Κεντρικη Σελιδα
  • Εγγραφή

Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.Οι κατοικίες στην ορεινή Ηλεία από το 18ο αιώνα έως και τα μέσα του 20ου κατασκευάζονταν από τα μπουλούκια όπως λεγόντουσαν τότε οι πλανόδιες ομάδες μαστόρων.

Είπαμε και σε προηγούμενες αναφορές μας, ότι οι ομάδες αυτές ειδικεύονταν και στις λεπτομέρειες της κατασκευής, όπως ήταν οι γωνίες στα ανοίγματα (πόρτες, παράθυρα, φωτοθυρίδες ή κοινώς φεγγίτες, στοές κλπ.).

Εξωτερικά τα ανοίγματα, πλαισιώνονται από λαξευμένους λίθους, ιδιαίτερα επιμελημένους που στηρίζουν τα υπέρθυρα.

Το υπέρθυρο ή ανώφλι ήταν μια διακοσμητική κατασκευή από καλοπελεκημένη πέτρα που βρίσκεται πάνω από θύρα ή παράθυρο.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

Συνήθως, επάνω από τα υπέρθυρα διαμορφώνονται ανακουφιστικά τόξα, και συχνά παρατηρείται και διπλή σειρά τόξων.

Τα υπέρθυρα δέχονται όλα τα φορτία από το βάρος της κατασκευής. Αποτελούν εξέλιξη του «ανακουφιστικού τριγώνου» της αρχαίας μυκηναϊκής περιόδου.

Έχουν τεράστια αισθητική αξία, αποτελούν στολίδι των σπιτιών και έχουν μεγάλη απήχηση στους μνήστες της τέχνης.

Εσωτερικά λειτουργούν ξυλοδεσιές που αναπτύσσονται πάνω από τα υπέρθυρα και στην ποδιά του παραθύρου αντίστοιχα που «δένουν» τον τοίχο. Συνήθως τα ανοίγματα φέρουν και κάθετα δεσίματα από ξύλο εκατέρωθεν του ανοίγματος.

Τέλος κρυμμένα πίσω από τη λίθινη κατασκευή και στην ουσία εντοιχισμένη, βρίσκεται η κάσα των κουφωμάτων.

Στα φτωχότερα νοικοκυριά ως υπέρθυρο χρησιμοποιούσαν ξύλο από δρυ όπου στα μέσα του περασμένου αιώνα αυτές οι τεχνοτροπίες αντικαταστάθηκαν με την σειρά τους από το τσιμεντένιο σενάζ.

Στην ορεινή Ηλεία και στο Αντρώνι που εξετάζουμε την μορφή των υπερθύρων, βλέπουμε να μεταβάλλεται στην διάρκεια του χρόνου ανάλογα με την ανάπτυξη του οικισμού.

Παρατηρούμε ότι η ικανότητα ή ορθότερα η καταγωγή των μαστόρων έπαιξε σημαντικό ρόλο στην δημιουργία των ανοιγμάτων. Άλλη η τεχνοτροπία των Λακαδινών μαστόρων, άλλη των Ηπειρωτών και άλλη των Καλαβρυτινών. Επίσης παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη αυτή είναι, οι κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν όπως η αίσθηση ασφάλειας, η ανάγκη επίδειξης πλούτου όπως διακρίνουμε στο αρχοντικό του Κλαπανάρη, του Τσούνη στην Πλατεία, τα Νικολεταίικα κτίσματα κ. α. Σε δεύτερη κατάταξη βλέπουμε κάποια κτίσματα στα Ζηραίικα με κυρίαρχο το δίπατο του Λαΐνη αλλά και το Γιαγουλαίικο πίσω από την πλατεία.

Ο κύριος λόγος που δεν συναντάμε υπέρθυρα σε περισσότερα κτήρια, είναι η οικονομική δυσχέρεια του ιδιοκτήτη, πράγμα που δηλώνει το κύρος που προσέθετε η ύπαρξή των.

Εκτός από τους πρακτικούς λόγους χρήσης τους, τα υπέρθυρα στόλιζαν το εξωτερικό του σπιτιού, έφεραν οικόσημα - εμβλήματα των επιφανών οικογενειών, έφεραν την χρονολογία κατασκευής αλλά και φύλασσαν την οικογένεια µε τα ρητά που χαράσσονταν σ’ αυτά. Σύμφωνα µε τη λαϊκή παράδοση η κύρια είσοδος του σπιτιού προσβάλλεται από δαιμόνια, και γι’ αυτό έπρεπε να φυλάσσεται.

Στο υπέρθυρο της Ακαδημίας Πλάτωνος αναγραφόταν η φράση «Μηδείς αγεωμέτρητος εισείτω», δηλαδή να μην εισέρχεται κανένας που δεν γνωρίζει Γεωμετρία.

Κώστας Παπαντωνόπουλος Απρίλης 2020

Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο που λέει "ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ www.antroni.gr 2020"

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, σπίτι, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες

Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες

Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες, κείμενο που λέει "ΣΠΙΤΙ ΤΣΟΥΝΗ ΠΛΕΥΡΑ www.antroni.gr 2020"

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο και υπαίθριες δραστηριότητες

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Στατιστικά Μετρητές

Χρήστες
247
Άρθρα
1135
Εμφανίσεις Άρθρων
22601055

Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 560 επισκέπτες και κανένα μέλος

Ειδησεογραφικά

 

To Antroni.gr

δέχεται τα πάντα, από σχόλια, ιδέες, κακίες, συμβουλές, ειδήσεις, ακόμη και μόνιμες σελίδες.

Tηλ. 210-9949879
Φαχ. 210-9949874
Κιν. 6977-223610
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ή συμπληρώστε την ηλεκτρονική φόρμα επικοινωνίας που θα βρείτε εδω.

 

Παράκληση

To antroni.gr καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για την συγκέντρωση γραπτού υλικού και φωτογραφιών πάσης φύσεως βγαλμένες από την ζωή των κατοίκων των χωριών μας, για την δημιουργία αρχείου. Παράκληση εάν κατέχετε τέτοιου είδους υλικό να μας το ενεχυρήσετε για ανατύπωση και επιστροφή του εντός ολίγων ημερών. Για το σκοπό αυτό μπορείτε να απευθυνθείτε στο email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

 

Γλωσσάρι

Α Β Γ Δ Ε Ζ H Θ Ι Κ  Λ Μ  Ν Ξ  Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ  
 ↔↔↔

Δημοτικά τραγούδια

 

S5 Tab Show

S5 Box

Login

Register

Δημοφιλή άρθρα