Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Nτοκιμαντέρ από τον πατριώτη μας κ. Αλέξη Μπαρζό

Ένα υπέροχο Nτοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία - φωτογραφία του συμπατριώτη μας απο την Oρεινή (Μοστενίτσα), κ. ΑΛΕΞΗ ΜΠΑΡΖΟΥ

Nτοκιμαντέρ που ετοίμασε το Ερευνητικό Κέντρο του Αγίου Γεωργίου

Περιστερεώτα για την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου.

Σκηνοθεσία - Φωτογραφία: ΑΛΕΞΗΣ ΜΠΑΡΖΟΣ

Αφήγηση: ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΖΟΓΛΟΥ

 

Επιμέλεια -- Έρευνα - Συντονισμός: ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

Σενάριο: ΝΙΚΟΛΑΣ ΖΗΡΓΑΝΟΣ

Μοντάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΙΛΗΡΗΣ - ΆΝΝΑ ΠΡΟΚΟΥ

Πρωτότυπη Μουσική: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΞΕΒΑΝΗΣ

Οργάνωση Παραγωγής: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΚΟΥΜΠΡΗ

Συμπληρωματικά γυρίσματα: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΥΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ -- ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ήχος: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΟΝΤΙΚΗΣ -- ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ

Εκτέλεση Παραγωγής:Small Planet production

Πηγή:http://oreini-ileia.blogspot.com/

Η Τραπεζούντα, «η καλλίστη των πόλεων» όπως την ονόμασε τον 11ο αιώνα ο πατριάρχης Ιωάννης Η΄ Ξιφιλίνος, αποτέλεσε την πρωτεύουσα των Ελλήνων στην Ανατολή για πάνω από δυο χιλιετίες.

Υπήρξε σταυροδρόμι πολιτισμών και εμπορικών σχέσεων, στο κέντρο στρατιωτικών και πολιτικών ενδιαφερόντων και στην μεγάλη ακμή της υπήρξε η πρωτεύουσα μιας Αυτοκρατορίας, της Αυτοκρατορίας των Μεγάλων Κομνηνών.

Αυτό το ιστορικό ντοκιμαντέρ διάρκειας περίπου 60 λεπτών, καταγράφει την άνοδο και την πτώση αυτού του πολιτισμού που κατέληξε στον μεγάλο διωγμό και την γενοκτονία των ελλήνων ποντίων από τους νεότουρκους στην αυγή του 20 αιώνα

Με την βοήθεια διεθνούς φήμης ερευνητών από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και από πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Μεγ. Βρετανίας και της Κύπρου,  το ντοκιμαντέρ σκιαγραφεί με απλό και κατανοητό τρόπο τον πολιτισμό του Πόντου κατά τα βυζαντινά, οθωμανικά και  νεότερα χρόνια. Αποτελεί την πρώτη σοβαρή επιστημονική προσπάθεια οπτικοακουστικής καταγραφής της ποντιακής μνήμης, παράδοσης και ιστορίας και πραγματοποιείται  με την συνεργασία των τουρκικών αρχών.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει ο καταξιωμένος έλληνας ηθοποιός Κώστας Αρζόγλου. Τη σκηνοθεσία και τη διεύθυνση φωτογραφίας υπογράφει ο Αλέξης Μπαρζός, ενώ το σενάριο ο Νικόλας Ζηργάνος. Την επιστημονική εποπτεία και υλοποίηση του έργου έχει αναλάβει ο υποψήφιος διδάκτορας νεότερης ιστορίας του πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας κ. Θεοδόσιος Κυριακίδης.

Το έργο χρηματοδοτείται από ποντιακές ενώσεις και σωματεία όλου του κόσμου, με μεγάλο χορηγό το ερευνητικό κέντρο Περιστερεώτα και την Εύξεινο λέσχη Θεσσαλονίκης.

http://www.smallplanet.gr


Εκτύπωση   Email

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates