόφαση του Δημάρχου Πηνειού κ. Ανδρέα Μαρίνου, που έγινε ομόφωνα και ομόθυμα δεκτή, τριμελής επιτροπή που θα αποτελείται από εκπροσώπους του Τοπικού Συμβουλίου, του Πολιτιστικού Συλλόγου και του ΝΠ Πολιτισμού, αναλαμβάνει την λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου Αγίας Μαύρας. «Το Μουσείο επιστρέφει στο χωριό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Η απόφαση του Δημάρχου ανακοινώθηκε σε ενημερωτική συνάντηση που έγινε το βράδυ της Κυριακής στην Αγία Μαύρα και έγινε δεκτή με ανακούφιση από τον πρόεδρο κ. Γιώργο Σταθόπουλο και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Δημήτρη Γαλάνη και τα μέλη αλλά και κατοίκους της κοινότητας της Αγίας Μαύρας.

Η χθεσινή παρουσία στην Αγία Μαύρα του προέδρου του ΔΣ του Δήμου Πηνειού, του αναπληρωτή δημάρχου και αντιδημάρχων στην ενημερωτική συνάντηση , είναι ενδεικτική του έντονου και διαρκούς ενδιαφέροντος που επιδεικνύει ο Δήμαρχος Ανδρέας Μαρίνος για την επίλυση των προβλημάτων των Κοινοτήτων του Δήμου.

➡️ Μαρίνος: Ιδρύουμε νέα Μουσεία

Ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος ενημερώνοντας τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, του Πολιτιστικού Συλλόγου και της κατοίκους της Κοινότητας τόνισε μεταξύ άλλων: «Μέχρι πρότινος είχαμε επιλεκτική διαχείριση ενός Μουσείου που αποτελεί Δημοτική περιουσία που βεβαίως προήλθε από τον αγώνα τον δικό σας και δεν μπορεί να καπηλεύεται ένας. Ποτέ δεν είδαμε σε φωτογραφίες «βελάκια» να δείχνουν τους εθελοντές που προσέφεραν στη δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείου. Η πολιτική που ακολουθεί ο Δήμος όσον αφορά τα Πολιτιστικά, είναι γνωστή και επιτρέψτε μου να πω ότι όχι μόνο δεν καταργούμε Μουσεία, αλλά δημιουργούμε και νέα.

Όσον αφορά το Λαογραφικό Μουσείο Αγίας Μαύρας, πρόθεσή μας είναι να εμπιστευθούμε την Τοπική Αρχή ,τον Πολιτιστικό Σύλλογο και τα ενεργά στελέχη της τοπικής κοινωνίας, τα οποία όμως δεν έχουν καμία σχέση με ίντριγκες, ούτε δίνουν χαρτιά στην εκκλησία για να ασκήσουν πίεση στη Δημοτική Αρχή. Η διαχείριση του Λαογραφικού Μουσείου θα γίνει με απόλυτα δημοκρατικό τρόπο. Και δημοκρατία δεν είναι επίδειξη προσόντων αλλά εμπιστοσύνη των θεσμικών οργάνων. Απόφασή μου είναι, την διαχείριση του Λαογραφικού να την έχει τριμελής επιτροπή που θα αποτελείται από εκπρόσωπο του Τοπικού Συμβουλίου, εκπρόσωπο του Πολιτιστικού Συλλόγου εκπρόσωπο του ΝΠ Πολιτισμού».

➡️ Ενημέρωση από πρόεδρο του ΝΠ Πολιτισμού

Η ενημέρωση των κατοίκων ξεκίνησε με τον πρόεδρο του ΝΠ Πολιτισμού κ. Δημήτρη Βασιλόπουλο, ο οποίος με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο αναφέρθηκε λεπτομερώς σε όλες τις πτυχές της υπόθεσης.

Ο κ. Βασιλόπουλος είπε μεταξύ άλλων:

«Ευτυχώς που είναι εδώ απόψε ο πρόεδρος της Κοινότητας, πήγαμε μαζί με τον πρόεδρο, με κλειδαρά, ανοίξαμε με τα κλειδιά, δεν παραβιάσαμε καμία κλειδαριά, δεν πήγαμε σαν τους κλέφτες, ρωτήσαμε και τον κ. Γρηγόρη για τον συναγερμό και μέχρι τότε δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Αργότερα βέβαια, ίσως και από κάποιους άλλους ωθούμενος, ξέφυγε και με τα λεγόμενά του. Άρα, λοιπόν, ούτε κρυφά ούτε με δόλιο τρόπο, έγινε η αλλαγή της κλειδαριάς και καταρρίπτεται και αυτό το επιχείρημα του κ. Γρηγόρη».

Αναφερόμενος στην χρηματοδότηση του Μουσείου ο κ. Βασιλόπουλος είπε:

«Επίσης να γίνει σαφές και το άλλο: Ότι τα χρήματα που δαπανήθηκαν για το Λαογραφικό Μουσείο, είναι χρήματα των δημοτών όλου του δήμου μας. Τα έβαλε για το Λαογραφικό Μουσείο το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Πηνειού»

Τέλος ο πρόεδρος του ΝΠ Πολιτισμού αναφέρθηκε στην καταγραφή των εκθεμάτων που έγινε πριν από ένα μήνα παρουσία του κ. Γρηγόρη Γιαννακόπουλου.

[2] Grigoris Giannakopoulos:

Πέταξαν έξω τους εθελοντες, από το λαογρ. ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΜΑΥΡΑΣ

Με διαταγή του δημάρχου Πηνειού κ.Α.Μαρινου ,προς τον εκτελεστή αυτής, κ.Δημητρη Βασιλοπουλο, προεδρο του Ν.Π.πολιτισμου του Δήμου,άλλαξαν όλες τις κλειδαριές του μουσείου,κρυφά από τους ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ και τους ΔΩΡΗΤΕΣ που δημιούργησαν λειτουργούσαν,και συντηρούσαν το υπέροχο αυτό μουσείο των 3.500 εκθεμάτων και των 15.000 επισκεπτών στα δυο χρόνια λειτουργίας του!!!

Η πραξη τους αυτή δείχνει ασέβεια και δόλιο χτύπημα, προς ότι απέμεινε όρθιο στην κοινωνία μας, μετά τα μνημόνια και τον Κορονο'ι'ο .Αυτο ειναι ανήθικη επίθεση κατά του κινήματος των πολιτων,εθελοντων και δωρητων ,κοντρα σ'ενα συστημα εξουσιολαγνων που τοσες πολλές ευθύνες εχουν για οτι κακό έχει συμβεί στον τόπο!!!Το μουσείο μας δίκαια αποκαλείται...ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΔΩΡΗΤΩΝ,αφού εθελοντες εργαστηκαν αμισθί ,για 8 χρόνια τόσο στη συντήρηση οσο και στην ξεναγηση.Αμεριστη ήταν η βοήθεια με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο, του π, δημαρχου Πηνειού Αλέξη Καστρινου!

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΚΑΙ ΘΕΜΕΛΙΏΔΗΣ ΥΠΉΡΞΕ Η ΣΥΜΒΟΛΉ ΤΩΝ Δ Ω Ρ Η Τ Ω Ν ,πού με τη σχεση εμπιστοσυνης και τη μεγαλοψυχία τους μας προσεφεραν για το μουσείο τα ΙΕΡΑ ΚΕΙΜΉΛΙΑ ΤΟΥΣ!!!Ενω σ'ολη την ΕΛΛΑΔΑ οι δημοτικοι αρχοντες αγκαλιαζουν κάθε εθελοντική πρωτοβουλια για το καλο της κοινωνιας!!!Στο δήμο μας η δημοτική εξουσία κάνει αγώνα να το εξαφανίσει .Κάνει πρακτικές παλαιοκομματικές και αυταρχικές, που θυμίζουν μεσαίωνα!!!

Άλλαξαν τα λουκέτα του μουσειου με δόλιο τρόπο!!!Περιφρόνησαν τους πολίτες και κυρίως τα δημοκρατικα οργανα του δήμου όπως το δημοτικό συμβούλιο και το διοικητικό συμβούλιο του Ν.Π. Πολιτισμου!

Κρατάνε τα κλειδιά του μουσείου!!! Όμως τα κλειδια του μουσείου είναι μοναχα η εξουσία! Η ψυχή του μουσείου είναι τα ΙΕΡΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ-ΕΚΘΕΜΑΤΑ

,που βρίσκονται στο μουσείο ως αποτέλεσμα της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ και ΔΩΡΗΤΩΝ καθως και αγάπης για την κοινωνία και τον πολιτισμό μας!!!

Η άφαντη δημοτική εξουσία απο το μουσείο και τις ανάγκες του ,τα δύο τελευταια χρόνια , πάρα τις απεγνωσμένες εκκλήσεις μας προς αυτήν για προστασια εκθεμάτων που κινδύνευαν, τώρα εξουσιάζει το μουσείο! "Ηρθαν Τ'ΑΓΡΙΑ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΝ ΤΑ ΗΜΕΡΑ "που λέει ο λαός μας!

Έβαλαν λουκέτα, πήραν τα κλειδιά.

Την ψυχη ομως του μουσείου δεν θα την πάρουν ποτέ, αφού δεν είχαν ποτέ, καμμία σχέση!!!

Εμείς θα παραμείνουμε άγρυπνοι φρουροί για το μουσείο και την κοινωνία και θα ειμαστε εδώ για καιρό ,προσφέροντας ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες μας!Αντίθετα οι αυταρχικες εξουσίες,εχουν ημερομηνια ΛΗΞΗΣ!!!

[3] Αυτός ο τύπος που βλέπετε εδώ, δεν είναι χαζοχαρούμενος, φιγουρίνι είναι και έχουμε και προηγούμενα.

Γράφει για όλα…, για σύζυγο, για παιδιά και την τελευταία κόρη του: «…Αρχοντία Ελένη την αποκαλούμενη "πορφυρογέννητη" γιατί γεννήθηκε προεδρεύοντος του πατρός της στην Αγία Μαύρα και έχει την πρωτοτυπία ότι "συνελήφθη" σε προεκλογική περίοδο…».

Τον βρήκαμε σε «ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΧΑΙΝΩΝ 2009» του Κώστα Λούρμπα. «Ο Δήμος Μυρτουνίων και τα Λεχαινά».

Φρίξαμε με αυτό που βλέπουμε στο βιογραφικό του. Με λίγα λόγια, «ΠΗΔΗΞΕ» σε προεκλογική περίοδο αλλά εμμέσως «πήδηξε» πρόσφατα και εμάς τους ορεινούς.

Καλώς να σ’ εύρω Κλεάνθη! Οι φελλοί… επιπλέουν φίλε!!

Για να κατανοήσετε τους λόγους που τον λανσάρουμε, μεταφερθείτε σε παλαιότερη ανάρτησή μας, «Μάθανε ότι απαυτωνόμαστε πλακώσανε κι οι γύφτοι»

Σχόλια στο facebook:

Σωτήρης Σωτηρόπουλος

Αγαπητέ κ. Παπαντωνόπουλε
Θυμάμαι την δική σας αντίδραση για το ατόπημα του επίσης αγαπητού τότε Δημάρχου Λασιώνος κ. Κλ. Παπαδόπουλου που ανοήτως έδωσε τους λαογραφικούς θησαυρούς των Τσιπιανων στον Κάμπο. Τότε κι εγώ "τα εσουρα" άγρια (θα ψάξω να το βρω) στον δικό σας Δήμαρχο, παρότι φίλος και συμπολίτης μου (είμαι μισοΤσιπιαναιος από τη μάνα μου)...
Όμως θα διαφωνήσω μαζί σου για τον πανηγυρισμό σου που τώρα θα έχει την αρμοδιότητα και ευθύνη ο Δήμος και μάλιστα με δήμαρχο τον κ. Μαρίνο...

Δεν γνωρίζω τον "δημαρχοδασκαλακο" με την "Πορφυρογέννητη κόρη" που λες, αλλά γνωρίζω τον κ. Μαρίνο και τον ....σεβασμό του στην ιστορία του τόπου μας. Όπως γνωρίζω γενικώς όπου ανέλαβε Δήμος τα Λαογραφικά Μουσεία τα έχουν εγκαταλείψει στην τύχη τους...

Kostas Papantonopoulos

Στην ουσία δεν χαίρομαι αλλά λυπάμαι και τον δικό μας τον κυρ Κλεάνθη που τα έδωσε και τον άλλον τον δημαρχοδασκαλάκο με την "Πορφυρογέννητη" που κλαψουρίζει τώρα γιατί τον πέταξαν από το μουσείο που το θεωρούσε ο αφελής δικό του.
Επειδή σε ανάλογη κατάσταση σχετικά με τα μουσεία βρίσκεται και η αφεντιά μου, αυτές τις μέρες που κάναμε προτάσεις για την Ο.Χ.Ε. ΔΗΜΟΥ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑ, συμπεριέλαβα μέσω του συλλόγου «Ωλονός» και το Λαογραφικό Μουσείο Αντρωνίου, να το παραλάβει ο δήμος με όλα τα αντικείμενα που έχω συγκεντρώσει (προσφορά των συμπατριωτών μου) χωρίς να απαιτώ καμία εκδούλευση ή αναφορά στο πρόσωπό μου.
Ούτως ή άλλως έχει τα κλειδιά ο εντεταλμένος (που λέγαμε…), πηγαίνει τους επισκέπτες και όταν αυτοί του λένε 
μπράβο - συγχαρητήρια, τα αποδέχεται χωρίς να έχει βάλει ούτε καρφί στο μουσείο, αντίθετα το πολεμούσε κιόλας.
Εκτύπωση