Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Οροπέδιο Φολόη-Κάπελη

 KΑΠΕΛΗ

 Βρίσκεται στην ορεινή Ηλεία στα σύνορα Αρκαδίας Αχαίας στους ΝΔ πρόποδες του όρους Ερυμάνθου. Διοικητικά

ανήκει στους Δήμους Λασιώνος και Φολόης και στα όρια των Δήμων Λαμπείας, και Ωλένης σε υψόμετρο 600-630 μέτρων καλύπτοντας έκταση 42.000 στρεμάτων Πήρε το όνομά του από την μυθολογία και τον βασιλιά των Κενταύρων Φόλο, φίλο του Ηρακλή. 
Είναι ένα από τα σπανιότερα δάση, μοναδικό στα Βαλκάνια. Οι βελανιδιές του είναι ψηλές, άλλες ευθείς σαν κυπαρίσσια και  άλλες χοντρές πολύκλωνες σαν «βασίλισσες του δάσους». Κάτω από τον ίσκιο τους ευδοκιμεί μόνο η φτερίνα και τα σφερδούκλια. Η  Κάπελη
παλαιότερα ήταν όλη ενωμένη. Τώρα πλέον αποτελείται από την Αντρωνέικη, την οποία χωρίζει μεγάλη χαράδρα με την Κουμανέικη και την Γιαρμενέικη.
Σε όλο το οροπέδιο κυριαρχεί η ευθύκορμη βελανιδιά (δρυς), την οποία ο λαός της περιοχής ονόμασε Κάπελη, που σημαίνει πυκνό δάσος ή άφθονο δάσος. Η Κάπελη λέγεται και «μπαλκόνι της Ηλείας». Από τα ψηλότερα βουνά φαίνεται σαν μεγάλο αλώνι με ακτίνα δέκα χιλιομέτρων.
Είναι ένα από τα σπανιότερα δάση, μοναδικό στα Βαλκάνια. Οι βελανιδιές του είναι ψηλές, άλλες ευθείς σαν κυπαρίσσια και  άλλες χοντρές πολύκλωνες σαν «βασίλισσες του δάσους». Κάτω από τον ίσκιο τους ευδοκιμεί μόνο η φτερίνα και τα σφερδούκλια. Η  Κάπελη παλαιότερα ήταν όλη ενωμένη. Τώρα πλέον αποτελείται από την Αντρωνέικη, την οποία χωρίζει μεγάλη χαράδρα με την Κουμανέικη και την Γιαρμενέικη.
 

Εδώ πηγάζει ο Πηνειός ποταμός η Πηνειακός Λάδωνας και σχηματίζεται το φαράγγι γύρω από το Αντρώνι, που χαρακτηρίζεται ως οικότοπος μεγάλης ιστορικής και οικολογικής αξίας.

Λέγεται ότι εδώ ο Ηρακλής έριξε δίχτυ για να πιάσει τον Ερυμάνθιο Κάπρο. Ο περίπατος στο φαράγγι καθώς και στο δάσος ζωντανεύει τους μύθους για τους Κενταύρους και τις Δρυάδες, τις περίφημες νύμφες του δάσους.
Κοντά στις κατοικημένες περιοχές και στις χαράδρες συναντάμε καστανιές, πλατάνια, πουρνάρια, αριές, κουμαριές, ρείκια, σπάρτα, καρυδιές, οπορωφόρα δέντρα  και ορεινότερα σφάκα. Δυστυχώς μεγάλα κομμάτια του δάσους κόπηκαν και εκχερσώθηκαν από καταπατητές για να γίνουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις και για να εκμεταλλευτούν την ξυλεία.
Στην πλούσια πανίδα της, κατά την αρχαιότητα και μέχρι το 1950, είχε αγριογούρουνα, ζαρκάδια, ελάφια, ρήσους, ικτίνους. Σήμερα συναντάμε λαγούς, κουνάβια, αλεπούδες, τσακάλια, νυφίτσες, σκαντζόχοιρους και χελώνες. Από ορνιθοπανίδα  συναντάμε πέρδικες, μπεκάτσες, φάσες, κίσες, κούκους, τριγώνια, τσαλαπετεινούς, κορυδαλλούς, δρυοκολάπτες, αετούς, οξιές, αετομάχια, ξεφτέρια και κουκουβάγιες. Έχει ποικιλία ζωυφίων και μάλιστα από τις κατώτερες συνομοταξίες των εντόμων και ερπετών όπως οχιές, αστρίτες, δεντρογαλιές, αστριτοχές, σαΐτες, σαύρες, γαϊδουρομουστέλες, και χελώνες.
Η Κάπελη είναι άνυνδρη και ξηρή το καλοκαίρι. Διατηρείται μόνο από την υγρασία, η οποία συντηρείται στο έδαφος λόγω της πυκνότητας των δέντρων που δεν αφήνουν τον ήλιο να περάσει.
Πολλοί αριθμημένοι δασικοί δρόμοι διασχίζουν την Κάπελη που προσφέρεται για ιππασία και ποδηλατοδρομία.
Στην περιοχή «Λάκα-πούσι» δεντροφυτεύτηκε έκταση 100 στρεμμάτων πριν 20 χρόνια ώστε να χρησιμεύσει για παραγωγή νέων φυτών.
Η περιβαλλοντική ποιότητα του δάσους επιβεβαιώνεται από την αξιολόγηση ως σημαντική περιοχή για τα πουλιά της Ελλάδος (ΣΠΠΕ)
Το δάσος έχει απογραφεί με την οδηγία 92/43 του συμβουλίου της Ε.Ε. για την διατήρηση των φυσικών οικοτόπων της άγριας πανίδας και της αυτοφυούς χλωρίδας και έχει ενταχθεί στο κοινοτικό δίκτυο Natura 2000.

Νοέμβριος 2005

Κώστας Παπαντωνόπουλος

kapeli146 K.Z.

 kapeli

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mελέτη - μοχλός για την ανάδειξη του δρυοδάσους της Φολόης«E» 18/11

Tο πρώτο σημαντικό βήμα για την προστασία, διαχείριση και ανάδειξη του μοναδικού στα Bαλκάνια δρυοδάσους της Φολόης πραγματοποίησε η εταιρεία της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Hλείας «Hλειακή AETA» με την εκπόνηση της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης, την οποία παρέδωσε ήδη στην Περιφέρεια Δυτικής Eλλάδας.

Kύριος στόχος της μελέτης είναι η εφαρμογή ενός μοντέλου για την αειφόρο ανάπτυξη του οροπεδίου που θα συνδυάζει την προστασία του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος με ένα επιχειρησιακό αναπτυξιακό πρόγραμμα, ώστε να καταλήγει σε συγκεκριμένες προτάσεις εναλλακτικής αξιοποίησης και εκμετάλλευσης προς όφελος των κατοίκων της περιοχής.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή της μελέτης περιλαμβάνονται: από τον δήμο Λασιώνος τα χωριά Aνδρώνι (και οι οικισμοί Πανόπουλο, Aγ. Γεώργιος, Xάνια, Σπαρτουλιά), Aγ. Kυριακή, Aγ. Tριάδα, Kακοτάρι, από τον δήμο Πηνείας τα χωριά Aγναντα (και ο οικισμός Aμπελάκια), Aνθώνας (και ο οικισμός Kαλό Παιδί), Bουλιαγμένη (και ο οικισμός Γαβράκια), Λουκά (και ο οικισμός Πρινάρι) Mαζαράκι (και οι οικισμοί Πρόδρομος και Aπιδούλα), Σκλίβα, από τον δήμο Φολόης Λάλα (και ο οικισμός Πόθος), Aχλαδινή (και ο οικισμός Kουτσουρούμπας), Δούκα (και ο οικισμός Λάσδικας), Kούμανι (και ο οικισμός Kαστανιά), Mηλιές, Nεράιδα (και ο οικισμός Kάμπος), Πέρσαινα, Φολόη και από το δήμο Ωλένης τα χωριά Γούμερο, Kλινδιά, Πεύκη, Aγ. Aννα και Kαρυά (και οι οικισμοί Σιτοχώρι και Bαρβαρίνα).

Έθνος 5/12/2006

kapeli137
kapeli142
kapeli(202)
kapeli(211)
Foloi, Oak forest (1), Peloponnese, Greece
Foloi, Oak forest (1), Peloponnese, Greece
Foloi, Oak forest (2), Peloponnese, Greece
Foloi, Oak forest (2), Peloponnese, Greece
Foloi, Oak forest , sun rays (1), Peloponnese, Greece
Foloi, Oak forest , sun rays (1), Peloponnese, Greece
Foloi, Oak forest , sun rays (2), Peloponnese, Greece
Foloi, Oak forest , sun rays (2), Peloponnese, Greece
Foloi, Peloponnese, Greece
 http://www.pbase.com/candron/foloi,
 
 Christos Andronis
  

Το δρυοδάσος της Φολόης

Το δρυοδάσος της Φολόης είναι μία προστατευόμενη περιοχή από το Δίκτυο NATURA 2000. Βρίσκεται σε υψόμετρο 688 μ. στο όρος Φολόη της Ηλείας και καταλαμβάνει έκταση 33.000 στρεμμάτων. Η διέλευση των ποταμών Ερύμανθου και Ηλειακού Λάδωνα δημιουργεί ένα μοναδικό περιβάλλον. Είναι το μοναδικό αυτοφυές δάσος πλατύφυλλης δρυός στα Βαλκάνια, με γηραιές συστάδες με βελανιδιές (Quercus sp.).

Θεωρείται μία από τις «196 σημαντικές περιοχές για τα πουλιά της Ελλάδας» από το Δίκτυο Natura 2000 με αναπαραγόμενα είδη τον Φιδαετό, τον Χρυσαετό, τον Πετρίτη, τον Μπούφο, την Αλκυόνη, τον Λευκονώτη και τον Μουστακοτσιροβάκο.

Στο ευρύτερο βιότοπο του δάσους απαντώνται αλκυόνες και βίδρες. Το οικοσύστημα της περιοχής είναι τυπικά μεσογειακό και χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία φυτών και ζώων.

Παράγει 550 κυβικά μέτρα ξυλείας από τα οποία το 80% είναι καυσόξυλα και το 20% τεχνική ξυλεία για την παραγωγή σπόρων Μαύρης Πεύκης. Σμερα απαγορεύεται
 

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΦΟΛΟΗΣ


Κωδικός Περιοχής: GR2330002
Τύπος: B

Γεωγραφικό Μήκος: 21o 43
Γεωγραφικό Πλάτος: 37o 46

Διοικητική Περιφέρεια: Δυτική Ελλάδα
Νομός: Ηλείας

Μέσο Υψόμετρο (m): 425
Έκταση (ha): 9723
Μήκος: -

Περιγραφή: Τον κύριο τύπο βλάστησης αντιπροσωπεύουν τα δάση με Quercus frainetto τα οποία καταλαμβάνουν έκταση 3.917 ha. Στις δυτικές εκθέσεις η Q. frainetto απαντά σε μίξη με την Pinus halepensis και σε όριά της, στις παρυφές του δάσους αναμιγνύεται με αείφυλλα πλατύφυλλα, τα οποία αποτελούν και τον υπόροφό της. Χαρακτηριστική είναι η απουσία της φυσικής αναγέννησης των δασών της Q. frainetto και τα σημάδια των καλλιεργειών, της βόσκησης και της λαθροϋλοτομίας. Στα περισσότερα άτομα παρατηρήθηκε η παρουσία του παράσιτου Loranthus europaeus. Μέσα στα δάση αυτά υπάρχει και ο σποροπαραγωγός κήπος βελτίωσης ειδών της Pinus nigra. Τα δάση της P. halepensis καταλαμβάνουν έκταση 1.231 ha από τα χαμηλότερα υψόμετρα μέχρι τα 700 m και τα εκμεταλλεύονται οι αγρότες της περιοχής για συλλογή ρητίνης. Ο υπόροφός τους αποτελείται από αείφυλλα πλατύφυλλα κατά τμήματα και στα χαμηλότερα υψόμετρα οι συστάδες που έχουν υποστεί την επίδραση πυρκαγιών, βρίσκονται στη φάση της ανάκαμψης μέσω της οδού της φυσικής αναγέννησης. Η μακκία βλάστηση απαντά ως αμιγής, σε μικρή έκταση, σε ασβεστόλιθους και ως υπόροφος της Pinus halepensis στα χαμηλότερα υψόμετρα των συστάδων της Q. frainetto. Τα φρύγανα και οι εγκαταλειμμένοι αγροί καταλαμβάνουν τις εκτάσεις γύρω από τους οικισμούς και διάκενα των δασών. Οι γεωργικές καλλιέργειες καταλαμβάνουν εκτάσεις γύρω από οικισμούς, αλλά και μέσα στα δάση της Q. frainetto, οι οποίες προήλθαν από εκχερσώσεις, πυρκαγιές και καταπατήσεις.

Τύποι Οικοτόπων: Φρύγανα Sarcopoterium spinosum, Δάση σκληρόφυλλων που χρησιμοποιούνται για βοσκή (dehesas) με Quercus ilex, Δάση με Quercus frainetto, Μεσογειακά πευκοδάση με ενδημικά είδη πεύκων της Μεσογείου.
 
Είδη φυτών: -

Είδη ζώων: Lutra lutra, Elaphe quatuorlineata.

'Aλλα σημαντικά είδη:
-Χλωρίδα: -

-Πανίδα: 1A, 2B, 5C.

Επιπτώσεις/Δράσεις:
-Θετική: -

-Ουδέτερη: -

-Αρνητική: 140, 167, 180, 230, 243 (IN) / 180, 243 (AR)


Καθεστώς προστασίας:
-Εθνικό και Περιφερειακό επίπεδο: -

-Διεθνές επίπεδο: ΣΠΠ.

Σπουδαιότητα: Οι σπερμοφυείς συστάδες της Quercus frainetto προστατεύουν καλά το έδαφος και ανταποκρίνονται πληρέστερα στη γενικότερη ισορροπία του περιβάλλοντος. Τα δάση της περιοχής βρίσκονται μέσα στις συλλεκτήριες λεκάνες των ποταμών Ερύμανθου και Πηνειού και έχουν αυστηρό προστατευτικό χαρακτήρα όχι μόνο στο έδαφος των καλλιεργειών στα χαμηλότερα αλλά και στα έργα πολιτισμού της ευρύτερης περιοχής. Τα δάση της Pinus halepensis συμπληρώνουν την ποικιλότητα του τοπίου και μαζί με τους άλλους τύπους βλάστησης αυξάνουν τη σταθερότητα του οικοσυστήματος της περιοχής. Η προστασία της Quercus frainetto στην ευαίσθητη αυτή οικολογικά περιοχή, θα συμβάλει στη διατήρηση της δομής και της ισορροπίας των μεσογειακών οικοσυστημάτων.

 
πηγή:http://www.visitilia.gr

 

Εμφανίσεις 5939
Αναθεωρημένο 52 Φορές
Δημιουργήθηκε Πέμπτη, 16 Μάρτιος 2006 18:56
Τροποποιήθηκε Σάββατο, 14 Μάιος 2011 10:11

Εκτύπωση   Email

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates