Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Πρόταση από δήμο για παρεμβάσεις αναβάθμισης Δ.Ε. Λασιώνος

ΘΥΜΙΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ: «Όλοι οι οικισμοί βρίσκονται ισοδύναμα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας και εντάσσονται στον ευρύτερο συνολικό σχεδιασμό για έργα ανάπτυξης στο Δήμο μας...»

Τις διαδικασίες για ένα ακόμη σημαντικό έργο με στόχο την αναβάθμιση της ζωής των πολιτών στις ορεινές του περιοχές προχώρησε ο Δήμος της Αρχ. Ολυμπίας.

Πρόκειται για το έργο των αναπλάσεων στις τοπικές κοινότητες του πρώην δήμου Λασιώνας με συνολικό προϋπολογισμό 884.000 ευρώ! Ήδη έχει αποσταλεί το τεχνικό δελτίο του έργου προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, πλήρως τεκμηριωμένο με την ανάλογη πρόταση και ζητείται η ένταξή του στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα 2007-2013.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος κ. Θύμιος Κοτζιάς, η νέα πρόταση έρχεται μετά και τα παρόμοια έργα που εγκρίθηκαν πρόσφατα σε άλλες περιοχές του δήμου και αφορά τις παρεμβάσεις διαμόρφωσης – ανάπλασης στους οικισμούς της Λασιώνας που πρέπει και αυτοί να τύχουν του ανάλογου ενδιαφέροντος, κάτι που διαπιστώνεται και στην πράξη με τις κινήσεις της δημ. αρχής. Άλλωστε – πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς – τα δημοτικά διαμερίσματα αυτής της ορεινής αλλά εξίσου με τις άλλες όμορφες περιοχές, αποτελούν αναπόσπαστα μέρη ενός ευρύτερου συνολικού σχεδιασμού που έχει εκπονηθεί ως master plan και στοχεύει στην υλοποίηση έργων που θα εξασφαλίσουν ποιότητα ζωής των κατοίκων και ταυτόχρονα σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον.

Αυτά θα γίνουν στις τοπικές κοινότητες Αγίας Κυριακής, Αγίας Τριάδας, Αντρωνίου, Τσιπιάνων, Κακοταρίου και Κρυόβρυσης ενώ αναλυτικότερα για κάθε χωριό μεταξύ άλλων προβλέπονται τα εξής:

Αγία Κυριακή: Θα γίνει οριοθέτηση του χώρου της πλατείας με τοιχία – πεζούλια τα οποία θα χρησιμεύσουν και ως πάγκοι με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη πλατεία, είναι ήδη περιορισμένη. Οι πάγκοι θα έχουν ημικυκλική διάταξη, ανοιχτή προς το δρόμο. Επίσης θα γίνει επίστρωση πλακών από φυσική πέτρα. Περιμετρικά, προβλέπονται παρτέρια και σημεία για τη φύτευση των δέντρων ενώ θα τοποθετηθούν φωτιστικά σώματα. Ακόμη, σε συνέχεια της πλατείας και για την αισθητική ενοποίηση του χώρου, θα επιστρωθεί με πλάκες και τμήμα του κεντρικού δρόμου και θα κατασκευαστούν πεζοδρόμια εκεί όπου το κράτος το επιτρέπει...

 

Aγία Τριάδα: Στα ήδη διαμορφωμένα πεζοδρόμια του κεντρικού δρόμου θα τοποθετηθούν φωτιστικά σώματα και θα γίνουν οι εργασίες για τη λειτουργία του δικτύου. Επιπροσθέτως θα συμπληρωθεί η επίστρωση σε μικρό τμήμα του πεζοδρομίου.

Κακοτάρι: Θα κατασκευαστούν πεζοδρόμια, στον κεντρικό δρόμο εισόδου στο χωριό. Επίσης θα γίνει κατασκευή δικτύου ηλεκτροφωτισμού και τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων στη μια πλευρά του δρόμου.

Κρυόβρυση: Σύμφωνα με την πρόταση, επιλέγονται δρόμοι στους οποίους θα κατασκευαστούν πεζοδρόμια. Προτείνεται εξάλλου, δημιουργία λωρίδας κίνησης πεζών επί του κεντρικού δρόμου η οποία θα διαφοροποιείται ώστε να μην εμποδίζεται η κυκλοφορία οχημάτων. Η ανάπλαση, περιλαμβάνει και το χώρο του πλατώματος όπου θα διαμορφωθεί χαμηλή πλατεία με πέτρινες πλάκες, οριοθετημένη με ημικυκλικούς πάγκους και παρτέρια.

Tσίπιανα: Η πρόταση εδώ αφορά στην επίστρωση με πλάκες από φυσική πέτρα τμήματος του πρωτεύοντα δρόμου καθώς και των δρόμων γύρω από την εκκλησία.

Αντρώνι: Έχουν ήδη υλοποιηθεί εργολαβίες που αφορούσαν κυρίως σε επιστρώσεις στον κεντρικό δρόμο. Με τη μελέτη αυτή τώρα, προτείνεται η ολοκλήρωση του έργου, σε δρόμους περιμετρικά της ήδη διαμορφωμένης πλατείας. Προβλέπεται ακόμη τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων.

Να σημειωθεί ότι επειδή όλοι οι παραπάνω οικισμοί της Δ.Ε. Λασιώνος είναι όμοροι και αναφέρονται στο ίδιο τοπίο και την ίδια ιστορική συνέχεια, θα εφαρμοστούν στο σύνολο τα ίδια υλικά με μικρές διαφοροποιήσεις όπου κρίνεται αναγκαίο. Τα σημεία όπου θα γίνουν οι παρεμβάσεις, είναι στο μεγαλύτερο υψόμετρο του διευρυμένου Δήμου και αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα, σε σχέση με την απορροή ομβρίων, με τον ηλεκτροφωτισμό κλπ.

Οι προτεινόμενες επεμβάσεις ανάπλασης, είναι ένα μέρος ενός ευρύτερου συνολικού σχεδιασμού που έχει εκπονηθεί ως master plan για τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του ιστού της ορεινής Ηλείας.

Πηγή: Γιώργος Μαρκόπουλος


Εκτύπωση   Email

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates