Αρχαίος Λασιών
  • Εγγραφή

ΑΘΗΝΑ   9.09.2009

Προς το Υπουργείο Πολιτισμού

Ζ΄ Εφορεία Προϊστ. & Κλασ. Αρχαιοτήτων

Αρχαία Ολυμπία Τ.Κ. 270 65

 

Κοιν.: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής κληρονομιάς

Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων

Τμήμα Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Αρχαιογνωστικής Έρευνας.

       

   Ονομάζομαι Κωνσταντίνος Παπαντωνόπουλος και είμαι κάτοικος της Αργυρούπολης  του Νομού Αττικής, καταγόμενος από το χωριό Αντρώνι που βρίσκεται στο δήμο Λασιώνος του νομού Ηλείας.

   Στις 19 Αυγούστου του 2006, ημέρα Παρασκευή, σε σημείο κοντά στο φρούριο του αρχαίου Λασιώνα στη θέση Κούτι  (που βρίσκεται στο δημοτικό διαμέρισμα Κούμανι του δήμου Φολόης στο νομό Ηλείας)  βρήκα, μαζί με τον συντοπίτη μου Αθανάσιο Αλεξόπουλο, κίονα και επιτύμβια ενεπίγραφη στήλη.

   Έσπευσα και παρέδωσα την ίδια ημερομηνία τα ευρήματα στην πλησιέστερη αρχή που ήταν το Δημαρχείο Λασιώνος.

   Τη Δευτέρα 22 Αυγούστου 2006 παραλάβατε τις αρχαιότητες και οδήγησα τον Αρχαιολόγο σας μαζί με τον, τότε δήμαρχο Λασιώνος, Κλεάνθη Παπαδόπουλο στον αρχαιολογικό χώρο. Εκεί διαπιστώσαμε και καταγράψαμε μεγάλη καταστροφή. Εκατοντάδες οικοδομήματα με τετραγωνισμένες πέτρες, κίονες, κιονόκρανα και επιτύμβιες στήλες, βρίσκονταν μαζεμένα σε σωρούς από τα τρακτέρ και τις μπουλντόζες ενώ άλλα ήταν διασκορπισμένα στα πλάγια, δεξιά και αριστερά του λόφου, μέχρι τα παρακείμενα ποτάμια.

   Είχα φροντίσει να σας ενημερώσω πρωτύτερα με φωτογραφικό υλικό που έστειλα, προκειμένου να λάβετε γνώση και να επιληφθείτε για την κατάλληλη προστασία και αξιοποίηση αυτών των αρχαιοτήτων. Μάλιστα με Αριθμ. πρωτ.: 5469 έγγραφό σας στις 22 Νοεμβρίου 2006 με ενημερώσατε χαρακτηριστικά ότι:

   «Με αφορμή την από 22-8-2006 παράδοση εκ μέρους σας στο Δημαρχείο Λασιώνος δύο τμημάτων ασβεστολιθικής ενεπίγραφης επιτύμβιας στήλης από την θέση «Κούτι» και την από κοινού αυτοψία που πραγματοποιήθηκε από εσάς και τον αρχαιολόγο της Εφορείας μας κ. Χρήστο Ματζάνα τον περασμένο Αύγουστο, σας πληροφορούμε τα εξής:

   Η περιοχή, απ' όπου περισυνελλέγησαν τα αρχαία, εντάσσεται στο ευρύ περιβάλλον γνωστών από την δεκαετία του 1960 αρχαιοτήτων στην Υπηρεσία μας, η οποία, μάλιστα, είχε διενεργήσει εκτεταμένη αυτοψία στο χώρο το 1999, και είχε προβεί σε περιορισμένης έκτασης καθαρισμό πύργου του τείχους, καθώς και σε σωστική ανασκαφή αρχαίου κτιρίου. Επισημαίνομε και από τη θέση αυτή, όπως και προφορικά ενημερωθήκατε, όταν καταθέσατε φωτογραφίες από την επίσκεψή σας στον ως άνω χώρο, τον περασμένο Αύγουστο, ότι μέχρις ότου η Εφορεία μας διενεργήσει ανασκαφική έρευνα στο «Κούτι» - η οποία έχει ενταχθεί στις προτεραιότητές της για το έτος 2007 και προβεί στην κατά νόμο οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου με τις διάσπαρτες και γνωστές σε αυτήν αρχαιότητες…»

     Παρακαλώ να με ενημερώσετε, αν ο πύργος του τείχους και το αρχαίο κτήριο, που αναφέρετε στην επιστολή σας και αν όλες οι αρχαιότητες που διαπιστώσαμε και φωτογραφήσαμε με τον αρχαιολόγο σας, βρίσκονται στις θέσεις τους. Σας γνωρίζω ότι έχω στη διάθεσή μου νεότερες φωτογραφίες, που δείχνουν ότι ορισμένα από τα μνημεία του αρχαίου Λασιώνα έχουν μετακινηθεί.

    Διαμαρτύρομαι, διότι έχουν περάσει τρία χρόνια και οι υπηρεσίες σας δεν μπήκαν καν στο κόπο να με ενημερώσουν για την τύχη, την εκτίμηση και την επιστημονική αξιολόγηση των αρχαιοτήτων που σας παρέδωσα. Αντί για ενημέρωση ή έστω επιβράβευση των  προσπάθειών μου για την ανάδειξη και τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μου  ζητήσατε είτε να αφαιρέσω από την ιστοσελίδα μου www.antroni.gr  την ανάρτηση φωτογραφιών αρχαιολογικού περιεχομένου είτε να πληρώσω παράβολο που ανέρχετο (τότε) στο ποσό των 120€ μηνιαίως για κάθε φωτογραφία που αναρτάται.

 

  Mετά τιμής

     Παπαντωνόπουλος Κωνσταντίνος (Πλιέγκας)

     Μάρκου Μπότσαρη 10 –Τ.Κ. 16452

     Αργυρούπολη Αθήνα

     Τηλ: 210-9949879 Fax:210-9949874

     http://www.antroni.gr   e-mail:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Α/Α Άρθρου: 310
Κατάσταση Δημοσιευμένο/α
Εμφανίσεις 1364
Αναθεωρημένο 6 Φορές
Δημιουργήθηκε Κυριακή, 13 Σεπτέμβριος 2009 22:52
Τροποποιήθηκε Κυριακή, 08 Νοέμβριος 2009 20:34

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Στατιστικά Μετρητές

Χρήστες
202
Άρθρα
923
Εμφανίσεις Άρθρων
12958741

Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 160 επισκέπτες και κανένα μέλος

S5 Box

Login

Register

Δημοφιλή άρθρα