Aκρώρεια
  • Εγγραφή

H Ακρώρεια βρίσκεται στο οροπέδιο Φολόη, όπου εξέχει η μεγαλοπρεπής δασώδης έκταση της Κάπελης ανατολικά της Κοίλης Ήλιδας και βορειο-ανατολικά της Πισάτιδος. Περιλάμβανε και το δυτικό τμήμα της Αρκαδικής βουνοσειράς του Ερύμανθου Ωλονός(1) ή Αστράς (διότι άστραφτε από τον ήλιο). Ανατολικό σύνορο της Ακρώρειας ήταν ο ποταμός Ερύμανθος. Την περιοχή της την διεκδικούσε και η Αρκαδία λόγω της ορεινής γεωγραφικής θέσσης.

To έδαφος είναι βατό μόνο στο δυτικό και στο νότιο τμήμα. Στο ανατολικό άκρο της διακρίνουμε μικρές και μεγάλες χαράδρες που διευκολύνουν τα νερά των πηγών και της βροχής να κατέβουν στην θάλασσα.

O χειμώνας είναι ήπιος, με λίγο πάγο, ενώ τα γύρω βουνά είναι καλυμμένα με χιόνι. Το καλοκαίρι είναι «υγιεινό» και δροσερό. Από την Άνοιξη μέχρι και τον Οκτώβριο υπάρχει πλούσια βλάστηση των δέντρων και των άγριων φυτών.

 

Ένα μεγάλο κομμάτι της Ακρώρειας βρίσκεται σήμερα στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αντρωνίου, που ξεκινά από την διασταύρωση στην Παλιομποκοβίνα και φθάνει μέχρι το Καλλιμάνι.

Οι πόλεις της Ακρώρειας δέχονταν συνεχώς επιθέσεις και λεηλασίες, άλλοτε από τους Ηλείους και άλλοτε από τους Αχαιούς και τους Αρκάδες.

Στα πρώιμα ιστορικά χρόνια (αρχές του 8ου αι. π.χ.) η Ακρώρεια, η Πισάτιδα και η Τριφυλία ανήκουν στην Κοίλη Ήλιδα, των οποίων οι κάτοικοι κατανέμονται στους γαιοκτήμονες, στους πολίτες και στους υποτελείς.

Τον 7ο αι. π.χ. ανεξαρτητοποιείται λόγω παρακμής της Ήλιδας, «απογυμνώθηκε από την περιοικίδα Χώρα».

Τον 6ο αι. η Ήλιδα ανακτά τις δυνάμεις της και προσαρτά και πάλι ως περιοικίδα την Ακρώρεια και την Πισάτιδα και επί πλέον το βόρειο τμήμα της Τριφυλίας. Εδώ μένουν μέχρι το 401π.χ., οπότε η Σπάρτη υπό τον Άγη εισβάλλει από την Αχαΐα για να απελευθερώσει τις περιοικίδες πόλεις. Ο σεισμός, που ερμηνεύτηκε ως κακός οιωνός, υποχρεώνει τον Άγη να υποχωρήσει. Ο Άγης για δεύτερη φορά τον ίδιο χρόνο εισβάλλει από το νοτιο-ανατολικό τμήμα της Τριφυλίας με συμμάχους και Ακρώρειους. Η καταστροφή της Ηλείας είναι γενική, αναγκάζοντας τον Θρασυδαίο να ζητήσει ειρήνη. Έτσι το 399 π.χ. παραιτούνται από την Ακρώρεια, το Λασιώνα και τις άλλες περιοχές.

Μετά την συντριβή της Σπάρτης (371 π.χ) στην μάχη των Λεύκτρων, η Ήλιδα με δημοκρατική κυβέρνηση ανακτά την ανεξαρτησία της και μαζί την Ακρώρεια.

Το368 π.χ. πιθανόν παραχωρείται για πρώτη φορά ή εκ νέου το δικαίωμα του πολίτου στους κατοίκους της Ακρώρειας.

Το 365π.χ. οι Ηλείοι με ολιγαρχική κυβέρνηση προβαίνουν στην κατάληψη του Λασιώνα και έρχονται σε ρήξη με τους Αρκάδες, εισβάλλουν στην Ακρώρεια και κυριεύουν τις πόλεις της εκτός του Θραυστού. (Realencyklopaedie)

Tο 364 π.χ. η Ακρώρεια παρέμεινε ανεξάρτητη.

Το 363 π.χ. με την ειρήνη των Αρκάδων-Ηλείων περιέρχεται στο κράτος της Ήλιδας. Ο Λασιώνας όμως παραμένει στην Αρκαδία.

Στον πόλεμο μεταξύ του βασιλιά της Σπάρτης Κλεομένους και των Αχαιών το 226 π.χ. οι σύμμαχοι των Σπαρτιατών Ηλείοι διώχνουν τους Αχαιούς από την Ακρώρεια.

Το 217 π.χ. οι Ηλείοι αναγκάζονται να συνθηκολογήσουν και τα σύνορα τους περιορίζονται στην Ακρώρεια εκτός του Λασιώνα, ο οποίος παρέμεινε στην εξουσία του Φιλίπου Ε΄.

Δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί η θέση των πόλεων της Ακρώρειας, Θραυστού, Αλίου, Ευπαγίου και Οπούντος. Ο Κούρτιος αποδίδει στην πόλη Οπούντα κάποια λείψανα που βρέθηκαν σε απόσταση 1500 μέτρων από την δεξιά όχθη του άνω Πηνειού στο χωριό Σκιαδά.

Δεκέμβριος 2005

Κώστας Παπαντωνόπουλος

1. Ωλονός, Ωλενός, διότι από την θάλασσα παρατηρούμενος παρουσιάζει σχήμα βραχίονα (ωλένης).

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Στατιστικά Μετρητές

Χρήστες
247
Άρθρα
1103
Εμφανίσεις Άρθρων
20584546

Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 336 επισκέπτες και κανένα μέλος

S5 Box

Login

Register

Δημοφιλή άρθρα