Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Επιστολή στον Υπουργό Πολιτισμού

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΥΠ.ΠΟ.

Προς τον αξιότιμο κ. Υπουργό Πολιτισμού

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Λαμβάνω την τιμή να θέσω υπ’ όψιν σας τα εξής:

Ονομάζομαι Κωνσταντίνος Παπαντωνόπουλος και είμαι κάτοικος Αργυρούπολης Αττικής, καταγόμενος από το χωριό Αντρώνι που βρίσκεται στο δήμο Λασιώνος του νομού Ηλείας. Η αγάπη μου για το χωριό και τον τόπο μου καθώς και το ενδιαφέρον μου για την πρόοδο αυτού, με ώθησαν να ασχοληθώ λίγο πιο ενεργά και να αναπτύξω κάποιες πρωτοβουλίες σχετικά με την προβολή του ιδιαίτερου τόπου καταγωγής μου.

 

Για το λόγο αυτό δημιούργησα με πολλή αγάπη, κόπο και μεράκι, διαθέτοντας μέρος από τον προσωπικό μου χρόνο, μια ιστοσελίδα, με τη διαδικτυακή διεύθυνση «www.antroni.gr». Στη σελίδα αυτή, ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για τα νέα του χωριού και της ευρύτερης περιοχής αλλά και να εκθέσει τους προβληματισμούς του και τις απόψεις του. Μέσα από το συγκεκριμένο site έχουν διατυπωθεί αξιοπρόσεκτες απόψεις ενώ σημειώνεται μια σημαντική προσπάθεια για τη διάσωση της πολιτιστικής (αρχαιολογικής και λαογραφικής) κληρονομιάς της περιοχής.

Η προσπάθειά μας επικεντρώνεται στην προστασία της κληρονομιάς αυτής. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω, εγώ προσωπικά, αναγγείλει στην αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων την ανεύρεση αρχαιοτήτων και τις έχω παραδώσει για να εκτιμηθούν και να αξιολογηθούν από τους επιστήμονες της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Μάλιστα, η εφορεία μου έχει απευθύνει επιστολή, στην οποία με ευχαριστεί για τις ενέργειές μου.

Πρόσφατα όμως έλαβα μια επιστολή, που επισυνάπτω, με την οποία μου ζητήθηκε να αφαιρέσω από το site την ανάρτηση φωτογραφιών αρχαιολογικού περιεχομένου. Με πληροφόρησαν τελικά ότι ο βασικός λόγος της απαγόρευσης αυτής είναι η υποχρέωση καταβολής παραβόλου προς το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το παράβολο αυτό, που ανέρχεται στο ποσό των 120€ μηνιαίως για κάθε φωτογραφία που αναρτάται, είναι οικονομικά αβάστακτο για μένα, καθώς το site δεν έχει κανένα οικονομικό πόρο. Άλλωστε εξ αρχής ο σκοπός της δημιουργίας της ιστοσελίδας αυτής δεν ήταν η αποκόμιση οποιουδήποτε άμεσου ή έμμεσου οικονομικού οφέλους. Μοναδικός της σκοπός ήταν η ενημέρωση του κόσμου και η ευαισθητοποίησή του στα θέματα της ιδιαίτερης πατρίδας μας.

Όλα τα ανωτέρω τα εξέθεσα με επιστολή μου, που επίσης επισυνάπτω, προς την αρμόδια εφορεία και με την οποία ζητούσα να μου επιτραπεί η άνευ οικονομικού ανταλλάγματος διατήρηση των φωτογραφιών αυτών. Ωστόσο, η απάντηση που έλαβα ήταν αρνητική μιας και γίνεται επίκληση στο γράμμα του νόμου.

Συμμορφούμενος στις υποδείξεις των αρχών, αφαίρεσα αμέσως σχετικές φωτογραφίες, παρόλο που δεν μου διευκρινιζόταν, όπως είχα ζητήσει, ποιες φωτογραφίες συγκεκριμένα θα πρέπει να αφαιρέσω.

Σας στέλνω αυτή την επιστολή για να σας εκφράσω το παράπονο και τη δυσαρέσκειά μου για τη συμπεριφορά της ελληνικής πολιτείας απέναντι σε μια τόσο καλοπροαίρετη προσπάθεια. Φρονώ μάλιστα ότι η ωφέλεια που θα είχε το κράτος μας, ο πολιτισμός μας και ο τουρισμός μας από την ύπαρξη τέτοιων φωτογραφιών είναι πολλαπλάσιος από τα 120€ που απαιτεί από εμένα, ωφέλεια την οποία πλέον έχει απωλέσει. Σημειώστε άλλωστε ότι η ιστοσελίδα αυτή έχει αυτή τη στιγμή ξεπεράσει τις 500.000 επισκέψεις, που ερμηνεύεται στο ότι χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο θα μπορούσαν να είχαν δει αυτά τα μνημεία και ίσως να ενδιαφέρονταν να επισκεφθούν τη χώρα μας για να τα γνωρίσουν και από κοντά.

Είμαι δε απόλυτα βέβαιος ότι αν ήμουν έλληνας ομογενής, μόνιμος κάτοικος εξωτερικού ή αν ήμουν ξένος υπήκοος, ίσως η ελληνική πολιτεία να είχε επικροτήσει την προσπάθεια αυτή. Όπως επίσης είναι απόλυτα σίγουρο ότι καμιά ξένη χώρα δε θα απαιτούσε από υπηκόους της ή από πολίτες άλλων κρατών την είσπραξη παραβόλων και δη τόσο υψηλών για μια δωρεάν διαφήμιση.

Θέλω επίσης να επιστήσω την προσοχή σας στα εξής:

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονταν αφορούσαν μεταξύ άλλων και αρχαιολογικά μνημεία τα οποία δεν φυλάσσονταν. Για αυτό μάλιστα είχε ενημερωθεί και η αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων, προκειμένου να λάβει γνώση και να επιληφθεί για την κατάλληλη προστασία και αξιοποίηση αυτών. Έχω στη διάθεσή μου νεότερες φωτογραφίες που δείχνουν ότι ορισμένα από τα μνημεία αυτά φαίνεται να έχουν μετακινηθεί. Δε θέλω, παρόλο που οι καιροί είναι πονηροί, να μπω στη σκέψη ότι η εν λόγω απαγόρευση της δημοσίευσης των φωτογραφιών σχετίζεται με μια προσπάθεια συγκάλυψης της αδιαφορίας και της απροθυμίας ορισμένων να κινητοποιηθούν, προκειμένου να προστατέψουν την αρχαία κληρονομιά μας.

Η προσπάθειά μου δεν έχει ούτε είχε ποτέ στόχο την προσωπική μου προβολή. Η επιθυμία μου δεν είναι να συνοδεύω στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και να αποκτήσω δημοσιότητα εμφανιζόμενος στα τηλεοπτικά παράθυρα. Μόνη επιθυμία είναι η πρόοδος του τόπου μας, η προστασία της αρχαίας μας κληρονομιάς και η καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας. Σε μια εποχή που ο πολιτισμός μας πλήττεται από διαφόρων λογής σκάνδαλα και που τόσα ακούγονται και γράφονται καθημερινά στα μέσα ενημέρωσης, μην επιτρέψετε με τη στάση σας τη νομιμοποίηση του φαινομένου αυτού. Για το λόγο αυτό, με την ελπίδα και την πρόσκληση να φανείτε γενικότερα αρωγός των προσπαθειών μας, σας ζητώ να γίνει δεκτό το αρχικό μου αίτημα περί της ατελούς ανάρτησης σχετικών φωτογραφιών στην ιστοσελίδα «www.antroni.gr».

Αργυρούπολη, 18.03.2008

Με τιμή,

Κωνσταντίνος Παπαντωνόπουλος

 

 

Πολύ φοβούμαστε ότι ο λόγος για τον οποίο απαγορεύθηκε η ανάρτηση φωτογραφιών αρχαιολογικού περιεχομένου στο www.antroni.gr οφείλεται στο γεγονός ότι η η αξιόλογη πόλη του αρχαίου Λασιώνα στη θέση Κουτί που βρίσκεται στο δήμο Φολόης έχει σχεδόν εξαφανιστεί και κανείς "υπεύθυνος" δε θέλει να ασχοληθεί με αυτό.

Στην πόλη πριν λίγα χρόνια υπήρχαν μεγάλα τείχη, πολυγωνικοί πύργοι, ναοί με ιωνικούς κίονες, η ονομαζόμενη τράπεζα, παράλληλα οικοδομήματα, θεμέλια πολλών τετράγωνων κτηρίων και η τοποθεσία που ονομαζόταν από τους ντόπιους Τριστύλι αφού υπήρχαν ακόμη εκεί όρθιες τρεις κολώνες.

Ας σπεύσουν λοιπόν οι «δημόσιοι υπάλληλοι» του υπουργείου πολιτισμού και οι αρχαιολόγοι μας, με τα βιβλία και τα συγγράμματα των περιηγητών και γεωγράφων στα χέρια, να μας δείξουν ή να μας ζωγραφίσουν τα χαμένα μνημεία μας.

Εμείς θα συνεχίσουμε με θλίψη να καταγράφουμε το μέγεθος της καταστροφής και με το δείκτη μας θα «σκοπεύουμε» τους υπαίτιους.

Η Ζ' ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤ. & ΚΛΑΣ. ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ που εδρεύει στην Αρχαία Ολυμπία σε έγγραφο με αριθμό πρωτ.: 5469 στις 22 Νοεμβρίου 2006 αναφέρει (ύστερα από πιέσεις μας) ότι: «…έχει ενταχθεί στις προτεραιότητές της για το έτος 2007 και προβεί στην κατά νόμο οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου με τις διάσπαρτες και γνωστές σε αυτήν αρχαιότητες…» που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια.

Λίγο πριν την λήξη της προθεσμίας (για να μην δημοσιεύσουμε φωτογραφίες μετακινημένων και κατεστραμμένων αρχαιοτήτων) στις 28.11.2007 μας έστειλε το έγγραφο με αριθμό πρωτ: 5717 να αφαιρέσουμε τις φωτογραφίες από το διαδίκτυο που σκοπό είχαν κυρίως την ευαισθητοποίηση των επισκεπτών μας για την προστασία της πολιτιστική μας κληρονομιάς.

Δυστυχώς όμως τον κύριο Υπουργό Πολιτισμού δεν τον άγγιξε η καταγγελία μας.

Έχουμε στα χέρια μας φωτογραφίες μετακινημένων αρχαιοτήτων εκτός αρχαιολογικού χώρου και από παράνομες ανασκαφές που δεν μας επιτρέπουν την δημοσίευση.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Α/Α Άρθρου: 202
Κατάσταση Δημοσιευμένο/α
Εμφανίσεις 2806
Αναθεωρημένο 4 Φορές
Δημιουργήθηκε Παρασκευή, 11 Ιούλιος 2008 20:40
Τροποποιήθηκε Τετάρτη, 21 Ιανουάριος 2009 14:52


Εκτύπωση   Email

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates