Απόντες απ' τα γειτονικά χωριά

 

ΦΟΛΟΗ (ΓΙΑΡΜΕΝΑ)

Έφυγε σήμερα, Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011, ο Χρήστος (Τάκης) Κυριακόπουλος που γεννήθηκε πριν 59 χρόνια στη Φολόη (Γιάρμενα).

Ο Τάκης για 20 χρόνια (1982-2002), ασχολήθηκε με τα κοινά στη Φολόη. Τέσσερα χρόνια διετέλεσε πρόεδρος της κοινότητας Φολόης, τέσσερα χρόνια τοπικός πρόεδρος του δήμου Φολόης και τα υπόλοιπα ως κοινοτικός σύμβουλος.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στη γενέτηρά του.

Στην σύζυγό του Νίκη, στα αδέλφια του Ανδρέα, Παναγιώτη, Θεόδωρο και σε όλους τους Φολοήτες τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Τσίπιανα

Έφυγε σήμερα Τρίτη 4.01.2011, ο Σωτήρης Αναγνόπουλος, που γεννήθηκε το 1924 στα Τσίπιανα Ηλείας.

Η τελετή της κηδεία του θα γίνει αύριο 13.00 στα Τσίπιανα.

Στους συγγενείς και σε όλους τους Τσιπιαναίους εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Ένας φίλος έφυγε για το στερνό ταξίδι το Σάββατο 6 Νοεμβρίου.

Ο Μπάμπης Χρονόπουλος από την Καρυά σε ηλικία 58 ετών άφησε πίσω του τον μάταιο τούτο κόσμο με τους ένοικούς του . Ταξίδεψε. Πάντα για ταξίδι έφευγε και όσο ζούσε.

Μία στην στεριά μια στο πέλαγος .Αυτή ήταν η ζωή του από μικρός . Αμφίβιος. Όχι όμως διπρόσωπος. Λιμάνια , φάροι , σκόπελοι , ύφαλοι . Ο Χάροντας πολλές φόρες του έστησε καρτέρι, μεσοπέλαγα, αλλά δεν τα κατάφερε . Ο Μπάμπης πάντα του την έσκαγε. Έτσι του έστησε μπαμπέσικο καρτέρι στην στεριά . Τον κτύπησε εκ των έσω . Γνώριζε ότι έτσι στα ίσια δεν θα καθάριζε . Μπήκε από την κερκόπορτα και τον έφαγε λίγο – λίγο. Όπως το σαράκι το ξύλο.

Ο Μπάμπης ήταν αυτό που λέμε «μανούλα» για παρέα . Ο απαράμιλλος μιμητισμός τους , ο σαρκασμός και ο αυτοσαρκασμός έκαναν την παρέα να περάσει ένα αξέχαστο βράδυ . 

Καταπληκτικός . «Οργοτόμος» όπως λέει ο Παλαμάς στον αγώνα της βιοπάλης και στο χώμα και στο νερό. Η παροιμία « ο καλός ο καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται» βρίσκει επάξια προσωποποίηση στον Μπάμπη. Γνώρισε όλα τα μονοπάτια της ζωής. Ζορμπάς. Δεν έζησε ποτέ ερήμην . Έπιασε την ζωή από τα μαλλιά . Πάλεψε και για την οικογένειά του και για το σύνολο . Θήτευσε και ως πρόεδρος του Συλλόγου των ετεροδημοτών του χωριού του στην Αθήνα. Ταυτόχρονα ο λόγος του (ακόμα και ο θάνατός του) ήταν μια γροθιά στο στομάχι της κοινωνίας . Της κοινωνίας που όλο και παραπαίει αλλά δεν πέφτει. Θυμάμαι που ο Μπάμπης έλεγε και εμείς γελούσαμε , για τις κηδείες και τους παρευρισκόμενους πολιτικούς .

« -Να πεθάνει μια γρια 100 χρονών και η κηδεία της να γίνει παραμονές εκλογών . Εκεί να δεις υποψηφίους δημάρχους , νομάρχες , ή υποψηφίους βουλευτές , αναλόγως τι εκλογές θα είναι . Να κηδευτεί ένα πρωτοπαλίκαρο την Δευτέρα των εκλογών ; Ούτε ένας από αυτούς τους γλείφτες !»

Άρε Μπάμπη κάτι τέτοια έλεγες . Κάτι τέτοια έκανες ( Τόπες και το έκανες με την κηδεία σου Τρίτη μετά τις εκλογές ) και επιβεβαιώθηκες . Κάτι τέτοια πίστευες και γι΄ αυτό και δεν πήρες την ζωή σου λάθος . Στάθηκες όρθιος . Ακλόνητος ακόμα και τις τελευταίες ημέρες . Έφυγες με το κεφάλι ψηλά .

Τον Μπάμπη κατευόδωσαν στο στερνό του ταξίδι η Λιάνα και η Λιλίκα ( η σύζυγός του και κόρη του) , τα αδέρφιά του , οι συγχωριανοί του και οι φίλοι του στο χωριό του στην Καρυά .Εκεί που σ΄ ένα καταράχι της είχε φτιάξει την δική του κιβωτό για να έρχεται και να απολαμβάνει την ρεματιά του Πηνειακού Λάδωνα . Μόνο που για τον βαρκάρη ενός άλλου ποταμού , του Αχέροντα, δεν του έδωσαν κέρματα . Δεν χρειάζεται, όμως, χρήματα ο Μπάμπης. Θα πει κάποιο ανέκδοτο . Θα του παραστήσει κάποιον γνωστό και θα τον περάσει ο βαρκάρης . Άλλωστε καπετάνιος είναι δεν πληρώνει ναύλο .

Καλό ταξίδι καπετάνιε.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

Φωτο: http://oreini-ileia.blogspot.com/

ΚΛΙΝΔΙΑ

Έφυγε χθες Παρασκευή  4 Δεκεμβρίου 2009 σε ηλικία 45 χρόνων ο Κώστας Μπαλάσκας του Βασιλείου από το Κλινδιά.

Στα 26 χρόνια του, το 1990,  εκλέχτηκε πρόεδρος της κοινότητας όπου παρέμεινε δύο τετραετίες, μέχρι και το 1998.  Με την συνένωση των κοινοτήτων και τη δημιουργία των δήμων το 1998,  εκλέχτηκε πρώτος δημοτικός σύμβουλος του δήμου Ωλένης.  Διετέλεσε αντιδήμαρχος τα έτη 1999, 2000  και  2007, 2008. Από την 1η  Ιανουαρίου του 2009 υπήρξε πρόεδρος της δημαρχιακής επιτροπής του δήμου Ωλένης.

Η κηδεία του έγινε σήμερα Σάββατο, στις 13.00 στο Κλινδιά. Στην τελευταία του κατοικία τον συνόδευσαν, ο Νομάρχης Ηλείας, ο δήμαρχος Πύργου, ο δήμαρχος Ωλένης, o δήμαρχος Λασιώνος, ο μητροπολίτης Ωλένης, όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ηλείας, ο γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ηλείας Γιάννης Αργυρόπουλος, οι Αντινομάρχες Παναγιώτης Πλατανιάς και Νίκος Μιχαλόπουλος, σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ωλένης, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής και συνάδελφοί του  δασοπυροσβέστες, εκπρόσωποι όλων των πολιτιστικών συλλόγων του δήμου Ωλένης, η φιλαρμονική του δήμου Πύργου και της πυροσβεστικής Ολυμπίας και πλήθος κόσμου από όλο το νομό Ηλείας.

Επικήδειο εκφώνησαν και εξήραν την προσωπικότητα του εκλιπόντα, ο δήμαρχος Ωλένης Ιωάννης Παναγόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Ντίνος Αρβανίτης και ο ξάδελφός του Βασίλης Μπαλάσκας.

Στη σύζυγό του Χριστίνα, στα παιδιά του Βασίλη, Ευφροσύνη και Άγγελο, στα αδέλφια του, Γιώργο, Αντωνία, Αλεξάνδρα, Κωστούλα, Γιαννούλα  και σε όλους τους συμπατριώτες Κλινταίους, τα θερμά μας  συλλυπητήρια.  

Την σελίδα ενημέρωσε ο φίλος Γιώργος Μαρκόπουλος από τη Γιάρμενα.

Φολόη

Έφυγε την Πέμπτη 12-11-2009 ο Παναγιώτης Κοντογιάννης  που γεννήθηκε  πριν 61 χρόνια στη Γιάρμενα.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Σάββατο στη Φολόη (Γιάρμενα).

Στη σύζυγό του Χρυσάνθη στα παιδιά του Γιώργο, Χαράλαμπο, Κωνσταντίνα, Νικόλαο  και σε όλους τους συγγενείς του τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Tη σελίδα ενημέρωσε ο Γιώργος Μαρκόπουλος από τη Γιάρμενα.

↔ 

ΦΟΛΟΗ

Φτωχότερη είναι από σήμερα Παρασκευή  16.10.2009  η Φολόη και η Ορεινή Ηλεία ύστερα από το χαμό του ακούραστου συμπατριώτη και αγαπημένου φίλου Μπάμπη Παπαθεοδώρου.

Ο Μπάμπης γεννήθηκε το 1957  στη  Γιάρμενα όπου πέρασε και τα πρώτα παιδικά του χρόνια. Φοίτησε αρχικά στο γυμνάσιο Αμαλιάδος και αποφοίτησε στην Αθήνα. Σπούδασε φυσιοθεραπευτής και εργαζόταν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νικαίας στον Πειραιά.

Ήταν ιδρυτικό μέλος του συλλόγου Φολοητών ”O  Kένταυρος” όπου διετέλεσε αρκετά χρόνια ως πρόεδρος. Τo φθινόπωρο του 1996 εξέδωσε  μαζί με το σύλλογο του χωριού το τριμηνιαίο ιστορικό και λαογραφικό περιοδικό “Φολόη“ που έκτοτε εκδίδεται ανελλιπώς ως σήμερα.

 

 

 

 

 

Το 2008 οργάνωσε και δημιούργησε με τον σύλλογο Φολοητών "Ο Κένταυρος" το "Φωτογραφι­κό Αρχείο Μουσείο Φολόης", γιά  να προβάλει τον τόπο του και να παρουσιάσει την αγνή λαϊκή ψυχή των ανθρώπων της Γιάρμενας. Παράλληλα εξέδωσε πολυτελές λεύκωμα, μεγάλου σχήματος, με φωτογραφικές μαρτυρίες από το 1920 μέχρι το 2007. Το λεύκωμα κοσμούσαν καταπληκτικές φωτογραφίες κτηρίων, ανθρώπων της Γιάρμενας και τοπίων που μαρτυρούσαν την ομορφιά του  δρυοδάσους και της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας του Οροπεδίου Φολόης.

Ο Μπάμπης πάλεψε με πάθος και με όλα τα μέσα για τη διάσωση του δάσους της Φολόης και για την ανάδειξη του Ομηρικού ποταμού Σελλήεντα (ΗλειακούΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ Λάδωνα).

 Αγάπησε τη δουλειά και το λειτούργημά του αλλά η μεγάλη αγάπη η παντοτινή του ήταν το χωριό του. Την αγαπημένη του Γιάρμενα την είχε βαθειά μέσα στην καρδιά του. Όπως και όλους τους Γιαρμεναίους που υπήρξαν αγαπημένα πρόσωπα στη ζωή του. Τη Γιάρμενα τη λάτρεψε γι’ αυτό φρόντιζε πάντα να μην ξεμακραίνει από αυτή και να είναι "μπροστάρης" σε κάθε εκδήλωση και γιορτή.

O αποχαιρετισμός και ο τελευταίος ασπασμός του Μπάμπη  θα γίνει στη γενέτειρά του την Κυριακή 11.00.

Στη σύζυγό του Βασιλική στις κόρες του Αικατερίνη και Αγγελική, στα αδέλφια του Κωνσταντίνο, Διονύση, Δήμητρα, στους συγγενείς του και όλους τους Γιαρμεναίους τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια.

Normal 0 false false false EL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

↔ 

ΚΟΥΜΑΝΙ

Έφυγε τη Δευτέρα 6 Ιουλίου ο Νικίας Νικολετόπουλος που γεννήθηκε πριν 80 χρόνια στο Κούμανι.

Η κηδεία του έγινε την ίδια μέρα στις 17.00 στην Αγία Τριάδα στο χωριό.

Στη θειά Δυονυσία, στα παιδιά του Ανδρέα και Φωτεινή Νικολετοπούλου, Ευγενία και Χαράλαμπο Κιούφτη, Χρυσάφο και Ευστράτιος Κοντό, Θεμιστοκλή και Σταυρούλα Νικολετοπούλου, Ροζαλία και Γεώργιο Δαλκαφούκη, Ιωάννα και Γεώργιο Παπαγεωργίου, στα 18 εγγόνια του και σε όλους τους συγγενείς του, τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Τον Μπάρμπα Νικέα, έτσι τον λέγαμε, τον γνώριζα από μικρός και την τελευταία φορά τον επισκέφτηκα στις 21 Αυγούστου 2007, στο σπίτι του στο Κούμανι, μαζί με τον Νάσο Αλεξόπουλο. Κάναμε μία κουβέντα γύρω από την ζωή του, την ιστορία και τη λαογραφία του τόπου μας. Τον ενημέρωσα και με την άδειά του κατέγραψα σχεδόν όλη την κουβέντα μας. Ένα μικρό απόσπασμα, αφιέρωμα στη μνήμη του, σας παρουσιάζω εδώ.
                   
Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Έφυγε ο αγαπητός μας καθηγητής στο γυμνάσιο της Δίβρης Κώστας Ασλανίδης.

Με θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατό του από τον Διβριώτη συμμαθητή μου Κώστα Αγγελόπουλο.

Η ηπιότητα του χαρακτήρα του ήταν από τις ισχυρότερες αρετές του. Ενέπνεε πάντα σε όλους μας εμπιστοσύνη. Προσωπικά θρηνώ την απώλεια του και εκφράζω στους οικείους του τα θερμά μου συλλυπητήρια.

Ο αείμνηστος καθηγητής είχε παραβρεθεί στη συγκέντρωση των τάξεων 1968-69-70 παλιών συμμαθητών και καθηγητών του Γυμνασίου Λαμπείας στις 28 Ιουλίου 2007 και είχε υποσχεθεί να παραβρεθεί και στην επόμενη το 2010.

Αν έχει κάποιος περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ να επικοινωνήσει μαζί μου.

Normal 0 false false false EL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

ΓΙΑΡΜΕΝΑ

Έφυγε την Παρασκευή στις 15 Μαΐου 2009 ο Δημήτρης Θεοφιλόπουλος του Ιωάννη που γεννήθηκε το 1953 στη Γιάρμενα.

Ο Δημήτρης διατηρούσε σχολή οδηγών στον Πειραιά.

Η κηδεία του έγινε σήμερα Κυριακή στη Γιάρμενα (Φολόη)

Στη σύζυγό του Ιωάννα στις κόρες του Αλεξάνδρα, Ουρανία και σε όλους τους συγγενείς του τα θερμά μας συλλυπητήρια.
Ενημέρωσε τη σελίδα μας ο φίλος Γιώργος Μαρκόπουλος.

Έφυγε στις  10 Μαΐου 2009 ο Δημήτρης  Συκωτάκης  του Σπύρου που γεννήθηκε πριν 64 χρόνια στη Γιάρμενα. Η κηδεία του έγινε χθες Δευτέρα  στη γενέτειρα του.

Στη σύζυγό του Τριανταφυλλιά, στα παιδιά του Σπύρο, Νίκο, Σωτήρη, Αντριάνα, Ρένα και σε όλους τους συγγενείς του, θερμά συλλυπητήρια.

Η Τριανταφυλλιά έχει καταγωγή από το Αντρώνι.   Η πληροφόρηση της σελίδας προέρχεται από το φίλο  Γιώργο Μαρκόπουλο.

Normal 0 false false false EL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

ΣΙΜΟΠΟΥΛΟ

Έφυγε το Σάββατο 10-01-2009 η Γεωργία Λέκκα-Διαμαντοπούλου από το Σιμόπουλο σε ηλικία 61 ετών. Ήταν κόρη του Πολύδωρα και της Χριστούλας Διαμαντοπούλου. Η κηδεία της έγινε την Δευτέρα 12-01-2009 το μεσημέρι στο Σιμόπουλο. Στο παιδί της Ανδρέα, στον σύζυγό της Μανώλη στην αδερφή της Λόλα και στους λοιπούς συγγενείς της εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια!

ΓΙΑΡΜΕΝΑ

Έφυγε χθες Τετάρτη 14. 01.2009 η Νικολίτσα Συλαϊδοπούλου από την Γιάρμενα (Φολόη) σε ηλικία 95 ετών. Η κηδεία της έγινε σήμερα μεσημέρι στη Γιάρμενα. Στα παιδιά της Τριαντάφυλλο και Άννα και στους συγγενείς της εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια.

Ο σύζυγος της Νικολίτσας  Παναγιώτης ήταν καλός κλαριντζής με καταγωγή από την οικογένεια Συλάιδου στο Αντρώνι.  Σκοτώθηκε την "Τρίτη και 13" Απριλίου 1955 μαζί με το γιό του Κώστα όταν κατέρρευσε η ιστορική σπηλιά του Κλαπανάρη δεξιά του Πηνειακού λάδωνα, στο Κοκαλάκι  προς την πλευρά του Αντρωνίου. Η σπηλιά είχε φιλοξενήσει πολλούς αγωνιστές της σκλαβωμένης τότε πατρίδας. Χωρούσε 1000 άτομα και είχε δικό της νερό. Το νερό ήταν η αιτία να μαλακώσει και να διαβρώσει σιγά-σιγά το βράχο που τη στήριζε. Μία μέρα πριν είχε πέσει ένα μέρος της σπηλιάς και είχε δημιουργήσει λίμνη στο ποτάμι. Ο Συλαϊδόπουλος και ο γιό του με τα πρόβατα ήταν 70-100 μέτρα ψηλότερα από το ποτάμι προς την πλευρά της Γιάρμενας και παρατηρούσαν τη σπηλιά και τη λίμνη. Τότε κατέρρευσε και το άλλο μέρος της σπηλιάς. Το νερό σαν "τσουνάμι" τους τράβηξε και τους έπνιξε στο ποτάμι μαζί με τα πρόβατα. Τον πατέρα Παναγιώτη 52 ετών τόν ανέσυραν την επόμενη μέρα πολύ κάτω από το σημείο που πνίγηκε, ενώ ο Κώστας 17 ετών τότε δεν βρέθηκε ποτέ.

Τη σελίδα ενημέρωσε ο φίλος Γιώργης Μαρκόπουλος από τη Γιάρμενα, που θυμάται με πολλές λεπτομέρειες όλα τα περιστατικά της Ορεινής Ηλείας.

ΓΙΑΡΜΕΝΑ

Έφυγε την Παρασκευή στις 15 Μαΐου 2009 ο Δημήτρης Θεοφιλόπουλος του Ιωάννη που γεννήθηκε το 1953 στη Γιάρμενα.

Ο Δημήτρης διατηρούσε σχολή οδηγών στον Πειραιά.

Η κηδεία του έγινε σήμερα Κυριακή στη Γιάρμενα (Φολόη)

Στη σύζυγό του Ιωάννα στις κόρες του Αλεξάνδρα, Ουρανία και σε όλους τους συγγενείς του τα θερμά μας συλλυπητήρια.
Ενημέρωσε τη σελίδα μας ο φίλος Γιώργος Μαρκόπουλος.

Έφυγε στις  10 Μαΐου 2009 ο Δημήτρης  Συκωτάκης  του Σπύρου που γεννήθηκε πριν 64 χρόνια στη Γιάρμενα. Η κηδεία του έγινε χθες Δευτέρα  στη γενέτειρα του.

Στη σύζυγό του Τριανταφυλλιά, στα παιδιά του Σπύρο, Νίκο, Σωτήρη, Αντριάνα, Ρένα και σε όλους τους συγγενείς του, θερμά συλλυπητήρια.

Η Τριανταφυλλιά έχει καταγωγή από το Αντρώνι.   Η πληροφόρηση της σελίδας προέρχεται από το φίλο  Γιώργο Μαρκόπουλο.

Normal 0 false false false EL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Τη σελίδα ενημέρωσε ο φίλος Γιώργης Μαρκόπουλος από τη Γιάρμενα, που θυμάται με πολλές λεπτομέρειες όλα τα περιστατικά της Ορεινής Ηλείας.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΠΟΝΤΕΣ ΕΔΩ

Απόντες έως 2008

Απόντες 2009-10

Απόντες 2011

Aπόντες 2012-14

Από γειτονικά χωριά

Αυτοί που φεύγουν

Όλοι οι απόντες


Εκτύπωση   Email

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση