Σπήλαιο Αμαρκιανό
  • Εγγραφή

Frontpage

Δείτε το βίντεο και ΕΔΩ

Προσοχή! Όχι για «καθώς πρέπει...», και με την παραμικρή διαμαρτυρία, το βίντεο θα κατέβει ασυζητητί.

Σκοπός μας δεν είναι να μειώσουμε κανέναν, γλέντι ήταν μεταξύ μας, στο σπίτι μας - χωριό μας και όλοι λίγο πολύ τα είχαμε «τσούξει».

Δεν συμφωνούμε με τις σαμπάνιες τα άνθη και τις φιγούρες αλλά αυτήν την ώρα όλα επιτρέπονται.

«Όπου πατώ το πόδι μου και ρίχνω την ματιά μου, μεγάλος ντόρος γίνεται γύρω από το όνομά μου…».

Ποιος δεν είχε ακούσει αυτούς τους στίχους (του Τσαουσάκη) που τους έλεγε στα ΚΤΕΛ του Πύργου ο Αντωνάλ, ο μπάρμπας του Νιόνιου που χορεύει εδώ.

Οκτώ ώρες βίντεο εκείνο το βράδυ με τις γυφτοπούλες να μπαινοβγαίνουν στο πλάνο και στο τέλος να, ήλθε η δικαίωση. Αυτό θα πει αυθεντική λαογραφία. Η ζωή μας όλη!

Χαμός..., όταν ο Νιόνιος και η παρέα του βγήκαν στην πίστα. Το πλάνο χάθηκε ανάμεσα στα κορμιά της νεολαίας που κύκλωσε την πίστα και χειροκροτούσε αδιάκοπα. Προκάνουμε μόνον λίγες ανεπανάληπτες στιγμές όταν ανεβάσαμε την κάμερα με κοντάρι επάνω από τα κεφάλια των θεατών.

Χόρεψαν εκατό νοματαίοι στο γλέντι αλλά σε κανέναν όμως δεν σηκώθηκαν να τον χειροκροτούν οι νιές.

Το στιλ και η αρχοντιά στο μεγαλείο τους.

Οι σαμπάνιες να ρέουν και ο Νιόνιος αντί για το ποτήρι να βουτάει την μπουκάλα από τον Παυλάκο, να ρουφάει και παράλληλα να χαιρετάει.

Αν και στην αρχή τους δυσκόλευε η ισορροπία όταν ο καλλιτέχνης Fragiskos Tzano είπε: «σάξε το τρίφυλλο του παπά», σάξανε… και ήλθε η αποθέωση με το «πούτανε και πούτανε και καρά πούτανε».

Απολαύστετο…

Αντρώνι εκδήλωση Συλλόγου:

Τρίτη, ‎13 ‎Αυγούστου ‎2019, ‏‎3:28:06 πμ

Χορεύει: ο Νιόνιος με την παρέα του

Ο τραγουδιστής Fragiskos Tzano ωραίος

Στο μπουζούκι ο δικός μας, ο Θοδωρής Μπαντούνας και αυτός "όνειρο"

Καταγραφή: Κ. Παπαντωνόπουλος

www.antroni.gr 2020

Βρε παπαδιά, ωχ παπαδιά

που μαστουριάζεις τον παπά

που μαστουριάζεις τον παπά

ωρέ για να τα λέει στην εκκλησιά

Ωχ παπαδιά ωχ παπαδιά

σάξε το τρίφυλλο του παπά

σάξε λιγάκι τον παπά

ορε για να τα χώνει στην εκκλησιά

Ωχ παπαδιά ρε παπαδιά

τον μαστουριάζεις τον παπά

τον μαστουριάζεις τον παπά

για να τα λέει στην εκκλησιά

Ρε ήτανε και που τανε

και που ήτανε…

πούτανε και πούτανε

και καρά πούτανε

Όρε μην είσαι ψεύτρα δίγνωμη

και μου μιλάς με μάσκα

Αντίς γιατί και εγώ έχω καρδιά

άμα λάχει ξελογιάστρα

ωχ γιατί και εγώ έχω καρδιά

τι αν φορώ τραγιάσκα.

Μη σε θαμπώνουν τα λεφτά,

μη σε γελούνε φως μου,

μες στο καλύβι μου θα βρεις,

τις εμορφιές του κόσμου.

Μες στο καλύβι μου θα βρεις,

τις εμορφιές του κόσμου.

Κι αν είμαι μάτια μου φτωχός,

έχω καρδιά με μπέσα,

μαζί με μένα σαν θα ’ρθείς

θα ζεις σαν πριγκηπέσα.

Μαζί με μένα σαν θα ’ρθείς,

θα ζεις σαν πριγκηπέσα.

Συνέχεια στον παραπάνω στοίχο:

Βρε παπαδιά,βρε παπαδιά

γιατί ζαλίζεις τον παπά

αχ, τον ζαλίζω τον παπά

για να τα λέει πιο καλά

Βρε παπαδιά,βρε παπαδιά

μην το τρελαίνεις τον παπά

θα τον τρελάνω τον παπά

για να τα λέει πιο σωστά

Βρε παπαδιά,βρε παπαδιά

μη μαστουριάζεις τον παπά

Τον μαστουριάζω τον παπά

να τραγουδάει πιο καλά

Βρε παπαδιά,βρε παπαδιά

τι τον ποτίζεις τον παππά

βάζω μαυράκι, μιαν οκά

για να μας λέει παραγγελιά...

 


Δείτε το τραγούδι και ΕΔΩ 

Όταν ένας άνθρωπος επιμένει να τραγουδήσει εκτός συναγωνισμού το ίδιο τραγούδι και σε δύο διαγωνισμούς δημοτικού τραγουδιού, αυτό κάτι θα σημαίνει.

Η πρώτη προσπάθεια του  Άγγελου Μαρκόπουλου (όπως θα δείτε και στα βίντεο) ήταν το 2010 στην Κάπελη και η δεύτερη πέρσι το 2019 στο Κούμανι. Τον έχω ξανά-καταγράψει να τραγουδάει στις εξορμήσεις των Γιαρμεναίων (ενδιάμεσα σε αυτά τα έτη) στο δικό μας ποτάμι τον Ομηρικό Σελλήει όπως το λέμε τελευταία. Δεν θα εκφέρω άποψη ούτε είναι δική μου δουλειά αν είναι ή δεν είναι δικά μας τα τραγούδια αφού όπως λέει ο  Άγγελος τα κατέγραψε στην Μποκοβίνα η Δώρα Στράτου, η ιδρύτρια του ομώνυμου συγκροτήματος Ελληνικών Χορών.

Δείτε το τραγούδι και ΕΔΩ

Περισσότερο όμως από τα τραγούδια θα ήθελα να σας γνωρίσω αυτόν τον παρεξηγημένο τύπο, τον συμπατριώτη μου τον Άγγελο από την Γιάρμενα που όπως η ζωή μας έχει διδάξει, «ουδείς προφήτης στον τόπο του».

 Ο Άγγελος είναι ο πρώτος από όλους μας που «οσμίστηκε» την μεγάλη μάστιγα της καταστροφής του δάσους που είχε ως κίνητρο το εμπόριο ξυλείας. Αντιλήφθηκε τα τεράστια κέρδη που αποκομίζουν οι έμποροι αλλά και οι μόνιμοι κάτοικοι, οι δικοί μας που συνεργάζονται μαζί τους. Ανακάλυψε τότε ότι, τα φορτηγά που μετέφεραν την ξυλεία, φαίνονταν νόμιμα στους δρόμους αφού έφεραν τιμολόγια από την Στερεά Ελλάδα. Φρόντισε να μοιράσει τότε με δικά του έξοδα, κινητά τηλέφωνα στους τσοπάνηδες της Φολόης αλλά όλο το τότε σύστημα των αρχών, (αστυνομία, δασαρχείο, δήμος) ήταν «λιγδωμένο»!

ΣΑΝ ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 1821 ΕΓΙΝΕ Η ΜΑΧΗ ΣΤΟΥ ΚΑΤΣΑΡΟΥ ΑΝΤΡΩΝΙΟΥ ΗΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ 1500 ΛΑΛΑΙΩΝ ΚΑΙ 12 ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΗ ΓΙΑΝΝΙΑΗ εικόνα ίσως περιέχει: γρασίδι, φυτό, δέντρο, ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Να ιδούμε αυτοί οι «μπαγάσηδες» από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, με το βαρύτερο όνομα στον κόσμο όπου ανήκει ο τόπος, θα φιλοτιμηθούν να πάνε να καταθέσουν τουλάχιστον ένα στεφάνι προς τιμήν στην μνήμη των ηρώων, που έδωσαν το αίμα τους, για την ελευθερία της πατρίδας μας;

Μόνον ο πρώην δήμαρχος Λασιώνος κ. Βασίλης Παπαντώνης, σε συνεργασία με τον σύλλογο Ωλονό, αισθανόμενοι την Εθνική Υπερηφάνεια, επανειλημμένα διοργάνωσαν εκδηλώσεις ιστορικής Μνήμης. Μετά την οριστική αποχώρηση του κ. Παπαντώνη δεν ίδρωσε το αυτί του κ. Κοτζιά, που επί δύο θητείες χρημάτισε δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας. Ελπίζω, πάντα με επιφύλαξη, ότι αύριο ο δήμαρχος κ. Γεωργιόπουλος και το επιτελείο του, θα χαραμίσουν λίγο από τον «πολύτιμο χρόνο τους», να τιμήσουν, έστω απλά αυτούς, αυτούς τους αφανείς ήρωες που ηθελημένα για πολλούς λόγους, απέκρυψε η ιστορία μας;

Εκτός αν επιφυλάσσονται λόγω της πανδημίας διότι το στεφάνι μπορεί να είναι μολυσμένο με τον κορονοϊοό….

Οψόμεθα…!

Καταγραφή Ηλίας Τουτούνης

Μια από τις γνώσεις, που είχαν οι πρακτικοί ή εμπειρικοί γιατροί στα χωριά, ήταν και η αντιμετώπιση του στραμπουλήγματος και του σπασίματος των οστών και κυρίως των άκρων (χέρια – πόδια). Αρκετές φορές και απροειδοποίητα, στους εμπειρικούς γιατρούς, κατέφθαναν όχι άνθρωποι που είχαν πάθει στραμπούληγμα ή σπάσιμο, αλλά ακόμη και τα οικόσιτα ζώα τους. Με την πρώτη ψηλάφηση ο πρακτικός γιατρός, χάρις στην εμπειρία του, καταλάβαινε την πάθηση του ασθενούς και προέβαινε στην ανάλογη αντιμετώπιση και θεραπεία.

Πάντοτε οι πρακτικοί είχαν και βοηθό κατά την επέμβαση. Αρχικά, μετά την διάγνωση έπαιρνε τ’ ανάλογα υλικά, όπως ζεστό νερό και χειροποίητο ντόπιο σαπούνι. Πριν κάνει οτιδήποτε στο πονεμένο άκρο (χέρι ή πόδι) στην αρχή το έπλενε με σαπούνι και ζεστό νερό και μετά τράβαγε τα δάκτυλα με την σειρά για να πάρει το νεύρο την κανονική του θέση. Μετά τέντωνε το χέρι ή το πόδι που είχε πρόβλημα και τραβώντας αυτό από το άκρο, προσπαθούσε με τη ιδιαίτερη γνώση του να το τραβήξει κατάλληλα, ώστε να έλθει στην κανονική του θέση. Οι ασθενείς τότε επειδή δεν υπήρχαν ναρκωτικές ενέσεις, βέλαζαν από τους πόνους, Μετά έπαιρνε τα υλικά που είχε φέρει ο βοηθός του και ήσαν κρεμμύδι ξερό στουμπισμένο πολύ καλά, κοζά (μαλλί γίδας ή τραγόμαλλο), αλάτι τριμμένο, ασπράδι από βρασμένο σφικτό αυγό, τριμμένο σαπούνι και μούργα από λάδι. Πολλοί εκ των πρακτικών γιατρών χρησιμοποιούσαν και βαλσαμόλαδο. Όλα αυτά μαζί τα ανακάτευε αρκετά μέχρι να γίνουν κρέμα. Στην συνέχεια το μίγμα αυτό το τοποθετούσε επάνω στον αστράγαλο που ήταν το στραμπούληγμα ή το σπάσιμο. Αυτό το μίγμα γινόταν ένα με το μέρος του σπασίματος και μετά το έδενε με πανί και μετά με νάρθηκα, μέχρι να θρέψει.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα

Υπάρχει η σκέψη για μια όμορφη 5νθήμερη εκδρομή από τις 27 Ιούλη έως την 1η Αυγούστου!

Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να απευθυνθείτε στον συμμαθητή μας Φώτη Αναστόπουλου (Fotis Anastopoulos)

Θα σας ενημερώσουμε βέβαια και με νεώτερη ανάρτηση!

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Στατιστικά Μετρητές

Χρήστες
247
Άρθρα
1092
Εμφανίσεις Άρθρων
18844007

Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 437 επισκέπτες και κανένα μέλος

S5 Box

Login

Register

Δημοφιλή άρθρα