Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Η ΠΡΩΤΗ ΑΛΩΝΙΣΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ....!

Η αλωνιστική μηχανή, είναι από τα πιο σημαντικά βιομηχανικά εργαλεία των γεωργών.

Έκανε την εμφάνισή της στην Ευρώπη στις αρχές του 20ου αιώνα, όμως στην Ελλάδα άργησε, ήλθε αργότερα, τρεις δεκαετίες περίπου.

Ήταν το αγροτικό εργαλείο που βοηθούσε πολύ στο να διαχωρίσει ο καρπός (σιτάρι κριθάρι βρώμη) από το άχυρο και αργότερα επεκτάθηκε και στο καλαμπόκι, φασόλι, φακές, ρεβύθια κ.λπ.

Μια από τις πρώτες μηχανές, που έκαναν την εμφάνισή τους στο τόπο μας είναι και αυτή του Χ.Α.

Σήμερα αυτή βρίσκεται υπό πλήρη εγκατάλειψη σε άσχημη κατάσταση. Δυστυχώς ο κάτοχός της, μη γνωρίζοντας ακριβώς την αξία της την έχει εκτεθειμένη στον ήλιο, την βροχή και στην μοίρα της… που σίγουρα θα καταλήξει σε παλιοσίδερα «σκραπ» για ανακύκλωση.

Η εν λόγω αλωνιστική μηχανή, είναι μάρκας “CASE” και πρέπει να έχει κατασκευασθεί το 1903.

Χάρηκα πολύ που μου δόθηκε η ευκαιρία να την ιδώ και να την φωτογραφίσω, αλλά λυπήθηκα πολύ που την βρήκα σε τέτοια χάλια. Παρότρυνα τον ιδιοκτήτη της να την συντηρήσει και να την προστατεύσει. Μου υποσχέθηκε πως θα προσπαθήσει…!

Φώτο: Ηλίας Τουτούνης

 


Εκτύπωση   Email

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates