Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Παπαντώνης Γιώργης (Παπαλιώνης)

O Γιώργης Παπαντώνης (Παπαλιώνης) γεννήθηκε, γύρω στο 1900. Το κύριο επάγγελμά του ήταν ξυλουργός, έφτιαχνε πόρτες, παράθυρα, σκεπές και α άλλες ξυλουργικές κατασκευές. Τον θυμάμαι να δουλεύει όταν έφτιαχνε τα κουφώματα στο σπίτι μου (κάποια τα έχω κρατήσει) αλλά και στο εργαστήριο που είχε στήσει στο χωριό.

Παντρεύτηκε την Αθανασία Σκέντζη από τη Γιάρμενα και απέκτησαν πέντε παιδιά. Την Αγγελική (1934), τον Πάνο (1935-74χρ), την Μαρία (1936) που μετανάστευσε στο Long Bits της Καλιφόρνιας Η.Π.Α., την Αντιγόνη (1940), και τον Λεωνίδα που πέθανε μικρός.

Ο Παπαλιώνης έχασε νωρίς τη γυναίκα του και το 1960 έφυγε στην Αθήνα για να βρεθεί κοντά στα παιδιά του.

Η κόρη του Αγγελική παντρεύτηκε τον Κώστα Γιαννόπουλο  ιδιοκτήτη ταξί από το Κολλύρι Ηλείας τον Μάιο του 1959 και έκαναν τρία παιδιά. Την Αθανασία, τον Αλέξη και ένα αγόρι ακόμη (που έφυγε πρόωρα).

Η Αντιγόνη παντρεύτηκε τον Σπύρο Σαρατσόπουλο που ζει και διαμένει στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τις αφηγήσεις του Γιαννόπουλου, ο Παπαλιώνης έδωσε το αμπέλι στον γιο του Παναγιώτη, στην Αντιγόνη έδωσε ένα χωράφι και στην Αγγελική παραχώρησε το σπίτι στο χωριό, με προικοσύμφωνο, το οποίο ανακαίνισε αμέσως ο γαμπρός Γιαννόπουλος.

Το αμπέλι το πούλησε στο Γαλάνη αντί 10.000 δραχμών τότε. Αλλά όπως ισχυρίστηκε ο αφηγητής, πήρε μόνο τις 7.000 πίσω.

Σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς Γιαννόπουλου, όταν ο γιος του Παπαλιώνη ο Πάνος, κατέβηκε στο Αντρώνι (προκειμένου να ψηφίσει), ζήλεψε που είδε το σπίτι φτιαγμένο στην εντέλεια κι’ όταν γύρισε στην Αθήνα, πίεζε αφόρητα τον πατέρα του να το γκρεμίσει ή να το πάρει πίσω. Προς την ίδια κατεύθυνση πίεζε και η κόρη του η Αντιγόνη. Δεν άντεξε όμως ο Παπαλιώνης στις πιέσεις των παιδιών του, έδεσε ένα σχοινί στο φωταγωγό της πολυκατοικίας και κρεμάστηκε.

Μόλις η οικογένεια του Κώστα Γιαννόπουλου επέστρεψε στο σπίτι (ύστερα από έξοδο), βρήκε ο Κώστας τον πεθερό του νεκρό και ειδοποίησε την αστυνομία.

Αφήγηση Γιανόπουλου Μάης 2009.

Σχετικά με τα παραπάνω, έχουν ακουστεί διάφορα και σε καμία περίπτωση δεν ταυτιζόμαστε με τους ισχυρισμούς Γιαννόπουλου.

Εδώ είμαστε για να αναδείξουμε και τις διαφορετικές προσεγγίσεις για το παραπάνω δημοσίευμα.

Παπαντώνης Γεώργιος Λεωνίδας 1896 Παπαλιώνης. Ο πατέρας του Λεωνίδας- Λιώνης παπα-Λιώνης, 1840, πήγαινε για παπάς αλλά ο Κλαπανάρης ατίμασε την αδελφή του και τον σκότωσε στον Παλιόμυλο. Του έμεινε το παρατσούκλι Παπαλιώνης αλλά λόγω του εγκλήματος παπάς δεν έγινε ποτέ.

Κώστας Παπαντωνόπουλος (Οκτώβρης 2015)

 

1.  Ο γάμος του Παναγιώτη γιου του Παπαλιώνη. Δεξιά του ο Παπαλιώνης και δίπλα του η κόρη του Αντιγόνη. Πίσω από την Αντιγόνη ο σύζυγός της Σπύρος (Καραφλός).

 

2. Οι κόρες του Παπαλιώνη, ΔΕ η Αντιγόνη γεννημένη το 1936, ΑΡ η Μαρία γεννημένη το 1940

 

3. Η Αντιγόνη κόρη του Παπαλιώνη

4. ΑΡ η Νάστενα, η Παναγιώτα Ανάστου, ήταν από τους Τζελιέους  αδελφή του Παναή και του Γιάννη Παπαντώνη. Δίπλα της η αδελφή του Παπαλιώνη που είχε παντρευτεί στη Γιάρμενα το Μαρκόπουλο, στο σόι που έγινε το έγκλημα.

 

5. 1960. Ο γάμος της Νίτσας του Γκουράκη αδελφή του Χρήστου Λιάπη. ΔΕ  η Τούλα του Μηνά. ΑΡ ο Δημήτρης Λιάπης του Γκουρόγιαννη και δίπλα η  Γεωργία Λιάπη η Γκουράκενα. Παράνυμφος η Αθανασία Γιαννοπούλου, κόρη του Κώστα Γιαννόπουλου. 

 

6. Η Αθανασία Σκέντζη από τη Γιάρμενα σύζυγος του Γιώργη Παπαντώνη (Παπαλιώνη).

7. Η Αντιγόνη Αριστερά και η Μαρία Δεξιά.

 

 

10. Η Αθανασία Σκέντζη η Παπαλιώνενα, σύζυγος 


Εκτύπωση   Email

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates