Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Οικοτροφείο Θηλαίων η «Αγία Αικατερίνη» στην Αμαλιάδα

Ξεκινήσαμε πριν κάμποσα χρόνια μία μεγάλη έρευνα για την εκπαίδευση στην ορεινή Ηλεία που άρχιζε πρώτα από το δικό μας, το σχολείο Αντρωνίου. Κατόπιν προχωρήσαμε και στα Σχολαρχεία, τα Γυμνάσια κλπ.

Σε προηγούμενη αναφορά μας που αφορούσε την εκπαίδευση στην Πηνεία και συγκεκριμένα σε άρθρο μας για το Γυμνάσιο Σιμοπούλου, τονίσαμε ότι, «μεγάλη ανάσα» στην ταλαιπωρημένη επαρχία μας, έδωσαν τα ιδρύματα (ορφανοτροφεία – οικοτροφεία) της εκκλησίας.

Ζητήσαμε την συνδρομή της Μητρόπολης Ηλείας προκειμένου να μας δώσει στατιστικά των φοιτησάντων μαθητών στα ιδρύματα της εκκλησίας με καταγωγή την Ορεινή Ηλεία που κατά μεγάλο μέρος οφείλουν τις σπουδές τους στα ως άνω ιδρύματα.

Για την εργασία μας αυτή, ενδιαφέρθηκε προσωπικά ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός και τον ευχαριστούμε και από εδώ δημόσια. Σε τηλεφωνική μας επικοινωνία, ενεθάρρυνε την προσπάθειά μας όπου σταδιακά μας στέλνει τις καταστάσεις των φοιτησάντων που τις συντάσσουν (κατόπιν εντολής του Δεσπότη) οι ιερωμένοι των ιδρυμάτων αλλά και οι ιερείς των χωριών μας ύστερα από έρευνα που θα πραγματοποιήσουν.

Έναν εξ αυτών των καταλόγων θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας ο οποίος προέρχεται από την σχολή Κοπτικής Ραπτικής του Οικοτροφείο Θηλαίων η «Αγία Αικατερίνη». Παράλληλα δημοσιεύουμε και δύο φωτογραφίες που εξασφαλίσαμε από τον συνοδοιπόρο λαογράφο-συγγραφέα, Ηλία Τουτούνη.

Στην παραπάνω σχολή που λειτουργούσε στην Αμαλιάδα, φοίτησαν από το 1975 έως το 2004, εκατό (100) μαθήτριες από περιοχές του Ν. Ηλείας εκ των οποίων οι σαράντα επτά (47) ήταν από όλα τα χωριά, εκ των οποίων οι είκοσι τρεις (23) μαθήτριες ήταν από ορεινές περιοχές όπου αναφέρονται αναλυτικά ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, χωριό και χρονολογία φοίτησης.

Κώστας Παπαντωνόπουλος Φλεβάρης 2020


Εκτύπωση   Email

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates