Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Πρόσκληση για τη διάσωση των δημοτικών τραγουδιών της Ηλείας

 

Είμαι ο Ηλίας Τουτούνης και έχω αφιερώσει τον ελεύθερο χρόνο μου στην συλλογή λαογραφικών θεμάτων, κυρίως της Ηλείας. Έχω εκδώσει δύο βιβλία με Ηλειακές παροιμίες και με δημοτικά τραγούδια επίσης της Ηλείας.

Στα πλαίσια της διάσωσης των δημοτικών τραγουδιών και ιδίως της Ηλείας, προσπαθώ με διάφορες εκδηλώσεις να καταγράψω και να μεταδώσω σε νεότερους ένα μικρό μέρος νομίζω απ’ όλη αυτή την πολιτιστική κληρονομιά μας που μας έχουν παραδώσει οι πρόγονοί μας.

Για το λόγο αυτό θέσαμε σε ισχύ ένα σχέδιο, όπου, όσοι φίλοι αγαπούν το δημοτικό τραγούδι σε τακτά διαστήματα θα μαζευόμαστε στα δημοτικά διαμερίσματα και σε συνεργασία με ντόπιους της ευρύτερης περιοχής που τους αρέσει το τραγούδι, να γλεντάμε συνάμα να μαγνητοσκοπούμε, επίσης θα καταγράφουμε και θα προσπαθούμε να εντοπίσουμε τους φίλους του δημοτικού τραγουδιού.

Η πρώτη προσπάθεια έγινε στις 15 Φεβρουαρίου 2009 στο κέντρο Αγράμπελη στην θέση Χαβαρόβρυση του δ.δ. Χαβαρίου Αμαλιάδας. Η προσπάθεια έγινε από εμένα, τον σύλλογο φίλων παραδοσιακού τραγουδιού «Ο ΜΟΡΙΑΣ», που εδρεύει στην Αμαλιάδα και από τον αγαπητό φίλο και ρέχτη της τοπικής λαογραφίας και ιστορίας Κώστα Παπαντωνόπουλο από το χωριό Ανδρώνι του δήμου Λασιώνος.

Αν και πρώτη φορά τα μηνύματα της επιτυχίας, μας ανοίγουν τα φτερά να συνεχίσουμε όσο πιο πέρα μπορούμε.

Για την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης, θέλω να ευχαριστήσω τον αιδεσιμότατο πατήρ Αθανάσιο Χονδρογιάννη, τον Δήμαρχο Λασιώνος Βασίλη Παπαντώνη, τον πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α. Αμαλιάδας Χρήστο Νικολόπουλο, τον Διοικητή της ΣΕΤΤΗΛ Γεώργιο Δούκα, τον εξαίρετο φίλο Αθανάσιο Σπυρόπουλο Αστυνομικό Διευθυντή Ηλείας,

Την πρόεδρο του συλλόγου «Μοριάς» Μαρία Στεργιώτη, τον αντιπρόεδρο Βασίλη Ρούτση, κι όλο το διοικητικό συμβούλιο του. Ακόμη τον πρόεδρο Πολυτέκνων Πρωτοδικείου Αμαλιάδας Παντελή Δούλο. Επίσης όλους όσους παραβρέθηκαν και τίμησαν αυτή την προσπάθεια και συνεχίζουν να μας στηρίζουν.

               Ακόμη ευχαριστούμε την διεύθυνση του καταστήματος Αγράμπελης αφοί Χαραλαμπόπουλοι.

Είχα υποσχεθεί σ’ όλους όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση να καταγράψω όλα τα τραγούδια και να τους τα παραδώσω σε ηλεκτρονική μορφή. Κατάφερα με τον Κώστα Παπαντωνόπουλο και παρέδωσα σχεδόν σ’ όλους ένα DVD.

Η προσπάθεια αυτή ενθουσίασε πάρα πολλούς φίλους του δημοτικού τραγουδιού και αρκετοί μετά από αυτό θέλησαν να συμμετάσχουν και σε επόμενη προσπάθεια. Εμείς θέλουμε να γίνει θεσμός σ’ όλη την Ηλεία ώστε να διασώσουμε το δημοτικό τραγούδι.

Η επόμενη εκδήλωση θα γίνει στις 21 Μαρτίου 2009 στο κέντρο διασκέδασης Τάκη Νικολόπουλου στο χωριό Σκλήβα του δήμου Πηνείας. Η πρόσκληση είναι 14 ευρώ με φαγητό και ποτά.

Όσοι φίλοι θέλουν να συμμετάσχουν μπορούν να τηλεφωνήσουν στο τηλ. 6973887955 Ηλίας Τουτούνης. Οι συμμετοχές πρέπει να δηλωθούν μέχρι τις 15 Μαρτίου 2009.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεν είμαστε σύλλογος, δεν έχουμε οικονομικές βλέψεις, μόνο θέλουμε καθαρά να διασώσουμε το Ηλειακό δημοτικό τραγούδι.

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ


Εκτύπωση   Email

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates