Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

«Απολογία του Σωκράτη», στο δήμο Λασιώνος

Ο Σωκράτης κατηγορήθηκε για «ασέβεια» και «διαφθορά των νέων», το 399 π.Χ. Η θανατική του καταδίκη υπήρξε η μεγάλη κηλίδα στην ιστορία της αθηναϊκής δημοκρατίας, που θεωρήθηκε ιδανικό πρότυπο ελεύθερης συμμετοχής των πολιτών στη διακυβέρνηση του κράτους.
Έχουν περάσει από τότε 2.400 χρόνια και οι ανά τους αιώνες θαυμαστές και εχθροί του Σωκράτη δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν την περίεργη απόφαση των Αθηναίων να θανατώσουν με κώνειο τον εβδομηντάχρονο φιλόσοφο.
Στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων, «Καλοκαίρι στο δάσος» ο δήμος Λασιώνος παρουσίασε στις  27.08.2010 στο χώρο δασικής αναψυχής, την  «Απολογία του Σωκράτη» που ερμήνευσε εκπληκτικά, ο  Γιάννης Μόρτζος.

O δήμαρχος Λασιώνος Βασίλης Παπαντώνης αφού καλωσόρισε όλους τους παρευρισκομένους τόνισε:  O Γιάννης Μόρτζος είναι ένας ηθοποιός της παλιάς φρουράς, με δάσκαλό του επί είκοσι χρόνια τον Κάρολο Κούν. Ερμήνευσε σπουδαίους θεατρικούς ρόλους από όλο το φάσμα της θεατρικής γραφής αρχαίο δράμα, κλασικό θέατρο και σύγχρονο θέατρο. Με το Θέατρο Τέχνης πήρε μέρος, ως βασικός πρωταγωνιστής, στα μεγάλα θεατρικά φεστιβάλ της Ευρώπης τις δεκαετίες του `60, `70 και `80 και γνώρισε διάσημους καλλιτέχνες, από τους οποίους αποκόμισε σημαντικές γνώσεις. Συνεργάστηκε με τους περισσότεροι `Ελληνες ηθοποιούς, σκηνοθέτες, μουσικούς, σκηνογράφους, μεταφραστές. Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει το Θέατρο "Τέσσερις εποχές", με το οποίο παρουσιάζει σημαντικές παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα.

Νοιώθω χαρούμενος, τόνισε ο δήμαρχος Λασιώνος, που μας δίνεται η δυνατότητα σήμερα, στο δήμο μας εδώ στην καρδιά του δρυοδάσους  της Φολόης, στο χώρο δασικής αναψυχής,  στο δήμο μας εδώ, δίπλα από τους Μυκηναϊκούς τάφους της Αγίας Τριάδος  (που είναι ένας θησαυρός ανεπανάληπτος), να απολαύσουμε την «Αληθινή απολογία του Σωκράτη» σε διασκευή για το θέατρο από το Γιάννη Μόρτζο και τη Γιούλη Ζήκου από κείμενα των Βάρναλη- Πλάτωνα και Ξενοφώντα.

Ένα γνήσιο ελληνικό θεατρικό έργο γραμμένο με γνώση και πολύ χιούμορ για μία από τις μεγαλύτερες μορφές όλων των αιώνων, τον Σωκράτη. Τον φιλόσοφο που σημάδεψε τον ελληνικό αλλά και παγκόσμιο πολιτισμό. Τον άνθρωπο που με την ηρωική θυσία του άφησε παρακαταθήκη για όλες τις επερχόμενες γενιές την αγάπη, την πίστη στη πατρίδα και τους νόμους και στον ανιδιοτελή αγώνα.
Σας καλωσορίζω και εύχομαι να περάσουμε μια υπέροχη θεατρική βραδιά.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Θεατρική προσαρμογή: Γιάννης Μόρτζος - Γιούλη Ζήκου
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μόρτζος
Δραματουργική επεξεργασία: Γεωργία Ελένη Ζήκου
Σκηνικά - Κοστούμια: Λαμπρινή Καρδαρά
Μουσική: Χριστόδουλος Χάλαρης
Φωτισμοί: Θοδωρής Μασμανίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρομάχη Παπαδοπούλου

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Σωκράτης: Γιάννης Μόρτζος
Φοιτήτρια Α': Γιούλη Ζήκου
Φοιτήτρια Β': Ανδρομάχη Παπαδοπούλου
Κρίτων: Μύρων Βογιατζής
ΝΟΜΟΙ : Χρήστος Καρτέρης, Αλέξανδρος Μεϊμάρης, Αλέξανδρος Ψυχράμης και Μύρων Βογιατζής.

Καταγραφή παρουσίαση:  Kώστας Παπαντωνόπουλος

 

Δημοσίευση: 2010-10-27 01:12:41


Εκτύπωση   Email

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates