Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Βασιλική Μπαντούνα, χήρα του Κουτσογιώργη (1931-2022), Σπαρτουλιά

Έφυγε από κοντά μας την Τετάρτη 2.11.2022 η Βασιλική Μπαντούνα, χήρα του +Γεωργίου Μπαντούνα (Κουτσογιώργη) που γεννήθηκε πριν 91 χρόνια στον Ξηρόκαμπο Ηλείας.

Η κηδεία της θα γίνει την Παρασκευή στις 14.00 στην Σπαρτουλιά και η ταφή στο Αντρώνι.

Στα παιδιά της  Φωτεινή, Αλεξάνδρα, Φώτη και σε όλους τους συγγενείς της εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας.

Την σελίδα ενημέρωσε ο φίλος Γιώργος Μαρκόπουλος από την Γιάρμενα και μια φίλη από την Σπαρτουλιά.

Η θειά Βασιλική ήταν κόρη του Θοδωρή και της Κωνσταντίνας Μπαλοράχου από τον Ξηρόκαμπο. Παντρεύτηκε το 1952 τον Κουτσογιώργη (πέθανε τα Χριστούγεννα του 2002) σε έναν επεισοδιακό γάμο στον Ξηρόκαμπο που προσήλθαν με τα άλογα τους, πάνω από 200 Αντρωναίοι.

Συμπεθεροκόποι ήταν ο Γιαννάκης και ο Σκούρκος που θέλοντας να αποκρύψουν το πρόβλημα του γαμπρού υπερέβαλαν και όταν έφτασαν στο Ανάθεμα έκαναν έτσι με τα χέρια και έδειξαν όλα τα πλάγια ως περιουσία του γαμπρού.

Στο σπίτι είχαν τοποθετήσει τον Γιώργη μπροστά από τον πάγκο με όλα τα εργαλεία και την καλοπόδα που συμπλήρωνε το σκηνικό που είχαν δανειστεί από τον Κόνσουλα όπου ο γαμπρός παρίστανε τον ειδικευμένο τσαγκάρη.

Τα είπανε τα συμφωνήσανε τα συμπεθέρια χωρίς να καταλάβουν το πρόβλημα του Γιώργη που πίσω από τον πάγκο έδειχνε να επισκευάζει τσαρούχια. Στον γάμο τον πήγαν σηκωτό μέχρι μέσα στην εκκλησία, ο ένας από δω και ο άλλος κει, ο Σκούρκος με τον Γιαννάκη και πλήθος κόσμου από το Αντρώνι να τους περιστοιχίζει. Έλα μου ντε που στον «χορό του Ησαΐα» αποκαλύφθηκε το πρόβλημα του Γιώργη και..., «ποιος είδε τον θεό και δεν τον φοβήθηκε».

Ο Γαλάνης ο θείος του Κουτσογιώργη (είχε πάρει αδελφή του πατέρα του) έβγαλε όπλο και έριχνε στον αέρα για εκφοβισμό. Ο γαμπρός είπε στην  Βασιλική ότι έχει μαζί του μια κολοβή οχιά και αν δεν έλθει μαζί θα της την βουρλιάσει στον λαιμό για κολιέ.

Νωρίτερα είχαν πιλαλήσει με τα άλογα και την προσκεφαλάδα που την κέρδισε ο Γιάννης ο Κωστόπουλος.  Το άλογο ο Γιάννης το είχε πάρει από έναν μπάρμπα του στην Μπαρμπότα που του είχε πει αν δεν κερδίσει να μην του το φέρει πίσω.

Ο Κολιός (ο Νιόνιος Αλεξόπουλος) πήρε το κανίσκι που του είχαν βάλει  μιά  χελώνα μέσα αλλα ο Νίονιος δεν σήκωνε τέτοια αστεία και πήρε την χελώνα και την έριξε στο καζάνι που βράζανε το κρέας οι Ξηροκαμπήτε και κατέστρεψε «την μάσα» να μην φάει κανείς αλλά και οι πολυάριθμοι Αντρωναίοι, ανέβασαν την νύφη στο άλογο και έγιναν μπουχός και..., «έζησαν αυτοί καλά…». Ετσι έληξε αυτός ο διαφορετικός γάμος.

Η Βασιλική ήταν μια καλοσυνάτη γυναίκα φιλόξενη, αγαπητή σε όλους και με πολλές δεξιότητες. Ήταν δηλαδή άντρας και γυναίκα που πολεμούσε την φτώχεια αφού ο Γιώργης λόγω του προβλήματος του, υστερούσε στις σκληρές εργασίες.

Καρπός τους ήταν τα τέσσερα παιδιά τους, η Φωτεινή, η Αλεξάνδρα, η Κωστούλα, ο Φώτης και 8 εγγόνια. Η Κωστούλα αρρώστησε και πέρασε τα χρόνια της στη Λέρο από το 1962 έως στις 10.05.1995 όπου και πέθανε νωρίς, 39 ετών.

Η Φωτεινή τα τελευταία χρόνια, κράτησε την μάνα της στο Κλινδιά που είναι παντρεμένη με τον Παναγιώτη Αγγελόπουλο.

Η Αλεξάνδρα έχει παντρευτεί στο Κούμαν. Ο γιος της ο Κώστας στις 2 Αυγούστου 2012 αυτοκτόνησε στην θέση Αγιαννάκης στο Κούμανι.

Ο Φώτης είναι παντρεμένος και ζει στην Αθήνα.

Σχόλια:

Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα είχα την καλύτερη μάνα,

μου λείπεις πολύ μας έφυγες με πολύ λίγα γεράματα

ήσουν η ποιο γλυκιά μας μάνα.

Καλό παραδισω γλυκιά μας μανούλα.

Φωτεινή Αγγελοπουλου


Εκτύπωση   Email

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates