Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Παρουσίαση της 4ης εκδήλωσης για τη διάσωση καταγραφή και διάδοση των παραδοσιακών δημοτικών μας τραγουδιών στην Ορεινή (Μοστενίτσα)

Εν όψει της 5ης  εκδήλωσης για την διάσωση, σύναξη και καταγραφή των παραδοσιακών και αυθεντικών δημοτικών μας τραγουδιών, που θα γίνει  το  Σάββατο 27 Φεβρουαρίου στο δ.δ. Γρύλλος (Μούντριζα), του δήμου Σκιλλούντος, σας παρουσιάζουμε την 4η συνάντησηπου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29/01/2010, στην Ορεινή (Μοστενίτσα) δ.δ. του δήμου Λαμπείας.

 
No 1
No 2
No 3
No 4
No 5

Ένας γέρος περίγερος το αμπέλι του κλαδεύει,
με το χάδι το χάϊδευε και με το κλαδευτήρι.
Ομορφονιός επέρασε, στέκει και τον ρωτάει
για πέσμου μπάρμπα γέροντα, το τίνους είν’ τ' αμπέλι;
Της λησμονιάς, της αλαλλιάς....!

Ορεινή (Μοστενίτσα Ηλείας Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Βίντεο καταγραφή Κώστας Παπαντωνόπουλος & Ηλίας Τουτούνης
Ένα από τα ουσιαστικότερα εγχειρήματα που πραγματοποιήσαμε τότε με τον Ηλία, ήταν η καταγραφή των άγνωστων δημοτικών τραγουδιών της Ηλείας και όχι μόνον.
Έτσι και με αυτό το άγνωστο τραγούδι που όσο και αν έψαξα δεν βρήκα κάτι ανάλογο αλλά το ουσιαστικότερο ήταν η απόδοση από αυτόν τον γραφικό τύπο της Μοστενίτσας, τον Κώστα Πολυζογόπουλο (Μπαλάσκα).
Καθόταν στη γωνία του μαγαζιού σχεδόν μόνος και ο τότε δήμαρχος με τσίγκλαγε να τον φωτογραφίσω.
Ξεκίνησε να σιγοτραγουδάει και στο νεύμα μου για ησυχία, επικράτησε αμέσως νεκρική σιγή από όλους, προκειμένου να τον ακούσουν.
Επέμενε εκείνο το βράδυ να μας κρατήσει για να μας φιλοξενήσει στο σπίτι του. Αν μέναμε θα είχαμε ακόμη περισσότερα ανέκδοτα τραγούδια και ιστορίες. Είναι γιός του Νίκου Πολυζογόπουλου που έφυγε στις 24.06.2014


Εκτύπωση   Email

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates