Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Ο Ρέπροβος σε καλά χέρια

Άρθρο της εφημερίδος "Θέση" της Ηλείας την Τρίτη 29 Μαΐου 2007 

 

 

 

arthro ths efhmeridas thesi 29-5-2007.jpg

thesi.jpgΑγ.Ανάργυρο. Avτρωνίoυ. Ο Ρέπροβος σε καλά χέρια

 

O επιμένων νικά λέει το ρη­τό και δικαιώνει απόλυτα τον κ. Παπαντωνόπουλο Κώστα (Πλιέγκα) από τ' Αντρώνι α­φού το πείσμα του να σώσει το βυ­ζαντινό ναό των Αγ. Αναργύρων στο χωριό του προκάλεσε τελικά το εν­διαφέρον της 6ης Εφορίας Βυζαντι­νών Αρχαιοτήτων. 'Έτσι, την περα­σμένη εβδομάδα επισκέφθηκε το ναό κλιμάκιο της 6ης Εφορίας Βυ­ζαντινών Αρχαιοτήτων με επικεφα­λής την αρχαιολόγο κυρία Ράλλη Α­θανασία προκειμένου να προβούν σε αυτοψία. Να θυμίσουμε πως στο ναό των Αγ. Αναργύρων σώζεται η μοναδική στην Ελλάδα αγιογραφία του σκυλοκέφαλου Ρέπροβου και άλλες σπάνιες αγιογραφίες οι ο­ποίες όμως έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες εξαιτίας της εγκατάλειψης που γνώρισαν από την Πολιτεία.

Για την ιστορία να πούμε πως ο κ. Παπαντωνόπουλος με επιστολή του πριν από δυο μήνες περίπου στην εφορία βυζαντινών αρχαιοτή­των Αχαΐας ζητούσε να ληφθούν ά­μεσα μέτρα ώστε να διασωθεί και να αναδειχθεί το μικρό βυζαντινό εκκλησάκι του Αντρωνίου. Μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ Πα­παντωνόπουλος ανέφερε ότι "Πολ­λές από τις τοιχογραφίες του ναού έχουν υποστεί από την υγρασία και την εγκατάλειψη ανεπανόρθωτες βλάβες. Στις τοιχογραφίες ξεχωρί­ζουν, στο μέσον και δεξιά του Ναού, ο Άγιος Χριστόφορος ο Ρέπροβος, με κεφάλι σκύλου και κοντά στον κυνοκέφαλο ένας δεύτερος Άγιος, με δυσανάγνωστο όνομα αλλά με ευδιάκριτο τον τίτλο του "ΚΥΝΟ­ΒΙΑΡΧΗ". Αφού καταστράφηκε ο τρούλος και η στέγη του Ναού, γύ­ρω στο 1960 επιχειρήθηκε από τους κατοίκους η επισκευή του από τοπικούς ανειδίκευτους τεχνίτες. Δυστυχώς το αποτέλεσμα ήταν να υποστούν πολλές τοιχογραφίες αλ­λοίωση από το σοβάτισμα και το βάψιμο. Έκτοτε ο Ναός αφέθηκε στη μοίρα του...

Επίσης, γύρω από την Εκκλησία σκάβονται μνήματα λόγω έλλειψης χώρου ταφής, τα οποία και επιδει­νώνουν την κατάσταση λόγω της συσσώρευσης υγρασίας στα θεμέ­λια".

Η αντίδραση της Εφορείας Βυζα­ντινών Αρχαιοτήτων μετά την επι­στολή του κ. Παπαντωνόπουλου θα μπορούσαμε αν πούμε ότι ήταν ά­μεση αφού όπως προείπαμε ήδη διεξήχθη αυτοψία στον χώρο και διαπιστώθηκε η παρούσα κατάστα­ση του μνημείου ώστε να προβούν οι αρχαιολόγοι και οι συντηρητές στις απαραίτητες ενέργειες.

Εμείς ως εφημερίδα οφείλουμε να συγχα­ρούμε τον κ. Παπαντωνόπουλο για την επιμονή και υπομονή που υπέ­δειξε σε αυτό το σημαντικό πολιτι­σμικό ζήτημα αλλά και για το μάθη­μα που μας έδωσε, ότι δηλαδή ο πο­λιτισμός και η Ιστορία του τόπου μας, μας αφορά όλους. Και η ντροπή της λήθης μάς βαραίνει όλους.

 

Εμφανίσεις 2481
Αναθεωρημένο 6 Φορές
Δημιουργήθηκε Σάββατο, 02 Ιούνιος 2007 04:11
Τροποποιήθηκε Τρίτη, 17 Μάρτιος 2009 09:18

Εκτύπωση   Email

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates