Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

«ΕΣΒΗΣΕ» ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΦΟΛΟΗΣ

 Ο Μπάμπης Παπαθεοδώρου από το χωριό της Φολόης δεν είναι πια μαζί μας . Το τελευταίο του χαμόγελο κάτω από το μαύρο του μουστάκι έσβησε την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου σε νοσοκομείο της Αθήνας όπου νοσηλευόταν κτυπημένος από την επάρατη νόσο. Έτσι έφυγε ο Μπάμπης νωρίς – νωρίς .Σε ηλικία μόλις 52 ετών . Και όμως είχε δώσει τόσα πολλά για την Φολόη , για τους φολοήτες , για την ανάδειξη και την σωτηρία του θεσπέσιου δρυοδάσους , για την πολιτιστική ανάπτυξη του οροπεδίου, για την διατήρηση της  λαϊκής παράδοσης . Και πόσα άλλα είχε ακόμα να μας προσφέρει , κανείς δεν θα μάθει …
 "Ο Μπάμπης  Παπαθεοδώρου στην φετινή κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας  του Συλλόγου ο "Κένταυρος" .Πρώτος απο δεξιά"
 Ήσυχος  και προσιτός. Ανθρώπινος και ωραίος . Βαθιά ψυχή και ένα χαμόγελο μόλις να σκάει στα χείλη .  Ο Μπάμπης Παπαθεοδώρου δεν έζησε ποτέ ερήμην .Μπήκε στους μαζικούς αγώνες στην Αθήνα όπου κατοικούσε . Τάχτηκε πρωτοπόρος για την ιδιαίτερη πατρίδα του , το χωριό του , την Φολόη . Μέσα από το Σύλλογο των ετεροδημοτών «Ο ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» είτε σαν πρόεδρος του Δ.Σ. επί σειρά ετών , είτε ως εκδότης –διευθυντής του λαογραφικού περιοδικού «ΦΟΛΟΗ» έδωσε  ένα κομμάτι από την ψυχή του . Με ακένωτο μεράκι υλοποίησε το φωτογραφικό μουσείο της  Φολόης. Μπορεί σήμερα ο κάθε επισκέπτης στο χωριό να πάει στο παλιό δημοτικό σχολείο και να δει ένα σπάνιο φωτογραφικό αρχείο επιμελημένο από τον εκλιπόντα.  Χιλιάδες ήταν οι φωτογραφίες του με θέμα το δρυοδάσος και η ευρύτερη κοινωνική ζωή που είχαν πάνω τους την  ματιά του .
 Οπωσδήποτε το  δάσος είχε ριζώσει πρώτα στην καρδιά του Μπάμπη και μετά στο χώμα. Και τι δεν έκανε για το δάσος . Ακόμα και όταν έκανε την ξαφνική του εμφάνιση στην πλατεία του χωριού ο τότε πρωθυπουργός της χώρας Κώστας Σιμήτης μετά από μια βόλτα του στο δάσος . Ο Μπάμπης πήρε ένα χαρτί και έγραψε ένα κείμενο και το παρέδωσε με την  ευγένεια που πάντα τον διέκρινε , στον πρωθυπουργό. Σε κείνο το κείμενο ανέφερε ότι στο δρυοδάσος πρέπει  να δημιουργηθεί ένα περιβαλλοντικό κέντρο . Αξίζει να σημειώσουμε ότι το αίτημα βρήκε απήχηση από τον τότε πρωθυπουργό και έφτασε σε σημείο υλοποίησης .Άλλοι παράγοντες αργότερα το εξοστράκισαν σε άλλα μέρη . Αυτό όμως δεν είναι το παρόντος .
 Το καλοκαίρι του 2008 ο Σύλλογος Φολοητών διοργανώνει τα εγκαίνια του φωτογραφικού μουσείου . Ο Μπάμπης Παπαθεοδώρου έχει δώσει πάλι το κάτι παραπάνω . Η ομιλία του στην εκδήλωση δημοσιευμένη κατόπιν στο περιοδικό «ΦΟΛΟΗ» αποτελεί και θα αποτελεί για χρόνια ακόμα τον αταλάντευτο μπούσουλα για την ανάπτυξη αλλά και τον σεβασμό στις χωμάτινες στέρνες , τον  δρυοκολάπτη και τα μονοπάτια . Εκεί πήραμε στα χέρια και το πλούσιο φωτογραφικό λεύκωμα με σπάνιες φωτογραφίες από το 1920 μέχρι το 2007 .Η σπάνια δουλειά άνηκε στον ίδιο . Οι δε νεότερες φωτογραφίες  στην μηχανή του.
Ακούραστος εργάτης του πνεύματος . Ανιδιοτελής και βαθιά συγκροτημένος. Ο Μπάμπης Παπαθεοδώρου θα αποτελεί πάντα την πνευματική μας πυξίδα τουλάχιστον για την ανάπτυξη της υπαίθρου . Η θαρραλέα  στάση του  απέναντι και ενάντια σ’ όλα εκείνα που γερνούν τον άνθρωπο πριν την ώρα του , θα αποτελούν σημείο αναφοράς για τις επερχόμενες γενιές της Φολόης .
  Την Κυριακή στις 11 ώρα η γη του οροπεδίου της Φολόης θα δεχτεί στην αγκαλιά της ένα από τα καλύτερα και αξιότερα παιδιά της .
 
ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΠΑΜΠΗ .   
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΡΩΗΝ ΕΚΠΡΩΣΟΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΟΛΟΗΣ


Εκτύπωση   Email

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates