Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Αδελφοί Νικολετόπουλοι

Αδελφοί Νικολετόπουλοι


Είναι οι πρόγονοι των Νικολετοπουλαίων.

 

Οι ιδρυτές της οικογένειας αυτής ήσαν τα αδέλφια Παναγιώτης και Κώστας Νικολετάκος ή Νικολέτος, που κατάγονταν από το Γύθειο Λακωνίας.

Στην Επανάσταση του ’21 τα δύο αδέλφια ακολούθησαν τον Κολοκοτρώνη στη Μάνη και αργότερα ήρθαν μαζί του στην Τρίπολη. Τότε, για ασφάλεια, μετέφεραν και τις οικογένειες τους στη Στεμνίτσα Αρκαδίας, ενώ άλλαξαν και το επώνυμό τους σε Νικολετόπουλος.

Επειδή γνώριζαν την τέχνη του μυλωνά, πρόσφεραν σπουδαία υπηρεσία στον αγώνα, με την μετατροπή και λειτουργία των αλευρόμυλων της περιοχής σε μπαρουτόμυλους. Έλαβαν μέρος μαζί με άλλους Αρκάδες στη μάχη στο Πούση και σε άλλες μάχες.

Κατείχαν τους στρατιωτικούς βαθμούς του Αξιωματικού Α’ o Παναγιώτης και του Αξιωματικού Β’ o Kώστας. Μετά την απελευθέρωση, το ελληνικό κράτος για τις υπηρεσίες τους στην εθνική υπόθεση, τους παραχώρησε τσιφλίκι στο Βαρθολομιό, όπου εξέτρεφαν κατσίκια και χοίρους.

Όμως σε μια υπερχείλιση του Πηνειού τα ζώα πνίγηκαν και οι Νικολετοπουλαίοι εγκατέλειψαν τον κάμπο και ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στο Αντρώνι. Εκεί ασχολήθηκαν και πάλι με τους μύλους. Έστησαν αλευρόμυλο στο Αντρώνι και μπαρουόμυλο στην τοποθεσία Μουλμπασιάκου, κοντά στην Καρυά της Πηνείας.

Ασχολούνταν με την κατεργασία επίσης των μετάλλων αλλά και των ασημικών και των Χρυσαφικών, γι’ αυτό και στο Αντρώνι τους έλεγαν και χρυσικαίους. Γιός του Κώστα Νικολετόπουλου ήταν ο Νικέας…

Πληροφορίες έδωσε ο Νικέας Α. Νικολετόπουλος από το Κούμανι.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Χ. Σ. Παπαγιάννη « το Κούμανι Ηλείας»

TO NIKΟΛΕΤΟΠΟΥΛΑΙΙΚΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΑΝΤΡΩΝΙ

 

​Εμφανίσεις 2471
Αναθεωρημένο 12 Φορές
Δημιουργήθηκε Δευτέρα, 01 Μάιος 2006 17:12
Τροποποιήθηκε Παρασκευή, 11 Μάιος 2007 03:29


Εκτύπωση   Email

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates