Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

ΚΑΙ ΚΟΙΤΑ… ΜΗ ΧΑΘΟΥΜΕ

Βιβλίο του Ν. Κορμπάκη

Σύντομη περιγραφή του βιβλίου

 

 

Ο Νώντας, ένας νέος της δεκαετίας του '60, εξιστορεί τις αιτίες, κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές που ανάγκασαν αυτόν και χιλιάδες άλλους νέους και νέες της χώρας μας να μεταναστεύσουν. Περιγράφει τις προσπάθειες και τις αγωνίες των μεταναστών να στεργιώσουν στον ξένο τόπο, άγνωστοι μεταξύ αγνώστων. Παρουσιάζει το νόστο για την πατρίδα και τους δικούς τους που ώθησε τους περισσότερους από αυτούς να συμμετέχουν σε αγώνες τόσο συνδικαλιστικούς όσο και πολιτικούς. Έτσι και ο ίδιος, μετανάστης στη Γερμανία, εξελίσσεται σε πρωταγωνιστή συνδικαλιστικών αγώνων και συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος της δικτατορίας στην πατρίδα... Γεύεται το κυνηγητό από τους διπλωμάτες της χούντας στη Γερμανία. Ερωτεύεται, κάνει οικογένεια, χωρίς στιγμή να πάψει να δραστηριοποιείται κοινωνικά και πολιτικά.

 

Νίκος  Δ. Κορμπάκης  

Γεννήθηκε το 1940 στα Τσίπιανα και βίωσε σε νηπιακή ηλικία τις συνέπειες του Πολέμου και της Κατοχής. Έζησε από κοντά τον εμφύλιο και όταν εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία ακολούθησε αναγκαστικά το μεγάλο μεταναστευτικό ποτάμι που οδηγούσε στη Γερμανία. Εκεί εργάστηκε για πολλές δεκαετίες και συμμετείχε αποφασιστικά στους συνδικαλιστικούς αγώνες αυτής της χώρας και ιδιαίτερα στον Αντιδικτατορικό Αγώνα ενάντια στη χούντα των Συνταγματαρχών.

 

Το βιβλίο του (Και κοίτα… μη χαθούμε) είναι ένα θαυμάσιο βιωματικό μυθιστόρημα βγαλμένο από την ψυχή του συγγραφέα, μετανάστης και ο ίδιος με ίδια βιώματα με τον ήρωά του, και γραμμένο με άρτιο λογοτεχνικό, ποιητικό τρόπο παρ' ότι πρόκειται για την πρώτη συγγραφική του απόπειρα.

Αγγίζει την πληγωμένη από την μετανάστευση ψυχή μας ο συμπατριώτης Νίκος  Κορμπάκης αφού τούτη η γωνιά της ελληνικής  γης, είδε τα παιδιά της να την εγκαταλείπουν με σπαραγμό και να επιβιώνουν σε μέρη μακρινά, με όραμα κάποτε να επιστρέψουν και να την ευεργετήσουν.

 

Κώστας Παπαντωνόπουλος

Οκτώβρης 2008

Έκδοση: Περί Τεχνών, 2003

 

ISBN: 960-8260-37-Χ ή 9789608260375

 

Τιμή Εκδότη: € 15 Σελίδες: 332  

↔ 
iliaki_proto_2008_2007.jpg

Η 'Ήλειακή Πρωτοχρονιά" εκδίδεται από τις ηλιακές εκδόσεις "Bιβλιoπανόραμα" του κ. Γιώργου Δημητρό­πουλου, με επμελητές έκδοσης τους Λεων. Kαρνάρo, Γεώρ. Κουρκούτα και Ηλία Τουτούνη. Η αποδοχή της προσπάθειας ως σήμερα είναι μεγάλη εντός και εκτός Ηλειακού χώρου, ενώ φιλοδοξία της έκδοσης είναι να ενώσει τις πνευματικές φωνές της Ηλείας.

Σε όλους τους τόμους της «Ηλειακής Πρωτοχρονιάς – Ηλειακό Πανόραμα», Ηλείοι πνευματικοί δημιουργοί παρουσιάζουν πλούσια κείμενα που είναι απ’ όλους τους τομείς της λογοτεχνίας και της έρευνας με άξονα αναφοράς την Ηλεία. Οι συγγραφείς καταθέτουν κάτι το Ηλειακό και συμβάλλουν στον φωτισμό περιόδων της τοπικής μας ιστορίας και λαογραφίας

Στο έκτο τεύχος της «Ηλειακής Πρωτοχρονιάς – Ηλειακό Πανόραμα 8» 2008, φιλοξενούνται και δύο άρθρα με αναφορά στο δήμο Λασιώνος. Στο κεφάλαιο 40 σελίδα 295 «ΔΗΜΟΣ ΛΑΣΙΩΝΟΣ ΗΛΕΙΑΣ» του Κ. Παπαντωνόπουλου και στο κεφάλαιο 41 σελίδα 300, «ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΙΑ» ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΓΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ του Παναγιώτη Παπαθεοδώρου από την Κρυόβρυση.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ
ΤΙΤΛΟΣ: ΗΛΕΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 2008 (ΤΕΥΧΟΣ 6)
ΕΚΔΟΣΗ: 2008
ΣΕΛΙΔΕΣ: 578
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 17χ24
ISSN: 1109-6454
ΤΙΜΗ ΜΕ ΦΠΑ: 28€

 

ΤΗΛ. 26220-21221 -26220 29638).

 

Email : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

o erotas pou egine thrylos.jpg
o erotas pou egine....jpg
 

Ο «έρωτας που έγινε θρύλος» είναι έργο του πρώην προέδρου της Οινόης Πηνείας, Γεωργίου Σταυρόπουλου.

 

Το βιβλίο δίνει πολλά στην λαογραφία του τόπου μας μέσα από τις εκατό ιστορίες που παρουσιάζει γύρω από την καθημερινότητα, την μπαμπεσιά, την βιοπάλη και την τοπική μας ιστορία. Είναι ευκολοδιάβαστο, με πολλές διακρίσεις σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.

 

Μας θυμίζει, ιστορίες και παροιμιώδεις εκφράσεις, μύθους, ρητά και ξεχασμένα ακούσματα. Ο ίδιος λέι: «Το παρόν βιβλίο χρειάστηκε πολλή δουλειά, πολλά βράδια απομόνωσης ξενυχτώντας με τον παρα­δοσιακό τσιμπλή, κρατώ­ντας σημειώσεις που περ­νούσαν φανταστικές από το νου μου, αλλά και από αφη­γήσεις των παλαιοτέρων γερόντων, όταν τις χειμω­νιάτικες βραδιές συγκε­ντρώνονταν στο κρεοπω­λείο του πατέρα μου και περνούσαν τις ώρες τους με διάφορα γεγονότα από τη ζωή τους».

 

Το βιβλίο αρχίζει με το το διήγημα «Οικο­γενειάρχης βιοπαλαιστής πέ­θανε με το μουλάρι του» και συνεχίζει, με «Λάθη και διακρίσεις γο­νέων» , «Η γιορτή της Γυναί­κας», «Το πάθημα ιερέως που εργάστηκε Κυριακή», «Μάθε παιδί μου γράμματα», «Ένας αναγκαίος γάμος στην Κατο­χή» «...Το γλίστρημα της προεδρίνας» «...Της Μιχα­λούς» «Όποιος κατουράει στο νερό το βρίσκει στο αλάτι», «Καθώς τάτας, καθώς μάνα, κάθε γιος και θυγατέρα» «Θεέ μου φύλαγέ με από φίλους και τους δικούς μου, κι εγώ φυλάγομαι απ' τους εχθρούς μου», «οι γόηδες» κ.α

 

Το βιβλίο έστειλε στην ιστοσελίδα μας ο δήμαρχος Λασιώνος και θα το βρείται στις εκδώσεις βιβλίο-Πανόραμα του Γ. Δημητρόπουλου στην Αμαλιάδα τηλ. 2622021221

 

ΙSBN 978-960-6744-02-0

 

 

 

Κ. Παπαντωνόπουλος

 

Απρίλης 2008

 

Πανόπουλος λήσταρχος exomologisi.jpg


i kriovrisi tis ilias p.p..jpg


Oi Koτσαμπάσιδες της Πελοποννήσου
 
Aνθρωποκεντρικά
 

Εκτύπωση   Email

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates