Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Χαρτογράφησαν το Αρμαρκιανό σπήλαιο, Μπακολίτσας και Καρούτσος

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα σταλούν στην Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας του ΥΠ.ΠΟ.

Ύστερα από την ανακοίνωση του δελτίο τύπου (18 Μαΐου 2017) από τον Σύλλογο Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ερυμάνθου-Φολόης ο «Ωλονός», επικοινώνησε μαζί μου ο βιολόγος Κωνσταντίνος Μπακολίτσας και μου ζήτησε να βοηθήσω ώστε να επισκεφθεί το Αρμαρκιανό σπήλαιο με σκοπό να μελετήσει την αξιοποίησή του με τον συνεργάτη του σπηλαιολόγο Παναγιώτη Καρούτσο. Τον έφερα σε επαφή με τον δικό μας, τον Ανέστη Αδαμόπουλο από την Κέρτιζα όπου προθυμοποιήθηκε αμέσως να βοηθήσει.

Ύστερα από κάποια αναβολή λόγω κακοκαιρίας η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 8.07.2017

Σκοπός της επίσκεψής τους ήταν να χαρτογραφήσουν το σπήλαιο και να ερευνήσουν τις δυσκολίες ανάδειξής του.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που έκαναν θα σταλούν για εκτίμηση και για περαιτέρω έρευνα, στην Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το σπήλαιο βρίσκεται στον ορεινό όγκο του όρους Ερυμάνθου, στον πρώην δήμο Λασιώνος, μεταξύ των οικισμών Αγίας Κυριακής (πρώην Κερτίζα) και Τσιπιάνων, σε δύσβατη και απροσπέλαστη περιοχή και συγκεκριμένα στην τοποθεσία Αστράς, πλησίον και κάτω από το σημερινό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής (Κερτίζας).

Ίσως να είναι η πρώτη φορά που γίνεται καταγραφή μέτρηση και αποτύπωση του εν λόγω σπηλαίου.

Η αείμνηστη σπηλαιολόγος Άννα Πετροχείλου ήταν η πρώτη ειδικός που το επισκέφτηκε την 1η Οκτωβρίου 1971.

Το 2007 όταν επισκέφτηκα το σπήλαιο (όπως είχα γράψει τότε), είχα έλθει σε επικοινωνία με την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρία όπου προθυμοποιήθηκαν να διεξάγουν εκ νέου διερεύνηση στον Αμαρκιανό αλλά και σε άλλα σπήλαια της περιοχής μας.

Δεν προχωρήσαμε τότε διότι δημιουργήθηκαν κάποια προβλήματα σχετικά με τα όρια της τοποθεσίας του σπηλαίου.

Είχα παρατηρήσει, ότι, το έδαφος ήταν σαθρό αφού το σπήλαιο ήταν καταφύγιο ζώων για εκατοντάδες χρόνια και θα έπρεπε να καθαριστεί ώστε να «αναδυθούν» οι σταλαγμίτες, τους οποίους σκέπαζαν τα διάφορα απόβλητα και η κοπριά. Επίσης στο σπήλαιο είχε ξεσπάσει πυρκαγιά και όπως μου ανέφεραν οι κάτοικοι, έκαιγε ένα ολόκληρο έτος. Εκτιμώ ότι αυτό θα φανεί όταν το σπήλαιο φωτιστεί ικανοποιητικά.

Θα περιμένουμε, αρχικά την αντίδραση της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού και ύστερα θα ενημερώσουμε τον Δήμο Ολυμπίας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Εμείς ως σύλλογος θα κάνουμε ότι χρειαστεί στα πλαίσια της αρμοδιότητάς μας ώστε να αναδειχθεί το σπήλαιο αλλά εκτιμώ ότι δεν έχουμε αρμοδιότητα για την εκπόνηση οικονομοτεχνικής μελέτης. Θα προσκομίσουμε όλα τα έγραφα στον Δήμο και στην Περιφέρεια ώστε να επιληφθούν του θέματος.

Ο βιολόγος κ. Κωνσταντίνος Μπακολίτσας, σε ανάρτησή του στο fb αναφέρει για την επίσκεψή τους στο σπήλαιο:

«Μετά από ένα έντυπο τύπου του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ (Τετάρτη 18.05.2017) ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ - ΦΟΛΟΗΣ O «ΩΛΟΝΟΣ», που λάβαμε, αποφασίσαμε να επισκεφτούμε το σπήλαιο με τον Πάνο Καρούτσο και με την αρωγή του φίλου μας Ανέστη Αδαμόπουλου, κατοίκου της Αγίας Κυριακής. Χαρτογραφήσαμε το σπήλαιο και το ερευνήσαμε για ώρες, από όλες τις απόψεις. Η αναφορά μας με τα αποτελέσματα της έρευνας θα σταλεί στην Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας του ΥΠ.ΠΟ. Αποτελεί ένα σημαντικό σπήλαιο (δροσερότατο 10,9 βαθμοί Κελσίου) και η ήπια αξιοποίησή του θα ήταν εφικτή, με ελάχιστες παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον (λιθόστρωτο μονοπάτι για την προσέγγισή του) και με επίσης φιλικές προς το σπήλαιο εξέδρες - διαδρόμους για την προσέγγιση των σημείων με εξαιρετικά όμορφο διάκοσμο (λόγω του νερού και της λάσπης στο δάπεδο του σπηλαίου).

Επίσης με τη χρήση των νέων "μονοχρωματικών" "λεντ" φωτισμού που δεν επηρεάζουν το σπηλαιοδιάκοσμο και φυσικά με φωτοκύτταρα λειτουργίας μόνο κατά την διάρκεια μιας επίσκεψης, για να μην ενοχλείται η σπηλαιοπανίδα (κυρίως εδαφόβια έντομα), μπορεί να τονιστεί και να αναδειχθεί ο τεράστιος όγκος του σπηλαίου με αρκετό διάκοσμο. Αυτά φυσικά θα τα κρίνουν οι αρμόδιοι στο ΥΠ.ΠΟ. που θα είναι και αυτοί που θα δώσουν το πράσινο φως, η όχι , για την αξιοποίησή του....».

Παράλληλα και ο Παναγιώτης Καρούτσος, Σπηλαιολόγος και ενεργό μέλος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, φοιτητής Γεωλογίας Πανεπιστημίου Πατρών, σε ανάρτησή του στο fb αναφέρει:

«1 μήνας μακριά από τα σπήλαια είναι αρκετό διάστημα. Αποδεχόμενοι το κάλεσμα των κατοίκων βρεθήκαμε σε ένα γοητευτικό, ήρεμο, γεμάτο πράσινο τόπο.

Στον οικισμό της Αγίας Κυριακής στην Ηλεία. ( ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ - ΚΕΡΤΙΖΑ - ΟΡΕΙΝΗ ΗΛΕΙΑ). Ο προορισμός μας το σπήλαιο του Αγίου Μαρκιανού στα 1064μ υψομ. Κατά την παράδοση φημολογείται ότι στο εσωτερικό του υπήρχε ένα μοναστήρι. Η σημερινή μας εξερεύνηση είχε σαν σκοπό να μελετήσουμε τις συνθήκες του σπηλαίου και κατά πόσο, σε πρώτη φάση, μπορούν να γίνουν πράξη οι επιθυμίες των κατοίκων της περιοχής να γίνει επισκέψιμο. Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένεια του Anestis Adamopoulos που μας καλωσόρισε και μας φιλοξένησε στο σπίτι τους».

Θέλω και από δω να τους ευχαριστήσω όλους.

 Ο κ. Κωνσταντίνος Μπακολίτσας με διαβεβαίωσε  ότι θα μας συνδράμουν με πληροφορίες που χρειάζονται σχετικές με τα ευρήματα στο σπήλαιο και αφιλοκερδώς θα μας βοηθήσουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους.

ΦΩΤΟ: Κώστας Μπακολίτσας και Πάνος Καρούτσος

Κώστας Παπαντωνόπουλος Ιούλης 2017


Εκτύπωση   Email

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates