Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Το διεθνές φεστιβάλ στο Κούμανι, ο δήμος Ολυμπίας και οι παρατρεχάμενοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες που λάβαμε από ντόπιους κατοίκους αλλά και από ανθρώπους που το επισκέφτηκαν, το διεθνές φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στο Κούμανι πλημμύρισε από κόσμο.

Παρόλη την κατακραυγή που δέχτηκε, το φεστιβάλ διεξήχθη τελικά με επιτυχία μιας και αυτό που άφησε πίσω του ήταν ο πολιτισμός και η διαφήμιση του θεσπέσιου δρυοδάσους της Φολόης.

Όπως θα διαπιστώσετε από τις φωτογραφίες, που ευγενικά μας παραχώρησε ο φίλος Ανδρέας Αθανασόπουλος, σε όλους τους χώρους της εκδήλωσης κυριαρχούσε η καθαριότητα και η τάξη.

Στο παρακάτω κείμενο του δημοτικού συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας θα διαπιστώσετε ότι οι «απρόσκλητοι βάρβαροι», που «επέλασαν ως κεραυνός εν αιθρία» στο δρυοδάσος της Κάπελης, είχαν φροντίσει εγκαίρως να προμηθευτούν τις απαραίτητες άδειες και η μόνη «καταστροφή και λεηλασία» που επέφεραν ήταν να ξεριζώσουν την φτερίνα που βασανίζει τις ρίζες των δέντρων.

Ας απαντήσουν τώρα αυτοί, που όψιμα κόπτονται για την προστασία του δάσους, στους βιοπαλαιστές ανθρώπους των χωριών της Κάπελης, που βρήκαν μεροκάματο αυτές τις δύσκολες μέρες, στους επιχειρηματίες Κουμαναίους και Γιαρμεναίους αλλά και στους Κακοταραίους του «Τσιπουροφεστιβάλ», για την πρωτόγνωρη κίνηση που δέχτηκαν τα μαγαζιά τους.

Κώστας Παπαντωνόπουλος

 

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΔΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

31 7 2011

Την Κυριακή το βράδυ συνεδρίασε το Δ.Σ. Αρχαίας Ολυμπίας. Η συνεδρίαση άρχισε με την γενική ενημέρωση από τον δήμαρχο Θύμιο Κοτζιά σχετικά με τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν εκ μέρους της δημοτικής αρχής στο διάστημα που μεσολάβησε από το προηγούμενη συνεδρίαση του σώματος μέχρι σήμερα.

Εκ μέρους του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστου Δρακόπουλου τέθηκαν τα ερωτήματα-παρατηρήσεις σχετικά με την «νομιμότητα της λειτουργίας του μουσικού φεστιβάλ στο Κούμανι», «ο καθαρισμός των αγροτικών δρόμων», « η συντήρηση των δύο μικρών τρακτέρ για τα γήπεδα Πλατάνου και Πελοπίου», καθώς και «το πώς η δημοτική αρχή «διαχειρίζεται» το φεστιβάλ» κτλ

Απαντώντας ο δήμαρχος τόνισε «η άδεια του μουσικού φεστιβάλ δόθηκε όπως προβλέπει η νομοθεσία σχετικά με την αδειοδότηση και λειτουργία των καταστημάτων. Ο ιδιώτης εξασφάλισε τις απαραίτητες εγκρίσεις από τον Ε.Ο.Τ. και την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, άρα ο δήμος έπραξε όπως επιτάσσουν οι αρμοδιότητές του. Από κει και πέρα αν προκύψει κάποια παράβαση π.χ. υγειονομικού ενδιαφέροντος τότε τα αρμόδια όργανα του κράτους μπορούν να παρέμβουν».

Συνεχίζοντας ο δήμαρχος και απαντώντας στα ερωτήματα που είχαν εν τω μεταξύ τεθεί εμβόλιμα από τους αιρετούς σχετικά με την πολιτική βούληση της δημοτικής αρχής τόνισε ότι «Ο δήμος το πολιτιστικό του στίγμα το έχει δώσει μέσα από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είχε τις προϋποθέσεις και άρα έπρεπε να πάρει την άδεια».

Παρεμβαίνοντας με τοποθέτησή του ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Σωτήρης Αναστασόπουλος έθεσε το θέμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων «στην διάσταση της κουλτούρας και όχι στην διάσταση του επιχειρηματία και του κέρδους».

Το οξύ πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού για τις ανάγκες της καθαριότητας του δήμου ανέλυσε στην συνέχεια ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Γεωργακόπουλος κατόπιν ερωτήσεων του Σωτήρη Αναστασόπουλου και του δημοτικού συμβούλου της μείζονος Κώστα Σοφιανού.

« Οι μόνιμοι υπάλληλοι στην καθαριότητα είναι πέντε και οι διμηνίτες τέσσερεις. Από αυτούς οι έξι βγαίνουν με τα απορριμματοφόρα. Ο ένας, κάθε μέρα στην πόλη της Ολυμπίας και αν δεν υπάρχουν ρεπό ή άδειες τότε απομένουν δύο για να πάνε σε κάποιο χωριό. Σε πέντε μέρες οι διμηνήτες φεύγουν και από τους μόνιμους ο ένας καταθέτει τα χαρτιά του για συνταξιοδότηση. Άρα καταλαβαίνεται σε τι κατάσταση θα περιέλθει η υπηρεσία καθαριότητας μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου».

Το θέμα της συντήρησης της αγροτικής οδοποιίας στα όρια του πρώην δήμου Λασιώνος έθεσε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος Κώστας Μαρκόπουλος. Απαντώντας τόσο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Γεωργακόπουλος όσο ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφούσας παράταξης Γιάννης Πανούτσος τόνισαν ότι «τα σκαπτικά μηχανήματα ήταν στον πρώην δήμο για 17 συνεχής μέρες εκ τις οποίες τις εννέα δούλεψαν στον υδραύλακα της Αγίας Τριάδας».

Το θέμα «της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων του δήμου αλλά και της παράνομης εναπόθεσης σκουπιδιών από άλλους δήμους της Πελοποννήσου στις όχθες του Αλφειού και όχι μόνο» έθεσε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος Κώστας Σοφιανός . Απαντώντας ο Γιώργος Γεωργακόπουλος τόνισε ότι « στην Ηλεία δεν υπάρχει κανένας οργανωμένος Χ.Υ.Τ.Α. Από 1.7.2011 με απόφαση έχουν καταργηθεί . Ο δήμος μας όμως δεν μένει με σταυρωμένα χέρια . Συμμετείχε σε σύσκεψη με τον υφυπουργό Πάρη Κουκουλόπουλο ο οποίος δεσμεύτηκε για τρεις δεματοποιήτες για την Ηλεία. Μέτρο που θα βοηθήσει στην διαχείριση των σκουπιδιών μέχρι να ολοκληρωθεί η λύση που ακούει στο όνομα «Τριανταφυλλιά». Πέραν όμως αυτού διαβεβαιώνουμε ότι ως δήμος δεν εναποθέτουμε απορρίμματα στην πρώην χωματερή στο Φλόκα. Τα σκουπίδια μας πάνε στον δεματοποιτή του Πύργου και αν προκύψει έκτακτη περίπτωση τότε θα εξυπηρετηθούμε από άλλο δήμο του νομού».

Τέλος και στα προ ημερησίας διάταξης θέματα, εμβόλιμα ο Θουκυδίδης Κοσμόπουλος έθεσε προς το Δ.Σ. την πρόταση «για την πρόσκληση στην Ολυμπία, της Εθνικής Ομάδας του πόλο γυναικών μετά την κατάκτηση του παγκοσμίου πρωταθλήματος στην Σαγκάη νικώντας στον τελικό την αντίστοιχη ομάδα της Κίνας»

Θέματα Ημερησίας διάταξης

Στην προσπάθεια που κατέβαλε τόσο ο δήμος όσο και η νεοσύστατη κοινωφελής επιχείρησης για το στήσιμο του φετινού Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της επιχείρησης Αριστείδης Παναγιωτόπουλος με αφορμή την συζήτηση του θέματος της παραχώρησης των θεάτρων Φλόκα και Δρούβα. Ταυτόχρονα ο Αρ. Παναγιωτόπουλος απαντώντας σε ερώτηση του δημοτικού συμβόλου της ελάσσονος Παναγιώτη Φλέσσα διευκρίνισε ότι «οι όποιες ματαιώσεις εκδηλώσεων στα πλαίσια του φεστιβάλ είναι αποκλειστική ευθύνη των καλλιτεχνών αφού οι συγκεκριμένες παραστάσεις δεν ήταν «αγορασμένες» από την κοινωφελή».

Ομόφωνα αλλά με επιφυλάξεις το Δ.Σ. ψήφισε την καταρχήν διερεύνηση της πρότασης που δέχτηκε ο δήμος από Ευρωπαϊκό όμιλο που «διευθετεί» δωρεές. Παράλληλα το σώμα δέχτηκε την πρόταση του αναπληρωτή δημάρχου Γιώργου Δεββέ με τους όρους « 1) τα όποια αποτελέσματα να έρθουν στο Δ.Σ. και 2) ο δήμος δεν θα έχει καμία οφειλή».

«Η ενέργεια πρέπει να είναι στο κράτος και όχι στους ιδιώτες για το κέρδος» τόνισε ο επικεφαλής της ελάσσονος Σωτήρης Αναστασόπουλος καταψηφίζοντας τα θέματα που αφορούσαν την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε Ηράκλεια, Στρέφι και Πελόπιο. Ο ίδιος ψήφισε λευκό και κατά την ψήφιση του θέματος που αφορούσε την κάλυψη εκ μέρους του δήμου πολιτιστικών εκδηλώσεων στις δημοτικές ενότητες. Ενώ ο έτερος επικεφαλής της ελάσσονος Πανάγος Παντελάκος τόνισε ότι «σε στιγμές οικονομικής κρίσης θα πρέπει να σκεπτόμαστε πιο «σφικτά» την όποια χρηματοδότηση για πολιτιστικές εκδηλώσεις». Πάντως το σώμα έκανε δετή την εισήγηση του αντιδημάρχου Γιώργου Δεββέ για την «στήριξη-κάλυψη εκ μέρους του δήμου της εκδήλωσης της πρωτομαγιάς στην Αγία Τριάδα στην Δ.Ε Λασιώνας, το χορευτικό σεργιάνι στην Δ.Ε. Λαμπείας στις 21 Αυγούστου, την πολιτιστική εκδήλωση στο Πούσι της Δ.Ε Φολόης με την συναυλία του Χρήστου Λεοντή και δύο εκδηλώσεις στην Δ.Ε. Αρχαίας Ολυμπίας . Η μία στο Βασιλάκι στις 23 Αυγούστου και η άλλη στο Στρέφι».

Τέλος ομόφωνα ψηφίστηκε η εισήγηση του αντιδημάρχου Πέτρου Γιαννακόπουλου για την κατανομή του ποσού των 107.300 ε για την πυροπροστασία του 2011.

Γιώργος Μαρκόπουλος


Εκτύπωση   Email

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates