Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Αρχείο Ν. Παπανικολάου από τα Τσίπιανα

Πριν αρκετούς μήνες είχα αναφέρει σε σχόλιο μου ότι έχω στην κατοχή μου μέρος του αρχείου του αείμνηστου πατριώτη μας, Νίκου Παπανικολάου.

Σας τo παραθέτω εδώ:

Από τα πρώτα χρόνια που ανέβηκε στο διαδίκτυο αυτή η σελίδα φροντίσαμε να τιμήσουμε τον αείμνηστο πατριώτη μας Νίκο Παπανικολάου, αυτοδίδακτο ιστοριοδίφη ή ιστορικό αρχειακό ερευνητή, όπως ο ίδιος ήθελε να αποκαλείται, με ένα απόσπασμα που αναφέρεται στα Τσίπιανα από τα αρχεία του, που περιήλθαν στα χέρια μας. Τα ιστορικά αρχεία περιλαμβάνουν ιστορικά έγραφα από την εθνική βιβλιοθήκη, τα Γ.Α.Κ. (Γενικά Αρχεία του Κράτους), φωτογραφίες και έγγραφα ευρημάτων που παραδόθηκαν στη Ζ’ ΕΚΠΑ Ολυμπίας, ευρήματα από την περιοχή των Τσιπιάνων, που όπως αναφέρει ο ίδιος πιθανότατα να εμφανίσθηκαν κατά την πρώτη περίοδο του κενοζωϊκού αιώνα[1], φωτογραφίες αρχαιολογικών χώρων, ιστορικά ντοκουμέντα και διάφορα άλλα χειρόγραφα. Στα αρχεία του, που εκτενώς μελέτησα, δεν βρήκα καμία αναφορά στο Γιώργη Γιαννιά και στη Μάχη της Τσάχλης, Πολίτσας και Κατσαρού.  Ίσως κατ’ ιδίαν όπως μου έχει αφηγηθεί ο πρώην δήμαρχος Λασιώνος κ.Κλεάνθης Παπαδόπουλος, να είχε την άποψη ότι η φονική μάχη έγινε στην Τσάχλη και όχι στου Κατσαρού. Ενδιαφέρθηκα αμέσως μετά το θάνατό του για το αρχείο και τη βιβλιοθήκη του. Ήμουν σε συνεννόηση με φίλο Τσιπιαναίο καθηγητή, με τον τότε δήμαρχο Λασιώνος κ.Βασίλη Παπαντώνη αλλά και με την τότε πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ.Γεωργία Παπαναγιώτου, ώστε να βρει στέγη στην περιοχή μας.

 

Η απάντηση δεν άργησε να έλθει τότε από τον κ. Σωτηρόπουλου, με τίτλο:

ΕΠΙ του ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ: Τα ανιστόρητα ολισθήματα των «ιστορικολογούντων».

«…Μόλις διάβασα σε σχετική ιστοσελίδα ιστορικολογούντος που προσπαθεί να διαψεύσει τα ιστορικά κείμενα, ακόμη φτάνει και  σε θλιβερές  ακρότητες, π.χ. να αμαυρώνει την μνήμη του «Ακρώρειου» Νίκου Παπανικολάου (μάλιστα λέει ότι έχει στα χέρια του το Αρχείο του!!! –που άραγε το βρήκε; Θα δούμε), να υποτιμά τον δικό μας ιστορικό Νίκο Αναστόπουλο και το ακόμη χειρότερο να λέει ότι ο Γεώργιος Σισίνης «μοίραζε με το τσουβάλι πλαστά πιστοποιητικά». Αιδώς Αργείοι!... Το λόγο τώρα έχουν οι ίδιοι οι Ιστορικοί αλλά και οι θερμόαιμοι Τσιπιανιώτες και Γαστουναίοι. Ίδωμεν».

Περίμενα, μάταια, αρκετούς μήνες να με διαψεύσουν οι καταξιωμένοι αξιότιμοι κκ ιστορικοί.Μάλιστα, σε παλαιότερη ανάρτησή του ο κ. Σωτηρόπουλος, τους κατονομάζει, ενώ στη συνέχεια, για δικούς του λόγους, απέσυρε τα ονόματα. Επειδή εκτιμώ το έργο των Ηλείων ιστορικών, δεν επιθυμώ, σε αυτή τη φάση, να παραθέσω τα ονόματά τους.

Είχα υποχρέωση, απέναντι στους «θερμόαιμους Τσιπιανιώτες και Γαστουναίους», να ξεκαθαρίσω τη θέση μου και να αποποιηθώ τη ρετσινιά του «ψεύτη» που μου προσάπτεται, διότι «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται».

Το αρχείο Παπανικολάου, το οποίο έχω στα χέρια μου, είναι στη διάθεση κάθε πατριώτη Τσιπιαναίου, που επιθυμεί να ασχοληθεί με την ιστορία του χωριού του.

Ο αείμνηστος Νίκος Παπανικολάου δεν έχει καμία ευθύνη για τα έγραφα που ανέσυρε από τα αρχεία του κράτους. Την ευθύνη την έχουν οι πιο ειδικοί (εκδότες, συγγραφείς, ιστορικοί) που δεν γνώριζαν ή δεν τόλμησαν να πουν την αλήθεια και άφησαν τον Σισίνη να τιμάται και να περιπλανάται σαν ήρωας, δύο αιώνες τώρα.

Κάποιοι από τους συμπατριώτες μου δεν μπορούν ή δε τους συμφέρει να κατανοήσουν ότι ασχολούμαι μόνο με την καταγραφή ιστορικών πληροφοριών. Δεν είμαι  ιστορικός ούτε επιθυμώ να υποκαταστήσω τους ειδικούς. Το υλικό, που αντλώ από τα αρχεία ή από πρωτογενείς πηγές, το παραθέτω εδώ για περαιτέρω διερεύνηση από τους επιστήμονες. Έχω όμως άποψη και καλόπιστα θα συνεχίσω να την εκθέτω για μια εποικοδομητική συζήτηση.

Επιμένω όντας πεπεισμένος για το σκοτεινό ρόλο που έπαιξε ο  Σισίνης, κατά την περίοδο της επανάστασης του 1821. Θα συνεχίσω, μέσα από ιστορικά στοιχεία, να καταδεικνύω ότι, μετά την επανάσταση, ο Σισίνης μοίραζε τα πιστοποιητικά πολέμου «με το τσουβάλι».

Σας παραθέτω τις παρακάτω συνδέσεις:

Ο σκοτεινός ρόλος του Σισίνη!

Περισσότερα σχόλια για τον οπλαρχηγό Γιώργη Γιαννιά 

Νίκος Γ. Παπανικολάου «ΑΚΡΩΡΕΙΟΣ» 

http://androni.blogspot.com/2011/06/blog-post.html


[1] Ο καινοζωικός είναι ο νεότερος αιώνας της γεωλογικής ιστορίας της γης. Ο καινοζωικός ακολουθεί το μεσοζωικό αιώνα. Η διάρκειά του υπολογίζεται σε 70 εκατ. χρόνια και χωρίζεται σε τρεις περιόδους, που η καθεμιά έχει και τελείως διαφορετική διάρκεια. Πηγή: LivePedia

Χειρόγραφο του Ν. Παπανικολάου

 

 

 

Σχόλια (3)Add Comment
0
...
γραμμένο απο Δ. Κ. , Νοέμβριος 29, 2011 
ΚΡΑΤΑΤΕ ΓΕΡΑ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΕΔΩ ΣΤΟ ΑΝΤΡΩΝΙ! ΜΗ ΜΑΣΑΤΕ!!! ΟΣΟ ΤΑ ΚΟΝΤΕΡ ΣΑΣ ΤΡΕΧΟΥΝ ΜΕ ΧΙΛΙΑ , ΑΥΤΟΙ ΤΡΕΛΑΙΝΟΝΤΑΙ. ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΩ ΒΟΛΤΑ, ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΘΑ ΞΕΣΚΕΠΑΖΟΝΤΑΙ. 
ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ!!! ΤΟΝ ΤΑΠΟΣΑΤΕ ΤΟΝ ΣΩΤΗΡΑ ΤΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΗΛΕΙΑΣ. ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΤΩΡΑ ΑΡΑΓΕ… ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΙΒΡΗ; ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΕΙΧΑΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ ΟΥΤΕ ΟΙ ΛΟΚΑΝΤΖΙΔΕΣ. 
ΝΑ ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΗΣΕΤΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΟΤΙ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΣΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ ΑΡΧΕΙΟ. ΟΜΩΣ ΟΠΟΙΟΣ ΓΕΛΑΕΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ, ΓΕΛΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ. ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΣΥΓΝΩΜΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΑΚΟ. ΘΑ ΠΕΤΑΞΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΞΥΠΝΑΔΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ, ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΤΑΧΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ. ΤΡΟΜΑΡΑ ΤΟΥ!!! 
ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΚΟΛΑΟΥΖΟΣ ΤΟΥ, Ο ΨΕΥΤΟΠΟΙΗΤΗΣ ΤΟΥ ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΑ ΚΑΣΤΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ. ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΣΑΧΛΑΜΑΡΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΘΑ ΜΑΣ ΣΕΡΒΙΡΕΙ ΠΑΛΙ; ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΠΙΣΤΗΝΟΝΑΣ, ΤΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ! ΜΕ ΣΥΝΑΡΠΑΖΕΙ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΤΖΙΤΖΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΠΡΑΚΙΑ; ΑΥΤΟ ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ… ΔΕΝ ΤΡΕΠΕΤΑΙ! ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΜΠΛΑΚ ΧΙΟΥΜΟΡ Ο ΜΠΑΓΑΣΑΣ! ΠΟΣΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΜΕ ΠΟΙΗΜΑΤΑΚΙΑ ΤΟΥ ΠΟΥΛΑΕΙ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΗΛΕΙΑ; ΑΣΤΑ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ! ΑΝΤΕΧΕΙ! ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ, ΟΠΩΣ ΕΙΔΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΛΟΚ, ΞΕΡΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΦΟΡΤΩΕΚΦΟΡΤΩΤΗ ΚΟΙΝΩΣ ΧΑΜΑΛΗ. ΜΑΘΕ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΑΣΤΗΝΕ ΚΑΙ ΑΜΑ ΠΙΝΑΣΕΙΣ ΠΙΑΣΤΗΝΕ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ Η ΔΟΥΛΕΙΑ. ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ, ΠΑΛΙ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΑΛΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΘΑ ΝΑΙ! 
ΑΚΟΥΣΟΝ - ΑΚΟΥΣΟΝ ΤΟΥΣ ΠΗΡΑΞΕ ΛΕΕΙ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΟ ΚΑΚΟΤΑΡΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥ ΚΟΥΜΑΝΙ. ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΛΟΥΣΕ ΛΕΕΙ ΜΗ ΚΑΡΦΩΣΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΓΚΑΔΟΥΡΑ ΣΤΑ ΔΕΝΔΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΕΜΑΣΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΝΟ ΓΙΑ ΙΣΚΙΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΚΑΠΕΛΗ ΓΙΝΕΤΑΙ Ω! ΧΑΜΟΣ!!! ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΠΙΕΙ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥΣ. 
ΓΙΑ ΡΩΤΗΣΤΕ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝ ΒΡΕΙΤΕ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΥΝΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΑ ΤΟΥ ΠΑΝΩ-ΚΑΤΩ ΣΑΝ ΓΑΙΔΟΥΡΙ, ΕΜΕΝΑ ΝΑ ΜΕ ΦΤΥΣΕΤΕ. ΛΕΛΟΥΔΙΑ ΣΑΣ ΛΕΩ! ΓΙΑ ΥΟΘΕΣΙΑ! 
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΥΦΟΣ. ΔΕΝ ΣΥΝΗΘΙΖΩ ΝΑ ΓΡΑΦΩ ΣΥΧΝΑ. ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ. ΑΥΤΗ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΕΛΙΔΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΟΡΕΙΝΗ ΗΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΑΣΗ ΓΙΑ ΜΑΣ. ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΜΗΝ ΜΑΣ ΠΡΟΔΩΣΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑΧΟΥΜΕ ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΑΓΚΙΑΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΥΡΝΙΑΣΟΥΜΕ. 
ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΑ ΓΡΑΨΩ ΣΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΕΤΕ… ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ, ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ. ΘΑ ΣΑΣ ΕΛΕΓΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΣ ΜΕ ΠΕΡΝΑΓΑΝΕ ΑΠΟ ΣΑΡΑΝΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΟΥΤΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΜΕ ΔΑΥΤΟΥΣ.
 
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
0
...
γραμμένο απο ΑΚΛΗΡΟΣ , Δεκέμβριος 03, 2011 
Τι τα ήθελες βρε παιδί μου και τα έβγαζες στην φόρα, εκείνα που τάχα δεν είχες; Τι σου φταίμε και μας βασανίζεις; Δεν μας αφήνεις στην μιζέρια μας και στα βάσανά μας; 
Και συ καημένε Αθανασ… Σωτηροπο…τι σου έμελλε να πάθεις κι από κακούργο καπελιώτη την μιλιά σου να χάσεις; 
Και συ κακούργα πεθερά…Κανελοπ.. δεν σκέφθηκες τον τόπο σου, την τύχη σου και την αμάθειά σου; 
Τι να σου κάνω βρε παλιέ μου φίλε, σου τα είχα ειπεί «Από τα πολλά παλούκια που πηδάς κάποιο θα σε πάει στον Βόλο…» 
 
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
0
...
γραμμένο απο .alteneitor , Δεκέμβριος 07, 2011 
Σε αυτόνομον κομιτάτον κρατίδιον της Βόρειας Ορεινής Ηλείας, υπάρχει τις άρχων, με τεραστίας σοφάς πανεπιστημιακάς γνώσεις, και εκτελεί λόγω έλλειψης προσωπικού τας εργασίας, του δασοφύλακος, του αγροφύλακος, του νεροφύλακος, του χωροφύλακος, του κοπροδιανομέως, του αστυκτηνιάτρου, του γεωπόνου του τοπογράφου, του αρχαιολόγου, του ιστορικού, του αιωνίου προέδρου, του δημάρχου, του υπουργού, του χασοδίκη, της αυτού Μεγαλειότητος Βασιλέως των Δασών και Όρεων και πλήθος άλλων αγνώστων προς ημάς επαγγελμάτων, που κατά περιόδους, του αρέσκεται να διεξάγει μετά πλήρους συνειδήσεως, πατριωτισμού και χαράς. 
Επειδή έχων πλέον καταφέρει να εκμηδενίσει την πατρώαν γην, νυν τείνει και αμβλύνει τας υπεράνθρωπας προσπάθειάς του, προς άπασαν την Βόρειαν ορεινήν Ηλείαν. 
Έχοντας πάντα απασφαλισμένην την περόνην, εκτοξεύει κατά τακτά διαστήματα πλήθος από χειροβομβίδας, κρότου και λάμψης (λόγω του ότι δεν έχει εις την διαθεσήν του, την ώριμην και καλήν γέμισην), για να προκαλέσει ζημίας εις τους εχθρούς του, αλλά μάταια. Μετά την ρίψη των χειροβομβίδων (κρότου και λάμψης), καθώς συνηθίζει να εκτοξεύει προς πάσαν κατεύθυνσιν έστω δι’ ολίγα δευτερόλεπτα, μας ενοχλεί κατά πολύ τα τύμπανα των ώτων, ο δε καπνός είναι στιγμιαίος, μέχρι να διαλυθεί μας προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα και μας εκμηδενίζει την όρασιν. Μετά δε εκ ολίγων λεπτών όλα αυτά καθησυχάζουν και αναμένομεν την επομένην ρίψιν. 
Νομίζω δε ότι όλοι αυτοί είναι άσκοποι πυροβολισμοί στον αέρα, που μόνον προκαλούν γέλωτα και τον αποτροπιασμόν, διότι δεν άπτονται του πραγματικού στόχ 

Εκτύπωση   Email

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates