Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Πρωτοσέλιδο, τα «φλάμπουρα» της Ολυμπίας!

Ακούει ο άλλος Ολυμπία και πάει το μυαλό του σε κάτι πολύ τρανό, στο παγκόσμιο όνομα αλλά που να ξέρει τι κρύβεται από πίσω.

Τα Ολύμπια, έτσι τα έλεγαν κάποτε, ήταν ένας χώρος σαν του Βάλαγκα χωρίς σπίτια κατάλληλος για ζωοπανήγυρη. Ως τα 1880 γινόταν από τις 9 -16 Μάη κάθε χρόνο όπως φαίνεται στο Φ.Ε.Κ. 130.

Εκεί μαζεύονταν μεταξύ των άλλων ψιλικατζήδες, πραματευτάδες, χαρτορίχτρες, παπατζήδες, μαυραγορίτες, ζητιάνοι, προξενητάδες, ληστές, κακοποιοί, αλμπάνηδες, γανωματήδες, φαρμακοτρίφτες, αμπατζήδες, τσοκανάδες, καλαθάδες, καρεκλάδες, αρκουδιάρηδες, μαϊμουτζήδες, λατερνατζήδες, ταχυδακτυλουργοί, καραγκιοζοπαίχτες κι ένα σωρό ακόμη καιροσκόποι που προσπαθούσαν να βγάλουν ένα μεροκάματο με οποιοδήποτε τρόπο.

Αυτοί σιγά - σιγά ο ένας με τον άλλον, παρέμειναν στα Ολύμπια, έκαναν οικισμό και ένα μεγάλο μέρος από τους απόγονους τους είναι οι σημερινοί κάτοικοι της Αρχαίας Ολυμπίας.

Έτσι εξηγούνται αυτά που συμβαίνουν εδώ που δεν γίνονται ούτε στην Ουγκάντα.

Ευχαριστούμε την εφημερίδα Πρώτη της Ηλείας και την δημοσιογράφο κ. Άννα Αγγελίδου που ανάδειξε το θέμα του συλλόγου "Ωλονός" με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η κυρία δημοσιογράφος μεταξύ των άλλων στην τελευταία παράγραφο του δημοσιεύματος αναφέρει:

«Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Πρώτη» επικοινώνησε τόσο με τον Π. Φλέσσα που δήλωσε ότι δεν είναι ο καθ ύλην αρμόδιος να τοποθετηθεί όσο και με τον Ν. Μαρούντα ο οποίος επεσήμανε ότι δεν γνωρίζει το συγκεκριμένο θέμα».

Προσέξτε, ο κύριος Π. Φλέσσας δήλωσε στην δημοσιογράφο αναρμόδιος. Ξέχασε τι είχε υπογράψει όταν ήταν και τότε επικεφαλής στην «Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας» την απόφαση με Αρθμ. Πρωτ.: 7591 στις 27.07.2015, ώστε να απόξηλωθούν οι σωληνώσεις και να επανέλθει ο χώρος στην πρότερη κατάσταση.

Αυτά τα έλεγε τότε ο κύριος Φλέσσας (εκπαιδευτικός στο επάγγελμα). Τώρα…, όταν επικοινώνησε μαζί του ο ενδιαφερόμενος ιδιώτης, γιατρός του Πύργου κ. Νικόλαος Τόλιος, «στόλισε» με τα χειρότερα λόγια τον σύλλογο «Ωλονό» γιατί λέει, ανακίνησε το παραπάνω θέμα.

Ο έτερος αρμόδιος αντιδήμαρχος κύριος Νικόλαος Μαρούντας, (αστυνομικός στο επάγγελμα) δήλωσε εδώ, στην κυρία δημοσιογράφο άγνοια για το συγκεκριμένο θέμα.

Επισυνάπτουμε το έγγραφο που είχε υπογράψει ο κύριος αντιδήμαρχος, στις 19.12.2016 απαντώντας στα καταγγελλόμενα:

«Σας ενημερώνουμε ότι ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας θα εντάξει στο Τεχνικό Πρόγραμμα του και στον προϋπολογισμό για το έτος 2017 (!) από πιστώσεις ΣΑΤΑ της ΤΚ Αντρωνίου και σε κατασκευή έργου οδοποιίας της ΤΚ Ανδρωνίου δαπάνη για την επισκευή του φρεατίου απορροής ομβρίων υδάτων (δηλ. νέο μανδύα εσωτερικά του φρεατίου από σκυρόδεμα ώστε να εδράζεται κανονικά η μεταλλική σχάρα) και έτσι να αποτραπεί κάθε πιθανή εισροή υγρών πλην ομβρίων».

Μεταξύ των άλλων ο κύριος αντιδήμαρχος μας λέει ότι για τις ατασθαλίες που διέπραξε ο ιδιώτης στο Αντρώνι θα χρεώσει τον δήμο, δηλαδή εμάς τους δημότες για την αποκατάσταση των παρανομιών

Τα παραπάνω έγραφα – επιστολές των αντιδημάρχων τις θεωρούμε κατάπτυστες και δουλικές που εκ των πραγμάτων οι κύριοι αυτοί μερολήπτησαν όταν επέτρεψαν στον ιδιώτη Αργύρη Σίνο να διατηρήσει της τοποθετημένες σωληνώσεις του στο δημόσιο δρόμο και από εκεί να οδηγεί τα βόθρο λύματά του στον κήπο του Νικολάου Τόλιου και από εκεί να οδηγούνται στο Φαράγγι Αντρωνίου.

Σημειώνουμε ότι, με τις παραπάνω παραλήψεις επιδεινώθηκε η υγεία του Αθανάσιου Τόλιου όπου τελικά έχασε την ζωή του όπως δηλώνει η οικογένειά του.

Κώστας Παπαντωνόπουλος

Όλο το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτη»

Παράνομες εγκαταστάσεις απόρριψης βοθρολυμάτων σε φαράγγι NATURA 2000

ΙΟΥΝΙΟΣ 24, 2020 09:00 ΠΜ

Σύνταξη - Επιμέλεια: Άννα Αγγελίδου

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Την ρίψη βοθρολυμάτων στο φαράγγι Αντρωνίου που αποτελεί περιοχή NATURA 2000, εδώ και μία τουλάχιστον εξαετία, καταγγέλλει με επιστολή- έγγραφο του ο Σύλλογος Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ερυμάνθου - Φολόης ο «Ωλονός». Ειδικότερα στην επιστολή του ο Σύλλογος επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Αφού πέρασε ο απαραίτητος χρόνος προσαρμογής στην νέα δημοτική αρχή του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ο σύλλογος έρχεται σήμερα να την ενημερώσει για τις ανεκτέλεστες αποφάσεις της παρελθούσης διοίκησης σχετικά με παράνομες εγκαταστάσεις ιδιώτη με σκοπό την απόρριψης βοθρολυμάτων στο φαράγγι Αντρωνίου. περιοχή NATURA 2000.

Εν ολίγοις, στην κοινότητα Αντρωνίου του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ιδιώτης ξήλωσε το διακοσμητικό πλακόστρωτο δημόσιου δρόμου, πέρασε αγωγό αποχέτευσης μήκους 100 περίπου μέτρων και έκλεισε πρόχειρα το κενό με τσιμέντο. Στην συνέχεια πέρασε τον αγωγό του μέσα από τον αγωγό όμβριων υδάτων το οποίο καταλήγει στο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους φαράγγι του Αντρωνίου.

Το εν λόγω φαράγγι συνιστά προστατευόμενη περιβαλλοντικά περιοχή Natura 2000 και ταυτόχρονα σημαντικότατο τουριστικό αξιοθέατο, καθώς αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης χιλιάδων πεζοπόρων σε ετήσια βάση.

Δεδομένο είναι ότι τα βοθρολύμματα καταλήγουν στον Πηνειακό Λάδωνα και μετέπειτα στο φράγμα του Πηνειού όπου από εκεί υδρεύονται πολλά χωριά και η πόλη της Αμαλιάδας και επομένως τίθεται άμεσα σε κίνδυνο η υγεία των κατοίκων των εν λόγω περιοχών.

Σημειώνουμε ότι ύστερα από καταγγελία του συλλόγου Ωλονός, το παραπάνω θέμα είχε απασχολήσει επανειλημμένα την προηγούμενη βουλή των Ελλήνων και τους υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τουρισμού και Υγείας.

Ύστερα από τις εν λόγω ενέργειες αναγκάστηκε τότε η «Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας» να βγάλει απόφαση με Αρθμ. Πρωτ.: 7591 στις 27.07.2015, ώστε να απόξηλωθούν οι σωληνώσεις και να επανέλθει ο χώρος στην πρότερη κατάσταση. Η απόφαση αυτή ως φαίνεται εκ του αποτελέσματος δεν εκτελέστηκε ποτέ». Ο σύλλογος ρωτά: «1) Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να σταματήσει άμεσα το περιβαλλοντολογικό αυτό έγκλημα στο Φαράγγι του Αντρωνίου Αρχαίας Ολυμπίας;

2) Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να προστατευθεί η υγεία των κατοίκων στις περιοχές που υδρεύονται από το φράγμα του Πηνειού;

3) Προτίθεστε να επιβάλλετε τις προβλεπόμενες κυρώσεις και να οδηγήσετε στην δικαιοσύνη τους παραβάτες;». Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη καταγγελία συνυπογράφεται από τον πρόεδρος του Σύλλογου Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ερυμάνθου – Φολόης Κώστα Παπαντωνόπουλο και τα μέλη του ΔΣ Μαρκόπουλο Ι. (Ταμπουρόγιαννης), Μπιλάλη Κώστα, Τσούλου Θάλεια, Αθανασόπουλο Ανδρέα, Μαρτζάκλη Θοδωρή και Καραμέρο Τάσο.

Η καταγγελία

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρώτης» η καταγγελία για την τοποθέτηση σωλήνα απορροής σε σχάρα ομβρίων υδάτων στην ΤΚ Αντρωνίου είχε πραγματοποιηθεί από τις 24 Ιουλίου 2014. Στις 19/12/2016 (σ.σ. σχεδόν δύο χρόνια μετά) με το υπ αριθμό 7644 έγγραφο της, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας το οποίο υπογράφει ο τότε αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νικόλαος Μαρούντας απαντώντας στα καταγγελλόμενα με επιστολή της αναφέρει: «Σας ενημερώνουμε ότι ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας θα εντάξει στο Τεχνικό Πρόγραμμα του και στον προϋπολογισμό για το έτος 2017 (!) από πιστώσεις ΣΑΤΑ της ΤΚ Αντρωνίου και σε κατασκευή έργου οδοποιίας της ΤΚ Ανδρωνίου δαπάνη για την επισκευή του φρεατίου απορροής ομβρίων υδάτων (δηλ. νέο μανδύα εσωτερικά του φρεατίου από σκυρόδεμα ώστε να εδράζεται κανονικά η μεταλλική σχάρα) και έτσι να αποτραπεί κάθε πιθανή εισροή υγρών πλην ομβρίων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Πρώτη» επικοινώνησε τόσο με τον Π. Φλέσσα που δήλωσε ότι δεν είναι ο καθ ύλην αρμόδιος να τοποθετηθεί όσο και με τον Ν. Μαρούντα ο οποίος επεσήμανε ότι δεν γνωρίζει το συγκεκριμένο θέμα.

Σχόλια στο fb:

 • Stavros Kaloudis Κύριε Παπαντωνοπουλε με απόλυτο σεβασμό θέλω να σας θυμίσω ότι η Αρχαία Ολυμπία δεν είναι κάποιο μεγάλο μέρος απόγονοι από τα Ολυμπία όπως γράφετε στην ανάρτηση σας. Παρακαλώ πολύ διορθώστε λίγο αυτό το τραβηγμένο κατά εμένα και νομίζω και πολλών άλλων αναγνωστών πού διάβασαν αυτήν την ανάρτηση. Η Ολυμπία είναι ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ γνωστή και το γνωρίζετε πολύ καλά. Το εάν κάποιοι Διοικούντες του Δήμου έκαναν κάτι κακό πού για εμένα σωστά ενοχληθηκατε όπως κάθε ευαίσθητος προς το Περιβάλλον ανθρώπους δεν πρέπει να σκετοιζουμε το όνομα τής Αρχαίας Ολυμπίας με αυτό. Με όλο το σεβασμό και πάλι.
  • Kostas Papantonopoulos Κύριε Καλούδη δεν αναφέρθηκα καθόλου στην Αρχαία Ολυμπία ως χώρο η οποία συμφωνώ μαζί σας ότι είναι ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ γνωστή και προσπαθώ για την διάσωσή των αρχαιοτήτων μέσα από τον σύλλογο «Ωλονό» που εκπροσωπώ όπου δυστυχώς ούτε ένας Ολύμπιος δεν μας έκανε την τιμή να συμμετάσχει.
   Αναφέρομαι όπως λέτε, στους διοικούντες του Δήμου και κυρίως σε αυτούς που τους διατηρούν στην εξουσία. Λάθος χώρος με λάθος ανθρώπους που λογικά θα τους κατέτασσα στο Μενίδι.
   
 • Σωτήρης Σωτηρόπουλος Ο κ. Κ. Παπαντωνοπουλος (πάντα τολμηρός που δεν "μασάει τα λόγια του") λέει πικρές αλήθειες για το συγκεκριμένο θέμα...
  Τώρα καλά κάνει και "λούζει" τους υπεύθυνους του Δήμου (πρώην και νυν, γιατί είναι σχεδόν τα ίδια πρόσωπα) καθόσον σε πάμπολλα θέματα δείχνουν αδιαφορία (πολλές φορές εγκληματική) σε παρόμοια θέματα, πλην το προβαλλόμενο ξεπερνά κάθε όριο...
  Όπως έχω ξαναγράψει, εμείς στη Δίβρη έχουμε πολύ περισσότερα για τα οποία οι πρώην και νυν μας γράφουν στα παλιά τους υποδήματα...
  Δεν ξέρω αν είναι δόκιμη η εμπλοκή του μεγάλου ονόματος της παγκόσμιας Ολυμπιακής πρωτεύουσας με τους σημερινούς ενοίκους της (καθόσον οι κάτοικοι είναι φερτοι από άλλα χωριά, κυρίως τα Μαγούλιανα Αρκαδίας) αλλά οι εκπρόσωποι μας εκεί θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν τους στείλαμε για να ρουσφετολογουν ψηφοθηρωντας, ούτε να φωτογραφίζονται αυτοπροβαλλομενοι για τις εφημερίδες...
  Όσο για το πρωτοσέλιδο, ε!, οι εφημερίδες της Ηλείας εύκολα τα κάνουν αυτά, κυρίως για αλλά ασήμαντα θέματα...
  Για το προκειμενο σημαντικό, ας ελπίσουμε να γίνει μοχλός να λυθεί το περιβαλλοντικό θέμα και να τιμωρηθούν οι ένοχοι....
 • Ηλίας Τουτούνης Στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα...γι' αυτούς φαίνεται ότι "Χέστηκε η φοράδα στ' αλώνι" όταν πλησιάσουν οι εκλογές θα ιδείς τους πατριώτες σου να συμμετέχουν στους συνδυασμούς τους και να τους ψηφίζουν με χαρά....! Και συ θα εισπράττεις.... μούτζες, κατάρες και ψιθυροκυλίσματα....! Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε... μήλον της Έριδας...!

Εκτύπωση   Email

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates