Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Μόνο στην Ελλάδα της μπανανίας συμβαίνουν αυτά

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "H AYΓΗ"ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ

 

 
Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

 

ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗ ΠΟΥ ΒΡΗΚΕ ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΟ ΚΟΥΜΑΝΙ ΖΗΤΗΘΗΚΕ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΜΗΝΙΑΙΟΥ ΠΑΡΑΒΟΛΟΥ!

Μόνο στην Ελλάδα της μπανανίας συμβαίνουν πράγματα (χωρίς θαύματα), τα οποία σαφώς και υποδηλώνουν τριτοκοσμικές καταστάσεις!

Από την Αθήνα λάβαμε επιστολή μέσω e.mail του συμπατριώτη κ. Κωνσταντίνου Παπαντωνόπουλου, από το Αντρώνι της Ηλείας, όπου εξιστορεί ένα περιστατικό με ανεύρεση αρχαίων αντικειμένων πριν από τρία χρόνια, σε περιοχή που ανήκει στο χωριό Κούμανι. Ο άνθρωπος ενήργησε τα δέοντα, αλλά αν και έχουν περάσει τρία χρόνια δεν έχει ουδεμία ενημέρωση, ενώ τον υποχρέωσαν σε καταβολή 120 ευρώ κάθε μήνα για κάθε φωτογραφία που θα αναρτούσε στην ιστοσελίδα του!

Ο κ. Παπαντωνόπουλος στο e.mail του προς την “ΑΥΓΗ“ Πύργου καταχωρεί την πιο κάτω επιστολή που απέστειλε στο Υπουργείο Πολιτισμού και την Ζ’ Εφορία Αρχαιοτήτων της Ολυμπίας και η οποία έχει ως εξής:

Ονομάζομαι Κωνσταντίνος Παπαντωνόπουλος και είμαι κάτοικος της Αργυρούπολης  του Νομού Αττικής, καταγόμενος από το χωριό Αντρώνι που βρίσκεται στο δήμο Λασιώνος του νομού Ηλείας.

   Στις 19 Αυγούστου του 2006, ημέρα Παρασκευή, σε σημείο κοντά στο φρούριο του αρχαίου Λασιώνα στη θέση Κούτι  (που βρίσκεται στο δημοτικό διαμέρισμα Κούμανι του δήμου Φολόης στο νομό Ηλείας)  βρήκα, μαζί με τον συντοπίτη μου Αθανάσιο Αλεξόπουλο, κίονα και επιτύμβια ενεπίγραφη στήλη.

   Έσπευσα και παρέδωσα την ίδια ημερομηνία τα ευρήματα στην πλησιέστερη αρχή που ήταν το Δημαρχείο Λασιώνος.

   Τη Δευτέρα 22 Αυγούστου 2006 παραλάβατε τις αρχαιότητες και οδήγησα τον Αρχαιολόγο σας μαζί με τον, τότε δήμαρχο Λασιώνος, Κλεάνθη Παπαδόπουλο στον αρχαιολογικό χώρο. Εκεί διαπιστώσαμε και καταγράψαμε μεγάλη καταστροφή. Εκατοντάδες οικοδομήματα με τετραγωνισμένες πέτρες, κίονες, κιονόκρανα και επιτύμβιες στήλες, βρίσκονταν μαζεμένα σε σωρούς από τα τρακτέρ και τις μπουλντόζες ενώ άλλα ήταν διασκορπισμένα στα πλάγια, δεξιά και αριστερά του λόφου, μέχρι τα παρακείμενα ποτάμια.

   Είχα φροντίσει να σας ενημερώσω πρωτύτερα με φωτογραφικό υλικό που έστειλα, προκειμένου να λάβετε γνώση και να επιληφθείτε για την κατάλληλη προστασία και αξιοποίηση αυτών των αρχαιοτήτων. Μάλιστα με Αριθμ. πρωτ.: 5469 έγγραφό σας στις 22 Νοεμβρίου 2006 με ενημερώσατε χαρακτηριστικά ότι:

   «Με αφορμή την από 22-8-2006 παράδοση εκ μέρους σας στο Δημαρχείο Λασιώνος δύο τμημάτων ασβεστολιθικής ενεπίγραφης επιτύμβιας στήλης από την θέση «Κούτι» και την από κοινού αυτοψία που πραγματοποιήθηκε από εσάς και τον αρχαιολόγο της Εφορείας μας κ. Χρήστο Ματζάνα τον περασμένο Αύγουστο, σας πληροφορούμε τα εξής:

   Η περιοχή, απ' όπου περισυνελλέγησαν τα αρχαία, εντάσσεται στο ευρύ περιβάλλον γνωστών από την δεκαετία του 1960 αρχαιοτήτων στην Υπηρεσία μας, η οποία, μάλιστα, είχε διενεργήσει εκτεταμένη αυτοψία στο χώρο το 1999, και είχε προβεί σε περιορισμένης έκτασης καθαρισμό πύργου του τείχους, καθώς και σε σωστική ανασκαφή αρχαίου κτιρίου. Επισημαίνομε και από τη θέση αυτή, όπως και προφορικά ενημερωθήκατε, όταν καταθέσατε φωτογραφίες από την επίσκεψή σας στον ως άνω χώρο, τον περασμένο Αύγουστο, ότι μέχρις ότου η Εφορεία μας διενεργήσει ανασκαφική έρευνα στο «Κούτι» - η οποία έχει ενταχθεί στις προτεραιότητές της για το έτος 2007 και προβεί στην κατά νόμο οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου με τις διάσπαρτες και γνωστές σε αυτήν αρχαιότητες…»

     Παρακαλώ να με ενημερώσετε, αν ο πύργος του τείχους και το αρχαίο κτήριο, που αναφέρετε στην επιστολή σας και αν όλες οι αρχαιότητες που διαπιστώσαμε και φωτογραφήσαμε με τον αρχαιολόγο σας, βρίσκονται στις θέσεις τους. Σας γνωρίζω ότι έχω στη διάθεσή μου νεότερες φωτογραφίες, που δείχνουν ότι ορισμένα από τα μνημεία του αρχαίου Λασιώνα έχουν μετακινηθεί.

    Διαμαρτύρομαι, διότι έχουν περάσει τρία χρόνια και οι υπηρεσίες σας δεν μπήκαν καν στο κόπο να με ενημερώσουν για την τύχη, την εκτίμηση και την επιστημονική αξιολόγηση των αρχαιοτήτων που σας παρέδωσα. Αντί για ενημέρωση ή έστω επιβράβευση των  προσπάθειών μου για την ανάδειξη και τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μου  ζητήσατε είτε να αφαιρέσω από την ιστοσελίδα μου www.antroni.gr  την ανάρτηση φωτογραφιών αρχαιολογικού περιεχομένου είτε να πληρώσω παράβολο που ανέρχετο (τότε) στο ποσό των 120€ μηνιαίως για κάθε φωτογραφία που αναρτάται.

  Mετά τιμής

     Παπαντωνόπουλος Κωνσταντίνος (Πλιέγκας)

     Μάρκου Μπότσαρη 10 –Τ.Κ. 16452

     Αργυρούπολη Αθήνα

Ευχαριστούμε την εφημερίδα "ΑΥΓΗ" γιά τη δημοσίευση της επιστολής μας.


Εκτύπωση   Email

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates