Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Στο Νεοχώρι του δήμου Γορτυνίας στις 18 του Θεριστή

Το περασμένο σαββατοκύριακο βρέθηκα σε ένα μικρό χωριό της Γορτυνίας, το Νεοχώρι του δήμου Γορτυνίας με έδρα τη Δημητσάνα. Το χωριό βρίσκεται σε ειδυλλιακή θέση στους πρόποδες του λόφου Πλάκα σε υψόμετρο 300 μέτρων, λίγο ψηλότερα από την αριστερή όχθη του Ερύμανθου απέναντι από τον Ξηρόκαμπο και την Νεμούτα. Δεν απέχει όμως μακριά και από τον Λάδωνα, είναι δηλαδή ανάμεσα σε δύο μεγάλα ποτάμια της Πελοποννήσου.

Το Νεοχώρι στη τελευταία απογραφή μαζί με τους συνοικισμούς του, Νέα Δάφνη, Τρανή Λάκκα και Μπερτσιά είχε 270 κατοίκους. Με τις αρχαιότητες της Μπερτσιάς θα ασχοληθώ εκτενέστερα σε άλλο κεφάλαιο.

Σε μια πρόχειρη ματιά στα αρχεία μου εντόπισα ένα χωριό με το όνομα Νεοχώρι σε κατάστιχο τιμαρίων της ΒΔ Πελοποννήσου 1461/1463, με αύξον αριθμό 93, όπου αναφέρονται 16 κάτοικοι, 13 έγγαμοι, 3 άγαμοι και τιμαριωτικό εισόδημα 1117.

Το πρωί του Σάββατου βρέθηκα στο καφενείο του χωριού που το διατηρούσε μια γηραιά κυρία. Εκεί γνώρισα και τον πρόεδρο του Συλλόγου «Η ΕΙΡΗΝΗ», τον κ. Παναγιώτη Δημακόπουλο. Με κέρασε καφεδάκι και με ενημέρωσε για την εκδήλωση που επρόκειτο να γίνει το βράδυ για να τιμήσουν τον εορτασμό της εκκλησίας του χωριού τους.

Μετά το σούρουπο και μόλις άρχισε να «κελαηδάει» το κλαρίνο, πήρα τη δημοσιά με την παρέα μου για την μικρή πλατεία που γινόταν το πανηγύρι. Στην είσοδο με περίμενε μια μικρή έκπληξη, είδα τις γουρνοπούλες και τα δικά μας παιδιά από το Αντρώνι, που είχαν την ευθύνη να ταΐσουν τόσα κόσμο.

Η ορχήστρα ήταν πολυμελής, 8-9 άτομα μέτρησα. Ακούστηκαν λαϊκά τραγούδια πρώτα και κατόπιν τα δημοτικά που ξεσήκωσαν τον κόσμο στο χορό μέχρι το ξημέρωμα.

Οι καλοψημένες γουρνοπούλες, 300-350 κιλά έγιναν ανάρπαστες όπως με ενημέρωσε o Βάιος και με το γνωστό του χιούμορ σχολίασε: «Αυτοί (εννοούσε τους Αρκάδες) δεν παίζουνε τρώνε ενώ οι δικοί μας (οι Ηλείοι), είναι για γυναίκες, τζόγο και σουβλάκι».

Στην εκδήλωση δεν θα έλειπαν βέβαια οι βουλευτές, «όπου γάμος και χαρά...», ο δήμαρχος Γιάννης Γιαννόπουλος που γνώρισα και ο δικός μας, ο Θεόδωρος Παπαηλιού.

Η βραδιά κύλισε όμορφα με τα παιδιά του συλλόγου να τρέχουν, με κύριο σκοπό τους την επιτυχία της γιορτής.

Κώστας Παπαντωνόπουλος


Εκτύπωση   Email

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates