Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Στρωτό, το παραδοσιακό φίλεμα στο Αντρώνι

Στην Ορεινή Ηλεία το «στρωτό» (είδος μπακλαβά) ήταν το παραδοσιακό γλυκό που δεν έλειπε από κανένα σπίτι στις ονομαστικές γιορτές, στα πανηγύρια και στους γάμους. Το «στρωτό» ήταν το γλυκό των αρραβώνων και του γάμου και αποτελούσε ένα αναπόσπαστο κομμάτι του τελετουργικού, στο γαμήλιο κέρασμα. Η ζύμη, ο καρπός του καρυδιού και η γλυκιά γεύση, συμβόλιζε την γόνιμη γλυκιά αρχή αλλά και τη συνέχεια στη ζωή του καινούργιου ζευγαριού όπου προοιώνιζε την ευτυχία για γλυκύ βίο.

Πήρε το όνομά του από τις πολλές στρώσεις φύλου στο ταψί. Το ζύμωναν οι νοικοκυρές, το έπλαθαν και το άνοιγαν στο σοφρά με τον πλάστη. Η κάθε στρώση του φύλου (8-10), λαδωνόταν και πασπαλιζόταν με το μείγμα που αποτελείτο από ψιλοκομμένα καρύδια, ζάχαρη, κανέλα, γαρίφαλο, τρίμα ψωμιού και λίγο λάδι. Κοβόταν στο ταψί σε κομμάτια σε σχήμα ρόμβου. Ψηνόταν σε ξυλόφουρνους και ύστερα το σορόπιαζαν με μέλι. Τα τελευταία χρόνια, χάριν ευκολίας, έχουν αλλάξει τον τρόπο παρασκευής του γλυκού. Χρησιμοποιούν το έτοιμο φύλο, με μία στρώση από μείγμα. Στη συνέχεια το στρίβουν, το κόβουν σε ισομεγέθη κομμάτια, που τα τοποθετούν στο ταψί, το ψήνουν και ύστερα το σιροπιάζουν. 

Πέρυσι, στις αποκριές του 2010, η κ. Βούλα Συλάιδου, νύφη στο χωριό μας, πήρε την πρωτοβουλία, κάλεσε και τις άλλες γυναίκες του χωριού και έφτιαξαν το παραδοσιακό στρωτό που μοιράστηκε στην πλατεία του χωριού.

Το περασμένο καλοκαίρι στις 16 Αυγούστου 2010 επαναλήφθηκε το εγχείρημα στη γιορτή του Πολιτιστικού Συλλόγου Αντρωνίου. Την παραμονή της εκδήλωσης συγκεντρώθηκαν οι γυναίκες στο σπίτι του Αλέξη Συλάιδου, όπου ανάμεσα τους μπερδεύτηκα και κατέγραψα την παρασκευή του παραδοσιακού γλυκού.

Ευχαριστώ και εγώ από εδώ τις γυναίκες του Aντρωνίου:

Βούλα Συλάιδου

Αναστασία Σίνου

Λεμονιά Παναγοπούλου

Ροζα Παπαντωνοπούλου

Μαργαρίτα Μπαντούνα

Μαρία Κότσαλη

Γεωργία Πανούτσου

Αθανασία Σίνου

Ασημίνα Πανούτσου

Νικολίτσα Πανούτσου

και τη μικρή Αφροδίτη Πανούτσου, για το παραδοσιακό στρωτό που μας φίλεψαν.

Όπως με πληροφόρησαν, την ερχόμενη Κυριακή στο Καρναβάλι του Αντρωνίου, όσοι τυχεροί παραβρεθούν, θα γευθούν το παραδοσιακό στρωτό που θα παρασκευάσουν πάλι οι γυναίκες του χωριού.

Μάρτης 2011

 

 

 

 

 

 

 


Εκτύπωση   Email

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates