Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Αλληλογραφία με ένα άλλο Αντρώνι

Το γνωρίζετε ότι στην πρωτεύουσα της Λήμνου Μύρινα υπάρχει ξεχωριστός οικισμός με το όνομα Aντρώνι, επισήμως Ανδρώνι...

Επειδή το όνομα είναι σπάνιο η συνωνυμία έχει ενδιαφέρον...

Το δικό μας Αντρώνι είναι στο βόρειο τμήμα της Μύρινας, με 400 περίπου κατοίκους, με δικό του μεγάλο σχολειό (το Γ' Δημοτικό) η εκκλησία του οικισμού είναι ο Αγ. Παντελεήμονας και γίνεται πανηγύρι μεγάλο στις 26, 27 Ιουλίου. Υπάρχει και σύλλογος Ανδρωνίου.

Άλλα χαρακτηριστικά σημεία της περιοχής είναι το πάρκο Ανδρωνίου, το μοναδικό της Μύρινας, επίσης η καλύτερη παραλία από τις πάμπολλες της Λήμνου τα Ρηχά νερά και η Αγ. Βαρβάρα (Ελβετικά).

Εκείνη που μοιάζει "σατανική" σύμπτωση είναι ότι στο μικρό αυτό χωριό υπάρχει το επίσης σπάνιο όνομα Κότσαλης (καταγωγή Κωνστ-πολη , Θράκη) και μάλιστα παλιότερα έχω ακούσει ότι στο δικό σας Αντρώνι υπάρχει γιατρός με το όνομα Κότσαλης που υπάρχει και εδώ. Οπότε έχουμε μια τεράστια σύμπτωση.

Πάντως μια πρώτη επικοινωνία ανάμεσα στα μοναδικά στην επικράτεια Αντρώνια, ίσως οδηγούσε σε μια πιο ενδιαφέρουσα σχέση...

Με ενδιαφέρον διάβασα την καταγωγή του ονόματος του χωριού σας που μπορεί να είναι και μια εκδοχή (υπάρχουν άλλες δύο) για το όνομα του Αντρωνίου της Λήμνου. Δεν θα ήταν άσχημο στην ωραία ιστοσελίδα σας να αναρτηθεί και δική μας παρουσία.

ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ [Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.]

Απάντηση

Χαιρετώ το έτερο Ανδρώνι της ακριτικής μας Λήμνου.

Έχω πολύ καλές αναμνήσεις από το νησί σας και την όμορφη Μύρινα. Πριν από λίγα χρόνια είδα αναρτήσεις στο διαδίκτυο από το Ανδρώνι της Μύρινας, που το ανέφεραν σαν τοπωνύμιο. Δεν υποψιάστηκα τότε (λόγω και της μεγάλης απόστασης που μας χωρίζει), ότι κρύβεται κάτι πιο ουσιαστικό ανάμεσα στα ίδια ονόματα. Δεν γνώριζα ότι υπάρχουν και άλλα κοινά, όπως είναι το όνομα Αντρώνι, το επώνυμο Κότσαλης και το πανηγύρι στις 26-27 Ιουλίου.

Το χωριό μου, όπως θα διαβάσατε και στο ιστορικό του που παρατίθεται στην ιστοσελίδα, αναγράφεται ως Ανδρώνι, ήδη κατά την απογραφή των Τούρκων το 1462 και των Ενετών το 1700. Η ονομασία αυτή παραμένει και μετά την επανάσταση του 1821, όπως αποδεικνύεται από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Τα τελευταία χρόνια ονομάστηκε επίσημα Αντρώνι αλλά οι περισσότεροι που γνωρίζουν το χωριό, το αποκαλούν Ανδρώνι.

Συμφωνώ και με χαρά θα συνεργαστώ μαζί σας για περεταίρω διερεύνηση, ώστε να καταστεί δυνατόν να ξεδιαλύνουμε αυτό το «μυστήριο». Επίσης, θα επιθυμούσα (το ίδιο υποθέτω και για τους συγχωριανούς μου) να διευρύνουμε τους κοινούς μας δεσμούς και εύχομαι, στο μέλλον, να αναπτυχθούν οι σχέσεις μας.

Σκοπεύω να δημοσιοποιήσω την αλληλογραφία μας προκειμένου να ενημερωθούν οι επισκέπτες της σελίδας. Ίσως βρεθούν κάποιοι που να γνωρίζουν περισσότερα για να μας βοηθήσουν. Κατόπιν, θα προχωρήσω σε μια πιο ειδική παρουσίαση του Αντρωνίου της Λήμνου, με ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία.

Κώστας Παπαντωνόπουλος

 

0
...
γραμμένο απο ΑΝΤΑΡ-ΤΙΣ , Ιανουάριος 20, 2012 
ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΥΡΙΕ ΑΝΤΡΟΝΙ.GR ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΤΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΣΩΤΗΡΗ ΣΩΤΗΡΠΟΥΛΟ. 
ΤΑΔΕ ΕΦΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ 
ΕΞ ΗΛΙΘΙΩΝ ΤΑ ΒΕΛΗ
 
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
141
...
γραμμένο απο Κώστας Παπαντωνόπουλος , Ιανουάριος 21, 2012 
Λυπάμαι... κοπήκανε τα φρένα στον κατήφορο..

Εκτύπωση   Email

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates