Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Ποιοί είμαστε!

kostas_papantonopoulos.jpg - 12,42 kBΈνας ανήσυχος πολίτης που αγαπάει τον τόπο καταγωγής του και θεωρεί ότι η Ορεινή Ηλεία και κατ' επέκταση η Ηλεία δεν είναι μια «τελειωμένη ιστορία» αλλά ένα αχανές πεδίο ευρηματικών και αποτελεσματικών δράσεων που θα μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε τις δυνατότητες βελτίωσης και ανάδειξής της.

Το www.antroni.gr εμφανίστηκε στο διαδίκτυο  όταν κατοχυρώθηκε το όνομα gr, το 2004. Στο διάστημα 2004 έως τις αρχές του 2006 έγινε η συλλογή και η συγγραφή του πρώτου υλικού που ανέβηκε στην ιστοσελίδα. Σύντομα όμως και μετά την είσοδο του αγαπητού φίλου Ηλία Τουτούνη, εξελίχθηκε σε διαδικτυακό κόμβο κυρίως τοπικής, ιστορικής, λαογραφικής ενημέρωσης και ελεύθερου διαλόγου.

Από τότε το www.antroni.gr κάνει πράξη την υπόσχεση που έδωσε στους αναγνώστες του με την ίδρυσή του και αυτό διαπιστώνεται από το πρωτογενές υλικό που παρατίθεται στις σελίδες του.

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΜΙΚΡΑ (ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ): http://www.mikra.gr/

ΑΝΤΡΩΝΙ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ - ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ): http://www.antroni.gr/

ΜΠΛΟΚ (Τα ιστολόγιά μου)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ "ΩΛΟΝΟΣ": http://erymanthos.blogspot.gr/

ΚΟΥΜΑΝΙ ΚΑΙ ΑΝΤΡΩΝΙ: http://androni.blogspot.gr/

ΑΝΤΡΩΝΙΟ : http://antroni-ileias.blogspot.gr/

ΜΙΚΡΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ (mikra-electronics): http://mikra-electronics.blogspot.gr/

ΣΔΥΝ η μετέπειτα ΣΜΥΝ: http://smyn.blogspot.gr/

ΚΑΚΟΤΑΡΙ: http://kakotari.blogspot.gr/

Κ.α

ΟΜΑΔΕΣ (FACE BOOK)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ "ΩΛΟΝΟΣ": https://www.facebook.com/groups/119420324774530/

ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ: https://www.facebook.com/groups/dimosolympias/

ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ και των ανθρώπων της : https://www.facebook.com/groups/347613125378998/

ΑΝΤΡΩΝΙ: www.facebook.com/groups/39631220145/

Κ.α…

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ 

Ο Κώστας Παπαντωνόπουλος γεννήθηκε στην Ανδραβίδα Ηλείας στις 25 Μαΐου 1954 και μεγάλωσε στο Αντρώνι Ηλείας.

Είναι απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και διπλωματούχος μηχανικός εμπορικών πλοίων.

Έχει δύο παιδιά, την Αγγελική και τον Μιχάλη, καρποί του γάμου του με την Ρόζα Σαβέλη με την οποία διατηρεί επιχείρηση υψηλής τεχνολογίας στην Αθήνα.

Είναι δημιουργός της αρχαιότερης ιστοσελίδας της Ηλείας www.antroni.gr όπου εκεί ευρίσκονται αναρτημένα εκατοντάδες άρθρα του, με θέματα ιστορικά και λαογραφικά (ιστορίες, παροιμίες, ευχές, κατάρες), βιογραφίες, μελέτες που σχετίζονται με την ανάδειξη αρχαιολογικών και βυζαντινών μνημείων, νεότερων κτηρίων, σπηλαίων, ναών, καταρρακτών, γεφυριών, πηγών, πηγαδιών, νερόμυλων, νεροτριβών, χανίων, ασβεστοκαμίνων, δεξαμενών, αλωνιών, δασών, την καταγραφή φυσικών διαδρομών, οριοθέτηση και σηματοδότηση φαραγγιών και μονοπατιών.

Είναι ιδρυτής και πρόεδρος του Λαογραφικού μουσείου Αντρωνίου από το 2008 ως σήμερα με σκοπό να διασώζει, ερευνά, προβάλλει το νεότερο παραδοσιακό πολιτισμό της Ορεινής Ηλείας.

Συμμετέχει επί πολλά έτη στην συγγραφική ομάδα, «Ηλειακή Πρωτοχρονιά – Ηλειακό Πανόραμα» και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί επίσης σε περιοδικά εφημερίδες και ιστοσελίδες.

Έχει εκδώσει μαζί με τον Ηλία Τουτούνη, το βιβλίο Γιάννης και Γιώργης Γιαννιάς “Οι σταυραετοί του Ωλενού”, Αμαλιάδα 2010 και "Τα πολεμικά γεγονότα στην Ηλεία κατά την εθνεγερσία του 1821", Αμαλιάδα 2021.

Δραστηριοποιείται για την ανάδειξη και προστασία των ιστορικών, πολιτιστικών, φυσικών μνημείων και για την αποθάρρυνση καταπατητών, αρχαιοκαπήλων και παντός είδους καταστροφέων μέσα από τον «Σύλλογο Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής κληρονομιάς Ερυμάνθου – Φολόης» ο “Ωλονός” όπου είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος για 6 συνεχή έτη από το 2014 ως το 2020.

Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα και συγγραφή με ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία από την ζωή των κατοίκων και των σχολείων των χωριών του πρώην δήμου Λαμπείας, και η ιστορία του Αντρωνίου.

Τέλος, διοργανώνει με τον Ηλία Τουτούνη συνάξεις και εκδηλώσεις με σκοπό την καταγραφή, ανάδειξη και διάσωση των άγνωστων δημοτικών τραγουδιών.

20 άχρονη παραμονή στο Π.Ν. (1969-1989), Φωτογραφίες.Α/Τ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ 1973 SAN DIEGO CALIFORNIA
ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟ Π.Ν.

Φωτογραφίες από την 20 άχρονη παραμονή μου αρχικά στο Βασιλικό και κατόπιν στο Πολεμικό Ναυτικό (1969-1989).
Δημοσιεύω για πρώτη και τελευταία φορά ώστε να πληροφορηθούν οι φίλοι και η δικοί μου άνθρωποι και αυτή την πλευρά της ζωή μου. Στα χρόνια που υπηρέτησα ή αν θέλετε δούλεψα για το Π.Ν δεν επέτρεψα σε κανένα μέλος από την οικογένειά μου να πλησιάσει αυτά τα μέσα.
Οι μονάδες που με σημάδεψαν ήταν οι σχολές ΣΔΥΝ (1969-72), η σχολή μηχανικών, η αποστολή στην Αμερική, η σχολή υποβρυχίων και τα πολεμικά πλοία Α/Τ Κουντουριώτης (αντιτορπιλικό1973-76) και το Υ/Β Κατσώνης (υποβρύχιο 1976-89).
Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες η εμφάνισή μου, δείχνει έναν ανένταχτο τύπο μακριά από στολές, φανφάρες, γαλόνια κλπ.
Από τα 20 χρόνια που υπηρέτησα τα 19 είχα πάντα κάποιους από κάτω αλλά απέφυγα να λερώσω τα χέρια μου με ποινές στερήσεις φυλακίσεις κλπ. Ίσως να ήμουν μία από τις σπάνιες εξαιρέσεις αλλά δεν τόλμησα ποτέ να κάνω αυτό που δεν ήθελα να μου κάνουν. Πίστευα, ότι, ούτε τα ζώα δεν πρέπει να τιμωρούμε πόσο μάλλον τους ανθρώπους που μπορούν να καταλάβουν αν τους μιλήσεις, τους εξηγήσεις και τους «αγγίξεις».
Θα θυμούνται… οι φίλοι και οι συνάδελφοι ότι ήμουν πολύ εργατικός και σχετικά καλός στην δουλειά μου αλλά αυτά δεν μου στερούσαν το δικαίωμα στον χαβαλέ και τις μεγάλες πλάκες που διοργάνωνα με μικρούς και μεγάλους ώστε να απαλύνω τις δυσμενείς συνθήκες επιβίωσης κάτω από τη θάλασσα.
Το υπόλοιπο φωτογραφικό υλικό σχετικά με το Π.Ν. θα το αναρτήσω ή θα το δώσω στους ανθρώπους που ασχολούνται με την ιστορία του ναυτικού και των υποβρυχίων.

Εδώ με τον Μάρκο, το "γελαστό παιδί" τον πιο αγαπημένο μου φίλο που ευτύχισα να έχω στη θητεία μου στο Ναυτικό. Δ/Ξ μου ο εξίσου χαμογελαστός Κώστας Χουρδάκης.

Α/Τ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ 1975-76 Από ΑΡ 1. Γιώργος Φαρμάκης, 2. η αφεντιά μου, 3. Στέλιος Σαρρής, 4. Παναγιώτης Καλογερόπουλος.

Η ισχυρή ομάδα μηχανικών του Υ/Β Κατσώνης με επικεφαλή τον αγαπημένο μου Α'. Δ.Υ_Γ.ΑΝΕΣΤΗΣ_Β.ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ_Κ.ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ_Σ.ΚΑΡΑΜΙΧΟΣ_Κ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ_Α.ΤΣΟΥΜΑΡΗΣ

ΥΒ_ΚΑΤΣΩΝΗΣ_A.ΚΑΣΤΑΝΗΣ_K.ΠΑΠΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ_A.ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ_K.ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

Με τον Γιάννη Πέππα, τσορομπίλια στην Αμερική. Διακρίνεται πίσω η γέφυρα του Coronado στο SAN DIEGO.

"Ανένταχτος" στην αγαπημένη γωνιά της τραπεζαρίας. Προσέξτε πόσο κοντά καθόμαστε, ό ένας πάνω στον άλλο. Φαντάζομαι... δεν θα το έχετε δει... γι' αυτό ανέβασα και τη συγκεκριμένη φωτογραφία.

ΣΧΟΛΙΑ :

Αγγελος Βαμβακούρης
Αγγελος Βαμβακούρης Ωραία χρόνια.!!!
Constantinos Constantelos
Constantinos Constantelos Ρε μπαγάσα κουμπάρε, δεν άλλαξες και πολύ, ίδιος πάντα, σκληρός,δίκαιος, αλλά και παιχνιδιάρης με τα παιδιά μαλλον σε αγγίζουν με την αγνότητα τους σε έζησα,να γίνεσαι παιδί, και με τα παιδιά σου, και με τα δικά μου(tio treloúka)xaxaxa αλλά και τώρα με εγγονάκια σου.
Kostas Papantonopoulos
Kostas Papantonopoulos Άρε κουμπάρε περνάω δύσκολες ώρες αλλά «Ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, μήτε τη γνώμη άλλαξε μήτε την κεφαλήν του!»

Constantinos Constantelos
Constantinos Constantelos Ξέρω ότι είσαι δυνατός καπετάνιος. Θα ξεπεραστούν όλα και θα μείνουν μόνο αναμνήσεις. Βάστα ρε θηρίο. **κακα τα ψέματα η κεφαλή αλλάζει λίγο. Χαχαχαχα
Christos Tzoumakas
Christos Tzoumakas Κώστα ΚΑΛΗΜΕΡΑ,να εισαι παντα καλα,θυμαμαι με τον φιλο μου τον Σπυρο στο Υ/Β χαχαχα....περάσανε τα χρονια

Kostas Papantonopoulos
Kostas Papantonopoulos Καλημέρα Χρήστο μου περνούν τα άτιμα!!!
Ιωαννα Παπαντωνη
Ιωαννα Παπαντωνη Βλεποντας. Της φωτογραφιες,,και τις εξιστορησεις αισθανομαι περηφανεια που. Σε. Εχω συγγενη!!!!
Popi Sinou
Popi Sinou Καλησπερα Κωστα
Kostas Papantonopoulos
Kostas Papantonopoulos Καλησπέρα Πόπη!!!

Anastasios Gordan
Anastasios Gordan 
Παιδί ήμουν ακόμα,και σε θυμάμαι με κείνο το «διαολεμένο» μηχανάκι να σηκώνεις το χωριό στο πόδι κάθε φορά που κατέβαινες στην πλατεία!!!!Ακουγόταν θόρυβος και ένα δικό μου πρόσωπο έλεγε…ο Πλιέγκας θα περνάει!!!(νομίζω ήσουν ο πρώτος που είχε μηχανάκι εκείνη την εποχή στο χωριό).
Μια παλιά ιστορία μ´ έκανε να σε σέβομαι και να σ’ εκτιμώ ιδιαίτερα(στο έχω ξαναπεί).
Οι υποχρεώσεις και η μετέπειτα πορεία χώρισε τους δρόμους μας.Ανέβηκες Αθήνα και πήγες στα υποβρύχια έμαθα.
Δεν ξέραμε καν τι είναι αυτό…ακουγόταν περίεργο στ´ αυτιά μας!!!
Οι φωτογραφίες πιο πάνω μου λύνουν όλες τις απορίες που είχα ως παιδί.
Και τώρα...τώρα που τα χρόνια πέρασαν,που πλέον ξέρω…και τι είναι υποβρύχια 
παρακολουθώντας την πορεία σου και την προσφορά σου μέσα στο χρόνο,μπορώ με σιγουριά,να πω ότι σε ξέρω καλύτερα από τον καθένα ,φίλε Κώστα!!!
Μπορώ να σε χαρακτηρίσω δημόσια πλέον,όχι για το θεαθήναι, εξάλλου δεν έχεις εσύ ανάγκη από ωραία λόγια ,φαμφάρες και χρωματιστές κορδέλες,αλλά από δική μου εσωτερική ανάγκη,από χαρά που είσαι και θα είσαι για πάντα φίλος μου!!!
Και η αλήθεια είναι ότι η λίστα με αυτά τα χαρίσματα που σε διακρίνουν είναι μακριά,ωστόσο είναι και απλή!!!
Μορφωμένος,με αμέτρητες ώρες διαβάσματος ,βυθισμένος μέσα στα εκατοντάδες βιβλία σου,ευφυής,δημιουργικός,δίκαιος,ειλικρήνης,ακέραιος ...είναι κάποια από τα χαρίσματα που μου έρχονται αβίαστα στο μυαλό.
Ένα πολεμικό άρμα στο οποίο η θαρραλέα καρδιά κυβερνιέται από το νηφάλιο κεφάλι.
Καταφέρνεις πάντα να κερδίζεις τους πάντες με την πρώτη «καλημέρα»,με το πρώτο χαμόγελο!!!!
Είσαι σπουδαίος Κώστα!Με ό,τι καταπιάνεσαι το υπηρετείς με σεβασμό και του δίνεις την πρέπουσα σημασία.
Αγάπησες τον τόπο μας περισσότερο άπο τον καθένα και τον υπερασπίζεσαι πάντα με δέος,ρίχνοντας μπουνιά στο μαχαίρι αν χρειαστεί,αψηφώντας τις συνέπειες!!!Κατάφερες να παντρέψεις το παλιό με το νέο,τη λαική παράδοση με το μοντέρνο!!!!
Στις ενεργητικές μέρες σου ,το χωριό έζησε στιγμές ανεπανάληπτες!!!!
Ποιός δεν θυμάται ότι και η πιο συντηριτική γριούλα βγήκε στην πλατεία με θάρρος και διασκέδασε με τις βραζιλιάνες χορεύτριες του καρναβαλιού!!!!η γριούλα που ως τότε ήξερε ότι απόκριες είναι μόνο το αλεύρωμα!!!
‘Εχεις πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλά θέματα του τόπου με σκοπό την εξέλιξή και την ανάδειξή του.
Χάριν εσού η λαική παράδοση,τα ξεχασμένα και σκονισμένα ήθη και έθιμα του τόπου, οι λέξειςοι ιδιωματισμοί,πήραν σάρκα και οστά. Ξαναζωντάνεψαν!!!!Κυριάρχισαν και τιμήθηκαν όσο τίποτε άλλο από τα κείμενά σου.Το Αντρώνι μέσα από τη σελίδα σου και τα αμέτρητα αρχεία σου,έγινε διάσημο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης!!
Αγαπήθηκες πολύ για την προσφορά και το έργο σου και άλλο τόσο μισήθηκες!!!!
Εξάλλου αυτά τα δυό φίλε Κώστα,ξέρεις ότι πάνε μαζί!!!!

Υ.Γ: Σ´ευχαριστώ που μ’ έκανες ν’αγαπήσω τόσο πολύ το Αντρώνι!!!!
Νιώθω περηφάνεια για τη δράση σου
Τιμή μου που σε γνώρισα
Υποκλίνομαι στο ήθος και την ακεραιότητά σου
Θαυμάζω τη δύναμη της πένας σου και την κληρονομιά της προσφοράς σου
Είσαι ΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ,σε τούτους τους χαλεπούς καιρούς που ζούμε…είσαι σπουδαίος Πλιέγκα!!!

 


Εκτύπωση   Email

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates