"Εξαφανίζεται" το δάσος της Φολόης

Γονική Κατηγορία: Μελέτες, Πνευματικά Σύλλογοι Εμφανίσεις: 7230

Μαφία ξυλοκόπων σαρώνει τα δάση

foloi 0046

ΤΟ ΔΑΣΟΣ της Φολόης στην Ηλεία, 20 χλμ. μακριά από την αρχαία Ολυμπία, είναι το δεύτερο από τα δύο δάση ήμερης βελανιδιάς που υπάρχουν στην Ελλάδα, αλλά υφίσταται συνεχή υποβάθμιση λόγω της κοπής δέντρων για επέκταση των χωραφιών και για καυσόξυλα.

 

Το δάσος έχει χάσει το 20%-30% των δέντρων του σταδιακά τα τελευταία είκοσι χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αντιπροέδρου του Συλλόγου Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Φολόης, Ανδρέα Χρονόπουλου. Όπως λέει, «λόγω της ανόδου της τιμής του πετρελαίου, κάθε χρόνο αυξάνεται όλο και περισσότερο η ζήτηση σε καυσόξυλα και πολλοί νέοι από τα γύρω χωριά έχουν κάνει επάγγελμα την παράνομη διακίνηση καυσόξυλων».

Οι παράνομοι είναι και εδώ θρασύτατοι, αφού φτάσανε στο σημείο, πέρσι, να σπάσουν τα λουκέτα στο Δασονομείο Λάλα και να πάρουν πίσω τα κατασχεμένα φορτία τους.

Πριν από 7-8 χρόνια, κάτοικος της Φολόης προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση του διαχειριστικού σχεδίου υλοτομίας του δάσους, με στόχο την προστασία του. Ωστόσο, με την παύση της διαχείρισης, το δάσος έγινε «βορά» στις διαθέσεις των παράνομων. «Ζητούμε να θεσμοθετηθεί καθεστώς προστασίας του δάσους, να ανακηρυχθεί αισθητικό δάσος και να υπάρξει κάποιος φορέας για την προστασία του», συμπληρώνει ο Ανδρ. Χρονόπουλος για το δάσος της Φολόης, που ανήκει στο δίκτυο Natura 2000.

ΤΗΣ ΛΙΑΣ ΠΑΠΑΔΡΑΓΚΑ

http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=25083&catID=5

foloi 0048
​ Δημιουργήθηκε Δευτέρα, 22 Νοέμβριος 2010 23:45

Εκτύπωση