Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Προικοσύμφωνο του 1938

Στον τόπο μας έως και τον προηγούμενο αιώνα, τη φροντίδα για το γάμο του κοριτσιού, την είχε ο πατέρας μαζί με τον μεγάλο αδελφό. Ήταν ατιμωτικό για τον αδελφό να παντρευτεί πρώτος και να αφήσει την αδελφή του ανύπαντρη.

 

Ο πατέρας έπρεπε να δώσει την συγκατάθεσή του, την ευχή του και ένα μέρος της περιουσίας του, με τη μορφή της προίκας στο ζευγάρι για να στεριώσει ο γάμος.

 

Η προικοδότηση στα κορίτσια έρχεται από τα ομηρικά χρόνια και φτάνει ως τις μέρες μας. Εκτός από τα φυσικά προσόντα(ομορφιά, παράστημα, καλλιέργεια) που μπορεί να έχει η νύφη,  το σπουδαιότερο ήταν η προίκα της. Οι  απροίκιστες κοπέλες δύσκολα έβρισκαν γαμπρό να τις ζητήσει σε γάμο.  

 

Από τα πρώτα Βυζαντινά χρόνια (5ος μ.χ. αιώνας) για την σύσταση και κατοχύρωση της προίκας,  συντάσσονταν  τα προικώα έγγραφα, που στη συνέχεια ονομάστηκαν προικοχάρτια, αραβωνοχάρτια και προικοσύμφωνα. Αυτή η συνήθεια συνεχίστηκε και έφτασε ως τις μέρες μας. Στην διάρκεια της Τουρκοκρατίας  συντάσσονταν από κληρικούς ή μοναχούς που έτσι εφάρμοζαν το οικογενειακό δίκαιο.

 

Μετά από το λόγο, ο πατέρας της νύφης έφτιαχνε σύμφωνα με αυτά που είχε συμφωνήσει το προικοσύμφωνο. Έπαιρνε μια «κόλα αναφοράς» έτσι λεγόταν το δίφυλλο χαρτί με γραμμές, σχημάτιζε  ένα σταυρό στο πάνω σημείο και από κάτω έγραφε: «Εις το όνομα του πατρός και του υιού...». Στο χαρτί έγραφε τα προικιά που θα έδινε στην τσούπα του, χαλκόματα (μπακράτσια, τετζέρια, τηγάνια, τεψιά), δυσάκια, τράστα, αλλαξιές, μπελερίνες, μπαντανίες, απλάδια, πετσέτες, τραπεζομάντιλα, σεντόνια, μαχαιροπίρουνα, μπαούλα, πρόβατα και χρυσές λίρες, Ακόμη περιέγραφε με κάθε λεπτομέρεια τη θέση και τους γείτωνες από  τα  σπίτια και τα χτήματα που προσέφερε. Η προίκα στο γαμπρό δινόταν πάντοτε  πριν το γάμο.

 

Σας παρουσιάζω εδώ το προικοσύμφωνο που συνέταξε ο Νικόλαος Βασιλείου Σίνος το Μάρτιο του 1938 για την κόρη του Λεμονιά που παντρεύτηκε στην Προστοβίτσα, σημερινή Δροσιά Αχαΐας.

 

Το έγγραφο μου παρέδωσε η εγγονή του  Βασιλική Β. Σίνου.

 

Ο Νικόλαος Σίνος είχε δημιουργήσει βιομηχανική εγκατάσταση στο Αντρώνι. Την αποτελούσαν ο νερόμυλος, η κορδέλα για τη επεξεργασία ξύλου και υδροηλεκτρική μονάδα που φώτιζε την εγκατάσταση. Ήταν ο τεχνίτης του πρώτου υδροηλεκτρικού εργοστασίου της Πελοποννήσου που λειτούργησε τον προηγούμενο αιώνα στη Δίβρη, στη σημερινή Λαμπεία.

 

Για τον σπουδαίο τεχνίτη και μυλοποιό θα επανέλθω με πλήρη βιογραφικό.

 
 

Normal 0 false false false EL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Κανονικός πίνακας"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Τα παλαιά έγγραφα, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού φωτίζουν από πολλές πλευρές την ιστορία του  τόπου μας. Οι γραπτές αυτές  μαρτυρίες, μας δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για την κοινωνική,  οικονομική και πολιτισμική ζωή των παρελθόντων χρόνων. Γιατί  ιστορία χωρίς αρχεία, πηγές και τεκμήρια δεν υπάρχει.

Προικοσύμφωνα, ιδιωτικά συμφωνητικά, συμβολαιογραφικά  και δικαστικά έγγραφα, είναι κατηγορίες αρχειακού υλικού που υπάρχουν σε κάθε οικογένεια, καταχωνιασμένα σε κάποιο μπαούλο ή ντουλάπι. Η ταύτιση τους  με κάποια διαθήκη  τα έχει ως τώρα διαφυλάξει . Δεν είχαν την τύχη των παλαιών φωτογραφιών, των εικόνων, των υφαντών και  ασπροκέντητων καλλιτεχνημάτων, κειμήλια  ανεκτίμητης  αξίας, που εμείς οι νεώτεροι φροντίσαμε να  ξεφορτωθούμε.

Κώστας  Παπαντωνόπουλος Μάης 2009

Σχόλια (4)Add Comment

0
...
γραμμένο απο Γιώργος ο Διβριώτης , Μάιος 27, 2009 
Συγχαρητήρια γιά την έρευνά σας, θα ήθελα να μάθω περισσότερα γιά τον Σίνο.
 
report abuse
vote down
vote up
Votes: +2
0
...
γραμμένο απο Θοδωρής , Ιούνιος 25, 2009 
Καλησπέρα σας, 
Χάρηκα ιδιαιτέρως που τυχαία μέσα στο Internet, βρήκα ένα στοιχείο για κάποιον προπάππο μου. Εγώ είμαι ο εγγονός της Λεμονιάς που αναφέρεται σε αυτό το έγγραφο. 
Ειλικρινά χάρηκα ιδιαιτέρως. 
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
141
...
γραμμένο απο Κώστας Παπαντωνόπουλος , Ιούνιος 25, 2009 
Καλησπέρα από το Aντρώνι και το www. antroni.gr 
Είναι επίσης χαρά μας που έστω και μέσω του internet ερχόμαστε σε επαφή με τους πατριώτες μας. 
Αν έχεις παλιές φωτογραφίες της γιαγιά σου της Λεμονιάς ή κάποιο αντικείμενο από αυτά που αναφέρονται στο προικοσύμφωνο θα ήταν ευχαρίστησή μας να κοσμήσει το λαογραφικό μας μουσείο. 
 
report abuse
vote down
vote up
Votes: +1
0
...
γραμμένο απο £ÉÄ®Á·Â £ÉÄ·ÁÌÀ¿Å»¿Â , Μάρτιος 09, 2010 
Replied Comment: 
I am the grandchild of Nikolaos Papadhopoulos of Yonais. I was quite impressed by founding in the intenret this site which speaks about the place where my grandfather was born and passes his life till 26 years old. Do you have any other old documents speaking about Papadhopoulos Familly in Antroni. He was born in 1909 and he left from Antroni in 1935. His father name was Yoani and her mather name was Marigo. He had also a brotehr coled Kozma Papadhopoulos. I would reaaly thank you if you could have small history about Papadhopoulos familly in Antroni. Best Regards. Arben Papadhopoulos : '> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 
 
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0

 


Εκτύπωση   Email

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates