Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Δημόσια διαβούλευση με σκοπό την προστασία, διαχείριση και ανάδειξη του δρυοδάσους Φολόης

Ο Σύλλογος Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ερυμάνθου-Φολόης ''Ωλονός'' θέλει να ευχαριστήσει θερμά όλους όσοι παραβρέθηκαν στη δημόσια διαβούλευση με θέμα την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ του ΔΡΥΟΔΑΣΟΥΣ ΦΟΛΟΗΣ με αφορμή την ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ.

Στην ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρο Κούμανι, το Σάββατο στις 20 Οκτωβρίου 2012, παρευρέθησαν πλήθος κατοίκων του Κούμανι και της ευρύτερης περιοχής, μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Ηλείας Γιάννης Κουτσούκος, ο αντιπεριφερειάρχης οικονομικών Ηλείας Γεώργιος Γεωργιόπουλος, ο πρόεδρος της αναπτυξιακής εταιρείας περιφέρειας Δ.Ε. Παναγιώτης Πλατανιάς, ο περιφερειακός σύμβουλος Ηλείας Νίκος Γαρουφαλής, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Λινάρδος και Δημήτρης Πατέλης, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος Πύργου Παναγιώτης Σκαρτσιάρης. Την ημερίδα χαιρέτισαν επίσης και εκπρόσωποι των πολιτιστικών σύλλογων Φολόης, Πελοπίου, Λάλα, Κούμανι, Πέρσαινας, Ανδρωνίου, Νεράιδας, της ένωσης Κουμανιτών Ηλείας, της περιβαλλοντικής δράσης Ηλείας, του φυσιολατρικού συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας, του ορειβατικού συλλόγου Πύργου, του κυνηγετικού συλλόγου Πύργου, της ομάδας εθελοντών δασοπυρόσβεσης Φολόης, καθώς και πλήθος εκπροσώπων των τοπικών κοινοτήτων του οροπεδίου Φολόης.

Η Ημερίδα ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό από τη Ρόη Αντωνοπούλου, υπεύθυνη τύπου και προβολής του συλλόγου Ωλονός και συντονίστρια της Ημερίδας, η οποία εισήγαγε τους παρισταμένους στο θέμα της συνάντησης που δεν ήταν άλλος από τη δημόσια διαβούλευση με στόχο να υποβληθούν προτάσεις σχετικές με τον τρόπο προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης του δρυοδάσους Φολόης. Επίσης για την έλλειψη ενός σύγχρονου διαχειριστικού σχεδίου στα πρότυπα των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών, την παράνομη υλοτόμηση δένδρων του δάσους από εμπόρους ξυλείας και μάλιστα δένδρων μεγάλης ηλικίας, την επέκταση των αγρών και βοσκοτόπων εις βάρος του δάσους, και την αδυναμία αναγέννησης του δρυοδάσους, λόγω βόσκησης.

Στη συνέχεια χαιρέτισαν την ημερίδα, αλλά και κατέθεσαν σκέψεις και προτάσεις, ο Βουλευτής Ηλείας Γιάννης Κουτσούκος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου Δημήτρης Πατέλης και Παναγιώτης Σκαρτσιάρης αντίστοιχα, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κούμανι Αναστασόπουλος Ανδρέας, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Κούμανι Παναγής Μπενέτσης, ο πρόεδρος της ένωσης Κουμανιωτών Ηλείας Διονύσης Αλεξανδρόπουλος, και βέβαια ο πρόεδρος του συλλόγου ''Ωλονός'' Ηλίας Τουτούνης, ο οποίος και έκανε μία σύντομη ιστορική αναφορά στο δρυοδάσος της Φολόης της τεράστιας συρρίκνωσης που υπέστη και τον τρόπο που αυτό ''εκμεταλλεύεται'' τα τελευταία έτη.

Ακολούθησε σύντομη ομιλία από τον Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Ηλείας, Γιώργο Γεωργιόπουλο, χάρις στον οποίο ήλθε στην επιφάνεια το ''λησμονημένο'' θέμα της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης, η οποία αξίζει να σημειωθεί πως είχε εκπονηθεί κατά τα έτη 2004-2005. Ο Γ. Γεωργιόπουλος επέμεινε στη σημασία της διαχείρισης του δρυοδάσους της Φολόης και σημείωσε πως εάν το τελευταίο διαχειριστεί σωστά, θα αποτελέσει τον κύριο παραγωγικό πλούτο για τους κατοίκους της περιοχής – και όχι μόνο.

Εν συνεχεία το λόγο πήρε ο Λάττας Παναγιώτης, Δασολόγος, Προϊστάμενος Προστασίας και δημόσιος κατήγορος του δασαρχείου Πύργου, ο οποίος αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα της προστασίας του δασικού συμπλέγματος Φολόης – Κούμανι και πρότεινε τρόπους πραγματοποίησής της.

Έπειτα, στο βήμα προσήλθε ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Γαρουφαλής, ο οποίος και υπογράμμισε το εξαιρετικά σημαντικό θέμα της ανάγκης ανάδειξης του δρυοδάσους και πώς αυτό μπορεί να υλοποιηθεί.

Ακολούθησε η κατάθεση πρότασης του συλλόγου ''Ωλονός'', αφορούσα στην προστασία, διαχείριση και ανάδειξη του δρυοδάσους Φολόης, η οποία ανεγνώσθη από τον αντιπρόεδρο του συλλόγου ''Ωλονός'', Ανδρέα Χρονόπουλο, και τη γραμματέα του συλλόγου, Βάσω Χαριτοπούλου.

Τέλος, ακολούθησε ανοικτή συζήτηση, μεταξύ εκπροσώπων φορέων, συλλόγων και της κοινωνίας των πολιτών. Μεταξύ άλλων, αξίζουν να αναφερθούν οι παρεμβάσεις του ειδικού συμβούλου του δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας, Γιάννη Παπαϊωάννου, του προέδρου της τοπικής κοινότητας Φολόης Γιάννη Κουμπούρα, αλλά και της γραμματέως της περιβαλλοντικής δράσης Ηλείας, Νικολίας Αστερή και η βραδιά έκλεισε με την υπόσχεση από όλους τους παρευρισκομένους για ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΔΡΥΟΔΑΣΟΥΣ ΦΟΛΟΗΣ.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο Ωλονός παρουσίασε ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό, από το αρχείο του, όσον αφορά τις ομορφιές της χλωρίδας μας, ακόμη και αρκετές εικόνες παράνομης υλοτόμησης δένδρων, που έχουν κατά καιρούς καταγραφεί και φωτογραφηθεί στην περιοχή.

Ο σύλλογος Ωλονός οφείλει ακόμη να ευχαριστήσει γενικά τους Κουμαναίους δια την παραχώρηση της θεσπέσιας αίθουσας του πνευματικού κέντρου Κούμανι, τον πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Αντρωνίου Λύσανδρο Παναγόπουλο για την ευγενή παραχώρηση των ηχητικών συστημάτων κατά την εκδήλωση, και τις Κουμανιώτισσες για τα ωραία γλυκίσματα που αφιλοκερδώς προσέφεραν στους παρευρισκόμενους της εκδήλωσης.


Εκτύπωση   Email

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates