Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Συνεδρίασε η επιτροπή διαβούλευσης του δήμου Αρχ. Ολυμπίας

Συνεδρίασε στα Ολύμπια την Πέμπτη 13.12.2012, η επιτροπή διαβούλευσης του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Τον σύλλογο "Ωλονό" εκπροσώπησαν και κατέθεσαν τις προτάσεις του συλλόγου προς τη δημοτική αρχή, ο πρόεδρος Ηλίας Τουτούνης και η γραμματέας Βάσω Χαριτοπούλου. Από το Ανρώνι και τα γύρω χωριά δεν παραβρέθηκε κανείς ενώ την γειτονική μας Μπουκοβίνα εκπροσώπησαν και κατάθεσαν προτάσεις ο Ανδρέας Μπενέτσης και ο Χρίστος Χριστόπουλος.

ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

Με θέμα «ενημέρωση – συζήτηση – προτάσεις επί του σχεδίου προϋπολογισμού του έτους 2013» συνεδρίασε την Πέμπτη το απόγευμα η Επιτροπή Διαβούλευσης του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Τα μέλη της επιτροπής κατέθεσαν προς την δημοτική αρχή τις προτάσεις των συλλόγων και των φορέων που εκπροσωπούσαν, εκφράζοντας ταυτόχρονα, με τις τοποθετήσεις τους, την αγωνιά τους για την οικονομική κατάσταση των τοπικών κοινωνιών εν μέσω μνημονίων και μεσοπρόθεσμων.

O δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς αφού καλωσόρισε πρώτα τα μέλη της επιτροπής τόνισε μεταξύ άλλων:

«Ζούμε όλοι μας τις συνέπειες της βαθιάς οικονομικής κρίσης. Μέσα σ΄ αυτό το άσχημο περιβάλλον καλείται η τοπική αυτοδιοίκηση να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της απέναντι στους δημότες της. Η Τ.Α. όμως έχει υποστεί ίσως το μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα αφού οι πόροι της έχουν περισκοπεί κατά 60%. Από 270.000ευρώ που ήταν η τακτική επιχορήγηση του δήμου στις αρχές του 2011, σήμερα έχει μειωθεί στις 150.000 ευρώ. Αν συνυπολογίσουμε ότι από αυτά τα χρήματα τα 140.000 ευρώ καλύπτουν τις μισθολογικές υποχρεώσεις του δήμου, τότε αντιλαμβάνεται κανείς το αδιέξοδο».

Συνεχίζοντας ο δήμαρχος ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο δήμος ώστε να εξασφαλιστούν πιστώσεις πέραν των Κ.Α.Π., εντάσσοντας έργα στο ΕΣΠΑ, στο LIDER, στο περιφερειακό πρόγραμμα κλτ

« Έχουμε εξασφάλιση την ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου της ανάπλασης του οικισμού Δρούβα προϋπολογισμού 450.000ευρώ, την ανάπλαση της Αρχαίας Ολυμπίας με 1,5 εκ ευρώ, την ανάπλαση του κεντρικού δρόμου της Λαμπείας με 1 εκ.ευρώ και την αποχέτευση Πλατάνου, Πελοπίου, Φλόκα και την σύνδεση με τον βιολογικό καθαρισμό της Ολυμπίας με 7,5 εκ ευρώ». Κλείνοντας ο δήμαρχος τόνισε ότι «η δημοτική αρχή είναι ανοιχτή στις προτάσεις και στις ιδέες των πολιτών και των φορέων. Γι αυτό τόσο εγώ όσο και οι αντιδήμαρχοι έχουμε καθημερινά τις πόρτες των γραφείων μας ανοιχτές σε όλους ανεξαιρέτως».

Ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Δεββές αφού με την σειρά του επιβεβαίωσε «το ασφυκτικό περιβάλλον που λειτουργεί πια η τοπική αυτοδιοίκηση με κύρια χαρακτηριστικά την μείωση των πόρων αλλά και της σύστασης παρατηρητηρίου από πλευράς τρόικας στα οικονομικά των ΟΤΑ» τόνισε σχετικά :

Η ΚΕΔΕ αντιδρά σε τέτοιους ελέγχους γιατί είναι βέβαιο ότι θα επιβάλλουν τους δήμους να βάλλουν επιπλέων φόρους στους πολίτες που ήδη βιώνουν την οικονομική εξάντληση. Οι δήμοι ακόμα αντιδρούν στην διαθεσιμότητα υπαλλήλων αλλά και στην προβλεπόμενη μεταφορά 210 νέων αρμοδιοτήτων από το κράτος προς τους ίδιους . Δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν οι ΟΤΑ χωρίς προσωπικό και χωρίς πόρους.»

Τέλος ο κ Δεββές ανέπτυξε τους κυρίους άξονες του επιχειρησιακού σχεδίου του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας που μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνει:

το δίκτυο πρόσβασης, το χωροταξικό σχεδιασμό (σχέδιο πόλης Αρχαίας Ολυμπίας, ΣΧΟΑΑΠ, master plan για τις Δ.Ε. Φολόης, Λαμπείας, Λασιώνας), την ποιότητα ζωής των δημοτών (έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, αποκατάσταση ΧΑΔΑ, κοινόχρηστα ποδήλατα, πρόταση στο LIDER για το χωριό Βασιλάκι, δρόμος Κρυονέρι –Λάλα), την τουριστική προβολή (τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας το φθινόπωρο του 2013, ψηφιοποίηση του ιστορικού και μνημειακού πλούτου, διεκδίκηση παραχώρησης στο δήμο και αξιοποίηση σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Πατρών του κτιρίου του Ξένιου Διός, προσπάθεια επαναλειτουργίας του Μουσείου των Συγχρόνων Ολυμπιακών Αγώνων κτλ).

Ο αντιδήμαρχος Πέτρος Γιαννακόπουλος αναφερόμενος στον τομέα που προΐσταται αναφέρθηκε αρχικά «στην διανομή τροφίμων προς 1800 οικογένειες που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Δεκέμβριο και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου». Συνεχίζοντας ο κ Γιαννακόπουλος αναφέρθηκε διεξοδικά στο έργο «της κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου με την προληπτική ιατρική για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, την εξασφάλιση βιβλιαρίων υγείας σε ανασφάλιστους , την καταβολή επιδομάτων κτλ.».

Ο αντιδήμαρχος ακολούθως αναφέρθηκε «στην προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων μέσω της περικοπής περιττών δαπανών κυρίως σε ηλεκτροφωτισμό εκτός οικισμών, στην εθελοντική ομάδα δράσης που αποτελείται από 32 μέλη, στην δουλεία που πραγματοποιήθηκε σε όλα τα χωριά από τους συμβασιούχους πεντάμηνης διάρκειας». κτλ

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Γεωργακόπουλος κλείνοντας τον κύκλο των τοποθετήσεων εκ μέρους της δημοτικής αρχής , απευθυνόμενος στα μέλη της επιτροπής διαβούλευσης τόνισε « ότι μας ενώνει η αγωνιά για το μέλλον του τόπου». Στην συνέχεια ο κ Γεωργακόπουλος αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση των ΟΤΑ είπε ότι «το πρόγραμμα Καλλικράτης δεν θα μπορέσει να προχωρήσει χωρίς χρήματα και υπαλλήλους» ενώ τόνισε ότι «το μεσοπρόθεσμο απαξιώνει το θεσμό και καταργεί το αυτοδιοίκητο της Τ.Α»

Αναφερόμενος στους τομείς του ο κ Γεωργακόπουλος τόνισε ο δήμος πληρώνει περίπου 350.000 ευρώ ετησίως μόνο για την δεματοποίηση των σκουπιδιών του (κάνει αποκομιδή απορριμμάτων κατά μέσο όρο 25 τόνους) . Ο επί της καθαριότητας αντιδήμαρχος αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που καταβάλλονται στον τομέα της ανακύκλωσης. «Έχουμε μειώσει κατά 8% τον όγκο των σκουπιδιών. Κάθε βδομάδα ένα έως δύο αυτοκίνητα με ανακυκλώσιμα πηγαίνουν στην Πάτρα Πέραν αυτού κάνουμε προσπάθεια να αλλάξουμε τη νοοτροπία και η ανακύκλωση να γίνεται στην βάση. Να γίνεται στο σπίτι.»

Ακόμα ο κ Γεωργακόπουλος ως υπεύθυνος για θέματα παιδείας αναφέρθηκε «στην κατανομή των αντίστοιχων κονδυλίων προς τα σχολεία , στην μεταφορά των μαθητών και στις προσπάθειες για την ίδρυση βρεφονηπιακού σταθμού στην Ολυμπία και Διεθνούς Πανεπιστημίου.» Τέλος ο αντιδήμαρχος διαβεβαίωσε ότι από πλευράς δήμου θα εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των σχολείων παρά τις περικοπές τονίζοντας με έμφαση ότι «Δεν θα αφήσουμε κανένα σχολείο χωρίς πετρέλαιο.»

Θέσεις – προτάσεις μελών επιτροπής

Από τον πολιτιστικό σύλλογο Αγίας Τριάδας ο Ανδρέας Μπενέτσης και ο Χρίστος Χριστόπουλος τόνισαν την ανάγκη της αξιοποίησης των μυκηναϊκών τάφων. «Το ΚΑΣ πρέπει να ανακηρύξει το χώρο ως αρχαιολογικό ώστε να ξεκινήσουν οι υπόλοιπες διαδικασίες ανάδειξης του» τόνισαν τα μέλη του συλλόγου. Ακόμα πρότειναν την περαιτέρω αξιοποίηση του χώρου του πικ νικ στην κάπελη όπου πραγματοποιούνται οι πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις του δήμου.

Η Ελένη Βλάχου από το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων Λυκείου Πελοπίου αναφέρθηκε «στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό που χρειάζεται το σχολείο προκειμένου οι μαθητές να μην τρέχουν στον Πύργο. Την πρόταση αυτή έχει καταθέσει και ο Λυκειάρχης του σχολείου». Ο Νίκος Ζαρόκωστας από την ΤΚ Αρχαίας Ολυμπίας αφού απένειμε εύσημα στους αντιδημάρχους καθαριότητας και πολιτικής προστασίας για τις δράσεις που έχουν αναπτύξει, αναφέρθηκε στην συνέχεια στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά της πόλης. Ο κ Ζαρόκωστας πρότεινε «να παρθούν πρωτοβουλίες από την δημοτική αρχή ώστε να εξασφαλιστούν έσοδα από τους εκατομμύρια επισκέπτες της Ολυμπίας». Τέλος ο ομιλητής πρότεινε την αγορά μοτοσικλέτας για να την χρησιμοποιήσει η δημοτική αστυνομία ενώ προέτρεψε να «τρέξει» η δημοτική αρχή την αλλαγή του σχεδίου πόλης της Ολυμπίας.

Ο πρόεδρος του συλλόγου «Ωλονός» Ηλίας Τουτούνης πρότεινε «την ανάδειξη του σπηλαίου Αμαρκιανού (βρίσκεται μεταξύ Τσιπάνων και Αγίας Κυριακής), την προστασία των μυκηναϊκών τάφων της Αγίας Τριάδας, την αξιοποίηση των ιστορικών μνημείων Λάλα, την κατασκευή ενός μικρού θεάτρου στο νταμάρι επί της Ε.Ο Πατρών – Τρίπολης, την δημιουργία μουσείου Νίκου Μπελογιάνη στα Τσίπιανα» κτλ.

Ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Αχλαδινής Σπύρος Αντωνόπουλος ζήτησε «την παραχώρηση στο σύλλογο μιας αίθουσας από το δημοτικό σχολείο» ενώ ο πρόεδρος από το πολιτιστικό σύλλογο Λάσδικά Άγγελος Αγγελόπουλος ανάφερε «την έλλειψη οδικών πινακίδων και τον ελλιπή φωτισμό της πλατείας του χωριού» .

Τέλος ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας Νίκος Καρυώτης πρότεινε «ένα μικρό κονδύλι ώστε να συνταχθεί μια μελέτη για την ορθολογική διαχείριση των επισκεπτών». Ακόμα ο κ Καρυώτης πρότεινε «να εξεταστεί το ενδεχόμενο τοποθέτησης δημοτικών στύλων φωτισμού με φωτοβολταικά».

Γ.Μ.

Σχόλια (1)Add Comment
0
...
γραμμένο απο aarvn , Δεκέμβριος 17, 2012 
AGAPHTE MOY FILE KVSTA PAPANTVNOPOYLE.OTAN LYSSANE TA SKYLIA H TA SKOTVNOYN H TOYS RIXNOYN FVLA. AYTA MERIKES FORES GIA NA APOFYGOYN TON JAFNIKO UANATO METAKOMIZOYN. TO ENA DEN JANAPATHSE STO XVRIO TOY KAI TO ALLO EFYGE APO TON TOPO TOY KAI KRYFTHKE STO PATRIKO TOY XVRIO. ETSI KALE MOY FILE THN GLITVSAN TA SKYLIA PROSVRINA. ALLA H FVLA TA PERIMENEI, EPEIDH H LYSSA TOY SKYLOY DEN FEYGEI ME TIPOTA SIGOYRA KAPOIA HMERA UA THN FAN THN FVLA NA EISAI SIGOYROS.
 
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0

 


Εκτύπωση   Email

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates